Jump to content

Cοlisa Lalia Δημιουργια Προφίλ


bbetta

Recommended Posts

Colisa Lalia


clalia4freemanAZ.jpg



Επιστημονικό Όνομα: Colisa Lalia (Ανακαλύφθηκε από τον F.H. Bucharman το 1922 και μετονομάστηκε από τον Mayers το 1923)

Κοινές ονομασίες: Dwarf Gourami , Trichogaster lalius , Trichopodus lalius
Ελληνικό Όνομα:Γκουράμι
Γενική κατηγορία: Labyrinthfish
Κλάση: Actinopterygii
Οικογένεια: Belontiidae

Μέγεθος: Έχει αναφερθεί από κάποιες πηγές ότι το συγκεκριμένο είδος φτάνει μέχρι τα 8.8 εκατοστά , αλλά τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνά τα 7.5 εκατοστά στο ενυδρείο. Τα θηλυκά είναι μικρότερα από τα αρσενικά.

Βιότοπος: Πακιστάν , Ινδία ,Μπανγκλαντές και στο Δέλτα του Γάγγη. Τα ψάρια ζουν κυρίως σε περιοχές με πυκνή βλάστηση όπως οι βάλτοι ,τα χαντάκια ,οι λίμνες ,τα ρέματα και τα αρδευτικά κανάλια.


Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6.0-8.0 (Ιδανικότερα τα πιο ουδέτερα ,όξινα νερά)
KH: 2-18°dKH
GH: 2-18°dGH
Θερμοκρασία: 25-28°C

Λίτρα: Ένα ενυδρείο 54 λίτρων (60*30*30) είναι αρκετό για να φιλοξενήσει ένα ζευγάρι.

Κοινωνική συμπεριφορά: Το Dwarf Gourami είναι ένα ψάρι που ενώ είναι κατάλληλο για κοινωνικά ενυδρεία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Είναι συγχρόνως ντροπαλό αλλά και επιθετικό στην προστασία της περιοχής του. Σε ένα ενυδρείο πρέπει να κρατιέται μόνο ένα αρσενικό λόγω επιθετικής συμπεριφοράς , εκτός αν το ενυδρείο είναι πραγματικά μεγάλο και πυκνοφυτεμένο. Είναι καλύτερα να κρατάμε ένα ζευγάρι αυτών των ψαριών στο ενυδρείο.
Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος ,με πολύ πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά και με μεγαλύτερο ραχιαίο πτερύγιο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Χρειάζονται πυκνοφυτεμένο ενυδρείο , στο οποίο θα υπάρχουν και φυτά επιφάνειας. Επειδή είναι ντροπαλό ψάρι είναι απαραίτητη η δημιουργία σκιών και κρυψώνων στο ενυδρείο και συνιστάται η χρήση σκούρου υποστρώματος για να αποφύγουμε το στρες που μπορεί να δημιουργηθεί στο ψάρι.

Ζώνη κολύμβησης: Σε όλες τις ζώνες κολύμβησης.

Διατροφή: Όπως σε όλα τα ψάρια έτσι και στα Dwarf Gourami πρέπει να παρέχεται ποικιλία στην διατροφή τους, ώστε να είναι υγιή και να αναπτύξουν έντονα χρώματα. Πάραυτα τα ψάρια θα δεχθούν τις περισσότερες αποξηραμένες τροφές του εμπορίου.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Περίπου 2-4 χρόνια.

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Όπως επισημάναμε παραπάνω τα Colisa Lalia έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες γι’αυτό ψάρια όπως τα γκάπυ (Guppy) και οι μονομάχοι (Betta) , δηλαδή τα ψάρια με μακριές ουρές δεν είναι κατάλληλα για να συμβιώσουν με τα γκουράμι επειδή κυρίως τα αρσενικά μπορεί να γίνουν επιθετικά απέναντι τους. Ιδανικοί συγκάτοικοι είναι ψάρια μικρότερου μεγέθους και με φιλικό ταπεραμέντο όπως ψάρια από τις οικογένειες των Cyprinids ,Rasboras,κάποια Barbs και Loaches καθώς και αν το γεωγραφικό πλάτος δεν μας επηρεάζει στην επιλογή των συγκατοίκων τα τέτρα(Tetras), τα κορυντόρας(Corydoras) και οι οτόκυκλοι(Otocinclus).Σε φυτεμένο ενυδρείο μπορούν να συμβιώσουν με κάποιες γαρίδες όπως οι red cherries.



Υποείδη και υβρίδια: Τα ψάρια που φτάνουν στα Pet Shop έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία και πολλοί έμποροι έχουν αναπτύξει καινούργιες ποικιλίες χρωμάτων όπως η ‘’Neon’’ και η ‘’Sunset’’.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα ψάρια αυτά είναι Bubble Nesters (το ζευγάρι φτιάχνει φωλιά από μπουρμπουλήθρες στην επιφάνεια του νερού και εναποθέτει εκεί τα αυγά του) και η αναπαραγωγή τους είναι παρόμοια με των Μονομάχων. Η φωλιά φτιάχνετε με την βοήθεια φυτών επιφάνειας , γι’αυτό και είναι πολύ σημαντική η παρουσία τους στο ενυδρείο .Το αρσενικό φυλάει τα αυγά μέχρι να εκκολαφθούν ,ενώ το θηλυκό δεν παίρνει μέρος στο μεγάλωμα των μωρών και γι’αυτό πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο ενυδρείο επειδή το αρσενικό θα της επιτεθεί. Το αρσενικό προστατεύει τα μωρά μέχρι να αρχίσουν να κολυμπούν και μετά πρέπει να μεταφερθεί και αυτό επειδή ίσως περάσει τα μωρά για τροφή.

Γενικές πληροφορίες: Τα Dwarf Gourami είναι ένα από τα ομορφότερα διακοσμητικά ψάρια που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις στις παραμέτρους του νερού και αν του δώσουμε το σωστό περιβάλλον σίγουρα θα μας ανταμείψει.

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο Βασιλη!

Θα ηθελα να το δουν και οι υπολοιποι και αν εχουν κατι να προσθεσουν η να διορθωσουν να το συζητησουμε!:)

Link to comment
Share on other sites

Επεισης θα ηθελα να προσθεσω κατι πανω στην κοινωνικη συμπεριφορα και συγκεκριμενα εκει που γραφεις οτι πρεπει να τα κραταμε σε ζευγαρια.

Ειναι σωστο αυτο που γραφεις αλλα μπορουμε επεισης να τα κραταμε και σε χαρεμια

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια ειναι πως δεν το τόνισα αλλά γράφω οτι το καλύτερο ειναι να κρατιέται σε ζευγάρια και να υπάρχει μόνο ένα αρσενικό στο ενυδρειο.Μπορει να προστεθεί όμως μια διευκρίνηση προς αποφυγή παρεξηγησης ;)

Link to comment
Share on other sites

Βασιλη και εγω εννοω οτι μπορουμε να το κρατησουμε ειτε σε ζευγαρι ειτε σε ενα χαρεμι,εννοειτε με ενα αρσενικο. :)

Link to comment
Share on other sites

Οχι...εμενα με καλυψε....και με εψυσε...χεχχεχε!!!

Άγγελε σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ;)

Κάποια άλλη γνώμη?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως καλλίτερα θα ήταν να αντικατασταθεί η λέξει ΄΄ μπουρμπουλήθρες΄΄ σε φυσαλίδες :)

Αν θέλουμε να τα αναπαράγουμε είναι απαραίτητη η παρουσία φυτών επιφανείας.

Είναι ευαίσθητα στα παράσιτα και γενικά σε σχέση με άλλα ψάρια είναι ποιο φιλάσθενα.

Αν το ενυδρείο μας είναι μεγάλο τότε μπορούμε να έχουμε 3 θηλυκά και 1 αρσενικό, ή 5 θηλυκά και 2 αρσενικά, κοκ.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως καλλίτερα θα ήταν να αντικατασταθεί η λέξει ΄΄ μπουρμπουλήθρες΄΄ σε φυσαλίδες :)

Ναι συμφωνώ κι εγώ

Αν θέλουμε να τα αναπαράγουμε είναι απαραίτητη η παρουσία φυτών επιφανείας.

Αυτό έτσι κι αλλιώς το γράφω :)

Είναι ευαίσθητα στα παράσιτα και γενικά σε σχέση με άλλα ψάρια είναι ποιο φιλάσθενα.

Μπορούμε να το προσθέσουμε στις γενικές πληροφορίες για τα ψάρια

Αν το ενυδρείο μας είναι μεγάλο τότε μπορούμε να έχουμε 3 θηλυκά και 1 αρσενικό, ή 5 θηλυκά και 2 αρσενικά, κοκ.

Όπως είπε και ο Κώστας(rastafarian) μπορεί να προστεθεί στην κοινωνική συμπεριφορά του ψαριού

Υπάρχει κάποια άλλη γνώμη? ;)

Link to comment
Share on other sites

Εβαλα μια φωτογραφια στο προφιλ απο αυτες που βρικε ο Θοδωρης,αν δεν σας αρεσει την αλλαζουμε. :)

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ωραια η "παρουσιαση" του ψαριοο. Αναλυτική και συντομη..! Γενικα τα γκουράμι με "ξετρελένουν" σαν ψαρια...πολυ ομορφα! Αλλαα...δυστυως (ακομα) δεν ειχα την ευκαιρια να εχω σε δικο μου ενυδρειο..!

Link to comment
Share on other sites

Γράφω κάποια πραγματάκια για να τα σχολιάσετε και αν κρίνετε σκόπιμο να τα εντάξετε στο προφίλ. :)

Επιστημονικό Όνομα: Colisa Lalia (Hamilton, 1822)

Μέγεθος: Δε χρειάζεται να γράφουμε με τόση ακρίβεια 8.8 εκατοστά, καλύτερα θα ήταν να γράψεις 9 εκατοστά.

Βιότοπος: Καλό είναι πρώτα να γράφουμε τον γενικό γεωγραφικό προσδιορισμό και μετά τις χώρες ή τους ποταμούς. Δλδ Ασία, Πακιστάν, Ινδία....

Διαχωρισμός φύλου: Το θηλυκό έχει ασημί χρώμα.

Διακόσμηση ενυδρείου: Το ψαράκι χρειάζεται οπωσδήποτε καπάκι; Μήπως κάνει άλματα καμιά φορά;

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Γιατί μπορούν να συμβιώσουν με κάποιες γαρίδες όπως οι red cherry και με κάποιες άλλες ( ποιες; ) όχι;

Υποείδη και υβρίδια: Εδώ απλά θα το έγραφα κάπως διαφορετικά και πιο στρωτά. Κάπως έτσι δηλαδή: Οι εκτροφείς έχουν αναπτύξει με επιλεκτικές αναπαραγωγές αρκετές χρωματικές μορφές του ψαριού. Τα “γνήσια” άγρια μορφή με ανοιχτό μπλέ χρώμα, με κόκκινες κάθετες ραβδώσεις στο σώμα και και κόκκινο στα πτερύγια, τα sunset dwarf gourami που είναι σχεδόν εξολοκλήρου κόκκινα με μπλε στα πτερύγια και την πλάτη, τα powder blue gourami ( ή μερικές φορές γνωστά ως coral blue gourami) έχουν ομοιόμορφο ανοιχτό μπλε με ελάχιστο κόκκινο χρώμα κλπ

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Εδώ νομίζω χρειάζεται πιο αναλυτικό κείμενο. Συνθήκες νερού ιδανικές για αναπαραγωγή (ph, αύξηση θερμοκρασίας, gH), διαδικασία αναπαραγωγής, εκκόλαψη αβγών μετά από 1-2 ημέρες και μετά από τρεις ημέρες τα μικρά κολυμπούν ελεύθερα. Πως πρέπει να χειριστούμε την ροή του φίλτρου κατά την διάρκεια αναπαραγωγής;

Στις γενικές πληροφορίες ίσως να μπορούσε να αναφερθεί πως λόγω των εντατικών αναπαραγωγών και της βίαιης ανάπτυξης τους από τους εκτροφείς, τα ψαράκια αυτά παρουσιάζουν πολλά οργανικά προβλήματα. Επίσης είναι επιρρεπή σε κάποιες ασθένειες. Αυτό δε ξέρω αν οφείλεται στη φύση τους ή είναι και αυτό επίτευγμα του ανθρώπου.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σε κάποια απο αυτά που γράφεις Θεόδωρε και υπάρχουν κάποια που λες τα οποία δεν συμφωνούν με τις πηγές που είχα όπως το ποιος και ποτέ ανακάλυψε το ψάρι.

Παράθεση δεν μπορω να κάνω αυτή τη στιγμή επειδή μου τα βγάζει κινεζικά.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γράφω κάποια πραγματάκια για να τα σχολιάσετε και αν κρίνετε σκόπιμο να τα εντάξετε στο προφίλ. :)

Επιστημονικό Όνομα: Colisa Lalia (Hamilton, 1822) Θεόδωρε από ποιά πηγή το βρήκες αυτό?

Μέγεθος: Δε χρειάζεται να γράφουμε με τόση ακρίβεια 8.8 εκατοστά, καλύτερα θα ήταν να γράψεις 9 εκατοστά.Το 8.8 το εγραψα επειδη ειναι το μεγαλυτερο που εχει αναφερθει , αν θελεται το σβηνουμε και γραφουμε μεγιστο 8 που ειναι το πιο συνηθες

Βιότοπος: Καλό είναι πρώτα να γράφουμε τον γενικό γεωγραφικό προσδιορισμό και μετά τις χώρες ή τους ποταμούς. Δλδ Ασία, Πακιστάν, Ινδία.... οκ ;)

Διαχωρισμός φύλου: Το θηλυκό έχει ασημί χρώμα. Ναι δεν το διευκρίνισα πρέπει να προστεθεί

Διακόσμηση ενυδρείου: Το ψαράκι χρειάζεται οπωσδήποτε καπάκι; Μήπως κάνει άλματα καμιά φορά; Δεν διαβασα πουθενα κατι τετοιο, αν εχεις καποιο αρθρο ποσταρε το ;)

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Γιατί μπορούν να συμβιώσουν με κάποιες γαρίδες όπως οι red cherry και με κάποιες άλλες ( ποιες; ) όχι Δεν ειπα οτι μπορούν να συμβιώσουν με κάποιες και με αλλες οχι απλα οι πηγες που ειχα εφεραν ως παραδειγμα τις ρεντ τσερυ

Υποείδη και υβρίδια: Εδώ απλά θα το έγραφα κάπως διαφορετικά και πιο στρωτά. Κάπως έτσι δηλαδή: Οι εκτροφείς έχουν αναπτύξει με επιλεκτικές αναπαραγωγές αρκετές χρωματικές μορφές του ψαριού. Τα “γνήσια” άγρια μορφή με ανοιχτό μπλέ χρώμα, με κόκκινες κάθετες ραβδώσεις στο σώμα και και κόκκινο στα πτερύγια, τα sunset dwarf gourami που είναι σχεδόν εξολοκλήρου κόκκινα με μπλε στα πτερύγια και την πλάτη, τα powder blue gourami ( ή μερικές φορές γνωστά ως coral blue gourami) έχουν ομοιόμορφο ανοιχτό μπλε με ελάχιστο κόκκινο χρώμα κλπτ Ναι συμφωνω μπορουμε να κανουμε μια μιξη των πληροφοριων ;)

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Εδώ νομίζω χρειάζεται πιο αναλυτικό κείμενο. Συνθήκες νερού ιδανικές για αναπαραγωγή (ph, αύξηση θερμοκρασίας, gH), διαδικασία αναπαραγωγής, εκκόλαψη αβγών μετά από 1-2 ημέρες και μετά από τρεις ημέρες τα μικρά κολυμπούν ελεύθερα. Πως πρέπει να χειριστούμε την ροή του φίλτρου κατά την διάρκεια αναπαραγωγής; Δεν ειχα πολλες πληροφοριες για το συγκεκριμενο , θα το ψαξω λιγο καλυτερα με τα νεα σαιτ που μας δωσατε

Στις γενικές πληροφορίες ίσως να μπορούσε να αναφερθεί πως λόγω των εντατικών αναπαραγωγών και της βίαιης ανάπτυξης τους από τους εκτροφείς, τα ψαράκια αυτά παρουσιάζουν πολλά οργανικά προβλήματα. Επίσης είναι επιρρεπή σε κάποιες ασθένειες. Αυτό δε ξέρω αν οφείλεται στη φύση τους ή είναι και αυτό επίτευγμα του ανθρώπο Μπορω να το γραψω , αλλα δεν βρηκα πολλα για το σε ποιες ασθενειες ειναι επιρρεπη

Οποιαδηποτε αλλη γνωμη ευπροσδεκτη

Link to comment
Share on other sites

Ωραία προσπάθεια...

Επίσης, θα μπορούσε να αναφέρεται ότι προτιμάει να μην έχει πολύ ισχυρή ροή νερού...

Link to comment
Share on other sites

Ωραία προσπάθεια...

Επίσης, θα μπορούσε να αναφέρεται ότι προτιμάει να μην έχει πολύ ισχυρή ροή νερού...

Αν και δεν το ειδα πουθενα γραμμενο φανταζομαι πως ισχυει επειδη γενικως τα λαβυρινθοψαρα δεν θελουν μεγαλη ροη ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Επιστημονικό Όνομα: Colisa Lalia (Hamilton, 1822) Θεόδωρε από ποιά πηγή το βρήκες αυτό?

fishbase, itis . Επίσης δεν είμαι σίγουρος ποιό είναι το σωστό επιστημονικό του όνομα. Colisa lalia ή Trichogaster lalius;;; Μάλλον το δεύτερο όνομα πρέπει να είναι το ορθό, αν και το πρώτό είναι το πιο διαδεδομένο. Ένα πρόχειρο googlάρισμα έδωσε αυτά

Διακόσμηση ενυδρείου: Το ψαράκι χρειάζεται οπωσδήποτε καπάκι; Μήπως κάνει άλματα καμιά φορά; Δεν διαβασα πουθενα κατι τετοιο, αν εχεις καποιο αρθρο ποσταρε το ;)

Τελικά το καπάκι είναι απαραίτητο, όχι γιατί το ψαράκι είναι άλτης, αλλά για να διατηρείται ο αέρας που αναπνέει το ψαράκι στην ίδια περίπου θερμοκρασία με το νερό και φυσικά με πολύ υγρασία, όπως διάβασα σε πάρα πολλά site. Πάλι ένα γρήγορο googlάρισμα θα σε βοηθήσει.

  • Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Εδώ νομίζω χρειάζεται πιο αναλυτικό κείμενο. Συνθήκες νερού ιδανικές για αναπαραγωγή (ph, αύξηση θερμοκρασίας, gH), διαδικασία αναπαραγωγής, εκκόλαψη αβγών μετά από 1-2 ημέρες και μετά από τρεις ημέρες τα μικρά κολυμπούν ελεύθερα. Πως πρέπει να χειριστούμε την ροή του φίλτρου κατά την διάρκεια αναπαραγωγής; Δεν ειχα πολλες πληροφοριες για το συγκεκριμενο , θα το ψαξω λιγο καλυτερα με τα νεα σαιτ που μας δωσατε

Ίσως αυτά βοηθήσουν λίγο :

http://badmanstropic...profile124.html

http://fishprofiles....h/Colisa_lalia/

http://www.seriously...ogaster-lalius/

  • Στις γενικές πληροφορίες ίσως να μπορούσε να αναφερθεί πως λόγω των εντατικών αναπαραγωγών και της βίαιης ανάπτυξης τους από τους εκτροφείς, τα ψαράκια αυτά παρουσιάζουν πολλά οργανικά προβλήματα. Επίσης είναι επιρρεπή σε κάποιες ασθένειες. Αυτό δε ξέρω αν οφείλεται στη φύση τους ή είναι και αυτό επίτευγμα του ανθρώπο Μπορω να το γραψω , αλλα δεν βρηκα πολλα για το σε ποιες ασθενειες ειναι επιρρεπη

Πάλι μερικά link που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να δώσουν τροφή για περισσότερο ψαξιμό:

http://www.seriously...ogaster-lalius/

http://www.theaquari...hogaster_lalius

http://www.practical...nt.php?sid=1108

  • Ένα απλό αρθρο (απλά για ενημέρωση) υπάρχει ΕΔΩ

Link to comment
Share on other sites

Μια παλιότερη φωτογραφία που ανακάλυψα τυχαία στο forum, από το μέλος ganas

http://www.aquazone....indpost&p=88594

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

UPDATE

clalia4freemanAZ.jpg

Επιστημονικό Όνομα: Colisa Lalia (Hamilton, 1822)

Κοινές ονομασίες: Dwarf Gourami , Trichogaster lalius , Trichopodus lalius

Ελληνικό Όνομα: Γκουράμι

Γενική κατηγορία: Labyrinthfish

Κλάση: Actinopterygii

Οικογένεια: Belontiidae

Μέγεθος: Στο ενυδρείο συνήθως δεν ξεπερνά τα 8 εκατοστά στο ενυδρείο. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

Βιότοπος: Ασία ,Πακιστάν ,Μπανγκλαντές και στο Δέλτα του Γάγγη. Τα ψάρια ζουν κυρίως σε περιοχές με πυκνή βλάστηση όπως οι βάλτοι ,τα χαντάκια ,οι λίμνες ,τα ρέματα και τα αρδευτικά κανάλια.

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: 6.0-8.0 (Ιδανικότερα τα πιο ουδέτερα ,όξινα νερά)

KH: 2-18°dKH

GH: 2-18°dGH

Θερμοκρασία: 25-28°C

Λίτρα: Ένα ενυδρείο 54 λίτρων (60*30*30) είναι αρκετό για να φιλοξενήσει ένα ζευγάρι.

Κοινωνική συμπεριφορά: Το Dwarf Gourami είναι ένα ψάρι που ενώ είναι κατάλληλο για κοινωνικά ενυδρεία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Είναι συγχρόνως ντροπαλό αλλά και επιθετικό στην προστασία της περιοχής του. Σε ένα ενυδρείο πρέπει να κρατιέται μόνο ένα αρσενικό λόγω επιθετικής συμπεριφοράς , εκτός αν το ενυδρείο είναι πραγματικά μεγάλο και πυκνοφυτεμένο. Είναι καλύτερα να κρατάμε ένα ζευγάρι ή χαρέμι αυτών των ψαριών στο ενυδρείο.

Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος, έχουν μεγαλύτερο ραχιαίο πτερύγιο ,με πολύ πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά ,τα οποία είναι γκρι.

Διακόσμηση ενυδρείου: Χρειάζονται πυκνοφυτεμένο ενυδρείο , στο οποίο θα υπάρχουν και φυτά επιφάνειας. Επειδή είναι ντροπαλό ψάρι είναι απαραίτητη η δημιουργία σκιών και κρυψώνων στο ενυδρείο και συνιστάται η χρήση σκούρου υποστρώματος για να αποφύγουμε το στρες που μπορεί να δημιουργηθεί στο ψάρι .Είναι σημαντικό να υπάρχει καπάκι στο ενυδρείο, ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία του αέρα που αναπνέει το ψάρι μέσω ενός οργάνου ,του λαβυρίνθου, ίδια με την θερμοκρασία του νερού.

Ζώνη κολύμβησης: Σε όλες τις ζώνες κολύμβησης.

Διατροφή: Όπως σε όλα τα ψάρια έτσι και στα Dwarf Gourami πρέπει να παρέχεται ποικιλία στην διατροφή τους, ώστε να είναι υγιή και να αναπτύξουν έντονα χρώματα. Πάραυτα τα ψάρια θα δεχθούν τις περισσότερες αποξηραμένες τροφές του εμπορίου.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Περίπου 2-4 χρόνια.

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Όπως επισημάναμε παραπάνω τα Colisa Lalia έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες γι’αυτό ψάρια όπως τα γκάπυ (Guppy) και οι μονομάχοι (Betta) , δηλαδή τα ψάρια με μακριές ουρές δεν είναι κατάλληλα για να συμβιώσουν με τα γκουράμι επειδή κυρίως τα αρσενικά μπορεί να γίνουν επιθετικά απέναντι τους. Ιδανικοί συγκάτοικοι είναι ψάρια μικρότερου μεγέθους και με φιλικό ταπεραμέντο όπως ψάρια από τις οικογένειες των Cyprinids ,Rasboras,κάποια Barbs και Loaches καθώς και αν το γεωγραφικό πλάτος δεν μας επηρεάζει στην επιλογή των συγκατοίκων τα Τέτρα(Tetras), τα Κορυντόρας(Corydoras) και οι Οτόκυκλοι(Otocinclus).Σε φυτεμένο ενυδρείο μπορούν να συμβιώσουν με κάποιες γαρίδες όπως οι Red Cherries και οι Amano .

Υποείδη και υβρίδια: Οι εκτροφείς έχουν αναπτύξει με επιλεκτικές αναπαραγωγές αρκετές χρωματικές μορφές του ψαριού. Τα “γνήσια”, άγρια μορφή με ανοιχτό μπλε χρώμα, με κόκκινες κάθετες ραβδώσεις στο σώμα και κόκκινο στα πτερύγια, τα “Sunset” που είναι σχεδόν εξολοκλήρου κόκκινα με μπλε στα πτερύγια και την πλάτη, τα “Powder” (τα οποία είναι γνωστά και ως “Coral Blue Gourami”) τα οποία έχουν ομοιόμορφο ανοιχτό μπλε με ελάχιστο κόκκινο χρώμα και τα “Neon” τα οποία είναι κυρίως μπλε.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα ψάρια αυτά είναι Bubble Nesters (το ζευγάρι φτιάχνει φωλιά από φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού και εναποθέτει εκεί τα αυγά του) και η αναπαραγωγή τους είναι παρόμοια με των Μονομάχων. Η φωλιά φτιάχνετε με την βοήθεια φυτών επιφάνειας , γι’αυτό και είναι πολύ σημαντική η παρουσία τους στο ενυδρείο .Γεννούν μέχρι 600 αυγά. Το αρσενικό φυλάει τα αυγά μέχρι να εκκολαφθούν ,δηλαδή για 1-2 μέρες ,ενώ το θηλυκό δεν παίρνει μέρος στο μεγάλωμα των μωρών και γι’αυτό πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο ενυδρείο επειδή το αρσενικό θα της επιτεθεί. Το αρσενικό πρέπει να φύγει από το ενυδρείο πριν αρχίσουν να κολυμπούν τα μωρά, δηλαδή σε περίπου 4 μέρες από την αναπαραγωγή ,επειδή ίσως περάσει τα μωρά για τροφή. Το ενυδρείο στο οποίο θα αναπαραχθούν πρέπει να έχει θερμοκρασία γύρω στους 25°C, η οποία θα αυξηθεί σταδιακά μέχρι τους 28°C ώστε να τα εξιτάρει για να αναπαραχθούν ,Ph 6,5-7,0 και dH 4-10. Για την πρώτη βδομάδα τα μωρά πρέπει να ταϊστούν με Infusoria , η οποία αναπτύσσεται και στην moss που είναι σημαντικό να υπάρχει στο ενυδρείο της αναπαραγωγής .Μετά μπορούμε να δοκιμάσουμε να ταΐσουμε τα μωρά με Walterworms,Microworms και Ναύπλιους Artemia Salina.

Γενικές πληροφορίες: Τα Dwarf Gourami είναι ένα από τα ομορφότερα διακοσμητικά ψάρια που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις στις παραμέτρους του νερού και αν του δώσουμε το σωστό περιβάλλον σίγουρα θα μας ανταμείψει. Δυστυχώς λόγω των εντατικών αναπαραγωγών και της βίαιης ανάπτυξης τους από τους εκτροφείς, τα ψαράκια αυτά παρουσιάζουν πολλά οργανικά προβλήματα. Επίσης είναι επιρρεπή σε κάποιες ασθένειες και παράσιτα.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω Βασιλη οτι ειναι αρκετα καλο το προφιλ! Ας περιμενουμε λιγο να δουμε αν εχει καποιος να πει κατι παραπανω.

Μπραβο φιλε!:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...