Jump to content

κατασκευή ενυδρείου


IKLMD

Recommended Posts

Μετά από 5 μήνες ενασχόλησης με το hobby του ενυδρείου, έχοντας στην κατοχή μου από τον Ιανουάριο ένα 20λιτρο με ένα guppy και ένα platy που γεννήθηκε μέσα στο ενυδρείο, αποφάσισα ότι πρέπει να πάω σε περισσότερα λίτρα.

Ο χώρος βρέθηκε και η κατασκευή ξεκίνησε.

Πριν προχωρήσω στην ανάλυση της κατασκευής θα πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον theodor72 για την πολύτιμη βοήθεια του στην συλλογή πληροφοριών καθώς και για τις συμβουλές του.

Το ενυδρείο είναι διαστάσεων 102x27x30 (μήκος x πλάτος x ύψος) δηλαδή 83 λίτρα περίπου καθαρά.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

1.ΚΑΠΑΚΙ

Είναι από κόντρα πλακέ θαλλάσης 8mm. Χρησιμοποιήθηκαν βίδες μπρούτζινες για την αποφυγή μελλοντικής σκουριάς και το ανοιγόμενο μέρος για τάϊσμα και εσωτερικό έλεγχο, έγινε αποσπώμενο.

post-40439-1308812923_thumb.jpg

post-40439-1308813030_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

2.ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Μετά από αρκετό ψάξιμο στο forum και φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια του theodor72 στηρίχθηκα τελικά σε αυτή την δημοσίευση www.aquazone.gr/forums/index.php?act=Attach&type=post&id=16618

Το συμπέρασμά μου (με απλά λόγια) είναι ότι για ένα φυτεμένο ενυδρείο με φυτά χαμηλών απαιτήσεων το χρώμα του φωτισμού πρέπει να είναι 6.000-7.000 kelvin και η έντασή του 30lumen/lit.

Έψαξα και βρήκα ταινία led αδιάβροχη που με συνολικό μήκος 2 μέτρα (2 σειρές στο καπάκι) κάλυπτε αυτές τις απαιτήσεις. Πρόσθεσα και 1 μέτρο μπλέ ταινία led για εφέ. Βρέθηκαν τα κατάλληλα καλώδια σύνδεσης καθώς ,οι κατάλληλοι αντάπτορες , το τροφοδοτικό και το καπάκι άναψε.

Προσοχή πρέπει να μονώνονται με σιλικόνη ενυδρειακή όλες οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις που βρίσκονται μέσα στο ενυδρείο.

Ο χρόνος θα δείξει εάν η επιλογή του φωτισμού με led είναι σωστή ή όχι. Είναι σίγουρα πιο οικονομική 14,4watt/m και καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο (συνολικό ύψος καπακιού 5 εκατοστά).

post-40439-1308813120_thumb.jpgpost-40439-1308813149_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

3.ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ

Τα κρύσταλλα είναι πάχους 5mm σύμφωνα με αυτόν τον πίνακα www.theaquatools.com/building-your-aquarium Οι ακμές τους δεν έχουν καμία κατεργασία (ροντέ κλπ) παρά μόνο λίγο τρίψιμο με γυαλόχαρτο για να μην κόβουν.

Αφού καθαρίστηκαν καλά με καθαρό οινόπνευμα, κολλήθηκαν οι χαρτοταινίες και ξεκίνησε η διαδικασία κολλήματος σύμφωνα με αυτό το άρθρο www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/kataskEnydr.htm

Σχετικά με τις κόντρες προβληματίστηκα εάν πρέπει να βάλω ή όχι (λόγω διαστάσεων). Τελικά έβαλα μόνο κάτω θεωρώντας ότι την δουλειά από τις πάνω κόντρες την κάνει το καπάκι

Χρησιμοποιήθηκε φυσικά ειδική σιλικόνη.

Κάτω από το ενυδρείο τοποθέτησα ειδική βάση ελαστική για να παραλάβει τυχόν ανωμαλίες στο έπιπλο και γενικότερα για να υπάρχει κάτι ελαστικό μεταξύ του ενυδρείου και του επίπλου έτσι ώστε κατά το στήσιμο πριν παραλάβει το συνολικό του φορτίο να μπορεί μα σύρετε εύκολα πάνω στο έπιπλο.

post-40439-1308813242_thumb.jpgpost-40439-1308813273_thumb.jpgpost-40439-1308813320_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

post-40439-1308813364_thumb.jpg post-40439-1308813390_thumb.jpg
Link to comment
Share on other sites

4.ΔΟΚΙΜΕΣ

Καθαρίστηκαν οι περίσσιες σιλικόνες και το ενυδρείο γέμισε νερό για δοκιμή. Η δοκιμή έγινε σε ελεγχόμενο μέρος (μπαλκόνι) έτσι ώστε σε περίπτωση διαρροής να μην δημιουργήσουμε δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό του σπιτιού.

Είχα σε δύο σημεία διαρροές στην ένωση του μεγάλου τζαμιού με το τζάμι της βάσης στην ίδια πλευρά.

Έβαλα ξανά σιλικόνη σε όλη την περίμετρο βάσης και γέμισα όλα τα κενά που είχαν δημιουργηθεί από τις κόντρες.

Νέα δοκιμή σε τρεις ημέρες. Το νερό έμεινε μέσα 72 ώρες ,άδειασα καθάρισα το ενυδρείο ξαναγέμισα με νερό για 48 ώρες και επανέλαβα την διαδικασία άλλη μία φορά.

Τέλος καθάρισα πολύ καλά τα κρύσταλλα με καθαρό οινόπνευμα και το στάδιο κατασκευής του ενυδρείου έχει τελειώσει.

Συμβουλή μου είναι ότι πρέπει να γεμίζει νερό το ενυδρείο τουλάχιστον στο μισό του ύψος πριν τοποθετηθούν οι κόντρες , να γίνετε έλεγχος διαρροών και μετά την τοποθέτηση των κοντρών να γίνετε ξανά έλεγχος διαρροών γεμίζοντας όλο το ενυδρείο με νερό.

5.ΣΤΗΣΙΜΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Πέτρες από ένα ρέμα του Χορτιάτη. Τις έβρασα και τις άφησα στο ήλιο.

Το μικρό ξύλο με την ανούμπια το μετέφερα από το μικρό ενυδρείο για να μεταφέρω και τη βιολογία του.

Το μεγάλο είναι αγορασμένο από pet shop

Κογχύλια από την παραλία του Μπαχτσέ (Ν. Επιβάτες).

Άσπρη λεπτόκοκκη άμμος. Η άμμος ξεπλύθηκε καλά πριν μπει στο ενυδρείο για να φύγει η σκόνη και διάφορα άλλα υλικά που επέπλεαν κατά το ξέπλυμα. Χρησιμοποιήθηκε και λίγη άμμος από το παλιό ενυδρείο για μεταφορά βιολογίας.

ΣΤΡΩΣΙΜΟ

Χρησιμοποιήθηκε μπόλι από το μικρό ενυδρείο σύμφωνα με αυτή την δημοσίευση www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36712&hl=.

ΦΙΛΤΡΟ

Εσωτερικό φίλτρο Eheim biopower 160 (www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=2069)

ΦΥΤΑ

Η ανούμπια που είναι δεμένη στο ξύλο μεταφέρθηκε από το παλιό ενυδρείο.

Μερικές βαλισνέριες στην περιοχή του φίλτρου έχουν μεταφερθεί από το παλιό ενυδρείο.

2 Ανούμπιες νάνα δεμένες πάνω στο ξύλο.

Τα υπόλοιπα δυστυχώς δεν σημείωσα όταν τα αγόραζα και ξέχασα τα ονόματα τους. Ελπίζω κάποιοι από εσάς να τα αναγνωρίσουν και να μου πουν τα ονόματά τους.

ΖΩΝTΑΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Στο νέο ενυδρείο μπήκαν αμέσως μετά το μπόλιασμα (αφού έκατσε η θολούρα) τα δύο νέα στο σπίτι ψάρια 1 μόλυ και ένας ξιφοφόρος και πιθανόν λαθρεπιβάτες που μεταφέρθηκαν μαζί με τα φυτά από το παλιό ενυδρείο.

Το 1 αρσενικό guppy και το1 μικρό platty (3 μηνών) βρίσκονται ακόμη στο παλιό ενυδρείο και θα μεταφερθούν όταν βεβαιωθώ ότι οι συνθήκες είναι ΟΚ.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Έκανα μετρήσεις 24 ώρες μετά το στήσιμο και αφού είχα ταΐσει μία φορά.

Οι μετρήσεις έγιναν με υγρά τεστ της TETRA για αμμωνία, νιτρώδη, νιτρικά και με στικ της TETRA τα υπόλοιπα.

GH >10

KH 10

Ph 702-706

NO3 12.5mg/lit

NO2 <0.3mg/lit

ΑΜΜΩΝΙΑ 0

post-40439-1308813488_thumb.jpg

post-40439-1308813527_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Αφου εχεις τον Θοδωρη διπλα σου εισαι σε καλα χερια, :thumbup:

Καλη επιτυχια :):hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Η παρουσίαση είναι συνοπτική.

Αναμένω τα σχόλια σας καθώς επίσης και τυχόν απορίες σχετικές με την κατασκευή.

Όσον αφορά το στήσιμο λόγω του ότι είμαι αρχάριος με το hobby, θέλω τις παρατηρήσεις σας, για λάθη που πιθανόν να έχω κάνει, αλλά και για βελτιώσεις που θα μπορούσα να κάνω.

Οποιαδήποτε παρατήρηση, σχόλιο, πρόταση είναι πολύτιμη.

Link to comment
Share on other sites

Ολα εγινα σωστα και ομορφα,ειδικα που δεν ρονταρες τα γυαλια,γιατι ειναι τζαμπα λεφτα,και με γυαλοχαρτο κρατα καλυτερα.

Εχω ομως μια ενστασουλα στα 5 χιλ γυαλια,θα επρεπε να ειναι 8αρι η τουλλαχιστον 6αρι. :)

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω να μην έχω πρόβλημα.

Στο άρθρο που αναφέρω για τον υπολογισμό του πάχους βάζοντας τις διαστάσεις βγάζει ελαχιστο πάχος για να είναι 'safe' 4mm .Τα 5mm τα βγάζει 'very safe'

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω να μην έχω πρόβλημα.

Στο άρθρο που αναφέρω για τον υπολογισμό του πάχους βάζοντας τις διαστάσεις βγάζει ελαχιστο πάχος για να είναι 'safe' 4mm .Τα 5mm τα βγάζει 'very safe'

Προβλημα δεν θα εχεις με την αντοχη,αλλα καποιο παιδι η ενα χερι με δαχτυλιδι χτυπησει το κεντρο ,και μετην εσωτερικη πιεση που εχει μπορει να στα πεταξει εξω,απλα πρεπει να εχεις τον νουσου :)

Link to comment
Share on other sites

μια καθαρη φωτογραφεια

post-40439-1308823367_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Μιχάλη, πολύ μερακλίδικη κατασκευή. Μελετημένη, όλα με τη σειρά τους και χωρίς βιασύνες. Δεν έχω κάτι να σχολιάσω, αφού δε σκαμπάζω πολλά. Απλά περιμένω τις διαπιστώσεις σου από τα led. Ίσως και εγώ να έβαζα πιο παχύ τζάμι, αλλά αυτό το λέω χωρίς ποτέ να το έχω ψάξει και να έχω ασχοληθεί με κατασκευή γυάλας.

Για το στήσιμο, η αριστερή πλευρά είναι πολύ καλή, ενώ στη δεξιά (αν μείνει ως έχει), θα χρειαστεί να πυκνώσουν οι βαλισνέριες για να "δείξει". Τις βαλισνέριες βάλτες να σχηματίζουν ένα νοητό ημικύκλιο ανάμεσα στο φίλτρα και το ξύλο με την ανούμπια. Έτι και το φίλτρο θα καλυφθεί μερικώς και δα γίνει μια όμορη αντίθεση ανάμεσα στο καφέ του ξύλου και το πράσινο του φυτού. Επίσης αν παραμείνουν στο μπροστά μέρος, μεγαλώνοντας θα σου κρύψουν μέρος του ενυδρείου.

Το κόκκινα φυτό μάλλον είναι Alternanthera sessilis. Βάλτο λίγο πιο πίσω...

Τα φυτά δεξιά πρέπει να είναι Cabomba caroliana. Να ξέρεις πως δείχνουν πολύ καλύτερα όταν είναι σε ματσάκια. Επομένως όταν αρχίσεις να τα κλαδεύεις δοκίμασε να βάλεις μερικά κλαδεματάκια μαζί και δες αν θα σου αρέσουν περισσότερο οπτικά.

Τα κοχυλάκια βγάλτα, εκτός αν ασκήσει βέτο η κόρη σου... :)

Και πάλι μπράβο, πολύ προσεγμένη δουλειά ως τώρα και είμαι σίγουρος πως θα έχεις την ίδια συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Όμορφο είναι. Θα πρότεινα δύο φιλετάκια 2-3 εκ. περιμετρικά όμοια με το καπάκι, πάνω για να σου κρύψει το ενοχλητικό κενό που βγαίνει το φως και κάτω για να σου κρύψει τις κόντρες.

Link to comment
Share on other sites

Ωραια η παρουσιαση σου,μου αρεσει το ενυδρειο σου και εχει πολλες προοπτικες!Εγω θα προτεινα να βαλεις λιγα φυτακια ακομα και στη μεση να αφησεις χωρο για κολυμπι.Για τις βαλσινεριες στο ειπε και ο theodor οπως και για τα κοχυλια :)

Πολυ καλη προσπαθεια,μπραβο :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

μια ερωτηση κρισεως... :thumbup: ποσο σου στοιχησε η ολη κατασκευη?

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο ωραια κατασκευη.. :P

Εγω εχω μια παρατηρηση αλλα ταυτοχρονα και ερωτηση... Απο το σκελος του καπακιου που το διχνεις ξυλινο στο επομενο σκελος το διχνεις ασπρο(το καπακι).. Πες απο κατω με τι ειδος βαφης βαφτικε γιατι ειναι πολοι αυτοι που θα θελανε να κανουν ενα καινουριο ενυδρειο και ενα απο τα σημεια που θα κολουσαν θα ηταν με τι να το βαψω για να μην βλαψω τα ψαρακια...

Με τι ειδος βαφης βαφτικε τελικα? :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

το καπάκι είναι από κοντρα πλακέ θαλάσσης για να αντέχει στην υγρασία.

Το χρώμα είναι ριπολίνη (λαδομπογιά).

Χρειάστηκαν περίπου 20 ημέρες για να στεγνώσει τελείως η μπογιά έτσι ώστε μα μην μυρίζει καθόλου. Φυσικά μιλάμε για εικοσι μέρες με θερμοκρασίες καλοκαιριού, γιατί εάν ήταν χειμώνας θα χρειαζόταν πολλές περισσότερες ημέρες.

Χοντρικά το κόστος κατασκευής έιναι

τζαμια 25€

ξύλα για καπάκι 30€ (κανονικά το κόστος είναι λιγότερο αλλά πήρα τελικά δυπλάσια ποσότητα γιατ'ι εαν δεν περισεψει δεν φτανει)

χρωμα 20€ (ασταρι, χρωμα νεφτι πινέλα)

ταινια led 45€(2 μέτρα λευκό και ένα μέτρο μπλε)

τροφοδοτικό για τις ταινίς led 28€

σιλικόνες, διακόπτες, καλώδια 10€

μαλακή βάση ενυδρείου 8€

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Τα συγχαρητήρια μου! Εξαιρετικό άρθρο με πολλές λεπτομέρειες!

Κάτι τέτοιο έψαχνα ακριβώς, για να υλοποιήσω και εγώ το δικό μου και να ικανοποιήσω και την θέληση μου για δημιουργία αλλά και την τσέπη μου ;-)

Ειδικά στην περίπτωση που στην ουσία χρειάζεσαι μόνο το ενυδρείο χωρίς τα εσωτερικά, η τιμή πέφτει κατακόρυφα.

Εάν έχεις όρεξη....παπάδες κάνεις :blink:

Μπράβο και πάλι :(

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

φιλε καλησπερα....εβαλες κατι στο κοντρα πλακε για να μην στραβωσει????

γιατι απο οσο ξερω αυτα τα κοντρα πλακε καμπυλωνουν με τον καιρο και φαινονται χαλια....

Link to comment
Share on other sites

Από μέσα έχουν μπεί κόντρες από 22mm κόντρα πλακέ.

post-40439-1316584675_thumb.jpg

post-40439-1316584728_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Μιχάλη, υπέροχη δουλειά και πανέμορφο αποτέλεσμα. Σε λίγο που θα πυκνώσουν τα φυτά θα δείξει πολύ περισσότερο. Υπέροχος και ο συνδυασμός του ξύλου με τις πέτρες.

Καλή συνέχεια και ευχαριστούμε για το τόσο λεπτομερές άρθρο :D

Στο κάτω μέρος εκτός από ξύλο μπορείς να βάλεις μια λορίδα διακοσμητική (σαν κόντρα πλακέ πολύ λεπτό είναι, δεν ξέρω πως να στο περιγράψω καλύτερα) που θα το έχεις βάψει πιο πριν με την ίδια μπογιά, και να το κολλήσεις εξωτερικά.

Link to comment
Share on other sites

Καταπληκτικη δουλεια φιλε συγχαρητηρια!!!

:D:hysterical::hysterical:

Μια ερωτηση, τα τζαμια απο που τα πηρες τοσο φθηνα? :hysterical: Στειλε μου πμ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...