Jump to content

Serrasalmus Sanchezi Profil


piranhas2

Recommended Posts

πως σας φαίνεται??τι χρειάζεται διόρθωση

TaitOSSanchezi_zps671674f0.jpg

Επιστημονικό Όνομα: Serrasalmus sanchezi ( Gery 1964)
Κοινές Ονομασίες: Ruby-Red Piranha, Ruby-Throated Diamond Piranha , sanchezs piranha.
Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Characid, Piranha, Πιράνχας ή Πιράνια
Κλάση: Characiformes.

Οικογένεια: Characidae.

Μέγεθος: μέχρι 20 εκατοστά.

Βιότοπος: Ν. Αμερική, στην λεκάνη αποροής του ποταμού Ucayali στο Περού. Δείχνουν την προτίμησή τους για σκιερές περιοχές με πυκνή, παρόχθια ή υποβρύχια βλάστηση.

Συνθήκες στο ενυδρείο
PH: 6-7.5 (Ιδανικά: 6-7)
KH: -
GH: 5-15°dGH (Ιδανικά: <8°dGH)
Θερμοκρασία: 25-28°C (Ιδανικά: 26°C)
Λίτρα: Ένα ενυδρείο με μήκος 1 μέτρο και 120 λίτρα επαρκεί για ένα ψάρι.

Κοινωνική συμπεριφορά: Σχεδόν καθόλου κινητικό από τη φύση του, βρίσκει μια καλή κρυψώνα και στήνει ενέδρες. Επειδή μοιάζει πολύ με το red belly piranha (Pygocentrus nattereri) όταν είναι μικρό ανακατεύεται στα κοπάδια των red belly και τρέφεται από αυτά μέχρι να μεγαλώσει και να μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε κάποιο θηρευτή. Μια δαγκωνιά από την ουρά η απο ένα πτερύγιο (το sanchezi φημίζεται σαν fin nipper) ενός red belly η γενικότερα απο όποιο άλλο ψάρι βρεθεί αρκετά κοντά, είναι ένα ικανοποιητικό και πάνω από όλα χωρίς κόπο γεύμα, απολαμβάνοντας ταυτόχρνα και την ασφάλεια του κοπαδιού. Όταν μεγαλώσει κυνηγάει μόνο του στήνοντας ενέδρα.

Διαχωρισμός φύλου: Δεν υπάρχει διμορφισμός μεταξύ αρσενικού και θηλυκού

Διακόσμηση ενυδρείου: τα ser sanchezi απατούνται σχεδόν σε όλες τις μορφές ενός ποταμού με διαυγή ορμητικά φωτεινά νερά με πολλά φυτά και καλή οξυγόνωση αλλά και σκούρα νερά με χαμηλή ροή και ελάχιστα φυτά , όποτε αν θέλουμε να κάνουμε κάτι βιοτικό θα διαλέξουμε έναν ποταμό από αυτούς που αναφέρονται παραπάνω η ακόμα καλύτερα αν μπορέσουμε να μάθουμε από τον προμηθευτή του ψαριού από πού είναι πιασμένο και να προσομοιώσουμε τον ποταμό του. Από εκεί και πέρα το γενικό στήσιμο ενός ενυδρείου με πιράνχα περιλαμβάνει μη ασβεστολιθική μπεζ άμμος ή μαύρο χαλίκι-άμμος (για λιγότερο στρες) ρίζες, κλαδιά, χαμηλός-μέτριος φωτισμός και τέλος κάποια ανθεκτικά φυτά όπως vallisneria, ehinodorus, anubias (δένονται πάνω σε πέτρες-ξύλα) microsorum (δένονται πάνω σε πέτρες-ξύλα) και pistia stratiotes(σαν φυτά επιφάνειας βοηθούν στο να μετριάζεται το φως)

Ζώνη Κολύμβησης: Στο μέσο του ενυδρείου.

Διατροφή: Σε νεαρή ηλικία ταΐζεται τρεις φορές την ημέρα με artemia bloodworm tubifex και μικρές ποσότητες από κατεψυγμένα μαλάκια, οστρακόδερμα (είναι καλό οι γαρίδες να ταΐζονται με το κέλυφος γιατί περιέχει βιταμίνες οι οποίες βοηθάνε στο χρώμα) και ψάρια όπως φιλέτο γλώσσας, γαύρος, μαρίδα. Πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός-σαρδέλα.Σε ενήλικο στάδιο του δίνουμε μαλάκια οστρακόδερμα ψάρια και γεοσκολικα σε μεγαλύτερη ποσότητα και σπάνια μια φορά το μηνά μπορούμε να του δώσουμε καρδιά μοσχαριού (έτοιμη κατεψυγμένη και τυποποιημένη) και κοτόπουλο, όχι όμως ποιο συχνά γιατί δεν θα μπορεί να μεταβολίσει τα λιπίδια που προέρχονται από το κρέας με αποτέλεσμα το θάνατο από την υπερβολική εναπόθεση λίπους στα εσωτερικά του όργανα, Καθώς τα ψάρια ενηλικιώνονται, τα ταΐσματα θα πρέπει να μειωθούν και να ταΐζουμε μέρα παρά μέρα. Στη φύση το διαιτολόγιο του περιλαμβάνει σπόρους αλλά και φρούτα. Σε περίπτωση ζωντανού ταΐσματος που δεν προτείνεται τα ψάρια(feeders) πρέπει να περνάνε από καραντίνα πρώτα διότι μπορεί να εισάγουν ασθένειες η παράσιτα. Τα χρυσόψαρα δεν προτείνονται σε καμία περίπτωση λόγο τον εσωτερικών παρασίτων που σχεδόν πάντα έχουν.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Δεν υπάρχουν αναφορές. Θεωρείται ωστόσο πως αναλογα με τις συνθήκες διατήρησης τους τα 10 χρόνια είναι ένα λογικό όριο ζωής.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Ιδιαίτερα επιθετικό και κτητικό ψάρι, όπως άλλωστε θα περιμέναμε από έναν μοναχικό κυνηγό. Δεν συνίσταται η συμβίωση του με κανένα άλλο είδος.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν έχει γίνει αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία.

Γενικές πληροφορίες: Σε μικρή ηλικία μοιάζει πολύ με το Serrasalmus robeus (black piranha) και μπορεί να μπερδεύει ακόμα και τους ειδικούς, ανάλογα από ποιον πόταμο προέρχεται εμφανίζει και δύο διαφορετικά χρώματα κόκκινη η μοβ κοιλιά, δείγματα που πιάστηκαν στον πόταμο Orosa εμφανίστηκαν με ποιο σκούρο μοβ χρώμα, ανεπιβεβαίωτες έρευνες λένε οτι μπορει να οφείλεται στην σεξουαλική ωριμότητα. Είναι ένα ντροπαλό δειλό πιράνχας με απρόβλεπτο χαρακτήρα και σπουδαία συμπεριφορά. Όλα τα serrasalmus sanchezi που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι άγρια ψαρεμένα και σε περίπτωση που θέλουμε να αποκτήσουμε ένα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να του παρέχουμε ότι χρειάζεται. Η διατήρηση αυτού του είδους πιράνχα είναι μια πρόκληση και δεν προτείνεται για αρχάριους χομπιστες.

Serrasalmus_Sanchezi_PPAP_zps3aa5418c.jp

piranhas2_zps9be5e151.jpg

Έγινε επεξεργασία - theodor72
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Επιστημονικό Όνομα: Serrasalmus sanchezi ( Gery 1964)

Κοινές Ονομασίες: Ruby-Red Piranha, Ruby-Throated Diamond Piranha , sanchezs piranha.

Ελληνικό Όνομα: -

Γενική κατηγορία: Characid, Piranha, Πιράνχας ή Πιράνια

Κλάση: Characiformes.

Οικογένεια: Characidae.

Μέγεθος: 15 εκατοστά. ΕΔΩ δείχνει ενήλικα ψάρια με μεγαλύτερο (κατά προσέγγιση) μέγεθος από τα 15 εκατοστά.

Βιότοπος: στο Περού, όπου ήδη εχει συλλεχθεί από πολλά ποτάμια συμπεριλαμβανομένων του Ρίο Ucayali, Ρίο Reserva Ρίο Nacional Ρίο Pacaya Ρίο Orosa Ρίο Samiria Ρίο,Itayi. Δείχνουν την προτίμησή τους για σκιερές περιοχές με πυκνή ,ελάχιστη παρόχθια ή βυθισμένη υποβρύχια βλάστηση.

Pacaya Samiria National Reserve: Το Pacaya-Samiria είναι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά πάρκα του Περού και περιλαμβάνει τους δύο αυτούς ποταμούς, που όμως είναι πολύ μικροί: http://peruperu.com/pacaya-samiria-reserve.htm, http://www.pacayasamiria.com.pe/pacaya_samiria_national_reserve.htm

Οι ποταμοί orosa, itaya πρέπει να είναι πολύ μικροί και δύσκολα κάποιος θα τους εντοπίσει, συνεπώς ας αφήσουμε μόνο τον μεγαλύτερο ποταμό Ucayali: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ucayalirivermap.png

Συνθήκες στο ενυδρείο

PH: 6.5-7.5 (Ιδανικά: 6) Εδώ υπάρχει κάποιο λάθος. Δεν μπορεί το ιδανικό να είναι χαμηλότερο από τις συνήθεις συνθήκες διαβίωσης. ΕΔΩ πάντως γράφει ποταμός Oroza (white water) ph: 6,5-6,7 και ποταμός Itaya (white water) ph: 6-7.

KH: -

GH: 5-15°dGH (Ιδανικά: 8°dGH)

Θερμοκρασία: 25-28°C (Ιδανικά: 26°C)

Λίτρα: ένα ενυδρείο με μήκος 1 μέτρο είναι μια χαρά, περίπου στα 120 λίτρα αλλά όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο.

Κοινωνική συμπεριφορά: Σχεδόν καθόλου κινητικό από τη φύση του, βρίσκει μια καλή κρυψώνα και στήνει ενέδρες. Επειδή μοιάζει πολύ με το red belly piranha (Pygocentrus nattereri) όταν είναι μικρό ανακατεύεται στα κοπάδια των red belly και τρέφεται από αυτά μέχρι να μεγαλώσει και να μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε κάποιο θηρευτή. Μια δαγκωνιά από την ουρά η απο ένα πτερύγιο (το sanchezi φημίζετε σαν fin nipper) ενός red belly η γενικότερα απο οτι άλλο είναι εκεί κοντά, είναι ένα ικανοποιητικό γεύμα και πάνω από όλα ακούραστο χωρίς κόπο γεύμα και με την ασφάλεια του κοπαδιού. Όταν μεγαλώσει κυνηγάει μόνο του στήνοντας ενέδρα πάλι. Καλά όλα αυτά, αλλά γράψε και λίγα λόγια για την συμπεριφορά του στο ενυδρείο (τρομάζει εύκολα; κρύβεται; κλπ)

Διαχωρισμός φύλου: Δεν υπάρχει διμορφισμός μεταξύ αρσενικού και θηλυκού

Διακόσμηση ενυδρείου: Τα S. sanchezi απατούνται σχεδόν σε όλες τις μορφές ενός ποταμού με διαυγή ορμητικά φωτεινά νερά με πολλά φυτά και καλή οξυγόνωση αλλά και σκούρα νερά με χαμηλή ροη και ελάχιστα φυτά , όποτε αν θέλουμε να κάνουμε κάτι βιοτικό θα διαλέξουμε έναν ποταμό από αυτούς που αναφέρονται παραπάνω η ακόμα καλυτέρα αν μπορέσουμε να μάθουμε από τον προμηθευτή του ψαριού από πού είναι ψαρεμενο και να προσομοιώσουμε τον ποταμό του, από εκεί και πέρα το γενικό στήσιμο ενός ενυδρείου με πιράνχα είναι Μη ασβεστολιθική μπεζ άμμος η μαύρο χαλίκι-άμμος (για λιγότερο στρες) ρίζες, κλαδιά, χαμηλός-μέτριος φωτισμός και τέλος κάποια ανθεκτικά φυτά όπως valisneria, ehinodorus, anubias, (δένονται πάνω σε πέτρες-ξύλα) microsorum (δένονται πάνω σε πέτρες-ξύλα) και pistia stratiotes (σαν φυτά επιφάνειας βοηθούν στο να μετριάζεται το φως).

Ζώνη Κολύμβησης: Στο μέσο του ενυδρείου

Διατροφή: Sε μικρή ηλικία ταΐζεται 3 φορές την ημέρα με artemia, bloodworm, tubifex και μικρές ποσότητες από κατεψυγμένα μαλάκια, οστρακόδερμα (είναι καλό οι γαρίδες να ταΐζονται με το κέλυφος γιατί έχει βιταμίνες οι οποίες βοηθάνε στο χρώμα) και ψάρια όπως φιλέτο γλώσσας, γαύρος, μαρίδα. Πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός-σαρδέλα. Σε ενήλικο στάδιο του δίνουμε μαλάκια, οστρακόδερμα, ψάρια και γεωσκολικα σε μεγαλύτερη ποσότητα και σπάνια μια φορά το μηνά μπορούμε να του δώσουμε καρδιά μοσχαριού (έτοιμη κατεψυγμένη και τυποποιημένη) και κοτόπουλο , όχι όμως πιο συχνά διότι δεν θα μπορεί να μεταβολίσει τα λιπίδια που προέρχονται από το κρέας με αποτέλεσμα το θάνατο από την υπερβολική εναποθέσεις λίπους στα εσωτερικά του όργανα. Επίσης τα ταΐσματα θα πρέπει να μειωθούν και να ταΐζουμε μέρα παρά μέρα. Στη φύση το διαιτολόγιο του περιλαμβάνει σπόρους αλλά και φρούτα. Σε περίπτωση ζωντανού ταΐσματος που δεν προτείνεται τα ψάρια(feeders) πρέπει να περνάνε από καραντίνα πρώτα διότι μπορεί να εισάγουν ασθένειες η παράσιτα .Τα χρυσόψαρα δεν προτείνονται σε καμία περίπτωση λόγο τον εσωτερικών παρασίτων που σχεδόν πάντα έχουν.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Δεν υπάρχουν αναφορές πιστεύω 10 χρόνια περίπου ανάλογα τις συνθήκες του ενυδρείου

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: ιδανικοί συγκάτοικοι δεν υπάρχουν σε βάθος χρόνου θα φάει οποιοδήποτε ψάρι , μπει στο ίδιο ενυδρείο , κατά καιρούς έχoυν διατηρηθεί με red belly piranha (Pygocentrus nattereri) με μικρά τετρα αλλά και με το ίδιο του το είδος για μεγάλο χρονικό διάστημα ,αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται πολλά λίτρα , σωστό στήσιμο και αρκετή τύχη γενικότερα ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του sanchez δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για πειράματα, προτείνεται να κρατείται πάντα μόνο του . Νομίζω θα πρέπει να αρκεστούμε μόνο στο εξής: Ιδιαίτερα επιθετικό και κτητικό ψάρι. Δε συνίσταται η συμβίωση με κανένα άλλο είδος.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν έχει γίνει αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία

Γενικές πληροφορίες: Σε μικρή ηλικία μοιάζει πολύ με το Serrasalmus Rhombeus (black piranha) και μπορεί να μπερδεύει ακόμα και τους ειδικούς , ανάλογα από ποιον πόταμο προέρχεται εμφανίζει και 2 διαφορετικά χρώματα κόκκινη η μοβ κοιλιά, δείγματα που πιάστηκαν στον πόταμο Ρίο Orosa εμφανίστηκαν με ποιο σκούρο μοβ χρώμα, ανεπιβεβαίωτες έρευνες λενε οτι μπορει να οφείλεται στην σεξουαλική ωριμότητα. Είναι ένα ντροπαλό δειλό πιράνχας με απρόβλεπτο χαρακτήρα και σπουδαία συμπεριφορά. Όλα τα S. Sanchezi που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι άγρια ψαρεμένα και σε περίπτωση που θέλουμε να αποκτήσουμε ένα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να του παρέχουμε ότι χρειάζεται. Η η απόκτηση αυτού του είδους πιράνχα είναι μια πρόκληση και δεν προτείνεται για αρχάριους χομπιστες.

Αυτά από μένα για την ώρα, περιμένουμε και τα σχόλια των ειδικών :)

Link to comment
Share on other sites

Αναπαραγωγή: λίγοι την έχουν πετύχει και αυτό διότι πρέπει να αναπαρασταθούν οι συνθήκες που ζουν. Επίσης είναι πολύ δύσκολο, διότι το ζευγάρι, εκτός του ότι πρέπει να είναι κατάλληλο, χρειάζονται πάνω από 1000λίτρα ώστε να έχουμε μια επιτυχή αναπαραγωγή.

Αυτά από μένα. Ελπίζω να βοήθησα.. :bigemo_harabe_net-134:

Link to comment
Share on other sites

Μέγεθος: 15 εκατοστά. ΕΔΩ δείχνει ενήλικα ψάρια με μεγαλύτερο (κατά προσέγγιση) μέγεθος από τα 15 εκατοστά.

ας γαφτει με max 20 cm

Βιότοπος: στο Περού, όπου ήδη εχει συλλεχθεί από πολλά ποτάμια συμπεριλαμβανομένων του Ρίο Ucayali, Ρίο Reserva Ρίο Nacional Ρίο Pacaya Ρίο Orosa Ρίο Samiria Ρίο,Itayi. Δείχνουν την προτίμησή τους για σκιερές περιοχές με πυκνή ,ελάχιστη παρόχθια ή βυθισμένη υποβρύχια βλάστηση.

Pacaya Samiria National Reserve: Το Pacaya-Samiria είναι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά πάρκα του Περού και περιλαμβάνει τους δύο αυτούς ποταμούς, που όμως είναι πολύ μικροί: http://peruperu.com/pacaya-samiria-reserve.htm, http://www.pacayasamiria.com.pe/pacaya_samiria_national_reserve.htm

Οι ποταμοί orosa, itaya πρέπει να είναι πολύ μικροί και δύσκολα κάποιος θα τους εντοπίσει, συνεπώς ας αφήσουμε μόνο τον μεγαλύτερο ποταμό Ucayali: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ucayalirivermap.png

οκ

Συνθήκες στο ενυδρείο
PH: 6.5-7.5 (Ιδανικά: 6) Εδώ υπάρχει κάποιο λάθος. Δεν μπορεί το ιδανικό να είναι χαμηλότερο από τις συνήθεις συνθήκες διαβίωσης. ΕΔΩ πάντως γράφει ποταμός Oroza (white water) ph: 6,5-6,7 και ποταμός Itaya (white water) ph: 6-7.

KH: -
GH: 5-15°dGH (Ιδανικά: 8°dGH)
Θερμοκρασία: 25-28°C (Ιδανικά: 26°C)

οκ

Κοινωνική συμπεριφορά: Σχεδόν καθόλου κινητικό από τη φύση του, βρίσκει μια καλή κρυψώνα και στήνει ενέδρες. Επειδή μοιάζει πολύ με το red belly piranha (Pygocentrus nattereri) όταν είναι μικρό ανακατεύεται στα κοπάδια των red belly και τρέφεται από αυτά μέχρι να μεγαλώσει και να μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε κάποιο θηρευτή. Μια δαγκωνιά από την ουρά η απο ένα πτερύγιο (το sanchezi φημίζετε σαν fin nipper) ενός red belly η γενικότερα απο οτι άλλο είναι εκεί κοντά, είναι ένα ικανοποιητικό γεύμα και πάνω από όλα ακούραστο χωρίς κόπο γεύμα και με την ασφάλεια του κοπαδιού. Όταν μεγαλώσει κυνηγάει μόνο του στήνοντας ενέδρα πάλι. Καλά όλα αυτά, αλλά γράψε και λίγα λόγια για την συμπεριφορά του στο ενυδρείο (τρομάζει εύκολα; κρύβεται; κλπ)

στο ενυδρείο οταν νιώσει ανετα θα κανει κάποιες βολτες αλλα κατα κυριο λογο θα ειναι κρυμενο αλλα με αυτα τα πιρανια δεν μπορεις να εισαι σιγουρος για τιποτα ειναι καθαρα στο χαρακτηρα του αλλα ειναι πολυ κινητικά και ατρόμητα και αλλα , ντροπαλα και δειλα


Ιδανικοί Συγκάτοικοι: ιδανικοί συγκάτοικοι δεν υπάρχουν σε βάθος χρόνου θα φάει οποιοδήποτε ψάρι , μπει στο ίδιο ενυδρείο , κατά καιρούς έχoυν διατηρηθεί με red belly piranha (Pygocentrus nattereri) με μικρά τετρα αλλά και με το ίδιο του το είδος για μεγάλο χρονικό διάστημα ,αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται πολλά λίτρα , σωστό στήσιμο και αρκετή τύχη γενικότερα ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του sanchez δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για πειράματα, προτείνεται να κρατείται πάντα μόνο του . Νομίζω θα πρέπει να αρκεστούμε μόνο στο εξής: Ιδιαίτερα επιθετικό και κτητικό ψάρι. Δε συνίσταται η συμβίωση με κανένα άλλο είδος.

οκ καλυτερα ετσι γιατι μπορει καποιος αρχαριος διαβαζοντας αυτο να κανει κανενα πειραμα και να πανε αδικα τα ψαρια

γεια αναπαραγωγη δεν εχω διαβασει τιποτα , αν μπορεις φιλε panoss βαλε το λινκ να το δουμε και αποφασιζουμαι

Link to comment
Share on other sites

Όποιος φίλος έχει καθαρές φώτο από το ψάρι, ας μας βοηθήσει :)

από piranhas2

piranhas2_zps9be5e151.jpg

από PPAP

Serrasalmus_Sanchezi_PPAP_zps3aa5418c.jp

από TaitO

TaitOSSanchezi_zps671674f0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...