Jump to content
Χρήστος 96

Common Hatchet, Δημιουργία Προφίλ

Recommended Posts

Επιστημονικό Όνομα: Gasteropelecus sternicla (Linnaeus,1758)

Κοινές ονομασίες: Common Hatchet / Hatchetfish, Silver Hatchetfish, Black-lined Hatchetfish

Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Actinopterygii
Κλάση: Characiformes
Οικογένεια: Gasteropelecidae

Μέγεθος: 5-7.5 εκατοστά

Βιότοπος: Αυτό το ψάρι απαντάτε στον Αμαζόνιο και τούς παραποτάμους του όπου υπάρχει αργή ροή. Ζει σε περιοχές με πολύ πυκνή βλάστηση και συνήθως κινείτε κοντά στην επιφάνεια


Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6.0-7.0 ( ιδανικά: 6.5)
KH: 8-10 °dKH
GH: 5-15 °dGH
Θερμοκρασία: 23-27 °C (ιδανικά: 25-26 °C)

Λίτρα: για μια ομάδα 6 ατόμων ένα ενυδρείο των 50-60 λίτρων είναι μια χαρά

Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι κοινωνικό είδος που ζει σε ομάδες 5-6 ατόμων και τρέφεται στα ανώτερα στρώματα του ενυδρείου. Επίσης είναι αρκετά ήρεμα ψάρια, αλλά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ποτέ ανοιχτό, το καπάκι του ενυδρείου στο οποίο τα φιλοξενούμε, γιατί, συν τοις άλλοις, είναι και πολύ καλοί άλτες. Έχουν έναν εκπληκτικό τρόπο να αποφεύγουν τους διάφορους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σ' αυτό βοηθά η ικανότητα τους να "πετάνε" για μικρές αποστάσεις. Χρησιμοποιώντας τα πολύ δυνατά τους θωρακικά πτερύγια, μπορούν να "πετάξουν" από 2 έως 3 μέτρα. Για την ακρίβεια περνάνε ξυστά από την επιφάνεια του νερού.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι δύσκολος αλλά μπορεί να επιτευχθεί με παρατήρηση από πάνω, σε κάτοψη δηλαδή. Ο αρσενικός έχει πιο λεπτό σώμα απ' ότι η θηλυκιά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Ένα ενυδρείο που φιλοξενεί αυτά τα ψαράκια μπορεί να το διακοσμηθεί με 2 τρόπους κλασικό Αμαζόνιο με ρίζες άμμο λίγα φυτά και με λίγα φυτά επιφάνειας αλλά μπορεί να ζήσει και σε πυκνοφυτεμένο ενυδρείο. Αλλά και στις 2 περιπτώσεις το ενυδρείο χρειάζεται οπωσδήποτε καπάκι γιατί πηδάνε πολύ ψηλά


Ζώνη κολύμβησης: Κυρίως κινούνται στην μέση και την επιφάνεια του ενυδρείο

Διατροφή:Σαρκοφάγο. Είναι σαρκοφάγα ψάρια με ιδιαίτερη προτίμηση στα έντομα. Τρώνε ζωντανές (daphniae, Artemia salina, blood worms, λάρβες και προνύμφες εντόμων) και κατεψυγμένες τροφές αλλά δεν λένε όχι και σε φύλλα (flakes) αρκεί να μην είναι μικρά κομμάτια τα οποία βυθίζονται γρήγορα. Σ' αυτήν την περίπτωση δεν θα κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν, μιας και λόγω «χαρακτήρα», ποτέ δεν πρόκειται να αφιερώσουν χρόνο, για να εξερευνήσουν ολόκληρο το ενυδρείο.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Κατά μέσω όρο ζει περίπου 5 χρόνια


Ιδανικοί συγκάτοικοι: Αν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τροφή ή και την περιοχή μεταξύ hatchet-fish και άλλων ψαριών που τρέφονται-ζουν στα ανώτερα στρώματα τότε δημιουργούνται προβλήματα! Είναι ένας από τους ελάχιστους λόγους που τα hatchet-fish μπορεί να γίνουν επιθετικά προς τους συγκατοίκους τους. Γι' αυτό συνήθως επιλέγονται για συγκατοίκηση ήρεμα ψάρια που κολυμπούν σε διαφορετικά επίπεδα του ενυδρείου, όπως τα περισσότερα είδη tetras, ώστε να αποφευχθεί η ένταση και το στρες. Τα hatchet-fish χρειάζονται αρκετό χώρο για να κινηθούν και γι' αυτό προτιμούμε να αφήνουμε ελεύθερη την επιφάνεια χωρίς φυτά που καλύπτουν μεγάλο μέρος της.


Υποείδη και υβρίδια: κάποια υποείδη ειναι τα Sp. Gasteropelecus levis (silver hatchetfish), Sp. Gasteropelecus maculatus (spotted hatchetfish) και τα Sp. Gasteropelecus sternicla (common hatchetfish)


Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Σε περιβάλλον αιχμαλωσίας δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για επιτυχημένες αναπαραγωγές. Στην φύση, η θηλυκιά γεννά τα αυγά της στα επιπλέοντα φυτά και αμέσως μετά ο αρσενικός τα γονιμοποιεί, περνώντας την πυελική του χώρα και αποδεσμεύοντας σπέρμα, πολύ προσεκτικά πάνω τους. Για να εκκολαφθούν τα αυγά πρέπει η γενική σκληρότητα να μην ξεπερνά τους 5 βαθμούς (GΗ=5) ενώ το pH θα πρέπει να κυμαίνεται από 5.5 έως 6.5 ο βαθμούς.

Η εκκόλαψη γίνεται μέσα σε 30 ώρες ενώ τα μικρά κολυμπούν ελεύθερα από την πέμπτη μέρα


Γενικές πληροφορίες: Το Carnegiella strigata έχει ασημί/λευκό χρώμα και το σχήμα του είναι από τα πιο περίεργα που συναντάμε στα ενυδρεία μας. Μια σκουρόχρωμη γραμμή, σχεδόν μαύρη, συνοδευόμενη από μια παράλληλη γραμμή χρώματος ασημί, ξεκινάει από τα βράγχια και καταλήγει στο διχαλωτό ουραίο πτερύγιο. Ενώ αυτή είναι ξεκάθαρη στα common hatchet-fish (είναι και η μοναδική άλλωστε), στα marbled αναμειγνύεται με άλλες, φαρδύτερες γραμμές χρώματος μαύρου. Αυτά τα «νερά-αποχρώσεις» είναι υπαίτια για την ονομασία των marbled hatchet fish.

Το σώμα τους είναι συμπιεσμένο πλευρικά και η θωρακική και κοιλιακή τους περιφέρεια είναι στρογγυλεμένη. Σ' αυτό το σημείο, οι θωρακικοί μύες παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να αποτελούν το 25% του βάρους τους. Τα θωρακικά πτερύγια μοιάζουν με φτερά που είναι στραμμένα προς τα επάνω και όταν βρίσκονται σε πλήρη έκταση, έχουν το μισό μήκος του συνολικού μεγέθους τους. Το ραχιαίο πτερύγιο, μετρίου μεγέθους, βρίσκεται πολύ κοντά στο ουραίο ενώ τα πτερύγια στην κοιλιακή χώρα, είναι πολύ μικρά, σχεδόν ατροφικά.

Edited by theodor72

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευπρόσδεκτες παρατηρήσεις και διορθώσεις!

φωτογραφίες που μπορούμε να βρούμε;

έχει κάποιο μέλος αυτά τα ψάρια ;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωριαος Χρηστο,πολυ καλη δουλεια!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή και προσεκτική δουλειά Χρήστο!!! Όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο :) και για αυτό σου γράφω κάποια σχόλια, παρατηρήσεις. Διάβασε τα και πες μου την γνώμη σου.

 • Μέγεθος: 5-7.5 εκατοστά

Σχεδόν σε όλα τα site δίνουν μέγεθος 6.5 εκατοστά στο ενυδρείο. Στη φύση είναι αρκετά μικρότερο σε μέγεθος, μόλις 4 εκατοστά.

 • Βιότοπος: Αυτό το ψάρι απαντάτε στον Αμαζόνιο και τούς παραποτάμους του όπου υπάρχει αργή ροή. Ζει σε περιοχές με πολύ πυκνή βλάστηση και συνήθως κινείται κοντά στην επιφάνεια

Νότιος Αμερική, στον Αμαζόνιο και τους παραπόταμους του στον Νότο. Βραζιλία, Βολιβία Περού, καθώς επίσης και στα μικρότερα ρέματα στην Γουιάνα και το Σουρινάμ. Ζει σε νερά με χαμηλή ροή ή ακόμα και στάσιμα, σε περιοχές με πολύ πυκνή επιφανειακή βλάστηση. Συνήθως κινείται στην επιφάνεια, αλλά όταν απειληθεί θα απομακρυνθεί από αυτήν.

 • Λίτρα: για μια ομάδα 6 ατόμων ένα ενυδρείο των 50-60 λίτρων είναι μια χαρά

50 με 60 λίτρα είναι το ελάχιστο για μια ομάδα 6 ατόμων. Καθώς τα ψάρια κινούνται κυρίως στα πάνω στρώματα του ενυδρείου, μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην επιφάνεια παρά στα λίτρα.

 • Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι κοινωνικό είδος που ζει σε ομάδες 5-6 ατόμων και τρέφεται στα ανώτερα στρώματα του ενυδρείου. Επίσης είναι αρκετά ήρεμα ψάρια, αλλά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ποτέ ανοιχτό, το καπάκι του ενυδρείου στο οποίο τα φιλοξενούμε, γιατί, συν τοις άλλοις, είναι και πολύ καλοί άλτες. Έχουν έναν εκπληκτικό τρόπο να αποφεύγουν τους διάφορους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σ' αυτό βοηθά η ικανότητα τους να "πετάνε" για μικρές αποστάσεις. Χρησιμοποιώντας τα πολύ δυνατά τους θωρακικά πτερύγια, μπορούν να "πετάξουν" από 2 έως 3 μέτρα. Για την ακρίβεια περνάνε ξυστά από την επιφάνεια του νερού. Αυτό το κομμάτι, δεν έχει να κάνει με την κοινωνική συμπεριφορά και νομίζω, καλύτερα να μπει στις γενικές πληροφορίες.

Ήρεμο και ειρηνικό αλλά και ντροπαλό είδος, κατάλληλο για τα περισσότερα κοινωνικά ενυδρεία. Πολλές φορές στέκετε ακίνητο ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ίσως είναι νευρικό αν διατηρείται με άλλα υπερκινητικά και ιδιαίτερα δραστήρια είδη. Πρέπει να κρατείται σε ομάδες τουλάχιστον έξι ατόμων, για να εμφανίσουν φυσιολογική συμπεριφορά και μακροημέρευση.

 • Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι δύσκολος αλλά μπορεί να επιτευχθεί με παρατήρηση από πάνω, σε κάτοψη δηλαδή. Το αρσενικό έχει πιο λεπτό σώμα από το θηλυκό
 • Διακόσμηση ενυδρείου: Ένα ενυδρείο που φιλοξενεί αυτά τα ψαράκια μπορεί να το διακοσμηθεί με δύο τρόπους: κλασικό Αμαζόνιο με ρίζες άμμο λίγα φυτά και με λίγα φυτά επιφάνειας αλλά μπορεί να ζήσει και σε πυκνοφυτεμένο ενυδρείο. Αλλά και στις δύο επιλογές το ενυδρείο χρειάζεται οπωσδήποτε καπάκι γιατί πηδάνε πολύ ψηλά.

Καλό είναι να αναφερθεί ότι τα φυτά επιφανείας μπορεί να προσφέρουν άνεση και ασφάλεια στο ψάρι αλλά ταυτόχρονα μειώνουν και την ελεύθερη επιφάνεια του νερού, η οποία είναι απαραίτητη για το τάισμα του. Έχεις διαβάσει αν ενοχλούνται από την γρήγορη ροή του νερού;

 • Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Κατά μέσω όρο ζει περίπου 5 χρόνια. 5 χρόνια πρέπει να είναι το μέγιστο

3 με 5 χρόνια. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν το άνω όριο όταν διατηρούνται σε ομάδες, ιδανικά 8 ατόμων και πάνω.

 • Ιδανικοί συγκάτοικοι: Αν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τροφή ή και την περιοχή μεταξύ hatchet-fish και άλλων ψαριών που τρέφονται-ζουν στα ανώτερα στρώματα τότε δημιουργούνται προβλήματα! Είναι ένας από τους ελάχιστους λόγους που τα hatchet-fish μπορεί να γίνουν επιθετικά προς τους συγκατοίκους τους. Γι' αυτό συνήθως επιλέγονται για συγκατοίκηση ήρεμα ψάρια που κολυμπούν σε διαφορετικά επίπεδα του ενυδρείου, όπως τα περισσότερα είδη tetras, ώστε να αποφευχθεί η ένταση και το στρες. Τα hatchet-fish χρειάζονται αρκετό χώρο για να κινηθούν και γι' αυτό προτιμούμε να αφήνουμε ελεύθερη την επιφάνεια χωρίς φυτά που καλύπτουν μεγάλο μέρος της. Αυτό, κατά την γνώμη μου, ταιριάζει περισσότερο στην διακόσμηση του ενυδρείου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιατι, αφου για αναπαραγωγη προτεινεται σκληροτητα μαξιμουμ 5dGH, στη διατηρηση προτεινεται τελειως διαφορετικη τιμη (5-15)?

Με ποιο τροπο μπορει να επιτυχει την προτεινομενη τιμη πεχα (6-7), ενω εχει παραλληλα την προτεινομενη τιμη ΚΗ 8-10?

Και στο πεχα γιατι προτεινεται μεγαλυτερη τιμη στη διατηρηση (6-7) απο τη χαμηλοτερη (5.5) για αναπαραγωγη?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Site________________ pH ________ gH

fishbase: ...................... 6-7 .............. < 15

badmanstropiclafish: .... 5.5-7.5 ........ 5-15

seriuslyfish: .................. 6-7............... 2-12

Όσον αφορά το pH θα πρότεινα τιμές 5.5-7.5 (ιδανικά 6-7?) και την γενική σκληρότητα 2-12 για διατήρηση.

Αναφορές για αναπαραγωγή στο ενυδρείο δεν ξέρω αν υπάρχουν, αλλά κρίνοντας από τις συνθήκες που θέλει το παραπλήσιο marbled hatchetfish, αλλά και δεδομένου ότι πρόκειται για ψάρι αμαζονίου θα πρότεινα τις εξής τιμές: pH < 6.5, gH και kΗ όσο το δυνατό χαμηλότερα. Βέβαια όλα αυτά ΔΕΝ είναι διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ακούω και άλλες απόψεις...

Share this post


Link to post
Share on other sites

μπορει να υπαρχουν λαθακια γιατι εψαχνα σε 6 διαφορετικα site και ολα ελεγαν σχεδον διαφορετικα πραγματα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μην ανησυχείς Χρήστο, για αυτό ανοίχτηκε εδώ το θέμα και παρέμεινε ανοιχτό για σχόλια και διορθώσεις. Όχι για να το παίξουμε γνώστες. :) Αν ήταν έτσι θα το δουλεύαμε και θα το παρουσιάζαμε κλειδωμένο. Θέλουμε να συμμετέχουν και να βοηθήσουν όσοι έχουν διάθεση...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι, για αυτι εθεσα αποριες και δειλληματα που θα ειχε καποιος που θα ηθελε να στηριχθει στις πληροφοριες του προφιλ, για να διατηρησει σωστα τα ψαρια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έγιναν κάποιες αλλαγές και διορθώσεις:

Επιστημονικό Όνομα: Gasteropelecus sternicla (Linnaeus,1758)

Κοινές ονομασίες: Common Hatchet / Hatchetfish, Silver Hatchetfish, Black-lined Hatchetfish

Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Characins
Κλάση: Characiformes
Οικογένεια: Gasteropelecidae

Μέγεθος: 6,5 εκατοστά στο ενυδρείο. Στη φύση αρκετά μικρότερα (4 εκατοστά).

Βιότοπος: Νότιος Αμερική, στον Αμαζόνιο και τους παραποτάμους του στον Νότο. Βραζιλία, Βολιβία Περού, καθώς επίσης και στα μικρότερα ρέματα στην Γουιάνα και το Σουρινάμ. Ζει σε νερά με χαμηλή ροή ή ακόμα και στάσιμα, σε περιοχές με πολύ πυκνή επιφανειακή βλάστηση. Συνήθως κινείται στην επιφάνεια, αλλά όταν απειληθεί θα απομακρυνθεί από αυτήν.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,5-7,5 ( ιδανικά: < 6,5)
KH: - °dKH
GH: <15 °dGH
Θερμοκρασία: 23-27 °C (ιδανικά: 25-26 °C)

Λίτρα: Ενυδρείο με ελάχιστο μήκος 80 εκατοστών για μια ομάδα 6 ατόμων. Καθώς τα ψάρια κινούνται κυρίως στα πάνω στρώματα του ενυδρείου, μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην επιφάνεια παρά στα λίτρα.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ήρεμο και ειρηνικό αλλά και ντροπαλό είδος, κατάλληλο για τα περισσότερα κοινωνικά ενυδρεία. Πολλές φορές στέκεται ακίνητο ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ίσως είναι νευρικό αν διατηρείται με άλλα υπερκινητικά και ιδιαίτερα δραστήρια είδη. Πρέπει να διατηρείται οπωσδήποτε σε ομάδες τουλάχιστον έξι ατόμων, για να εμφανίσουν φυσιολογική συμπεριφορά και μακροημέρευση.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι δύσκολος αλλά μπορεί να επιτευχθεί με παρατήρηση από πάνω. Το αρσενικό έχει πιο λεπτό σώμα από το θηλυκό.

Διακόσμηση ενυδρείου: Ένα ενυδρείο που φιλοξενεί αυτά τα ψάρια μπορεί να διακοσμηθεί με δύο τρόπους. Είτε δημιουργώντας έναν κλασικό βιότοπο Αμαζονίου με ρίζες, ανοιχτόχρωμη άμμο, λίγα φυτά και κάποια φυτά επιφάνειας είτε να φτιάξουμε ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο. Όποια διακόσμηση και αν επιλέξουμε, το ενυδρείο μας θα πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει καπάκι το οποίο να κλείνει καλά, γιατί έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν μεγάλα άλματα. Η ύπαρξη φυτών επιφανείας είναι σημαντική για να νιώθουν τα ψάρια άνετα και ασφαλή. Πρέπει όμως να φροντίσουμε να υπάρχει και αρκετή ελεύθερη επιφάνεια νερού αφού κολυμπούν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού. Θα κινηθούν προς τον βυθό του ενυδρείου κυρίως όταν νιώθουν να απειλούνται. Επίσης, τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στην επιφάνεια του νερού.

Ζώνη κολύμβησης: Κυρίως κινούνται στην μέση και την επιφάνεια του ενυδρείο.

Διατροφή: Είναι σαρκοφάγα ψάρια με ιδιαίτερη προτίμηση στα έντομα. Τρώνε ζωντανές (daphnia, artemia salina, blood worms, λάρβες και προνύμφες εντόμων) και κατεψυγμένες τροφές αλλά δεν λένε όχι και σε φύλλα (flakes) αρκεί να παραμένουν στην επιφάνεια του νερού και να μην βυθίζονται γρήγορα. Δε θα κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν με κομμάτια τροφής που έχουν βυθιστεί, μιας και όπως φαίνεται και από την διαμόρφωση του στόματος τους, έχουν εξειδικευτεί να τρέφονται από την επιφάνεια.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 2 με 5 χρόνια. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν το άνω όριο όταν διατηρούνται σε ομάδες, ιδανικά 8 ατόμων και πάνω.

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Αν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τροφή ή και την περιοχή μεταξύ hatchet-fish και άλλων ψαριών που τρέφονται-ζουν στα ανώτερα στρώματα τότε δημιουργούνται προβλήματα! Είναι ένας από τους ελάχιστους λόγους που μπορεί να γίνουν επιθετικά προς τους συγκατοίκους τους. Γι' αυτό συνήθως επιλέγονται για συγκατοίκηση ήρεμα ψάρια που κολυμπούν σε διαφορετικά επίπεδα του ενυδρείου, όπως τα περισσότερα είδη tetras, ώστε να αποφευχθεί η ένταση και το στρες.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Σε περιβάλλον αιχμαλωσίας δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για επιτυχημένες αναπαραγωγές. Στην φύση, το θηλυκό γεννά τα αυγά της στα επιπλέοντα φυτά και αμέσως μετά ο αρσενικός τα γονιμοποιεί, περνώντας την πυελική του χώρα και αποδεσμεύοντας σπέρμα, πολύ προσεκτικά πάνω τους. Για να εκκολαφθούν τα αυγά πρέπει η γενική σκληρότητα να μην ξεπερνά τους 5 βαθμούς ενώ το pH θα πρέπει να κυμαίνεται από 5,5 ως 6,5 βαθμούς. Η εκκόλαψη γίνεται μέσα σε 30 ώρες ενώ τα μικρά κολυμπούν ελεύθερα από την πέμπτη μέρα.

Γενικές πληροφορίες: Το Carnegiella strigata έχει ασημί/λευκό χρώμα και το σχήμα του είναι από τα πιο περίεργα που συναντάμε στα ενυδρεία μας. Μια σκουρόχρωμη γραμμή, σχεδόν μαύρη, συνοδευόμενη από μια παράλληλη γραμμή χρώματος ασημί, ξεκινάει από τα βράγχια και καταλήγει στο διχαλωτό ουραίο πτερύγιο. Ενώ αυτή είναι ξεκάθαρη στα common hatchet-fish (είναι και η μοναδική άλλωστε), στα marbled αναμειγνύεται με άλλες, φαρδύτερες γραμμές χρώματος μαύρου. Αυτά τα «νερά - αποχρώσεις» είναι υπαίτια για την ονομασία των marbled hatchet fish.

Το σώμα τους είναι συμπιεσμένο πλευρικά και η θωρακική και κοιλιακή τους περιφέρεια είναι στρογγυλεμένη. Σ' αυτό το σημείο, οι θωρακικοί μύες παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να αποτελούν το 25% του βάρους τους. Τα θωρακικά πτερύγια μοιάζουν με φτερά που είναι στραμμένα προς τα επάνω και όταν βρίσκονται σε πλήρη έκταση, έχουν το μισό μήκος του συνολικού μεγέθους τους. Το ραχιαίο πτερύγιο, μετρίου μεγέθους, βρίσκεται πολύ κοντά στο ουραίο ενώ τα πτερύγια στην κοιλιακή χώρα, είναι πολύ μικρά, σχεδόν ατροφικά. Αυτή η μορφολογία του επιτρέπει να εκτελεί εντυπωσιακά άλματα είτε για να αποφύγει κάποιον επίδοξο θηρευτή, είτε για να πιάσει έντομα. Τα ψάρια πραγματοποιούν πτήσης σε απόσταση 2 – 3 μέτρων πετώντας ξυστά από την επιφάνεια του νερού και κάποια hatchet κουνάνε τα πτερύγια τους όπως τα έντομα ή τα πτηνά.

Γενικά, είναι από τα πιο ανθεκτικά hatchet, ωστόσο πρέπει πάντα να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά την αρχική του εισαγωγή στο ενυδρείο. Καθαρό νερό λοιπόν και σταδιακή προσαρμογή και δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα στην διατήρηση του.

Τα σχόλια σας... :)

Edited by theodor72

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×