Jump to content

Μερικες...Απαντησεις???


vellerefond

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους! έχω μερικες αποριες και θα ήθελα την βοήθεια των εμπειρότερων απο εμενα "Αφρικανων"..

Σε ενα ενυδρειο που θα φιλοξενησει labidochromis caeruleusι σαν κυριο συστατικο.

1)Σαν γατοψαρο τι θα μπορουσα να βάλω ωστε να μην εχω πολλα παρατραγουδα? απο οτι εχω διαβασει μεσα στο forum μαλλον θα πρεπει να βαλω ενα synodonti. αυτος σε τι μεγεθος μπορει να φτασει? πρεπει να μπει σε ζευγαρι, η και μονος του θα ειναι οκ?

2)Ενα πλατυστομος θα μπορεσει να επιβιωσει μεσα? για την αλγη τι ψαρακι θα μπορουσα να βαλω?

3)Σαλιγκαρακι παιζει?

4)Πως μπορω να ξεχωρισω male-female abidochromis caeruleusι?

5)Τι αλλο ειδος αφρικανας θα μπορουσα να βαλω μεσα?

και 6ο και πολυ αναγκαιο.. εχετε να προτεινετε καποιο καταστημα που να εχει ποικιλια σε αφρικανες και γενικοτερα σε αγρια? διοτι στην περιοχη μου τα pet shop ειναι λιγο πισω.. εκτος και αν δεν εχω εντοπισει καποιο.. (Μαρουσι)! μπορειτε να στειλετε p.m. (μην θεωρηθει και διαφημηση).

Σας ευχαριστω για τον χρονο σας..και συγχωρηστε με για τις τοοοοσες πολλες αποριες αλλα ειναι το πρωτο μου ενυδρειο με τετοιου ειδους ψαρια <_<

Link to comment
Share on other sites

Για τα 1, 2, 3 θα μου επιτρέψεις να διαφωνίσω <_<

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα ενυδρείο με Mbuna Malawi πρέπει να έχει μόνο αυτό το είδος. Όπως και κάθε ενυδρείο θεμιτό είναι να φιλοξενεί ψάρια με το σωστό setup. Δηλαδή setup το οποίο αντιγράφει (όσο είναι δυνατό) τις πραγματικές συνθήκες της φύσης. Με αυτό τον τρόπο έχεις ένα αυθεντικό κομμάτι της

"Αφρικής" στο χώρο σου, μία μικρογραφία (Προσωπικά εμένα όλες οι άλλες μίξεις μου φαίνονται εκτρώματα :angry2: ).

Όσον αφορά την άλγη σου προτείνω να την αφήσεις να κάνει τον κύκλο της. Πιθανότατα πρώτα θα έχεις καφέ άλγη (άσχημη) η οποία στη συνέχεια όμως θα μετατραπεί σε πράσινη και θα αγκαλιάσει διακριτικά αρκετές απο τις πέτρες σου. Η πραγματική απόλαυση είναι όμως όταν θα βλέπεις ολόκληρο το "κοπάδι" απο τα labidos να βοσκουν. Τσιμπολογάνε με ιεροτελεστεία τις πέτρες για να αποσπάσουν την πράσινη άλγη η οποία αποτελεί βασική τροφή για τα labidos, και πραγματικά φαίνεται να το απολαμβάνουνε αφού αποτελεί καθημερινή τους ασχολεία (συγκεκριμένα το κάνουν και σε σταθερές ώρες).

4. Σίγουρα θα έχεις διαβάσει ότι τα Males labidos σε σχέση με τα Females ξεχωρίζουνε απο το γεγονός ότι τα Males έχουν συνήθως έντονα μαύρα πτερύγια. Αυτός είναι ο πιο έυκολος τρόπος να τα ξεχωρίσεις, αλλά ..όπως πάλι μάλλον θα έχεις διαβάσει... δεν είναι 100% σίγουρο ότι είναι έτσι τα πράγματα.

Αυτό που έχω καταλάβει εγώ απο την εμπειρία μου με τα yellow labs (τα οποία διατηρώ και ευημερούν) είναι ότι στα αρσενικά απο 4 μηνών το κεφάλι τους παρουσιάζει ένα ελάχιστο εξόγκωμα, ένα μικρό διακριτικό καρούμπαλο. Τα θηλυκά δεν εμφανίζουν αυτό το καρουμπαλάκι (Χρειάζεται ίσως κάποια εξοικείωση-εμπειρία- για να το διακρίνεις, γιατί μιλάμε για λεπτές διαφορές).

Επίπλεον, διακρίνεται ένα αρσενικό απο ένα θηλυκό απο τον τρόπο που "υπερασπίζεται" την περιοχή του. Δηλαδή το αρσενικό κολυμπάει πιο χορευτικά...όπως όταν είναι στην διαδικασία ζευγαρώματος.

ΒΕΒΑΙΑ σε ένα petshop δεν έχεις την πολυτέλεια να διακρίνεις με άνεση αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σου προτείνω όμως να τα έχεις υπόψη σου, για να αυξήσεις σημαντικά τις πιθανότητες σου να κάνεις σωστές επιλογές (συνδιάσε κυρίως τα μαύρα πτερύγια με το καρούμπαλο).

5. Εξαρτάται απο τα λίτρα του ενυδρείου σου. Εάν έχεις 120 λίτρα, καλό θα ήταν να έχεις μόνο ένα κοπάδι απο Labidos 1 Μale και 3-4 Female. Έαν έχεις απο 200 λίτρα και πάνω τότε οι επιλογές είναι πιο πολλές..pseudotropheus socolofi...demasoni....acei....iodotropheus sprengerae....κτλ

6. Δεν μένω Αθήνα και δεν μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά και εδώ στην Θεσσαλονίκη το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω.... :angry2:

Πολύ σημαντικά σε ένα τέτοιο ενυδρείο θεωρώ:

1. Πέτρες = Κρυψώνες (πολλές), στις οποίες τα labs περνάνε πολλές ώρες σε αυτές και νιώθουν ασφάλεια.....(καμμια φορά είναι όλα κρυμμένα και φαινεταί σαν να είναι άδειο το ενυδρείο....Η πλάκα έίναι πως σκάνε μούρη το ένα μετά το άλλο)

2. Αμμο....Θα εντυπωσιαστείς με τις φωλιές που φτιάχνει ο αρσενικός αλλά και με τον τρόπο τον οποίο ξεσκονίζουν την άμμο και την βγάζουν απο τα βράγχια τους ψάχνωντας για τροφή.

Φιλικά TURTLE

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές απόψεις (...που είναι αποτέλεσμα πολύωρης παρατήρησης..αφού έχω το γραφείο μου δίπλα στο ενυδρείο με τα labs και περνάμε καμμιά 10 ώρες μαζί.)

Link to comment
Share on other sites

Thanks Turtle..οι παρατηρησεις σου ειναι πολυ σημαντικες! Μιας και ειναι το πρωτο που θα φτιαξω με τετοια ψαρια! το ενυδρειο ειναι 120λτ. !

Link to comment
Share on other sites

1 αρσενικό με 3-4 θηλυκά είναι ότι πρέπει για τα 120λίτρα.....σύντομα θα έχεις και γεννητούρια....Χρειάζεται πάντως αρκετές κρυψώνες (για να νιώθουν ανετα τα ψάρια)

Έαν βάλεις στις δύο άκρες του ενυδρείου μικρές στίβες απο πετραδάκια (βοτσαλάκια), ώστε να χώνονται μόνο τα νεογέννητα....θα έχεις και μεγάλο ποσοστό επιβίωσης των μικρών....(Εχώ ενα με 120 λίτρα labidos με αυτό το setup)

Link to comment
Share on other sites

<_<:angry2::angry2:
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...