Jump to content

Iriatherina Werneri Δημιουργία Προφίλ


Recommended Posts

Επιστημονικό Όνομα: Iriatherina werneri

Κοινές ονομασίες: Threadfin Rainbowfish, Featherfin Rainbowfish

Ελληνικό Όνομα: -
Γενική κατηγορία: Atheriniformes
Κλάση: Actinopterygii
Οικογένεια: Melanotaeniidae

Μέγεθος: 3-5 εκατοστά

Βιότοπος: Τα βρίσκουμε σε αφθονία σε βαλτώδεις εκτάσεις,μικρές λίμνες και ήρεμα ρυάκια των ποταμών Fly,Pahoturi,Morehead στο νότιο τμήμα της Νέας Γουινέας.
Συνήθως αυτές οι λιμνούλες είναι πνιγμένες από υδρόβια άλλα και παράκτια βλάστηση. Το βάθος των νερών κυμαίνεται από 20 έως και 120 εκατοστά.
Επίσης τα συναντάμε και στην Αυστραλία σε παραποτάμους και λιμνούλες των ποταμών Jardine,,Edward,Harmer,στους βάλτους Arafura και γενικότερα σε όλη την βόρεια επικράτεια.Σε όλα τα σημεία αυτά η βλάστηση, υδρόβια και παράκτια είναι άφθονη.


Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5.5-7.5 ( ιδανικά: 6.5-7.0)
KH: 8-10 °dKH
GH: 5-19 °dGH
Θερμοκρασία: 23-28 °C (ιδανικά: 25-27 °C)

Λίτρα: Σε ένα ενυδρείο άνω των 60 εκατοστών μήκους και όχι λιγότερο από 60 λίτρα μπορεί να φιλοξενηθεί μια ομάδα των 7-8 ατόμων, περισσότερο μήκος και λίτρα θα ήταν επιθυμητά ώστε να μπει μια ομάδα των 13-15 ατόμων και άνω για να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και να μπορέσουμε να δούμε τον χορό και την μεγαλειώδη επίδειξη των αρσενικών γύρω από τα θηλυκά.

Κοινωνική συμπεριφορά: Το Threadfin Rainbowfish είναι ένα φιλήσυχο ψάρι. Σε ένα κοινωνικό ενυδρείο θα είναι πολύ ήρεμα αλλά με ένα ελάτομα. Επειδή είναι αρκετά δειλό ψάρι θα έχει πρόβλημα στην διατροφή αν μπει με ψάρια ποιο γρήγορα ή ποιο επιθετικά κατά το τάισμα. Καλοί συγκάτοικοι είναι ψάρια με παρόμοιες διατροφικές συνήθειες όπως διάφορα μεγαλύτερα rainbow fish αλλά δεν πρέπει να μπει με ψάρια που τσιμπάνε τα πτερύγια.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι εύκολος Τα αρσενικά έχουν ένα πρώτο ραχιαίο πτερύγιο το οποίο είναι μεγάλο και φαρδύ σαν "φτερό ανεμιστήρα" και ένα δεύτερο ραχιαίο πτερύγιο με εξαιρετικά μακριές ίνες. Έχουν λεπτό σώμα και χρώμα ασημί-καφέ με χρυσές ανταύγειες.
Τα πτερύγια τους μπορεί να είναι μαύρα-γκρι και να έχουν τελειώματα σε κόκκινους και ροζ χρωματισμούς,όπως και η διχαλωτή ουρά τους.
Τα θηλυκά του είδους δεν έχουν τόσο έντονα χρώματα και έχουν μικροτέρα πτερύγια.
Το μέγεθος τους δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά.
Οι Iriatherinas από την Νέα Γουινέα είναι συνήθως λίγο πιο σκούρες σε σχέση με αυτές της Αυστραλίας που έχουν πιο έντονο το ασημί χρώμα και αντί για καφέ παίρνουν ένα πιο κιτρινοπράσινο χρώμα, ειδικότερα τα αρσενικά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Η διακόσμηση που θα κάνουμε στο ενυδρείο θα πρέπει να μιμείται όσο γίνεται καλύτερα το φυσικό περιβάλλον που ζουν αυτά τα ψαράκια. Για υπόστρωμα κάλο είναι να χρησιμοποιήσουμε άμμο ή σκούρο ψιλό χαλικάκι το οποίο θα αναδείξει τα χρώματα τους. Το ενυδρείο θα πρέπει να είναι πυκνοφυτεμένο αλλά με κάποια κενά γιατί τούς αρέσει να κολυμπάνε σε ανοιχτό χώρο και επίσης θα πρέπει να υπάρχουν μέσα στο ενυδρείο Water Wisteria ή Hornwort ή και Java Moss γιατί αυτά τα φυτά προσφέρουν πολύ καλή κάλυψη στα ψαράκια.


Ζώνη κολύμβησης: Συνήθως κινούνται σε όλο το ύψος του ενυδρείου αλλά κυρίως κινούνται στην μέση και κοντά στον βυθό

Διατροφή:Παμφάγο. Επειδή αυτό το ψαράκι έχει πολύ μικρό στόμα η διατροφή του θα πρέπει να αποτελείτε κυρίως από ζωντανές τροφές όπως Daphnia, Moina, Artemia nauplii, μικρο σκουλήκι, κωπήποδα, κλπ. Αλλά μπορεί να δεχτεί και θρυμματισμένα flakes

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Κατά μέσω όρο ζει από 3 έως 5 χρόνια


Ιδανικοί συγκάτοικοι: κάποιοι καλοί συγκάτοικοι είναι οι παρακάτω Microdevario, Danionella, Eirmotus, Trigonostigma, pygmy Corydoras, μικροί loricariids όπως οι Otocinclus spp. και γαρίδες γλυκού νερού όπως οι Caridina και οι Neocaridina.


Υποείδη και υβρίδια: κάποια υποείδη είναι τα Cairns Rainbowfish, Lake Eacham Rainbowfish, Exquisite Rainbowfish, Murray River Rainbowfish, Slender Rainbowfish, MacCulloch’s Rainbowfish, Black-banded Rainbowfish, Pygmy Rainbowfish, Western Rainbowfish , Chequered Rainbowfish, Eastern Rainbowfish, Desert Rainbowfish, Banded Rainbowfish, Ornate Rainbowfish


Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Εύκολο στο ζευγάρωμα, δύσκολο όμως να μεγαλώσει ο γόνος.
Μπορεί να ζευγαρώσει και να μεγαλώσει -αν και σπάνιο- ο γόνος στο κυρίως τανκ αν έχει μέσα μόνο Iriatherinas.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό,βάζουμε σε ένα ενυδρείο (40 λίτρα με ένα αεροφιλτρο είναι μια χαρά) που έχουμε τοποθετήσει αρκετή ποσότητα java moss ή εναλλακτικά μια ιδιότυπη "σφουγγαρίστρα" -mop (μαλλί σε χρώμα πράσινο ή μαύρο το οποίο το έχουμε πιάσει με έναν φελλό ή ένα κομμάτι φελιζολ έτσι ώστε να το κρατάει στην επιφάνεια και να δείχνει σαν ένα ανάποδο δέντρο) 1 κυρίαρχο αρσενικό με 2-3 θηλυκές ή αν έχουμε μεγαλύτερο ενυδρείο 3 αρσενικά με 3-4 θηλυκά και ταΐζουμε πλούσια τροφή καθημερινά 2 φορές την ημέρα.
Το νερό ιδανικά θα πρέπει να είναι μαλακό με ph κάτω του 6.7 και θερμοκρασία 27c.
Αφήνουμε εκεί τα ψάρια για 10 μέρες και μετά τα αφαιρούμε αφήνοντας μέσα την java moss ή το μαλλί αντίστοιχα διότι εκεί έχουν αποθέσει τα αυγά τους.
Σε 8-10 περίπου μέρες θα δούμε τον γόνο να κολυμπάει στην επιφάνεια του νερού, μετά την δεύτερη μέρα μπορούμε να ξεκινήσουμε να ταΐζουμε.
Το τάισμα και μεγάλωμα του γόνου είναι το δύσκολο σημείο, θέλουν πολύ μικρή τροφή για να χωρέσει στο στόμα τους.Ιδανικά θα πρέπει να έχουμε πολύ ινφουσορια στο ενυδρείο τους για τις πρώτες μέρες,μια άλλη τροφή ιδανική γι αυτά είναι ο βρασμένος κρόκος αυγού και τριμμένος σε σκόνη ή έτοιμος κρόκος σε σκόνη,αν έχουμε διαθέσιμο green water είναι επίσης μια εξαιρετική τροφή για αυτά,επίσης μπορούμε να μεγαλώσουμε τον γόνο σε green water, μεταφέροντας τα αυγά εκεί να εκκολαφθούν,έτσι θα έχουν έτοιμη τροφή τις πρώτες μέρες αφού στην φύση τρέφονται από μικροαλγες και οργανισμούς που ζουν σε αυτές.Θα πρέπει να τροφοδοτούμε το ενυδρείο με φρέσκο green water ανά 2 μέρες.Αν έχουμε διαθέσιμη ζωντανή τροφή εξαιρετικά μικρού μεγέθους καλό είναι να δοκιμάσουμε να ταΐσουμε.
Αυτές τις πρώτες μέρες θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αμμωνία - νιτρώδη -νιτρικά.Δεν θα πρέπει να τα ανιχνεύουμε καν.
Οι καθημερινές αλλαγές νερού από την στιγμή που θα αρχίσουμε να ταΐζουμε θα πρέπει να γίνονται χωρίς να μεταβληθεί καθόλου η θερμοκρασία και η σκληρότητα του νερού.
Μετά τις 10-15 μέρες μπορούμε να δοκιμάσουμε να ταΐσουμε νεοεκκολαφθησα αρτεμια, μετά τις 35-40 ημέρες μπορούμε να δοκιμάσουμε μεγαλύτερες ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές όπως cyclops,dafnia κ.α.
Ιδανικά ταΐζουμε 2 με 3 φορές την ημέρα για τους πρώτους 2 μήνες.


Γενικές πληροφορίες:

Παρά το γεγονός ότι αυτό το είδος είναι ευρέως διαδεδομένο και παράγεται σε εμπορική κλίμακα για το χόμπι του ενυδρείου, είναι πραγματικά αρκετά ευαίσθητο ψάρι και με ειδικές ανάγκες για φροντίδα , και έτσι αυτά τα ψάρια δεν συνιστώνται για αρχάριους . Επίσης αυτό το ψαράκι είναι γνωστό και ως «featherfin Rainbowfish».

Κατέχει χαρακτηριστική μορφολογία και πρότυπο χρωματισμό σε σύγκριση με άλλα μέλη της οικογένειας Melanotaeniidae. Το γένος παρέμεινε μονοτυπικό δεδομένου της περιγραφή του Herman Meinken (1974). Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι οι πληθυσμοί από τη Βόρεια Επικράτεια του Queensland, και τη Νέα Γουινέα παρουσιάζουν ένα αρκετά μεγάλο βαθμό γενετικού διαχωρισμού για να δικαιολογήσουν την αναγνώριση τους ως ξεχωριστή τάξη αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί με τις μέχρι στιγμής περιγραφές.
Υπάρχει μια αδελφική σχέσης μεταξύ της Melanotaeniidae και του είδους της Μαδαγασκάρης Bedotiidae, η οποία μπορεί να προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αντίστοιχης σύγχρονης κατανομής τους. Η ακριβής προέλευση και η επακόλουθη διασπορά των δύο οικογενειών αποτέλεσε το αντικείμενο της συζήτησης από κάποιους παλαιοντολόγους γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ψάρια αυτά άνηκαν στο ίδιο είδος αλλά κατά τη διάρκεια της Καινοζωική εποχή αυτοί οι πληθυσμοί διασπάστηκαν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

περιμένω παρατηρήσεις και διορθώσεις :bigemo_harabe_net-134:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...