Jump to content

Υπέρυθρη Όραση Σε Αφρικάνικη Κιχλίδα


adlib

Recommended Posts

DSC_0038-2.jpg

Pelvicachromis Taeniatus

 

Βιολόγοι απο το πανεπιστήμιο του Bonn στην Γερμανία ανακάλυψαν οτι η Αφρικάνικη κιχλίδα Pelvicachromis Taeniatus έχει την δυνατότητα να βλέπει σε υπέρυθρο φάσμα, κάτι που δεν είχε αποδειχθεί μέχρι τώρα. 

Το πείραμα είχε ως εξής: Στην φύση, αυτές οι κιχλίδες αρέσκονται στο να τρέφονται και με γαρίδες, εκτός των άλλων, των οποίων το σώμα ανακλά τις υπέρυθρες ακτινοβολίες.  Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκαν οι επιστήμονες. Στήθηκαν 2 ενυδρεία σε έναν θάλαμο με πλήρες σκοτάδι και λάμπες υπερύθρων. Στο ένα ενυδρείο μπήκαν φίλτρα φωτός τα οποία δεν επέτρεπαν τις υπέρυθρες να διεισδύσουν, ενώ στο άλλο τα φίλτρα επέτρεπαν μόνο τις υπέρυθρες να διεισδύσουν.

Τα ψάρια μπορούσαν να αντιληφθούν μόνο τις γαρίδες που βρίσκονταν στο ενυδρείο με τις υπέρυθρες, δίνοντας αμέσως την απάντηση. Αντιλήφθηκαν το θήραμα οπτικά, μόνο μέσω των υπερύθρων. 

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες νόμιζαν οτι οποιοδήποτε φάσμα κοντά στο φάσμα των υπερύθρων ήταν πολύ υψηλό ώστε να υπάρξει οπτική αντίληψη.

 

289.jpg

Shrimp under ifrared light

 

Όπως αποδείχθηκε τα συγκεκριμένα ψάρια μπορούν και αντιλαμβάνονται το θήραμα σε μήκος κύματος πάνω από 780 νανόμετρα(μονάδα μέτρησης του κύματος.νανόμετρο = 0.000000001 μέτρα). Είναι γνωστό οτι τα φίδια μπορούν να αντιληφθούν κάποιο αντικείμενο σε μεγαλύτερα μήκη κύματος(2000 νανόμετρα), αλλά δεν χρησιμοποιούν τα μάτια τους όπως οι κιχλίδες. Έχουν ένα ειδικό όργανο που αντιδρά με την θερμοκρασία.

Φυσικά και ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει την υπέρυθρη ακτινοβολία.   

       

H χρησιμότητα αυτής τους της ιδιότητας γίνεται εμφανής όταν κοιτάξουμε το φυσικό τους περιβάλλον. Τα ρηχά ποτάμια της Δυτικής Αφρικής έχουν μια σχετικά μεγάλη ποσότητα υπέρυθρης ακτινοβολίας. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να μπορείς να ανιχνεύεις την τροφή σου υπό συνθήκες που δεν μπορεί κανένας άλλος. 

 

 

w-african-river-e1328290070851.jpg?w=300 Landscape_river.jpg

Εικόνες από ποτάμια τις δυτικής Αφρικής

 

 

Κάτι πολύ ενδιαφέρον που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι οτι κατά την διάρκεια των πειραμάτων  κάποια μέρη των ψαριών αντανακλούσαν τις υπέρυθρες ακτινοβολίες. Στα αρσενικά ήταν τα πτερύγια και στα θηλυκά η κοιλιά. Αυτή η αντανάκλαση μπορεί να παίζει ρόλο στην επιλογή συντρόφου, αφού στα θηλυκά η κοιλιά παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και στα αρσενικά, τα πτερύγια παίζουν ρόλο σε τυχόν αψιμαχίες με αντιπάλους.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν στα συγκεκριμένα ψάρια αλλά αυτή η ανακάλυψη ωθεί τους επιστήμονες στο να συνεχίσουν και παραπέρα την έρευνα τους, για άλλα είδη που θα μπορούσαν να έχουν την ίδια ιδιαιτερότητα, όπως άλλα ψάρια ή πουλιά κ.τ.λ.      

 

 

DSC_0040-4.jpg

Pelvicachromis Taeniatus pair

 

 

 

πηγή:

http://www.alphagalileo.org/

Έγινε επεξεργασία - adlib
Link to comment
Share on other sites

:thumbup: :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Καλό !!!!!!

Link to comment
Share on other sites

πολυ ωραιο αρθρο!(και το ειδος απο τα κριμπεσακια πολυ ομορφο!) για αλλη μια φορα Σταθαρας ΕΓΓΥΗΣΗ!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

ρε Σταθη τι ειναι αυτο τωρα το ειδα!

ευγε και πολυ ενδιαφερον ! μη πω οτι ψαρωσα :sarcasm::sarcasm::sarcasm:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...