Jump to content

Led και αφρικάνικο ενυδρείο


ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Recommended Posts

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε φίλους Αφρικάνους που χρησιμοποιούν led φωτισμό στα ενυδρεία τους.Θα θέλαμε πληροφορίες από την μέχρι τώρα εμπειρία τους ,τα πλεονεκτήματα ,τους προβληματισμούς τους και τα πιθανά προβλήματα που αντιμετώπισαν ,θα τπεριμένουμε ενδιαφέρον γιατί υπάρχουν φίλοι που ενδιαφέρονται και θα ήθελαν πληροφορίες .Επίσης τι χρωματισμούς χρησιμοποίουν ,βαττ και αν υπάρχει κάτι διαφορετικό στις συμπεριφορές των κιχλίδων.

:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Μερικά στοιχεία που θα βοηθήσουν όσους θέλουν να παρέχουν πληροφορίες και όσους θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα.

Μέγεθος ενυδρείου: (Μ*Π*Υ)

Αριθμός Led, τύπος και χρωματισμός: (Αν πρόκειται για ιδιοκατασκευή μεμονωμένων Led)

Ταινίες Led: (Ποσότητα, μήκος, Ποσότητα Led ανά μέτρο, τύπος Led και χρωματισμός)

Κατανάλωση: (Συνολικά Watt)

Προηγούμενη σύνθεση φωτισμού: (Ποσότητα,τύπος,watt,Kelvin)

Παρατηρήσεις/Προβλήματα:

Συμπεριφορά/χρωματισμός ψαριών:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Κατά την μετατροπή του ενυδρείου μου από αμαζόνιο σε Αφρική, βρήκα την ευκαιρία να φτιάξω (ή τουλάχιστον να ξεκινήσω να φτιάχνω) το φωτιστικό led που ήθελα από καιρό.

Λοιπόν το ενυδρείο έχει διαστάσεις 120-42-65, και όλα τα προηγούμενα χρόνια δούλευα με δύο 120άρες (36watt) Τ8, όντας δισκοενυδρείο δεν είχα και πολλές απαιτήσεις σε φωτισμό.

Αρχικά έλεγα να βάλω ταινίες, αλλά τελικά κατέληξα σε 5 σποτ led των 220Volt με σπείρωμα Ε27, τα οποία βρήκα σε προσφορά πριν από κανένα μήνα περίπου σε S/M γνωστής αλυσίδας . Αυτά δουλεύουν με 15 smd 5050 led chip (άμα το λέω καλά) που από έρευνα που έκανα στο internet είναι αρκετά αποδοτικότερα από αυτά (παλαιότερου τύπου) με τα 3528 led chip. Η απόδοση τους στο κουτί ήταν στα 140 Lm στα 3 Watt έκαστο με 3000 Κ και 25.000 ώρες λειτουργίας. Δεν ήθελα να βάλω μόνο warmwhite, αλλά δεν είχε άλλου τύπου σε προσφορά.

Την ιδέα της κατασκευής την πήρα από ένα σχετικό ποστ στα DIΥ και έβαλα κλασικά σωλήνα υδροροής πέρασα τα σποτ και στεγάνωσα όπου μπορούσα με σιλικόνη. Τα συγκεκριμένα σποτ led έχουν γυάλινο προστατευτικό κάλυμα μπροστά.

Το αποτέλεσμα αν και μόνο με 3000Κ και λίγα Lm είναι αρκετά καλό και φωτεινό,( όχι πολύ κίτρινο) θέλω όμως να προσθέσω 3-4 ακόμα αντίστοιχα σποτ με 6500Κ, για να έχω ευρύτερο φάσμα και λευκότερο φως που όπως διάβασα τονίζει τα χρώματα το Αφρικάνων.

Δυστυχώς παρατηρήσεις στα ψάρια και φυτά ακόμα δεν έχω, το ενυδρείο θα φιλοξενήσει τα πρώτα του ψαράκια από μεθαύριο. Από φυτά λέω να βάλω τα κλασικά χαμηλών απαιτήσεων ( και αντοχών) για Αφρική

Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω φωτό και θα γράψω ότι σχετικό παρατηρήσω, θετικό ή αρνητικό.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Μετά απο μερικούς μήνες είναι όλα εντάξει με την LED λαμπα?!

Link to comment
Share on other sites

Τα φυτά που έχουν μπει είναι τα κλασικά anoubia - valisneria και τα δύο πάνε πολύ καλά και παρατηρώ και σχετική ανάπτυξη. Στο φωτιστικό με τα led έχω βάλει και ένα μικρο Τ8 στα 15watt σε coolwhite για να αντισταθμίσω το warmwhite των led. Με την πρώτη ευκαιρία θα αντικατασταθεί με μία λεντοταινία του μέτρου των 60 led 5050 στα 6000-6500 k. Θα γίνει μάλλον η σχετική παραγγελία από ebay τις προσεχείς μέρες μαζί με άλλα λεντάκια που θέλω για το σπίτι.

Link to comment
Share on other sites

και εγω απο το ebay εχω βρει διαφορα leds (cree σε πολυ καλες τιμες σε σχεση με ελλαδα, σεχον 70% κατω)

Για το ενυδρειο έχεις βρει τίποτα αναλογο σε led?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...