Jump to content

Vandar

Mέλη με δικαίωμα ψήφου
  • Δημοσιευσεις

    58
  • Εγγραφή

  • Τελευταια επισκεψη

4 Ακόλουθοι

Contact Methods

  • Website URL
    http://

Profile Information

  • Φύλο
    'Ανδρας
  • Τα Ενυδρεία μου
    450 L Amazon (Planted, Discus, Neon Tetra , Black Neon),
    300 L Amazon (Planted , Discus, White skirt tetra ),
    300 L Planted Asia , 200 L Planted Asia , 100L Planted Livebearers , 30 L Planted Nano livebearers

Previous Fields

  • Χώρα
    Hellas

Πρόσφατοι επισκέπτες

1.416 εμφανίσεις προφίλ

Vandar's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

5

Reputation

  1. Vandar

    Είδος Hydrocotyle;

    Από την φωτογραφία για κλασσιή Hydrocotyle Leucocephala φαίνεται
  2. Vandar

    Ευκολο Κοκκινο Φυτο

    Οι συνθήκες που περιγράφεις αρκούν και για μεσαίας προς ελαφρώς υψηλής δυσκολίας φυτά, μιας και η ''έλλειψη'' substrate συνήθως δεν αφορά αρκετά είδη φυτών που απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά τους κυρίως από το νερό και όχι από το υπόστρωμα. Η έλλειψη λίπανσης επίσης δεν είναι τόσο καθοριστική αν υπάρχουν διοξείδιο του άνθρακα , δυνατός φωτισμός και ιχθυοφόρτωση ... εξάλλου λύνεται και πολύ εύκολα (1 φορά στις 10 μέρες να ρίξεις λίγα ml από ένα λιπασμα είναι αρκετά εύκολο). Ωραία κοκκινόφυτα και μεσαίας δυσκολίας είναι : Cabomba Aquatica (μέτρια δυσκολία , καφέ προς ροζ χρωματισμό σε καλές συνθήκες) Ludwigia Arcuata (πορτοκαλοκόκκινο και ιδανικό για μέση πιο πολύ - γίνεται θαμνώδες) Ludwigia Repens Rubin (αποκτά χρώμα πιο πολύ προς το κόκκινο σε έντονο φωτισμό) Ludwigia Mullerti (πάει πιο πολύ προς το ροζ-πορτοκαλί σε έντονο φωτισμό) Myriophyllum Mattogrossense (τριχοειδές με μόνιμα χάλκινο προς έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα) Rotala Enie / Vietnam (τριχοειδές φύλλωμα με ροζ χρωματισμό) Αν θες να δοκιμάσεις υψηλότερης δυσκολίας , πολύ όμορφα φυτά είναι τα : Alternanthera Rosaefolia(Ροζ-κόκκινο αλλά ιδιότροπο ως προς το CO2 και την ισορροπία θρεπτικών συστατικών, γυρνάει τα φύλλα της αν κάτι δεν πάει καλά) Ammania Gracilis (Πορτοκαλοκόκκινο αλλά λίγο δυσεύρετο) Eusterallis Stellata (πολύ όμορφο με μωβ χρώμα στο κάτω μέρος των φύλλων και πορτοκαλοκίτρινο από πάνω) Limnophila Aromatica (ροζ προς μωβ σε καλές συνθήκες με φύλλα που έχουν μύτες) Ludwigia Grandulosa (Γίνεται έντονα κόκκινο προς μπορντό σε καλές συνθήκες) Ludwigia Inclinata Cuba ( Έχει ασύλληπτα ωραία φύλλα και σε σχήμα και σε χρωματισμό - κιτρινοπορτοκαλί με κόκκινα νέυρα) Nesaea Crassicaulis (κιτρινοπορτοκαλί εως κόκκινο με σαρκώδη φύλλα και βλαστούς) Pogostemon Erectus (ιδανικό για μέση, πολύ όμορφο πορτοκαλι χρώμα) Proserpinaca Pallustris (οδοντωτά φύλλα, κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα που μπορεί να γίνει και κόκκινο) Rotala Macrandra Red (ίσως ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει και πολύ δυσεύρετο αλλά γίνεται πανέμορφο) Τέλος αν θέλει κανείς λίγο κυριολεκτικά εύκολο χρώμα , μπορεί απλούστατα να βάλει : Cryptocoryne Wendtii Brown (ροζ η κάτω επιφάνεια των φύλλων της- καφέ η από πάνω ακόμα και χωρίς διοξείδιο και με χαμηλό φωτισμό, συνίσταται υπόστρωμα) Kleiner Bar ή Tornado ή Red Leopard ή αντίστοιχους (έχουν πορφυρά φύλλα σε καλό φωτισμό, αλλά συνίσταται θρεπτικό υπόστρωμα) Hygrophila Polysperma Sunset (παίρνει κιτρινοπορτοκαλί χρωματισμό σε καλό φωτισμό και αποκτά κόκκινα/ροζ νεύρα στα φύλλα) Nymphea Species (νούφαρα που βγάζουν είτε κιτρινά είτε ροζ φύλλα με έντονα κόκκινα στίγματα, πανέμορφη αντίθεση... συνίσταται θρεπτικό υπόστρωμα όμως) Rotala Rotundifolia (τα ανώτερα φύλλα της θα γίνουν πορτοκαλοροζ)
  3. Vandar

    Βοήθεια Για Αναγνώριση

    To φυτό σου είναι είδος Ludwigia και απόσο μπορώ να καταλάβω πρέπει να είναι η Ludwigia Mullerti. Σε δυνατό φωτισμό και μετά από καιρό μέσα στο ενυδρείο σου, τα φύλλα της θα γίνουν λίγο πιο πλατιά και πορτοκαλοροζ.
  4. !!!! Δήλαδή σε όλες τις άλλες κατηγορίες γράφει κανείς χωρίς προέγκριση τώρα ;; Μάλλον έχω καιρό να γράψω στο φόρουμ !!! Και επειδή τα δύο μηνύματα που έγραψα το τελευταίο διάστημα (μία αγγελία και ενα ερώτημα περί προεγκρίσεων εδώ), έβγαζαν αυτό με την έγκριση, θεώρησα πως ισχύει σε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το φόρουμ. Δηλαδή στο Φυτεμένο και στους Δίσκους κτλ, δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός ;; Πάλι καλά Καλά για τα περί αγγελιών συγκεκριμένα , δεν ήξερα πως τα '' δωρίζονται ψάρια '' έπρεπε να γράφονται εκτός αγγελιών ,στον καφέ ή στο γλυκό νερό. Νόμιζα πως οι αγγελίες ήταν το κατάλληλο μέρος. Τώρα το πέρι επιτήδειων που κερδοφόρισαν μέσω των μικρών αγγελιών στο φόρουμ είναι κάτι το οποίο μάλλον το είπατε καθ'υπερβολή , μιας και προσωπικά ποτέ δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο. Εκτός και αν εννοείτε μερικούς πιτσιρικάδες που μπορεί να πήραν κάποια πράγματα που χαρίζονταν και αργότερα να τα έδιναν βγάζοντας κανένα 20ευρο το δίμηνο. Οκ αυτούς τους παίρνεις χαμπάρι με λίγη παρατηρητικότητα και απλά δεν ασχολείσαι γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί κανείς. Εξάλλου μπορούν απλά όλοι να βάζουν μια συμβολική τιμή σε ό,τι δίνουν και έτσι δεν παρατηρείται καν αυτό το φαινόμενο. Αν πάλι ''οι επιτήδειοι'' ήταν εν μέρει μομφή εναντίον κάποιων χομπιστών σαν εμένα που δίνοντας ανά καιρούς πχ δίσκους ή φυτά , μισοτιμής σε σχέση με την αγορά, προκειμένου να βγει κανένα έξοδο (λέγε με ΔΕΗ , τροφές , λιπάσματα , διοξείδια κτλ) , θεωρώ πως μάλλον θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι που γίνεται κάτι τέτοιο στο χόμπι , και η λέξη κερδοσκοπία είναι τουλάχιστον ατυχής για να περιγράψει όλο αυτό. Και αν θέλετε το συζητάμε περεταίρω αυτό. Πάντως συγγνώμη για την παρεξήγηση , πραγματικά νόμιζα πως το φίλτρο αφορούσε ολόκληρο το φόρουμ . Χαίρομαι που δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
  5. Η αγγελία ήταν το πρώτο μήνυμα που έτυχε να αφήσω με το νέο καθεστώς . Το έκανα ξημερώματα προς Κυριακή και επειδή μπήκα στις 11 το βράδυ της Κυριακής και δεν είδα τίποτα, θεώρησα απίθανο να αφιερώσει κάποιος mod χρόνο για έλεγχο μηνυμάτων μιας και αύριο είναι καθημερινή. Έτσι έγραψα το παραπάνω μήνυμα (που ομολογουμένως ανεβάσατε αστραπιαία), στο οποίο επικεντρώνομαι πιο πολύ στο γιατί υιοθετήθηκε αυτή η τακτική. Ίσως να έχω χάσει κάποιες επεξηγήσεις, αλλά με μία σύντομη ματιά που έριξα στο φόρουμ δεν είδα τίποτα εκτός από μια συζήτηση για κάποια spam msgs που ελάχιστοι χρήστες τελικά πήραν χαμπάρι. Αν πιστεύετε πως υπάρχει πραγματικά αυτή η ανάγκη φίλτρανσης των μηνυμάτων και μπορείτε να ανταποκριθείτε σε τέτοιο φόρτο, προκειμένου να ανεβαίνουν άμεσα τα μηνύματα των χρηστών όπως έγινε τώρα με το δικό μου.... τι να πω....μακάρι να είναι εφικτό. Πάντως φοβάμαι πως θα υπάρξουν περιπτώσεις χρηστών που θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετές ώρες (ίσως και μέρες αν μελλοντικά πέσει η δυναμικότητα του site, κάτι που απεύχομαι) και αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα συγκρίνεται με το ανά 5 λεπτά τσεκάρισμα που γινόταν κάποτε ... Αυτή η έλλειψη της αμεσότητας που είναι μαγική και ωραία για ένα φόρουμ , μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο site σε βάθος χρόνου. Ελπίζω να το έχετε λάβει υπόψην σας αυτό. ΥΓ. Φαντάζομαι πως το Editing στα μηνύματά μας , πήγε και αυτό περίπατο βέβαια ε...
  6. Διάβασα πέρι κάποιων εντάσεων ή κάποιων spam μηνυμάτων αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί μπήκε φίλτρο έγκρισης σε οτιδήποτε γράφουμε ;; Δηλαδή δεν ήταν αρκετό να σβηστεί επιλεκτικά κάτι ; Προσωπικά πήγα να αφήσω μία αγγελία προχθές βράδυ και διαπίστωσα πως δεν υπάρχει πουθενά επειδή περνά από έγκριση. Δηλαδή αν είχε κάποιος ψάρια που έπρεπε να δωθούν σε συνχομπίστες μέσα στο Σ/Κ επειδή εξαιτίας απρόοπτων δεν υπάρχει ενυδρείο να φιλοξενηθούν πχ, θα πρέπει να περιμένει κανένα 3ήμερο μήπως το δει κάποιος και δώσει το οκ ; Θα έχουν πεθάνει τα ζωντανά , και λεγόμαστε και φιλόζωοι εδώ . Αλλά και γενικότερα, χάνεται η όποια αμεσότητα υπήρχε στα μηνύματα και διερωτώμαι , υπήρχε καμία απόλυτη ανάγκη για κάτι τέτοιο ;; Δεν είμαστε κανένα φόρουμ ανταλλαγής πολιτικών απόψεων κ ούτε διακυβεύονται κρατικά μυστικά από τις δημοσιεύσεις,... ένα φόρουμ χομπιστών είμαστε. Τι είδους λογοκρισία είναι αυτή ;; Θεωρώ εντελώς λάθος την κατεύθυνση που παίρνει το site με αυτήν την προσέγγιση ...και αφού δεν είναι σε θέση να ανεβάζει τα μηνύματα εντός ελάχιστων ωρών τουλάχιστον (προκειμένου οι χρήστες να έχουμε μια αίσθηση αμεσότητας) , θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
  7. Vandar

    3Φυλλη Microsorum Pteropus "java Fern"

    Έτσι πολλαπλασιάζονται αυτής της οικογένειας τα φυτά. Είναι εντελώς φυσιολογικό
  8. Vandar

    Αλγη Απο Φωτισμο?

    Υπάρχει ένα σύνολο παραγόντων που δημιουργείται η άλγη και μέχρι ένα σημείο είναι και λογική η δημιουργία της, απλά δεν πρέπει ποτέ να πάρει το πάνω χέρι στο ενυδρείο. Ο φωτισμός που πολλοί τον φοβούνται σαν τον νο1 λόγο δημιουργίας της άλγης, δεν είναι αλήθεια πως ευθύνεται (τουλάχιστον όχι τόσο όσο νομίζουν) για την άλγη. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η περίσσεια συστατικών μέσα στο νερό του ενυδρείου σου (η ανεπαρκής φίλτρανση προκαλεί συχνή περίσσεια τέτοιων συστατικών) και παράλληλα η απουσία φυτών. Με πολύ απλά λόγια , όταν δεν υπάρχει τίποτα που να καταναλώνει τα συστατικά που συγκεντρώνονται μέσα στο νερό σου , εκμεταλλευόμενο τον παρεχόμενο φωτισμό του ενυδρείου σου (αυτό το κάτι είναι τα φυτά), κάτι άλλο θα αναλάβει αυτήν την δουλειά (αυτό το κάτι άλλο είναι οι διάφοροι τύποι άλγης, bga κτλ). Για να καταλάβεις αντίστροφα τι εννοώ, ένααπό τα ενυδρεία μου εδώ και 2 χρόνια έχει φωτισμό 1,5 watt ανά λίτρο (που θεωρείται όχι απλά υψηλός, αλλά υπερβολικά υψηλός) και με φωτοπερίοδο 11 ωρών (επίσης υψηλή) , και δεν με έχει απασχολήσει ποτέ μα ποτέ με θέματα άλγης από την στιγμή που στρώθηκε...κι αυτό συμβαίνει γιατί είναι full φυτεμένο! Δεν μένει ποτέ κάτι περισσευούμενο για να δημιουργηθούν αλγες και οι αλλαγές νερού που γίνονται είναι πολύ σπάνιες , μια φορά το μήνα σχεδόν. Σε περίπτωση που θέλεις να έχεις γυμνό ενυδρείο από φυτά, η πολύ καλή φίλτρανση, το πολύ προσεκτικό τάισμα και οι συχνές αλλαγές νερού (και το χαμήλωμα του φωτισμού βέβαια) θα πρέπει να είναι από τις πρώτες σου προτεραιότητες προκειμένου να μην γεμίζεις άλγες κάθε τρεις και λίγο, διαφορετικά τα φυτά είναι μονόδρομος !
  9. Σίγουρα ένα ενυδρείο με φυσικά φυτά , είναι πιο ολοκληρωμένο σαν σύστημα και παρέχει πιο φυσικές και ευχάριστες συνθήκες για τους ζωντανούς οργανισμούς που θα φιλοξενείς! . Στο ενυδρείο σου , μπορείς αν το χαλικάκι σου είναι σχετικά ψιλό , να το κρατήσεις σε ένα λεκανάκι και να το χρησιμοποιήσεις στην νέα σου διαμόρφωση. Μπορείς να προμηθευτείς 1-2 κουβαδάκια με σκόνη-υπόστρωμα που έχει θρεπτικά συστατικά και να στρώσεις κάτω κάτω , προκειμένου να μπει το χαλίκι που ήδη έχεις συν λίγο ακόμα αν θεωρείς πως χρειάζεται συμπλήρωμα. Πολύ καλά τέτοια υποστρώματα διαθέτουν διάφορες εταιρείες, όπως οι denerle , η sera και η jbl και πρακτικά διαρκούν πολύ περισσότερο απόσο ισχυρίζονται στα pet shop , ειδικά όταν υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί μέσα στο ενυδρείο. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ξύλο που ήδη έχεις (αν φοβάσαι πως έχει μικροοργανισμούς ή μαύρες άλγες μπορείς να το βάλεις σε νερό με 20% χλωρίνη να το κάνεις καινούριο για 2-3 ώρες και στην συνέχεια να το αφήσεις σε εναν κουβά με νερό και μια καλή δόση (διπλή ) αντιχλώριο για ενα 24ωρο, πρωτού το τοποθετήσεις εκ νέου στο ενυδρείο σου. Προληπτικά μπορείς να βάλεις και ενεργό άνθρακα τις πρώτες μέρες λειτουργειας νεο-διαμορφωθέντος ενυδρείου σου , προκειμένου να μην υπάρχει ίχνος χημικών από το προηγούμενο setup σου , πριν αρχίσεις να βάζεις τους νέους κατοίκους. Προτείνω να βάλεις αρχικά μερικά είδη φυτών και κάποια ανθεκτικά ψάρια από την γεωγραφική περιοχή της οποίας τους οργανισμούς θα προτιμούσες να φφιλοξενήσεις στο ενυδρείο σου. Η μεγαλύτερη μαγεία είναι στο στάδιο που θα προσθέσεις τα πρώτα σου φυτά που μπορούν να είναι από κοντά μέχρι ψηλά για πίσω πίσω μέχρι φυτά που προσαρμόζονται στο ξύλο σου ή σε πέτρες ή φυτά επιφανείας. Το ποια ειδη θα βάλεις είναι ένα θέμα όμως που εξαρτάται κυρίως από τον φωτισμό που διαθέτει το ενυδρείο σου , καθώς και από το αν σκοπεύεις να παρέχεις και διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ή όχι. Όποια απορία έχεις, πολύ ευχαρίστως να στην επιλύσουμε!
  10. Ναι το έχω κάνει και με ξύλο, αν το βάλεις σε αντιχλώριο για ένα 24ωρο είσαι μια χαρά, γιατί όπως ρουφάει το ένα, απορροφάει και το άλλο! Η διαφορά στην αποτελεσματικότητα είναι τόσο μεγάλη , που θα δεις πως το οξυζενέ ειναι ένα αστείο μπροστά σε αυτό που σου πρότεινα με την χλωρίνη
  11. Vandar

    Ψαρια Για Φυτα

    Η αλήθεια είναι πως δεν είναι και λίγα τα είδη που πρακτικά αποφεύγουν οι λάτρεις των φυτεμένων , παρόλο που στα οικοσυστήματά τους μπορεί να υπάρχουν φυτά (πχ αγγελόψαρα γιατί πειράζουν πολλές φορές τα φυτά , plecos γιατί ανακατεύουν το βυθό και μπορεί να σου ξεριζώνουν κάποια φφυτά κτλ) και φυσικά δεν είναι και λίγα τα είδη που ζουν και σε τελείως γυμνά περιβάλλοντα (πχ πολλές αφρικάνες). Επομένως μάλλον ήταν εύλογο το ερώτημα του φίλου kosta! Τα πιο πολλά είδη ψαριών δεν θα σου προκαλέσουν προβλήματα σε ένα φυτεμένο ενυδρείο. Επιγραμματικα να αναφέρω μερικά που θεωρούνται πολύ καλοί κάτοικοι για φυτεμένα ενυδρεία : ΑΠΟ ΑΜΑΖΟΝΙΟ - Κοπαδόψαρα αμαζονίου όπως πχ διάφορα ειδη tetra (cardinal ,neon,bleeding heart,black tetra, glowlıght κτλ), ροδόστομοι κ.α - Δίσκοι (για κάποιους είναι αιρετική αυτή η άποψη επειδή το βλέπουν αυστηρά βιοτοπικά) και Hatchet fish. - Κάποιες κιχλίδες του αμαζονίου όπως τα apistogramma , τα ramizeri κτλ -Αρκετά είδη γατόψαρων ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ -Ζωοτόκα όπως guppies, endlers , platys, ξιφοφόροι κτλ ΑΠΟ ΑΣΙΑ Κ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - Διάφορα είδη barbs , gouramies, vetta , μελανοταινίες , danios , rasbora , πολλά είδη γαρίδες κτλ
  12. 1) Στα όσα ειπώθηκαν περί algostop : Προσωπικά δεν διαπίστωσα ποτέ πρόβλημα με τους οργανισμούς από οποιοδήποτε ενυδρειακό προϊόν έχω χρησιμοποιήσει εναντίον της άλγης όσα χρόνια ασχολούμαι , και έχω χρησιμοποιήσει και το algostop καί το protalon καί πολλά άλλα κατά καιρούς. Ακόμα και αν αναφέρεται για κάποιο στοιχείο κάτι περί επικυνδινότητας , αυτό δεν σημαίνει πως πρακτικά θα έχεις πρόβλημα με παρενέργειες, τηρουμένης της σωστής δοσολογίας. Ας μην ξεχνάμε πως και στην πλειονότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων που προορίζονται για τον άνθρωπο ακόμα, αν διαβάσεις τα manual , θα τρελαθεις από όσα γράφονται για τις δραστικές ουσίες, αλλά αυτο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα όταν γίνεται σωστή χρήση και δεν αναιρείται και η αναγκαιότητά τους σε πολλές περιπτώσεις κιόλας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Επομένως ας μην είμαστε υπερβολικοί δίχως ουσιαστικό λόγο. 2) Στο θέμα της μαύρης αλγης και του οξυζενέ, έχω να πω από προσωπικό μου πείραμα πως το οξυζενέ δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα στην αντιμετώπισή της. Οι δοσολογίες που προτείνουν πολλοί είναι εντελώς αναποτελεσματικές και στο τέλος είχα από περιέργεια πάρει το ξύλο που είχα γεμάτο μαύρη άλγη και το είχα βάλει σε ένα μπωλ με 50% οξυζενέ και 50% νερό. ΜΟΝΟ τότε εγιναν εν μέρει ροζ κάποιες από τις άλγες με την πάροδο 2ημερών και στο συγκεκριμένο ξύλο όταν ξαναμπήκε στο ενυδρείο , συνεχίστηκε η ανάπτυξη της bba κανονικότατα. Συμπέρασμα ;;; Το οξυζενέ είναι σχεδόν άχρηστο. Και μάλιστα έκανα το τεστ και με 2 διαφορετικά είδη οξυζενέ. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση της bba(όσο δύσκολο και αν ακουγεται) μηχανικά από τις επιφάνειες που έχουν προσβληθει και η τοποθέτηση ανταγωνιστικού είδους που δεν θα αφήσει την κενή περιοχή στην ευκαίρια της μαύρης άλγης. (Προσωπικά έβαλα πολλή java moss που από την στιγμή που ''πήρε μπρος'' δεν ξαναείδα μαύρη άλγη ποτέ στην περιοχή που πνίγηκε από την moss. Σε εξαιρετικές συνθήκες που η μαύρη άλγη δεν αφαιρείται με τίποτα από μια πέτρα ή μια πλαστική επιφάνεια, υπάρχει ένα extreme σενάριο αντιμετώπισης που πιάνει : Βυθίζεις το αντικείμενο σε νερό και 20-30% χλωρίνη για κανένα 3ωρο. Μετά φεύγει κυριολεκτικά λιωμένη με ένα πανί. Αφήνεις το αντικείμενο σε νερό που περιέχει διπλή δοσολογία αντιχλώριο για ένα 24ωρο , προκειμένου να φύγει κάθε ίχνος της χλωρίνης και το βάζεις πίσω στο ενυδρείο. Η μαύρη αλγη, έχει χάσει κάθε αποικία και θα κάνει μήνες να ξαναεμφανιστεί.... Χλωρίνη vs Οξυζενέ : σημειωστε άσσο.
  13. H egeria Densa λιώνει με την παραμικρή δόση excel και τα ceratophylum και camboba είναι επίσης πολύ ευαίσθητα σε αυτό και τα αντίστοιχα χημικά που εκλείουν CO2 τεχνιέντως. ΔΕΝ έχουν όμως το παραμικρό θέμα με το κανονικό CO2 που παρέχεται με μπουκάλα ή DIY συστήματα. Τα φυτά σου χάθηκαν σίγουρα από το flourish , αν η θερμοκρασία σου ήταν μέχρι 33 - 34 βαθμούς για μία βδομάδα από αποκλείεται να τα έχασες λόγω θερμοκρασίας. Σαφώς τα περισσότερα φυτά προτιμούν θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών αλλά προς θεού δεν χαλάνε με την έκθεση σε λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες για τόσο μικρά διαστήματα. Έχω δοκιμάσει πολύ δυσκολότερα είδη και σε υψηλότερες θερμοκρασίες (ακόμα και 35 -36 βαθμούς) και δεν υπάρχει θέμα όταν οι υπόλοιπες συνθήκες είναι σωστές.
  14. Το οξυζενέ από τις δοκιμές που έχω πραγματοποιήσει είναι αναποτελεσματικό με τα περισσότερα είδη άλγης και με το κυανοβακτηρίδιο και είναι και αμφίβολο το αν είναι ανεκτό από τους ζωντανούς οργανισμούς. Η ερυθρομυκίνη είναι εγγυημένα αποτελεσματική με το BGA και ειδικά αν βρεις το παλιό σκεύασμα σε χάπια (erythrocyn) είναι και πολύ οικονομική. Επίσης είναι πολύ ανεκτή από όλους σχεδόν τους ζωντανούς οργανισμούς.
  15. Οι φωτογραφίες 1 και 4 πρέπει να απεικονίζουν το ίδιο φυτό που είναι Bacopa Μοnnieri αν δεν απατώμαι. Η φωτογραφία νο3 είναι Ludwigia Repens Rubin. Για το 2ο φυτό θα πρέπει να δω και άλλη φωτογραφία για να σου πω με μια σχετική βεβαιότητα.
×
×
  • Create New...