Jump to content

The Altum Eater


theodor72

Recommended Posts

Asterophysus batrachus (Kner, 1858)

The Altum eater

Asterophysusbatrachus-001.jpg

Το γατόψαρο αυτό απαντάται στα μαύρα νερά (black water) της Νοτίου Αμερικής και συγκεκριμένα στις λεκάνες απορροής του Orinoco και του Rio Negro. Είναι ψάρι που περνά τον καιρό του σε κοιλότητες των βράχων και δραστηριοποιείται μόλις πέσει το σκοτάδι κολυμπώντας στα ρηχά προς αναζήτηση της λείας του.

Παρ' όλο που το μέγεθός του δεν είναι εντυπωσιακό (σύμφωνα με την βιβλιογραφία φτάνει τα 25 εκατοστά) πρόκειται για δεινό θηρευτή μεγάλων ψαριών. Αυτό οφείλεται αφενός στην αξιοθαύμαστη ταχύτητα που μπορεί να κινείται προκειμένου να αρπάξει το θύμα του, αφετέρου στην εντυπωσιακή ελαστικότητα που παρουσιάζουν οι ιστοί της στοματικής αλλά και στομαχικής κοιλότητάς του.

Πιο συγκεκριμένα, το δέρμα του ψαριού είναι λεπτό και ελαστικό, δίνοντας του την ικανότητα να ανοίξει τόσο πολύ το στόμα του ώστε να καταπιεί σχεδόν οτιδήποτε. Μπορεί να φάει ψάρια με μήκος κατά πολύ μεγαλύτερο από το δικό του. Ένα από τα ψάρια που συνηθίζει να κυνηγάει είναι τα Pterophyllum Altum! Και μόνο από αυτό καταλαβαίνει κανείς το τεράστιο στόμα του. Παρά το μεγάλο στόμα του δεν περιορίζει τις ορέξεις του μόνο σε μεγάλα θηράματα αλλά μπορεί να φάει σχεδόν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά του, φιλτράροντας το νερό όπως ακριβώς κάνουν οι φαλαινοκαρχαρίες. Δηλαδή κολυμπάει με το στόμα ανοιχτό φιλτράροντας δάφνια, κριλλ και γαρίδες. Επίσης μπορεί να τραφεί και σκάβοντας ελαφρώς τον βυθό ψάχνοντας να βρει γαιοσκώληκες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο καταπίνει αλλά και συμπιέζει στο στομάχι του θηράματα μεγάλου μήκους και όγκου. Αρχικά με ταχύτητα αρπάζει το μεγάλο ανυποψίαστο θύμα του από το κεφάλι. Κατόπιν εκμεταλλεύεται την αντίδραση φυγής του ψαριού, ώστε να βοηθήσει περαιτέρω την προώθηση του θηράματος στη κοιλιά του. Με άλλα λόγια, το θήραμα κολυμπά προς το στομάχι του γατόψαρου. Το στομάχι του είναι εξαιρετικά διασταλτό και μπορεί εύκολα να παραμορφώνεται μετά την κατάποση ενός μεγάλου γεύματος. Το Asterophysus batrachus μπορεί και διπλώνει το θήραμά του στα δύο μόλις αυτό μπει μέσα στην κοιλιά του προκειμένου να χωρέσει ολόκληρο το ψάρι μέσα. Η τεχνική αυτή δε συναντάται μόνο σε αυτό το είδος, αλλά και σε κάποια άλλα ψάρια. Όπως συνηθίζουν αρκετά γατόψαρα, για να μπορέσει να καταπιεί ευκολότερα το θήραμα του, ενώ τρώει μπορεί περιστασιακά να καταπίνει νερό, που διογκώνει τη κοιλιά τους αρκετά (belly ballooning). Μετά από λίγο, και αφού έχει καταπιεί το γεύμα του, το ψάρι αποβάλλει το νερό εξ ολοκλήρου, μαζί με λίγη βλέννα και μερικά μικρά κομμάτια τροφής. Η ζαρωμένη κοιλιά επανακτά γρήγορα την προηγούμενη μορφή της.

Την ίδια τεχνική (belly ballooning) χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο είδος και όταν νιώσει πως απειλείται, χαρακτηριστικό που έχουν συνήθως τα puffer fish.

Έγινε επεξεργασία - theodor72
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε Θόδωρε για το αρθράκι! ;)

Προφανώς δεν πρόκειται είδος που φιλοξενείται εύκολα στα ενυδρεία, καθότι ως θηρευτής θέλει μεγάλο χώρο δράσης, αλλά καλό είναι να ξέρουμε από τι "κινδυνεύουν" τα αγαπημένα μας σκαλαράκια στη φύση ;)

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλο το αρθο σου ;) αλλα αν πειραξει τα σκαλαρια μου θα τα βαλει μαζι μου.βλεπεις εχω μια μικρη τρελα με αυτα τα ψαρια ;)

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλο το αρθο σου :thumbup: αλλα αν πειραξει τα σκαλαρια μου θα τα βαλει μαζι μου.βλεπεις εχω μια μικρη τρελα με αυτα τα ψαρια ;)

Πιθανότατα σε τρώει κι εσένα, οπότε κράτα μικρό καλάθι ;)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε το φίλο theodor72 για τις πληροφορίες!

Πραγματικά επιμορφωτικό άρθρο!

Link to comment
Share on other sites

Πιθανότατα σε τρώει κι εσένα, οπότε κράτα μικρό καλάθι ;)

ειμαι σκληροπετσος δεν τρωγωμαι.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ατσούμπαλο ψάρι μου φαίνεται!

Link to comment
Share on other sites

Εντυπωσιακό Θοδωρή, αν μου έτρωγε όμως σκαλάρι, θα πήγαινε κατευθείαν στη σχάρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Και ένα ελληνικό βίντεο ταΐσματος:

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...