Jump to content

Sump & Refiugium


s2000nos

Recommended Posts

όλοι μας έχουμε sump άλλοι έχουν κ refiugium το βασικό ερώτημα είναι τι χρησιμευουν ποια υλικα πρέπει να έχουν μέσα κ πόσο μεγάλα πρέπει να είναι.

Το ερώτημα μου είναι γιατί σήμερα ξεκίνησα να κάνω ένα καινούργιο sump με το refiugium μέσα σύνολο όλο μαζί 80λίτρα. οποιος γνωρίζει ας δώσει τα φώτα το.

Link to comment
Share on other sites

Το sump μας βοηθαει στο να μην εχουμε (skimmer, θερμοστατες, αντλιες,ανθρακα, αντιφοσφωρο, κλπ) στο main tank

Το refiugium βοηθαει στο να κραταμε μακροαλγες (chaeto, caulerpa) για αποβολη νιτρικων - φοσφωρικων, βραχο , αραγωνιτη , ισως και μερικα φραγκακια αναλογα τον φωτισμο και την κυκλοφορια....

Link to comment
Share on other sites

τι ειναι το φραγκακια; εχω μαυρα νεσανυχτα.

Φραγκ λέμε τα κλαδεματα από τα κοραλια που μοιραζόμαστε μεταξύ μας ή που αγοράζουμε από αγγελίες. Είναι στην ουσία μικρά κοραλλακια που κόπηκαν (φραγκαριστικαν) από ένα μεγαλύτερο κοραλι.

Link to comment
Share on other sites

αυτο που θα σου πρότεινα είναι να κάνεις ένα διαμέριασμα 20χ20 με πολύ καλή ροή να βάλεις chaetto και απο πάνω μία λάμπα της aqualum για plang grow. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ανάπτυξη, βέβαια είμαι στην αρχή ακόμα, την δουλεύω 2 μήνες και διπλασιάζεται ο όκγος της κάθε 10 μέρες αργότερα δέν ξερω πως θα πάει. Το μόνο αρνητικό είναι οτι δεν φτάνει το φώς μέχρι τα κατώτερα στρώματα όποτε από κάτω μπορείς να κάνεις και ενα sand bed με αραγωνιτη και εισαι κύριος. Λέγωντας οτι ξεκίνησες ενοείς μόνος ή απευθύνθηκες σε επαγγελματία? Να ξέρεις οτι υπάρχουν tricks για την κυκλοφορία του νερού που μόνος και απο googlarisma δεν θα τα βρείς ποτέ. Πχ ένα διαμέρισμα να διερεθεί με κάθετες σε λιγότερα για πιο συγκετρωτική ροή σε χώρο που θα έχεις άνθρακες-αντιφώσφορους, αφήνωντας απο την άλλη χώρο για live rock. Το πρώτο μου σάμπ το έφτιαξα μόνος και το πέταξα εντός 2 μηνών. Μην βιαστείς.

Link to comment
Share on other sites

To φραγκακι προερχεται απο τη λεξη frag η οποια προερχεται απο τη λεξη fragment που στα αγγλικα σημαινει καποιο κομματι(που εχει κοπει απο το κοραλι).Οσο για τον ογκο των refugium κ το τι θα περιεχει αυτο ειναι καθαρα δικο σου θεμα.Ας πουμε δεν γινεται να εχεις ενα reef ενος τονου κ να εχεις ενα refugium 5 λιτρα διοτι η αλγη/βραχος/λασπη δεν θα ειναι αρκετη για να τραβηξει ικανοποιητηκο ποσοστο νιτρικων,φωσφορικων.Επισης ενα refugium παιζει κ τον ρολο της αυτοματης ταιστρας......δηλαδη αν το ενυδρειο σου ειναι σε χαμηλοτερο επιπεδο κ το refugium σου ειναι σε υψηλοτερο επιπεδο τοτε οτι αναπαραγεται(κοπιποδα,αμφιποδα) μεσα στο refugium θα πεφτει μεσω της υπερχυλισεις σου παλι στο main ενυδρειο σου.Εξου κ η ονομασια refugium.....Το sump απο την αλλη αν το κανεις σωστα απο την αρχη μπορει να σου κανει την ενυδρειακη σου ζωη πολυ πιο ευκολη!Δηλαδη θα μπορουσες ας που στο sump σου να εχεις καποιον καδο απο οπου θα περναει το νερο της επιστροφης σου κ εκει να βαζεις τα χημικα σου υλικα.Το sump θελει πολυ μελετη κ πολυ μα πολυ ψαξιμο.Θα σου προτεινα να ερθεις σε μια συναντηση με χαρτι κ μολυβι να σχεδιασουμε μαζι ενα sump.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...