Jump to content

Ηθολογία Blue Gurami


Kriton

Recommended Posts

Διευκρίνηση (για όσους είναι αναγκαία :sarcasm: ): ηθολογία ονομάζεται η μελέτη συμπεριφοράς των ζώων.

 

Θα προσπαθήσω βάσει προσφατης εμπειρίας να απαντήσω σε θέματα σχετιζόμενα με την επιθετικότητα των blue gurami

Σε ενυδρείο ΡΙΟ 125 (με φυτά, αλλά όχι πυκνοφυτεμένο) είχε μπει μία μπλε κυρία. Οι αναγνώσεις που είχα (από την πλειονότητα των σχετικών sites αλλά και βιβλίων) ήταν ότι το συγκεκριμένο είδος είναι επιθετικό κυρίως προς τα άλλα γκουράμι λόγω τάσεων εδαφικής κυριαρχιάς (teritorial στα απλά ελληνικά) κυρίως του αρσενικού. αυτό ήταν ο λόγος που αρχικά επιλέχθηκε κυρία και όχι κύριος.

Η εν λόγω τύπισσα ήταν πολύ τζόρα (κοινώς τσαμπουκαλού).

Έτσι όταν στο ίδιο ενυδρείο τοποθετήθηκαν τρία κόκκινα dwarf γκουράμι έπεσε το κυνήγι της αρκούδας (στα απλά ελληνικά bullying). Μία εβδομάδα μετά την τοποθέτηση των dwarf γκουράμι είχε απομείνει το ένα αφού το δεύτερο μέσα σε μία μέρα αποδήμησε (σημειωτέον ότι δεν είχε καμία βακτηριακή νόσο -ελέγχθηκε μαρκο και μικροσκοπικά, ιογενής νόσος παίζε ωστόσο) και το τρίτο φαγώθηκε σε ουρά και πτερύγιο και δεν μπόρεσα να το σώσω :bigemo_harabe_net-127: .

Σύμφωνα πάντα με τα αναγνώσματα, αποφάσισα να πάρω μπλε παρέα στη μπλε κυρία, έναν αρσενικό & μία ακόμη μπλε κυρία.

Όταν οι νεοφερμένοι μπήκαν στο ενυδρείο...έγινε αρχικά της κολάσεως!!!!

Η παλία μπλε κυρία άρχισε φανερά εκτός εαυτού να κυνηγάει και να δαγκώνει ό,τι κινείται, κυρίως όμως την νέα θυληκιά (λιγότερο τον - όχι ακόμη προσαρμοσμένο - αρσενικό, αλλά και κάτι άσχετες ράσμπορες που τόσο καιρό συνυπήρχαν αρμονικά μαζί της!).

Εντός του πρώτου ημιώρου είχε γίνει ρινγκ :bigemo_harabe_net-86: .

Οι δύο "γκομενες" (ας με συγχωρέσουν τυχόν εύθικτες κυρίες του φόρουμ) πιαστήκαν ουρά με ουρά (κατά το μαλλί με μαλλί), μια και η καινούρια αποφάσισε να υπερασπιστεί την εαυτό της, πιο μεγαλόσωμη γαρ! Ολα αυτά κράτησαν γύρω στις 4-5 ώρες, μέχρι ο αρσενικός (ο οποίος επίης είχε πέσει θύμα bullying), να αποφασίσει ποιος είναι το αφεντικό εκει μέσα, να μοιράσει μερικές σφαλιάρες στις δύο τύπισσες (κυρίως στην προυπάρχουσα) και να γίνουν όλες "τύπος και υπογραμμός".

Και εκεί που φοβόμουνότι άμα έβαζα αρσενικό θα γινόταν του Αφγανιστάν, το αποτέλεσμα ήταν ότι η παρουσία του ηρέμησε την κυρία τσαμπουκαλού, και ο ίδιος είναι τέρας ηρεμίας από την αρχή (εδώ και 3 μήνες).

Και το πιο ωραίο της υπόθεσης; to dwarf γκουράμι βρήκε την υγειά του. Κολυμπάει ανενόχλητο από την μπλε δυνάστριά του, και μάλιστα συνηθέστατα δίπλα στον μπλε της παρέας (μάλλον είναι κολλητάρια & αισθάνεται ασφάλεια μαζί του. Πως αλλιώς εξηγείται).

Τελικά είναι ή δεν είναι επιθετικά τα μπλέ γκουράμι;

Το δικό μου συμπέρασμα πάντως είναι ότι η αγ..μία είναι κακή ακόμα και για τα ψάρια!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ειναι κυριαρχικα τα γκουραμι και απροβλεπτα(τη μια μαλωνουν και την αλλη ηρεμουν).Κι γι'αυτο ειναι καλυτερο για μενα να μπαινουν σε πυκνοφυτεμενα ενυδρεια.

Link to comment
Share on other sites

Ναι ειναι αληθεια οτι τα γκουραμι ειναι επιθετικα ψαρια μεταξυ τους ειδικα οταν υπαρχουν 2 αρσενικα μεσα.Εχω κακη εμπειρια απο dwarf guramiτα οποια ειναι πολυ παλιοχαρακτηρες!

Σε πυκνοφυτεμενο ενυδρειο 110 λιτρων ετυχε να εχω 2 αρσενικα...επεφτε πολυ ξυλο και πολυ σφαλιαρα μερχι που το πιο αδυναμο αρρωστησε και ξυνοταν παντου.Μετα απο την θεραπεια του εδωσα το 1 και τα πραγματα ηρεμισαν.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Αποφάσισα πρόσφατα να στήσω ένα ενυδρείο 60 λίτρων, και μέσα έβαλα μερικούς ροδόστομους και καρδινάλιους που είχε ήθελε να βγάλει ένας φίλος από το δικό του, καμια 15αριά περίπου. Τις προάλλες μου έφεραν και 4 γκουραμάκια, 2 μπλε και 2 κοκκινα, και απ'ότι μπορώ να πω είναι όλα αρσενικα. Όσα έχω διαβάσει όμως μέχρι τώρα δεν έχουν σχέση με όσα έχω δει στο ενυδρείο μου... :umm:

Όταν πρωτομπήκαν, κρύφτηκαν αρχικά κάτω από τις ανούμπιες μέχρι να συνηθίσουν στο νέο περιβάλλον, και μετά από κάμποση ώρα αρχισαν να κόβουν βόλτες, χωρίς να ενοχλεί το ένα το άλλο, ούτε και τα υπόλοιπα ψάρια μέσα. Έχω παρατηρισει πως όταν είναι σβηστό το φως περνανε την περισσοτερη ώρα όλα μαζεμενα στη μια μεριά του ενυδρείου και ανεβοκατεβαίνουν ήρεμα στην μεριά που έχω το φίλτρο (κάποιο άλλο μελος είχε πει πως το ανεβα-κατέβα μπορει να γινεται επειδή δεν εχουν προσαρμοστει ακόμα και θέλουν να φυγουν, αλλά δε νομιζω να ισχύει κάτι τετοιο...) και όταν ανάβει η λάμπα κυκλοφορούν περισσότερο. Πάντως μεχρι στιγμής δεν έχω δει καθόλου σημάδια επιθετικότας από κανένα τους

Επίσης, κανα δυό φορές τα έχω δει να τσιμπολογάνε την άλγη από τα φύλλα των φυτών. Αρχικά νόμιζα πως έτρωγαν τα φύλλα, αλλά όταν κοίταξα καλύτερα, τα φύλλα ήταν ολόκληρα. Μήπως πρέπει να τους δώσω κάποιο συμπληρωμα με σπιρουλίνα ή να τα αφησω έτσι και να συνεχισω να τους δίνω flakes?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχην καλωσηρθες στο φορουμ.

Θα σου πω δυστοιχος οτι τα ψαρια που εχεις δεν κανουν για το ενυδρειο και μιλαω για τους ροδοστομους ειδικοτερα που θελουν μεγαλο ενυδρειο με μεγαλο μηκος μιας και ειναι πολυ γρηγορα ψαρια.Μετα θα σου πω οτι αν θες να κρατησεις γκουραμι σ αυτα τα λιτρα θα πρεπει να ειναι χαρεμακι,δηλαδη 1 αρσενικο και 2-3 θηλυκα αλλιως θα αρχισουν τα προβληματα μεταξυ τους αργα η γρηγορα.Ειναι κυριαρχα ψαρια και σε τοσα λιγα λιτρα θα γινει μαχη!Επεισης αν θες να κρατησεις τα γκουραμι σε χαρεμι θα πρεπει να ειναι τα μοναδικα ψαρια στο ενυδρειο.

Μετρησεις εχεις απο το νερο σου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...