Jump to content

Μωρό Χελωνάκι Μπαίνει Μαζί Με Μεγαλύτερη!


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά! Είμαι καινούρια στο φόρουμ.

Μπαίνω λοιπόν κατευθείαν στο ψητό γιατι ειμαι πολύ αγχωμένη τις 2 τελευταίες μέρες!

Αρχικά, έχω από τον Οκτώβριο του 2011 μια νεροχελωνίτσα, τώρα στο περίπου πρέπει να είναι 9 μηνών. Είχα δύο μαζί αλλά επειδη σπουδάζω Καρπενήσι επεσαν σε χειμέρια νάρκη και ξύπνησε μονο η πρώτη που ανέφερα, παρόλο που από όταν τις αγόρασα δεν έφαγαν μπουκιά! Η χελωνίτσα μου είναι μόνη της στη γυάλα περίπου 2 μήνες.

Εχθές αποφάσισα αφού την έφερα στην Αθήνα να την εγκαταστήσω στο παλιό ενυδρείο των ψαριών μου 40 λίτρων. Μαζί με την μετακόμιση της πρόσθεσα και έναν καινούριο μικρό φίλο.

Το ενυδρείο είναι το κλασσικό για ψάρια, διαθέτει λάμπα απλή για φωτισμό, ενσωματωμένο φίλτρο με υαλοβάμβακα, θερμόμετρο με βεντούζα και χοντρό χαλίκι για υπόστρωμα.

Η μικρή είναι πολύ φοβισμένη, και ως προς τους ανθρώπους αλλά και απέναντι στον συγκάτοικό της! επίσης εχθές και σήμερα δεν έφαγε, σε αντίθεση με την μεγάλη η οποία μετά την νάρκη του χειμώνα κοντεύει να φάει και μας! Επίσης, με διατηρεί ανήσυχη το γεγονος ότι το μωρό δεν βγαίνει στην επιφάνεια συχνά και όταν το κάνει καταβάλει τεράστια προσπάθεια! Παρόλο που στην μια γωνία του ενυδρείου έχω υψώσει σαν βουναλάκι τα χαλίκια και εχω βάλει επάνω βότσαλα πλατιά και ίσια σαν μονοπατάκι, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να ανέβει.

Πάντως στο πετς σοπ ήταν η πιο κινητική, με καθαρά ματάκια και απολύτως υγιής.

Πιστεύετε ότι σύντομα θα χαλαρώσει και θα ξαναγίνει όπως την γνώρισα?

Επιπλέον, τι άλλο χρειάζεται να προμηθευτω και να αλλάξω όσο αναφορά τις συνθήκες εντός του ενυδρείου?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων... και χαίρομαι που μπήκα στην παρέα σας! :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Kαλως ηρθες στην παρεα μας.Για αρχη θα πρεπει να προμηθευτεις μια λαμπα που να εκπεμπει ακτινοβολία uvb 5% οι οποιες βγαινουν και σε βιδωτες και σε τ8 σωληνα και βοηθαει σστην συνθεση της βιταμινης D3.Επισης θα χρειαστεις και καποιο συμπληρωμα βιταμινων και Ca που βοηθαει στην καλυτερη δημιουργεια του εξωσκελετου και στην καλυτερη απορροφηση της βιταμινης D3 απο τα κοκκαλα.Θα χρειαστεις και εναν θερμοστατη για να διατειρεις σταθερη την θερμοκρασια τωρα που εχει ακομα λιγο κρυο,αλλα και για τον χειμωνα προκυμενου να μην σουθ πεσουν σε χειμερια ναρκη.Καλο θα ηταν να υπάρχει και μια λάμπα πυρακτωσεως πανω απο την ξερα στην οποία θα λιαζοντε για basking spot σημειο,προκυμενου να μπορουν να εχουν μεγαλυ θερμοκρασια αερα και ναμπορουν να στεγνώνουν.Τωρα αυτο που θα πρεπει να προσεξεις στην διαφορα μεγεθων ειναι μην πλακωσει η μεγαλη την μικρη.

Καλο διαβασμα και οτιαπορροια εχεις εδω ειμαστε για να σε βοηθησουμε

Να περνας καλα στην,μιση μου,ιδιαιτερη πατριδα

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ!

Επειδή θα βγάλω την απλή λάμπα σωλήνα που έχει το ενυδρείο και θα ''κουμπώσω'' στην υποδοχή της μια αντίστοιχη uva- uvb πόσα watt να ζητήσω να μου δώσουν?

Συμπλήρωμα βιταμινών έχω ήδη προμηθευτεί, όμως πόσες σταγόνες να βάζω και κάθε πότε?

Επίσης δεν ξέρω ουτέ την ακριβή δοσολογια για το υγρο που πρέπει α ρίχνω για το pH του νερού. Στην γυάλα ηξερα πόσο να βάζω, τώρα που ειναι πολλά τα λίτρα μπερδεύτηκα λιγάκι... έχω γεμάτο περίπου το 1/4 του ενυδρείου με 8cm νερού.. περιπου πόσες σταγόνες θέλει?

Ακόμα, το φίλτρο δεν λειτουργεί λόγω της χαμηλης στάθμης του νερού, σήμερα σκέφτομαι να παω να αγοράσω λοιπόν περισσότερα χαλίκια για να ενισχύσω τον πάτο και να δουλέψει το φίλτρο.

Επιπλέον, ήθελα να ρωτήσω τι είναι η σύριγγα που αναφέρετε συχνά για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών??

Link to comment
Share on other sites

Rastafarian παρέλειψα να σε ευχαριστήσω για τα καλωσορίσματα! Καλώς σας βρήκα λοιπόν :peace2:

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στο ΑΖ και καλή διαμονή!!!

Από χελώνες δε σκαμπάζω τίποτα ... :D

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Δοκίμασε να τοποθετήσεις το φίλτρο στο πλάι, ώστε να είναι ολόκληρο μέσα στο νερό και να μην χρειαστείς να ανεβάσεις την στάθμη του νερού σου.

Γι ατο μικρό, δες μήπως μπορείς να φτιάξεις μια δεύτερη εξέδρα μακρυά απο την άλλη με εύκολη πρόσβαση ώστε να μην φοβάται τον μεγαλύτερο συγκάτοικο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Theodor72!

Και εσένα ευχαριστω επίσης KokkinosK! Όμως δεν μπορώ να μετακινήσω το φίλτρο επειδή είναι ενσωματωμένο με την οροφή του ενυδρείου. Επίσης, το μωρό σημερα κοιμάται όλη μέρα και εγώ με τα πετς σοπς δεν εβγαλα άκρη, ετρεξα σε 2-3 αλλα βρίσκω σποτάκι για να βιδώσω την λάμπα που πρόκειται να παρω... :(

Πήρα επιπλέον ασβέστιο και χαλικια για να ανεβάσω την στάθμη έτσι ώστε να δουλέψει το φιλτρο. σύντομα θα έχω και φωτογραφίες!

Βρε παιδια ξέρει κανεις να με διαφωτίσει σχετικα με ποσότητα σταγονών και τι είναι αυτή η σύριγγα για τις ακαθαρσίες???

Link to comment
Share on other sites

δεν καταλαβαινω τι εννοεις οταν λες "...βρισκω σποτακι για να βιδωσω την λαμπα που θα παρω..."

Για τις σταγονες που λες,διαβασε την συσκευασια και λεει ακριβως πανω την δοσολογια.Για την συριγγα ειχα δει καποιους που εκλειναν το φιλτρο και με μια μεγαλη συριγγα τον 20+ml ρουφουσαν σποραδικα απο τον βυθο καθημερινα τα περριτωματα των ζωων....Ειναι αυτο που και εμεις κανουμε με το συφωναρισμα με την σκουπα βυθου,απλα μαζι κανουμε και αλλαγη νερου,το οποιο παντα ειναι και καλυτερο

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ και πάλι! Όταν λέω ''δεν βρίσκω σποτάκι για να βιδώσω τη λάμπα που θα πάρω'' εννοώ ότι δεν ξέρω τι πορτατίφ να πάρω για μπορέσω να βιδώσω την λάμπα uva-uvb που θα φροντίσω να προμηθευτώ!

Όσο αναφορά τώρα την σύριγγα αγόρασα μία και όντως βοηθάει! Επίσης πήρα και έναν θερμοστάτη κατάλληλο για τα λίτρα μου και είμαι οκ!

Οι χελωνίτσες δείχνουν αρκετά χαρούμενες και ότι έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο νέο περιβάλλον και η μικρή άρχισε να ξεθαρρεύει, τρώει καλά, αλλά ακόμα δεν έχει συνηθίσει εντελώς την παρουσία μου και πανικοβάλλεται όταν με βλέπει.

Η θερμοκρασία είναι σταθερά στους 26 βαθμούς και με τις σταγόνες τα βόλεψα!

Για να λερώνεται όσο το λιγότερο γίνεται το ενυδρείο τις βάζω σε δύο ταπεράκια ξεχωριστά και τρώνε.

Αυριο με το καλό θα επισυναψω και φώτος με τα μωρά μου! :bigemo_harabe_net-66:

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες!

Περιμένουμε φώτο λοιπόν!!

Link to comment
Share on other sites

στην περίπτωση που η uvb λάμπα σου θες να είναι βιδωτή σαν αυτη των 5% ή αυτη το ντουι που πρέπει να πάρεις είναι κάτι σαν αυτό ή αυτό τα οποία φωσφορίζουν και μετά το σβύσιμο της λάμπας δίνοντας την ψευδαίσθηση του λυκόφωτος που αργοσβύνει (και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχεις 2,ένα για την uvb και ένα για την κόκκινη της θέρμανσης η οποία όμως βγαίνει και σε λευκή)

στην περίπτωση τώρα που θές να βάλεις μόνο ένα χωνί μπορείς την uvb λάμπα να την βάλεις στα υπάρχοντα ακροφύσια μιας και βγαίνει και σε μορφή Τ8 σωλήνα σαν αυτή με 5% uvb ή αυτή

Όποια μορφή λάμπας και να διαλέξεις,την ίδια δουλειά θα κάνουν

Link to comment
Share on other sites

Αυτά είναι τα μωράκια μου!!

post-49648-0-55307100-1335866136_thumb.jpg post-49648-0-67857800-1335866149_thumb.jpg post-49648-0-99786900-1335866158_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - Lilianna Loca
Link to comment
Share on other sites

post-49648-0-34751100-1335867508_thumb.jpg post-49648-0-32132900-1335867558_thumb.jpg post-49648-0-08361300-1335867587_thumb.jpg post-49648-0-94766100-1335867664_thumb.jpg post-49648-0-20230000-1335867703_thumb.jpg
Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα φαινοντε....απλα τον θερμοοστατη βυθησε τον ολο μεσα στο νερο μην υπαρξει κανα προβλημα....απο φολτρο μεσα μονο τον κυκλοφοριτη εχεις ή οδηγει το νερο πανω στο καπακι οπου και εχει υλικα???λαμπα τους αλλαξες???και ασε καπου μια εξοδο αερισμο γιατι η υποερβολικη υγρασια που μαζευει μπορει και να κανει προβληματα...

Link to comment
Share on other sites

οκ! τον θερμοστατη τον εφτιαξα. όσο για για το φιλτρο οδηγει το νερο πάνω στο καπακι που εχω βάλει υαλοβάμβακα. λαμπα δεν έχω αλλάξει ακόμα δυστυχώς πρέπει να πάρω πορτατιφ για να βιδώσω τη λάμπα, προτιμούσα λάμπα τ8 σωλήνα αλλα δεν υπάρχει τέτοια λάμπα που να βιδώνει στην υποδοχή της λάμπας που έχω τώρα, πηγα και ρώτησα σε πετ και μου είπαν ότι επειδη το ενυδρείο μου είναι κινέζικο δεν βγαίνουν αντίστοιχες λάμπες... ετσι έχω λιγο προβλημα με αυτο το θεματακι γιατι ξέρω ότι τα χελωνάκια μου το έχουν άμεση αναγκη... θα το φροντίσω όμως άμεσα, κάποια πατέντα 8α σκαρφιστω!

επίσης στην οροφή του ενυδρείου έχω αφήσει κατα μήκος της ένα δάχτυλο περιπου πάχος κενο για να αερίζεται, οποτε νομιζω είμαι οκ.

επιπλέον ή8ελα να κάνω μια ακομα ερώτηση.. έχω μπερδευτει λίγο με τις σταγόνες για το pH και τις πολυβιταμίνες.

βρήκα στο περίπου την δοσολογία, αλλα δεν ξέρω αν αυτο που κανω είναι σωστο... ρίχνω σταγόνες και για το pH και τις πολυβιταμίνες μόνο κάθε φορά που κάνω εξ' ολοκλήρου αλλαγή του νερου, είναι σωστό αυτό? γιατι κανενας ως τώρα δεν μου έχει διευκρινίσει την συχνοτητα που πρέπει να ρίχνω.

Τέλος, θέλω να ρωτήσω για το ασβέστιο σκόνη μέσα στο οποιο βυθίζω τις γαριδούλες, κάθε μέρα πρέπει να τις βάζω μέσα στο ασβέστιο ή κάποιες μόνο μέρες τις εβδομάδας??

ευχαριστω πολυ :bigemo_harabe_net-66:

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν Λίλιαν για να τα πάρουμε από την αρχή

Για λάμπα αφού θα προτιμούσες Τ8 υπάρχουν σαν αυτή και αυτή πάντα στα 5% UVB,εκτός και αν το ενυδρείο σου έχει pl λάμπα

Σταγόνες για το ΡΗ δεν χρειάζεσαι.Σταγόνες πολυβιταμινών βάζεις κανονικά σε εβδομαδιαία βάση,εκτός και αν λέει κάτι διαφορετικό το σκέυασμα

Σκόνη ασβεστίου δεν βάζουμε στις νεροχελώνες,παρά μόνο στα χερσαία ερπετά με την οποία πασπαλίζουμε την ζωντανή τροφή τους.Οι αποξηραμένες γαρίδες έχουν από μόνες τους ασβέστιο,λόγο οτι ο εξωσκελετός τους αποτελείται από ασβέστιο,και το επιπλέον ασβέστιο που βάζουμε είναι ένα μικρό λευκό χελωνάκι σαν πέτρα που διαλείεται σιγά σιγά μόνο του στο νερό

Link to comment
Share on other sites

καλος αρισες και καλη διαμονη :bigemo_harabe_net-146:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Mr. Zoo σε ευχαριστω πολυ για την βοηθεια, πραγματικα οι πληροφοριες που μου έδωσες ειναι πολύ χρήσιμες!

Ομως, τωρα εχω αλλο προβλημα!! Ενω κάναμε αμαν και πως να ζεστανουμε το νερο και να παει 26 βαθμους, τωρα δεν ξερω τι να κανω για να το κρυώσω λιγακι! εχει φτασει ηδη στους 31 βαθμους!!! ΒΟΗΘΕΙΑ!?!

Επιπλεόν, δεν ξερω... μπορει να ειναι και ιδεα μου.. αλλα μου φαινεται οτι δεν τους αρεσει το τοσο ζεστο νερο! μπαινουν ελαχιστα πλεον μεσα στο νερο, ολο καθονται το ενα πανω στο αλλο στην πετρα που ειναι οσο το δυνατον πιο ψηλα απ' το νερο... :( δεν μπορω να τα βλεπω ετσι... τι να κανω??

Link to comment
Share on other sites

μερικα καροτα και πατατες και ετοιμη η σουπα.!!

μα και βεβαια 31 θα καουνε αν μπουνε στο νερο.δροσισε το μενερο βρυσηςκαι αντιχλωριο αμεσως!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Lilian μην φρικαρείς,κατ αρχάς ελπίζω να έχεις αποσυνδέσει τον θερμοστάτη τώρα με τις ζέστες.Επίσης είναι στην φύση της να κάθετε εκτός νερού με τις μεγάλες ζέστες και να λίαζετε.Βέβαια όπως σου είπε και ο Klaz,μια αλλαγή νερού να βοηθούσε

Link to comment
Share on other sites

οκ, ανακουφίστηκα λιγάκι! τώρα έχει πάει 28 C και μπαίνουν και πάλι στο νερό αλλά προτιμούν την ηλιοθεραπεία παραπάνω...

Ήθελα ακομα να ρωτήσω χελωνάκι ασβεστίου κάθε πότε μπορώ να τους βάζω? τους έριξα για πρώτη φορά ένα πριν περίπου έναν μήνα..

Link to comment
Share on other sites

οταν διαλυθει το αλλαζεις

Έγινε επεξεργασία - Mr_Zoo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...