Jump to content

Φτάνει Πια Με Τα Ψάρια Νοσοκομείου.


Recommended Posts

Φτάνει πια με τα ψάρια Νοσοκομείου.

Έχω βαρεθεί να ακούω από φίλους μου και συναδέλφους καθηγητές «χομπίστες», (μαθηματικούς, φιλόλογους, φυσικούς, κλπ. – προσέξατε ότι δεν αναφέρω τους Βιολόγους) για τις συνθήκες του ενυδρείου τους , πώς έχουν τις ταΐστρες , πως κάνουν «τέλειες» συνθήκες στο ενυδρείο και πώς αναθρέφουν τα νεογέννητα μαζί με τους γονείς σε τέλειες «αποστειρωμένες γυάλες» για να μην έχουν απώλειες και τα ψάρια τους να είναι υγιή. Προσωπικά γνωρίζοντας κάτι λίγα πραγματάκια για την υδροβιολογία να αναφέρω εδώ ότι όλα τα ενυδρεία μου μέχρι σήμερα ήταν και είναι πλήρως φυτεμένα και ακόμα και τα «καθαρά» ενυδρεία ανατροφής και εκκολάψεως έχουν όλα μέσα πραγματικά φυτά (απλά εδώ πρέπει να προσέχουμε το είδος του φυτού να μην είναι τοξικό για το εκάστοτε ανήλικο ψάρι).

Για να μην παρεξηγηθώ , να τονίσω ότι η ΣΩΣΤΗ βιολογία σε ένα ενυδρείο είναι MUST (απαραίτητη), και προς θεού ΔΕΝ μιλάω για τα αρχικά στάδια στησίματος ενός ενυδρείου και την αρχική εγκαθίδρυση σωστού κύκλου βιολογίας. Από την ώρα που το ενυδρείο θα αρχίσει να λειτουργεί σωστά το μόνο που πρέπει να παρακολουθούμε είναι το αν λειτουργούν σωστά τα φίλτρα και να κάνουμε εβδομαδιαίες αλλαγές στο 20% -25% του νερού (το καλοκαίρι με τη φυσική εξάτμιση του νερού είναι καλό να προσθέτουμε / αλλάζουμε 10-20% του νερού πιο συχνά, για να αποφεύγουμε και την συσσώρευση αλάτων). Τα GH – KH – PH ….. και τα λοιπά χημικά τεστ αφήστε τα στο ράφι και μη σας απασχολούν καθημερινά (εκτός και αν γράφετε κανά διαγώνισμα χημείας και κάνετε πρακτική στο ενυδρείο). Ο μόνος λόγος παρακολούθησης θα πρέπει να είναι η ύπαρξη κάποιας ασθένειας που διαταράσσει (λόγο χημικών πρόσθετων) την βιολογία του ενυδρείου. Τα ψάρια συνηθίζουν σε ό,τι συνθήκες τα μάθουμε (με μέτρο και αν φυσικά αυτές οι αλλαγές ισχύουν και στην φύση), και συνηθίζουν στο νερό της δικής σας βρύσης αν το προετοιμάζετε σωστά.

Πολλές φορές ο κόσμος παρεξηγεί την έννοια του σωστού στησίματος και δε δίνει σημασία σε βασικές αρχές του σωστού νερού και υλικών για το είδος του ψαριού του. Αυτό το σημείο μπορούμε να το αναλύσουμε (όχι βέβαια εδώ ....θα πάρει πολύ χώρο) και να συζητήσουμε γιατί π.χ. στο στήσιμο του νέου σου ενυδρείου δεν πρέπει να βάλεις αυτή την άμμο, αυτό το χαλίκι, αυτή την πέτρα, αυτό το φυτό και ούτω καθ’ εξής.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι στη φύση τα ψάρια ζουν σε λίμνες και ποτάμια που έχουν και άλγη , και φυτά, και αιωρούμενα σωματίδια αποσύνθεσης και καμιά φορά σε εποχιακές αστάθειες της βιολογίας και χημείας του νερού. Από βιολογικής άποψης, λοιπόν, αυτό που κάνει ένα ψάρι ανθεκτικό είναι η γενικότερη ικανότητά του να επιζεί αυτών των αλλαγών.

Όσο λοιπόν σκαλίζουμε το ενυδρείο για να πετύχουμε αυτή την «πολυπόθητη» τελειότητα του νερού για τα ψάρια μας , τόσο πιο πολλά θα σκοτώνουμε. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε (μιας και δεν έχουμε το ποταμάκι ή το ρυάκι να μας φέρνει φρέσκο νερό), είναι η πολύ συχνές μερικές αλλαγές νερού. Τα υπόλοιπα αραιά και που και με μέτρο χωρίς να μας ανησυχούν. Που και που καμία βιταμινούλα και συμπλήρωμα αερόβιων και αναερόβιων βακτηριδίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Με λίγα λόγια, τέλος στην διατριβή της χημείας, για υγιέστερα και ευτυχισμένα ψάρια.

Δεν θέλω προς στιγμήν να επεκταθώ παραπάνω για να μην κουράσω. Να αναφέρω μόνο ότι και φυσικά πρέπει τα ψάρια μας να βρίσκονται σε σωστές συνθήκες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιες είναι, αλλά για κανένα λόγο δεν πρέπει να είναι και ιδανικές πάντα με το πρότυπο που πιθανώς είχαμε εμείς στο μυαλό μας. Σε αυτό το νερό θα ζουν τα ψάρια μας και όχι ο «τέλειος» εγωισμός μας.

The Professor “Oceanaut”

.

Link to comment
Share on other sites

Καλα τα λες απλα πιστευω οτι οσο πιο κοντα ειμαστε στο φυσικο περιβαλον του καθε ψαριου (στησιμο ενυδρειου,παραμετροι νερου)τοσο πιο καλα θα αισθανονται τα ψαρια μας,θα μας δινουν καλητερα χρωματα και συμπεριφορες και θα ζουν περισσοτερο.:)

Link to comment
Share on other sites

Εν ολίγοις… παν μέτρον άριστον!

Link to comment
Share on other sites

Είμαι και εγώ αυτής της άποψης. Καθαρό νεράκι με καλή φίλτρανση και σταθερές ρουτίνες. Tις τιμές να τις κρατάμε όσο μπορούμε πιο κοντά στις τιμές του βιότοπου αλλά μην είμαστε και υπερβολικοί. Αφρικάνες εκτροφής π.χ. μπορείς να κρατήσεις και σε 7,5 ΡΗ.

Οι παράμετροι του νερού πιστεύω οτι πρέπει να τηρούνται στα wild caught ψάρια γιατί σε αυτές τις συνθήκες μεγάλωσαν και είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν σε νέες. :)

Έγινε επεξεργασία - adlib
Link to comment
Share on other sites

Πολυ σωστο! Υπαρχουν οι βασικοι κανονες που ΠΡΕΠΕΙ να τηρουνται και υπαρχουν και οι υπερβολες που πολλες φορες εκτος απο το να φερνουν το αντιθετο αποτελεσμα μπορει και να προκαλεσουν σε βαθος χρονουν την αποστροφη αρκετων απο το hobby

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Πολύ ωραία άποψη με την οποία συμφωνώ 100%. Τις λιγότερες απώλειες τις έχω όταν αφήνω το ενυδρείο να "τρέξει" και δεν το τζολεύω συνέχεια. Όταν ξεκίνησα με είχε πιάσει τρέλα και έκανα και εγώ τον χημικό κάθε μέρα. Πλέον κατάλαβα πως το ενυδρείο το μετράμε για να το στρώσουμε και ύστερα μια φορά το μήνα για ph / νιτρικά και εάν. Εάν κάνουμε σωστές αλλαγές νερού, ξέρουμε πως τα φίλτρα μας δουλεύουν σωστά και δεν βλέπουμε κάποια αρρώστια στα ψάρια και στα φυτά όλα είναι ΟΚ. Επίσης τα χρώματα και η διάθεση στα ψάρια και τα χρώματα στα φυτά είναι ο καλύτερος δείκτης σε τι κατάσταση είναι το νερό μας.

Link to comment
Share on other sites

Απλά...Έγραψες.... :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

:bigemo_harabe_net-77:

Link to comment
Share on other sites

σωστός........αλλα με πολλα "αλλα" απο μενα

έτσι ισως θα επρεπε να είναι άλλα δύστυχος ο τρόπος αναπαραγωγής των ενυδρειακων ψαριών απο τους παραγωγούς δεν νομίζω οτι μας αφήνουν αυτα τα περιθώρια... εκτός αν θέσουμε σαν δεδομένο τις απώλειες όπως αλώστε συμβαίνει και στην φύση.

Link to comment
Share on other sites

Θα προσυπογραφα σε ολα οσα λεει ο φιλος,αν υπηρχε υποσημειωση που να λεει οτι απευθηνετε σε εμπειροτερους χομπιστες,και οχι σε ολα τα μελη της κοινοτητας μας.

Τα χοντρα λαθη τα κανουμε στο ξεκινιμα μας.Και εκει οι απειροι χομπιστες,πρεπει να συμπεριφερονται ,σαν να ειναι στο νοσοκομειο.Γιατι η ενασχοληση με ΡΗ,ΝΟ2 κτλ.τον φερνει πιο κοντα,για να κατανοησει,τον κυκλο του αζωτου πχ καλυτερα.

Και για παραδειγμα φερνω το δικο μου ενυδρειο.Γιατι πιστευω,εκτος απο γενικους κανονες,καθε ενυδρειο εχει την δικη του ταυτοτητα.Και ολα δεν ισχυουν για ολα.

Κανω αλλαγες νερου καθε εβδομαδα,πανω απο 50% του νερου (350 λιτρα) ,Καταργησα τα τεστ,εχω να κανω πανω απο 2 χρονια.Και αλλα αντισυμβατικα (δεν τα λεω,γιατι θα με κραξουν οι δασκαλοι μου ,χαχαχαχχαχ).Αυτα πο κανω εγω στο ενυδρειο μου,δεν θα τα συνιστουσα σε εναν αρχαριο,που ξεκινα τωρα,Γιατι εγω εχω πολλα και μεγαλα ψαρια,τα ταιζω τον αμπακο (4000 ml) καθε 1,5 μηνα Οταν εκανα 30% αλλαγη,ειχα παντα πολλα νιτρικα,Εχοντας ομως 2 δυνατα φιλτρα,ψαχνοντας κατεληξα στην αλλαγη 60% την εβδομαδα.

Συμπερασμα ( κατεμαι)

Στην αρχη οι αρχαριοι να ακολουθουν τις συμβουλες των εμπειροτερων.Και σιγα σιγα,να ψαχουν τις πραγματικες αναγκες,των δικων τους ενυδρειων. Γιατι καθε ενυδρειο ειναι μοναδικο.

Καποια πραγματα ομως,ειναι ευαγγελιο.Οπως το ΡΗ στην Αφρικη,που ξερω (αλλου μπορει να μην ισχυει)

Ειναι αληθεια οτι μπορουν και ζουν μια χαρα και σε χαμηλα ΡΗ.Τρωνε και αμαπαραγονται κανονικα.Επειδη ομως εγω εχω τον χειμωνα 7,4 ΡΗ και το καλοκαιρη πανω απο 8 ΡΗ,Στη συμεριφωρα δεν ειδα καμια αλλαγη,αλλα στα χρωματα ,τεραστια,το καλοκαιρη εχουν πιο εντονα και πιο λαμπερα.

Καταληγοντας,συμφωνω με το κειμενο του φιλου μας εν μερη,αλλα διαφωνω καθετα,οτι ολα ισχυουν για ολους και για ολα τα ενυδρεια.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνισω με τον φυλλο κιχλιδατο οσο αναφορα για το που αναφεραιτε το παρον αθρο του φιλου οσελοτ που για μενα καλα τα λεει...

Ο καθενας μας μπορει να κανει οτι νομιζει καλητερο στο ή στα ενυδρεια του, αλλα οταν αναφερωμαστε σε καποιον που πριν η σχεση του με τα ψαρια και το ενυδρειο σταματουσε στην μαριδα και στις στρογγυλες γυαλες, καλο ειναι να του τα λεμε by the book(ή σαν ευαγγελιο κτλπ κτλπ)...

Οντως στο ταξιδη μας συναντησαμε ντοκιμαντερ, βιβλια, σπουδεους ερευνητες που μας εδειχναν λιμνες με αλγη και αμμοδες νερα απ την αναταραξη...

Επισης η ζωη ειναι ενα παιχνιδη επιβιωσης του δυνατοτερου, απλως το εχουμε δεδομενο ισως, οποτε οπως παντου οι "αδυναμοι" πεθαινουν, ετσι και στο μικροκοσμο που κοσμη το σαλονι μας ή το υπνοδωματιο μας ή στους πιο σκληροπηρηνοικους την τουαλετα τους, θα εχουμε αδιευκρινιστους(θα ανεφερθω σε αυτο πιπ κατω) θανατους...

Οταν λεω "αδιευκρινιστους", εννοω οτι μπορει να μην φταιμε εμεις που δεν κανουμε συχνες αλλαγες νερου γιατι σημερα εχω ρεπο και δεν κανω τπτ, δεν φταιμε εμεις που το διοξυδιο ειναι φουλ γιατι περιμενω να βαλουνε μασκες τα ψαρια ή γιατι θελω να δω εαν ξερουν πρωτες βοηθειες(φιλι της ζωης), δεν ριξαμε καποιο μαγικο μαντζουνι του πανοραμιξ, μιλαω για οταν ολα ειναι οπως πρεπει(Ph, GH, Kh, No2, No3, NH3/NH4, Temp., κτλπ) και 1-2 ψαρακια πανε στην αντιπερα οχθη, καποια θα πεθανουν μικρα και καποια μεγαλα, καποια θα αρρωστησουν για τον Αλφα λογο, εμεις απλα θα ελενξουμε τις συνθηκες μας και εαν ολα ειναι οκ θα παλουκοθουμε 2-3 μερες χωρις να βαλουμε τα χερια μας μεσα...τωρα εαν κατι παει στραβα στις συνθηκες πρατουμε αναλογα και μετα γυρναμε στην παρακολουθησει....

Το τελειο ενυδρειο δεν υπαρχει, ξεχαστε το, δεν θα υπαρξη, οποιος νομιζει οτι το εχει θελει γιατρο, ολα αυτα για εναν πολυ απλο λογο!!οπως δεν υπαρχει τελειος ζωολογικος κηπος, τελειο ερπετοριο, τελειο θαλασσιο παρκο, δεν θα υπαρξη τελειο ενυδρειο, με 2-4 χιλιαρικα δεν γινεται κατι τελειο οταν μιλαμε για ζωο καθε ειδους σε αιχμαλωσια...ειδηκα οταν αυτο αφορα WC ειδοι....προσφερεται οτι μπορειτε οσο καλητερο μπορειτε για να τα χαρητε οσο περισοτερο μπορειτε....αλλα οσον το δυνατον καλητερα μπορειτε...απο εκει και περα η φυση θα κανει το κομματι της οσο καλο ή κακο ειναι αυτο...

Αυτα απο εμενα φιλοι...μπορει να ακουγομαι "αιρετηκος" και "κακος", αλλα απλα λεω την γνωμη μου και την λεω τελειως φιλικα...

Καλη συνεχεια!!!!

Link to comment
Share on other sites

Σταθερές συνθήκες υγιεινής, με τακτικές αλλαγές νερού και απολλαμβάνουμε τον μικρόκοσμο μας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...