Jump to content

Και Η Γη Έχει Το Λιπαντικό Της...


Recommended Posts

Ανακαλύφθηκε στρώμα μάγματος κάτω από τις τεκτονικές πλάκες που λειτουργεί ως «λιπαντικό» και τις βοηθά να γλιστρούν

Οι γεωλόγοι έριξαν περισσότερο φως σε ένα μυστηριώδες στρώμα κάτω από τις τεράστιες τεκτονικές πλάκες του πλανήτη μας, το οποίο λειτουργεί ως "λιπαντικό" και τις βοηθά να γλιστράνε στην επιφάνεια, υπό την επίδραση των δυνάμεων που ασκεί ο μανδύας της Γης από ακόμα πιο βαθιά επίπεδα. Το εν λόγω στρώμα είναι "σάντουιτς" ανάμεσα στην ανώτερη πιο κρύα και πιο άκαμπτη λιθόσφαιρα και στην κατώτερη πιο καυτή και πιο εύκαμπτη ασθενόσφαιρα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η λεπτή "φέτα" αποτελείται από πολύ υγρά πετρώματα και από εν μέρει λιωμένα πετρώματα (μάγμα), αν και η ακριβής φύση της παραμένει ακόμα άγνωστη. Οι σεισμολόγοι διεθνώς θεωρούν ζήτημα προτεραιότητας να ρίξουν περισσότερο φως σε αυτό το κρυφό στρώμα μάγματος, που μπορεί να παίζει ρόλο στους σεισμούς, στα ηφαίστεια και σε άλλες γεωλογικές διαδικασίες.

Το συνοριακό στρώμα μεταξύ λιθόσφαιρας - ασθενόσφαιρας βρίσκεται σε βάθος από 50 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών έως 200 χιλιόμετρα κάτω από τις ηπείρους. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων θα είναι να εξηγήσουν πώς και γιατί αυτό το «λιπαντικό» στρώμα περιέχει μάγμα.

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/kai_h_gh_exei_to_lipantiko_ths.2176878.html

earth.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...