Jump to content

Recommended Posts

Deep Sand Bed,Shallow Sand Bed η Bare Bottom

3 επιλογές που αφορούν το υπόστρωμα του ενυδρείου μας όλες τους εχουν θετικά και αρνητικά και σε αυτό το θέμα με αφορμή την κουβέντα που άνοιξε εδω μπορούμε να εμβαθύνουμε και να καταθέσουμε απόψεις και εμπειρίες....

Link to comment
Share on other sites

Χοντρικα να αναφέρω τις εμπειρίες μου για να ανοίξει το θεμα :)

DSB:

Dsb χρησιμοποιούσα παλαιότερα οταν ειχα προτοξεκινησει το θαλλασινο. Τοτε η κυρίαρχη πρόταση ηταν Berlin system και dsb. Στην πορεια και με τα χρονια παρατήρησα οτι τελικά το dsb δεν προσφέρει αυτα που λένε. Εξηγουμε.. Οχι οτι δεν κανει ενα είδος μίνιμουμ απονιτρικοποιηση, την κανει. Προσφέρει και ενα μικρο νούμερο φαγητού μεσω των οργανισμών που το άποικουν στο ενυδρειο. Αλλα επι της ουσίας πιάνει πολυ χωρο, σε δυσκολεύει απιστευτα στο στησιμο του, πολλα ψαρακια που σκάβουν γίνονται απαγορευτικά γιατι το αναδεύουν και απο τη ροη η άμμος προσγειώνετε όπου να ναι, ενω θεωρητικά δεν μπορεις να κανεις και σκούπα βυθού που και που διοτι το "χάλας".

Το μονο θετικό που ειχα δει επι τις ουσίας ηταν η μεγαλη ομολογουμένως ικανότητα του να προσφέρει buffer στο ολο συστημα. Καθε χρονο έχανα 2 ποντους υλικο που έλιωνε για να προσφέρει στις τιμες του ενυδρειου και καθε χρονο πρόσθετα τους δυο αυτούς ποντους ξανά. Και παρόλο που οι τιμες ηταν και σχετικα ψηλές για τα σημερινά δεδομένα (kh 10-12 / ca 420-450 / mg 1400) το υπόστρωμα έλιωνε σιγα σιγα κανονικότατα.

Ανακάλυψα στην πορεια μετα απο αρκετό ψάξιμο την chaeto, την χρησιμοποίησα και τέρμα οι έννοιες μου σχετικα με το dsb.

Περα ομως απο τις εμπειρίες μου, οι χομπιστες πια παγκόσμια άρχισαν την αλλαγή με το να απορρίπτουν το dsb, διοτι ηταν εν γενη προβληματικό. Σε πολυ συγκεκριμένα ενυδρεια, με μικρο βίο φορτιο και πολυ προσεκτικό στοκ δουλευει σωστα. Δηλαδή υπό πολλες συνθήκες. Οπως οτι ειχα παρατηρήσει, αλλα το χειρότερο που είδαν οι παλαιότεροι χομπιστες με πολλα χρονια με dsb ηταν οτι ηταν εν δύναμη βόμβα στα θεμέλια του ενυδρειου με το περίφημο old tank syndrome. Καποια στιγμη άρχιζε και ξερναγε οτι ειχε μαζέψει και αυτο γινόταν σχετικα απότομα, οποτε οι απώλειες ηταν πολλες και άσχημες.

BB:

Μου φαινετε εξερετικο σαν ιδεα, ειδικα σε ενυδρεια με πολυ συγκεκριμένο στησιμο. Επιτρέπει σιφωναρισμα εύκολο του οτι detritus υπαρχει, επιτρέπει υψηλές ροές χωρις προβλήματα με την άμμο και μπορεις να κρατήσεις ολιγοτροφικο περιβάλλον πολυ ποιο ευκολα.

Στα μείων ειναι οτι δεν μπρος να βάλεις καποια ψαρακια που χρειάζονται την άμμο, ενω αισθητικά δεν ειναι για ολους, εμενα δεν μου αρεσει :P

SSB:

Εδω ερχόμαστε καθαρα στο αισθητικό μερος που ειναι το ποιο ωραιο κατα τη γνωμη μου, παρέχει ασφαλεια σε ψαρακια που θέλουν την αμμο για να ζήσουν σωστα, προσφέρει μια καποια καλυτερη βιολογία λογο επιφάνειας άμμου, και δίνει ενα ποιο φυσικο look. Ισως το ποιο κοντινό αν πραγματικότητα χωρις να ξοδέψουμε υπερβολικό χωρο.

Το αγαπημένο μου :)

Link to comment
Share on other sites

Ωραιος μαριε,συμφωνω σε ολα φιλε :thumbsu:

dsb

Εχει ημερομηνια ληξης.

Ειναι σαν σφουγγαρι.Καποια στγμη θα γεμισει και δεν θα μπορει να τραβηξει αλλο.

Το ποτε θα "ληξει" εξαρταται απο πολλους παραγοντες με εναν απο τους βασικοτερους το βιοφορτιο μας.

Οσο πιο βαρυ ειναι τοσο γρηγοροτερα θα φτασει το dsb στο τελος του.

Εκει....προσωπικα και κατα την ταπεινη μου γνωμη/εμπειρια.....ειναι πολυυυυυ δυσκολο να κανεις κατι για να το αντικαταστησεις.

"Τερματιζει" και το ενυδρειο μαζι του αφου αν κανεις την κινηση ν'αλλαξεις ολη αυτη την αμμο και εισαι απροσεκτος θα απελευθερωσεις υδροθειο το οποιο θα ειναι καταστροφικο.

Και αντε εκει εχεις ενα μικρο ελεγχο της καταστασης/διαδικασιας....αν για τον οποιοδηποτε λογο μετακινηθει/αναδευτει η αμμος χωρις να εμαστε εκει η' σε ποσοστο το οποιο δεν θα ειναι διαχειρισιμο ακομα και με μεγαλες αλλαγες νερου τι κανεις?

Πολυ μεγαλο το ρισκο κατα τα δικα μου δεδομενα,για να παρω τη λεγομενη απονιτροποιηση η οποια ειναι ελαααααχιστη.

Οι συγχρονες μεθοδοι προσφερουν πολυ πιο ασφαλης απονιτροποιηση με πολυ λιγοτερο ρισκο,στις περισσοτερες των περιπτωσεων.

Εαν για τον οποιοδηποτε λογο το δοκιμαζα θα ηταν στο sump και σε πλαστικο δοχειο το οποιο οταν θα εβλεπα οτι "γεμιζει" θα μπορουσα ανετα,χωρις κοπο και ρισκο,να το βγαλω απο το ενυδρειο και να βαλω ενα καινουργιο.

ssb

Και για εμενα ο καλυτερος τροπος.

Ακομα και να τον αναδευσεις δεν θα γινει καμια καταστροφη(μερικοι το κανουν σαν ρουτινα) και οι οργανισμοι που καθαριζουν την αμμο,μπορουν να φτασουν μεχρι τα πολυ βαθεια σημεια του,προκειμενου να κανουν τη δουλεια τους.

Τα υπολοιπα τα ειπε ο μαριος :thumbsu:

bb

Μου αρεσει παρα πολυ ειδικα στο κομματι που αφορα στη διατηρηση/συντηρηση καποιων βασικων παραμετρων στο νερο μας.

Νο3-po4 κτλ κρατιουνται απιστευτα ευκολα στα επιθυμητα επιπεδα.

Βεβαια το αισθητικο κομματι το οποιο ειναι και το πιο βασικο ειναι ενας ανασταλτικος παραγοντας και εξαρταται απο τα προσωπικα μας γουστα/δεδομενα/κριτηρια

Link to comment
Share on other sites

Μιχαλη εκανα copy paste την απαντηση σου απο το barebottom για να συνεχισουμε την ωραια μας κουβεντα εδω Γραφω μεσα στο κειμενο σου με μπλε

"Τοσες μερες σκεφτομαι ανα θα πρεπει να πω την αποψη μου για να μη φανει καπως αλλα τελικα αποφασισα να το κανω αφου τα γραπτα ειναι δικα μου και θελω να τα υπερασπιστω ο ιδιος παρα το γεγονως οτι τα παιδια τα ειπαν πααααρα πολυ καλα και συμφωνω μαζι τους σε ολα τα σημεια

Αρχικα να πω οτι χαιρομαι γρηγορη που μπηκες στο κοπο να γραψεις δημοσιως τις διαφωνιες/ενστασεις σου στα γραπτα μου και οχι στη "σκια"(π.μ,τηλεφωνα κτλ)....αυτο στο αναγνωριζω και με το παραπανω και εχεις τον απειρο σεβασμο μου :bow:

Το θεμα αυτο ειναι....ενα απλο θεμα η' ενας οδηγος για τους συνχομπυστες που ισως θελησουν να δοκιμασουν την ΒΒ μεθοδο,βασισμενο στις προσωπικες μου εμπειριες με αυτη τη μεθοδο για 2+ πλεον χρονια και αφου ειχα δει και τα υπολοιπα,ssb και dsb.

Αρθρα γραφουν μονο οι θαλασσιοι βιλολογοι κτλ....εμεις οι απλοι χομπυστες κανουμε τα παραπανω η' αντιγραφες και μεταφρασεις αλλων πραγματικων αρθρων.

Δεν γραφτηκε ουτε για να προσηλυτισει κοσμο στο ΒΒ,ουτε να το εκθειασει,ουτε για να δειξει/αποδειξει οτι ειναι η καλυτερη μεθοδος αλλα ουτε και να συγκριθει.

Συγκριση μπορει να γινει σε καποιο αλλο θεμα το οποιο θα ειναι καλο ν'ανοιχτει SSB vs DSB vs BB και θ'αφορα τα υποστρωματα γενικα. :thumbsu:

Τωρα οσον αφορα στις παρατηρησεις σου,οι οποιες ειναι με τα κοκκινα γραμματα...

Σε γενικες γραμμες τα ειπαν τα παιδια πριν,ο θανασης και ο μαριος,αλλα θα πω και εγω την ταπεινη μου αποψη/εμπειρια.

1.Γιατί να κάνω bare bottom?(θετικά-αρνητικά)

θετικά
-Μπορείς να έχεις όση κυκλοφορία επιθυμείς μέσα στο ενυδρείο και σε περισσότερα σημεία.
-το νερό είναι πιο καθαρό και σε εικόνα αλλά και στην στήλη του
με σωστη κυκλοφορια και με αραγωνιτη ειναι το ιδιο καθαρο
Σημειωνω:Ακομα και να πετυχεις εξισου δυνατη κυκλοφορια με ενα ΒΒ ενυδρειο(πραγμα παααααρα πολυ δυσκολο,ειδικα αν εχεις sugar sized αμμο-εδω δυσκολευτηκα με το σπασμενο κοραλι) και να μη σου μετακινει την αμμο....οι οργανισμοι που εχουν αναλαβει τον καθαρισμο της(gobies,sand sifting αστεριες,holothuria,σαλιγκαρια,wrasse οταν πανε να θαφτουν στην αμμο,η καταλαθος αλλα ψαρια περνωντας),ειναι βεβαιο οτι θα φροντισουν να τη σηκωσουν τοσο ψηλα(αθελα τους η' ηθελημενα) ωστε να την παρουν τα δυνατοτερα ρευματα και να βλεπεις αμμο η' αιωρουμενα σωματιδια γενικοτερα στο νερο σου,απο τα οποια τα περισσοτερα θα κατσουν στο βραχο και θα τον μπουκωσουν σταδιακα.
Οποτε σαν εικονα ανα διαστηματα το νερο σου θα ειναι βρωμικο.
Μην μπερδευεις το καθαρο νερο σαν εικονα με το διαυγες.Και τα δυο μπορει να ειναι εξισου διαυγη αλλα αυτο οφειλεται στα βακτηρια και οχι στην υπαρξη η' μη της αμμου.
Το κομματι καθαρο στη στηλη του νερου δεν χρειαζεται νομιζω να το αναλυσω αφου με το ΒΒ αφαιρεις αμεσα detritus,τροφες κτλ πριν επιρρεασουν τις τιμες του νερου μας.
Miχαλη εχω χ55 κυκλοφορια, και στην αρχη ειχα παιδευτει πολυ για να βρω σωστη θεση στον 1 κυκλοφορητη που εχω αλλα ακολουθωντας την συμβουλη σου τον τοποθετησα τελειως χαμηλα και να βαραει προς την επιφανεια πετυχαινοντας πολυ κυκλοφορια χαμηλα στο ενυδρειο, χωρις να σηλωνει ομως τον ψηλο αραγωνιτη που εχω, και εχω βρειι την υγεια μου! Σχεδον 0 νιτρικα με απειρο ταισμα για τα λιτρα και τα ψαρια μου κατι στο οποιο συντελει η πολυ καλη κυκλοφορια και το απολυτα υγιες υποστρωμα που εχω εξαιτιας της. εχω μονο 2 νασαριους που δεν σηκωνουν αμμο.
2.-ο βράχος δεν γεμίζει-μπουκώνει με την αιωρούμενη άμμο
αν εχεις σωστη κυκλοφορια και με αραγωνιτη δεν μπουκωνει
Σημειωση:Ισα ισα αν εχεις σωστη κυκλοφορια(δηλαδη αρκετα δυνατη και τυχαια,ωστε να μην εχει "νεκρα σημεια" στο ενυδρειο σου,προκειμενου να μη συγκεντρωνονται detritus,τροφες κτλ σε κανενα σημειο) ειναι σχεδον βεβαιο οτι ενα μεγαλο μερος της αμμου η' των αιρουμενων σωματιδιων θα καταληξουν στο βραχο αφου θα ειναι πολυ δυσκολο να ξανα "κατσουν" στην αμμο η' στο σημειο απο το οποιο ξεκινησαν.Αρα ο βραχος θα μπουκωσει αργα η' γρηγορα.Το ποσο συντομα εξαρταται απο αλλους παραγοντες.
Οπως περιεγραψα παραπανω με πολυ και σωστη κυκλοφορια δεν σηκωνεται αμμος στο ενυδρειο μου και ο βραχος ειναι απολυτα καθαρος και υγιεις.
3.-Το βασικότερο συν(κατά την ταπεινή μου άποψη) είναι πως οι τιμές no3-po4 κρατιούνται σε μηδενικά η' χαμηλά επίπεδα χωρίς κόπο αφού τροφές(που δεν έχουν καταναλωθεί) και detritus δεν "παγιδεύονται" πια στην άμμο.
Μα αν χρησιμοποιεις ενα σχετικα παχυ στρωμα αραγωνιτη, πετυχαινεις και απονιτροποιηση, ενω ολοι αυτοι οι ωφελιμοι οργανισμοι που αναπτυσονται μεσα στον αραγωνιτη καταναλωνουν οτι πεφτει επανω του και συνεισφερουν και στο ζωοπλαγκτον του ενυδρειου μας με τον πολλλαπλασιασμο τους
Σημειωση:Απονιτροποιηση πετυχαινεις με πααααρα πολλες μεθοδους οι οποιες ειναι πααααααρα πολυ πιο αποτελεσματικες και σε ταχυτητα,και σε ποσοστα αλλα και σε επικινδυνοτητα(ισως σε ενα βαθμο εκτος της βοτκας,την οποια προσωπικα θεωρω οτι θελει μια σχετικη προσοχη).
Δεν ξερω σε ποιους οργανισμους αναφερεσαι συγκεκριμενα αλλα στα ενυδρεια μας ειναι πααααααρα πολυ δυσκολο να εχουμε παραγωγη ζωοπλανγκτον.Τουλαχιστον οχι σε επιπεδα τα οποια θα ειναι τοσο ωφελιμα για τα ενυδρεια μας η' τους οργανισμους που φιλοξενουμε.Καλυτερα να κανεις δικη σου παραγωγη παρα να κανεις dsb η' ssb πονταροντας στο οτι θα βοηθησουν στην παραγωγη ζωοπλανγκτον οι οργανισμοι του.
Επισης δεν ισχυει το οτι πεφτει πανω του καταναλωνεται απο τους οργανισμους που αναπτυσονται.Τουλαχιστον οχι σε ρυθμους που πιστευεις.Κανε ενα πειραμα και απομονωσε ενα φυλλαρακι τροφης πανω στην αμμο να δεις ποσο καιρο θα παρει στους οργανισμους της αμμου(της αμμου επαναλαμβανω και οχι σε καποιο ψαρακι,καβουρια κτλ).Ισως και εβδομαδα αναλογα το ποσο ωριμο ειναι ενα ενυδρειο.Την ιδια στιγμη που καθημερινα ριχνουμε δεκαδες η' εκατονταδες φυλλαρακια και τροφες γενικοτερα.
Συμφωνω απονιτροποιηση γινεται και σε εμενα πιο γρηγορα απο ATS &chaeto που εχω , αλλα αν ειχα πιο παχυ στρωμα αραγωνιτη και στντελουσε και αυτος σε ενα μικρο ποσοστο σε αυτην, δεν θα με χαλουσε καθολου. Τα 2 ειδη σκουληκιων που εχω στην αμμο δεν τα γνωριζω θα τα δεις στι βιντει που θα ανεβασω να μου τα πεις. Συμφωνο οτι παρολο που ειναι πολλα σε εμενα και θα ηταν ακομη περισσοτερα αν αντι για 2 εκ ειχα 5εκ αραγωνιτη παχος, δεν θα παραγουν επαρκη ζωοπλαγκτον για το ν ατρεφεται αποκλειστικα απο αυτα το ενυδρειο μου, αλλα οσο κερδιζω , που δεν ειναι δα και αμελητεο, ειναι κατι απο τα πολυ θετικα του ζωντανου υποστρωματος. Το οτι πεφτει καυβ κατανωλωνεταιημουν σιγουρος οτι ισχυει, γιατι τελευται ποου ταιζω συννεφο απο grindal , με τελιως κλειστη κυκλοφορια, για να καταναλωσει καποια ελαχιστα απο αυτα ο μανδαρινος μου, ειχα προσεξει, οτι οταν την ξαναανοιγα ελαχιστα αιωρουνταν στο νερο, αρα καταναλωνονταν, αλλα λογω μικρου μεγεθους δεν μπορουσα να τα δω, Εκανα λοιπον το πειραμα που μου ειπες και εριξα φλακες με κλειστη κυκλοφορια αμεσως μετα τα grindal, (οταν ριχνω νιφαδες με ανοιχρ=τη κυκλοφορια δεν καθεται τιποτα κατω ,ουτε καν τα πελετακια που ριχνω, μονο οτι σκλαωνει σε προεξοχες του βραχου). Το αποτελεσμα αναμενομεμο , και δεν εχει καμια σχεση με την εβδομαδα που εγραψες Μιχαλη, η νιφαδα που φαινεται στο βιντεο τραβηχτηκε απο το σκουλικη στην στοα του σε λιγοτερο απο εναμιση λεπτο!!! , οπως και ολες οι υπολοιπες νιφαδες, που πεσανε στην αμμο, οσες καθησαν στον εκτεθειμενο απο κοραλια βραχο, εξαφανιστηκαν απο bristelworms, amphipods, αλλα προς μεγαλη μου εκπληξη και απο τον.....μανδαρινο μου!!!!!!:-)))))))))) που πλεον μετα απο 10 μερες συμπεριφερεταi kai pali φυσιολογικα οπως και πριν και καταναλωνει και νιφαδες!!!!!!!:-))))) Me anoixth kykloforia logika den thw prolabaine toso kairo, σε ευχαριστω Μιχαλη γιατι ως παρεργο του πειραματος ειδα τον αγαπημενο μου μανδαρινο να τρωει νιφαδες!!!
Το βιντεο που εγραψα παραπανω και θα το ξεχνουσα με τον μανδαρινο:-)))
4. Λόγο της δυνατής ροής ειναι πιο δύσκολο να μείνει τροφή χωρίς να την καταναλώσουν ψάρια και λοιποί οργανισμοί.
με αραγωνιτη μετα απο καποιο καιρο και αφου αποικισθει απο οργανισμους, οτι πεφτει κατανωλωνεται, και στη συνεχεια, οι οργανισμοι αυτοι με τον πολλαπλασιασμο τους ενισχυουν το ζωοπλαγκτον του ενυδρειου
Σημειωση:H αποψη μου ειναι η ιδια με την προηγουμενη σημειωση.
Το ανελυσα παραπανω και με βιντεο.
5.-Με βάση το παραπάνω μπορούμε να ταΐζουμε περισσότερο ψάρια και κοραλια.
Αυτο θα ελεγα εξαιτιας οσων γραφω παραπανω, ισχυει με αραγωνιη παρα για χωρις αραγωνιτη ενυδρεια
Σημειωση:Απο την προσωπικη μου εμπειρια σε διαβεβαιω οτι απλα δεν εχει καμια συγκριση και επειδη τα οσα ανεφερες παραπανω δεν εχουν βαση,δεν εχει κατα συνεπεια ουτε και αυτο.
Σε ενα ΒΒ ενυδρειο ειναι πολυ σημαντικο να εχει παρα πολυ καλη κυκλοφορια στο κατω τζαμι ωστε να μη μαζευονται διαφορα η' να μαζευονται σε ενα δυο,το πολυ,σημεια ωστε να ειναι ευκολο το σιφωναρισμα.Αυτο αυτοματως το κανει σχεδον απιθανο λοιπον να μεινουν τροφες.Επισης ειναι πολυ πιο ευκολο στα ψαρια να την δουν αλλα και να τη φανε απο εκει σε σχεση με τις τροφες που καθονται πανω στην αμμο η' μπερδευονται/βυθιζονται αναμεσα της.Με μια μικρη εξαιρεση τα tang τα οποια πολλες φορες τρωνε και μικρες ποσοτητες αμμου για να τα βοηθησει στη πεψη και τα gobies τα οποια την φιλτραρουν.
Στα περισσοτερα petshop παγκοσμιως,θα δεις οτι ειδικα τα δυσκολα ψαρια στη διατροφη τα βαζουν σε ΒΒ ενυδρεια,αν οχι ολα τα ψαρακια.Οχι μονο για να ειναι ευκολα στη συντηρηση τους τοσα πολλα ενυδρεια που εχουν αλλα και για να φανε πιο ευκολα.
οιπως εγραψα αλλα και εδειξα με βιντεο παραπανω ακομη και με κλειστη κυκλοφορια δεν μενει τιποτα πανω στον αραγωνιτη εξειτιας των σκουλικιων.
6.-Πολύ μικρότερη συγκέντρωση detritus λόγω της ροής αλλά και ευκολότερη η διαδικασία αφαίρεσης τους(skimmer,σιφωναρισμα,κτλ)
Με αραγωνιτη δεν υπαρχουν ντετριτους, οτι πεφτει κατανωλωνεται!
Σημειωση:Ισως να μην εχεις σιφωναρει ακομα τον αραγωνιτη σου,να μην τον εχεις αλλαξει κτλ κτλ γι'αυτο εχεις αυτη την αποψη.
Το ενυδρειο μου ετρεχε με σπασμενο κοραλι μονο 6 μηνες και με απιστευτα στοχευμενη ροη(αφου ειναι βαρυς και δεν παρασυρεται ευκολα απο τη δυνατη ροη) ωστε να κερδιζω σε ενα βαθμο αυτα που απολαμβανα στο ΒΒ.
Η παρακατω φωτο ειναι ο τριτος κουβας(ο πρωτος ειχε τη διπλασια βρωμα) απο σχεδον ΜΟΝΟ το 1/8 της συνολικης επιφανειας της αμμου(σπασμενο κοραλι).Και την τραβηξα γιατι δεν πιστευα ποσο βρωμα προλαβε να μαζεψει με ολες αυτες τις προυποθεσεις.Σημειωνω πως ειχα ολα αυτο το διαστημα ΜΟΝΟ δυο ψαρακια(ενα tang και ενα wrasse)
Υπαρχουν επισης πολλα παιδια τα οποια σιφωναρουν την αμμο τμηματικα,στις εβδομαδιαιες αλλαγες νερου τους και βγαζουν πολυ πολυ περισσοτερη βρωμα.
Το μεγαλυτερο ποσοστο "βρωμας"(με οσα αυτος ο ορος συνοδευει) στο ενυδρειο μας συσσορευεται στην αμμο.Αυτο δεν χωραει αμφισβητησης.
εχω και εγω οπως εγραψα δυνατη κυκλοφορια,αλλα ακομη και με κλειστη δεν μενει τιποτα ετπανω στον αραγωνιτη μου και το εδειξα και παραπανω.Αν κανω μεταφορα του ενυδρειο μου θα χρησιμοποιησω ολο τον αραγωνιτη μου αφοβα.
7.Ο αραγωνιτης αν "δομηθει" σωστα δεν απελευθερωνει τιποτα, αλλα τον βραχο καλο ειναι να μην τον μετακινουμε με το παραμικρο γιατι ξεκινουμε ενα μικρο κυκλο αζωτου, δες τε τι εγραψε ο santa monica για το περιφυτο http://www.aquazone....manently/page-4
Σημειωση:Το τι σημαινει να "δομηθει" σωστα ο αραγωνιτης δεν το κατανοω.Και το αν θα απαλευθερωσει το οτιδηποτε δεν εξαρταται απο τη δομη του αλλα απο αλλους παραγοντες.Προτιμαω να τους αναφερω οταν ανοιχτει το θεμα που θα μιλαει για τα υποστρωματα γενικοτερα.
δεν βρηκα καλυτερο ρημα! Εννοω να εχει σωστη κυκλοφορια και να μην συσσωρευει ντετριτους, να εχει αποικισθει απο ωφελιμους οργανισμους, και να μην εχουμε ζωντανα που συνεχεια τον ανακατευουν.
8.-Μειώνουμε τις πιθανότητες να χάσουμε το ενυδρείο μας απο το γνωστό old tank syndrome(το οποιο οφείλεται κατά κύριο λογο στην "γήρανση" της άμμου και την αδυναμία της πλέον να λειτουργεί ως φίλτρο-dsb συστήματα κυρίως-).
ena svsta domhmeno στρωμμα αραγωνιτη δεν εχει να φοβηθει κανενα old tank syndrom
Σημειωση:Εξακολουθω να μην κατανοω τον ορο σωστα δομημενο στρωμμα αραγωνιτη.
Γενικοτερα σωστες επιλογες χρειαζεται...σε ειδος υποστρωματος,κοκκομετρια,στοκαρισμα σε οργανισμους,ταισματα κτλ κτλ
Η αναφορα στο old tank syndrome γενικοτερα,γινεται σε δυο παραγοντες......το βραχο και την αμμο.
Ο βραχος πλεον δεν συμβαλει σχεδον καθολου σε αυτο αφου χρησιμοποιουμε πολυ λιγοτερα κιλα σε σχεση με τα προηγουμενα χρονια και μοιραια παιρνει γενικοτερα πολυ καλυτερη ροη(και αυτο ειναι ενα επισης ωραιο θεμα,αλλα offtopic).
Ο μεγαλυτερος παραγοντας λοιπον ειναι η αμμος και σε αυτο συνηθως συμβαλει το dsb και οχι το ssb.
ο βραχος δεν συμβαλει στο old tank syndrome αν εχουμε σωστη κυκλοφορια και δεν μπουκωνει απο ντετριτους, αλγες κτλ, το ιδιο ισχυει και για τον αραγωνιτη οπως εγραψα παραπανω, Και τα 2 δεινητικα μπορουν να συμβαλουν στο συνδρομο του γηραιου ενυδρειου, αλλα αν τα διαχειριστουμε σωστα μονο ωφελοι αποκομιζουμε σε βαθος χρονου
Για τον eric borneman τρεφω απιστευτο σεβασμο για ααααααπειρους λογους.
Δεν χρειαζεται να πω παραπανω επ'αυτου.Ολοι στα πρωτα μας βηματα ακολουθουσαμε τις οδηγιες/συμβουλες κτλ ευλαβικα τη στιγμη που η πληροφορια για το reef ηταν ελαχιστη και το internet δεν αποτελουσε τη βασικη πηγη πληροφορησης/ενημερωσης.
Πολλα ομως απο αυτες τις αποψεις/αρθρα για το dsb ειναι απο το 2003.....ειναι πολυυυυυυυυ παλια και το χομπυ εχει εξελιχθει απιστευτα.Υπαρχουν δεκαδες χιλιαδες χομπυστες να πουν τα αντιθετα,ειδικα στο συγκεκριμενο θεμα του dsb και κατα πολυ πολυ λιγοτεροι να υποστηριξουν το αντιθετο.
Πλεον δεν υπαρχουν τα 3-4 ατομα που τα εκατομμυρια χομπυστων ακολουθουν/υπακουν ευλαβικα αλλα εκατομμυρια χομπυστες ανα τον κοσμο που λογο internet μοιραζονται εμπειριες/πειραματα/αποτυχιες/επιτυχιες/προβληματισμους/κτλ κτλ
Οι εικονα των ενυδρειων τους δινει και τη μεγαλυτερη βαρυτητα/αξιοπιστια σε αυτα που υποστηριζουν,σε οτι και να αφορα αυτο.
Το χομπυ εχει προχωρησει παρα πολυ και οφειλεται σε πολυ μεγαλο βαθμο σε αυτους αφου ουτε πανεπιστημιο υπαρχει για το reef αλλα ουτε καμια σχολη,ουτε διπλωματα,ουτε ΤΕΙ/ΑΕΙ ωστε να πεις οτι το σπουδασαμε και αυτα που λεμε ειναι κανονες και ευαγγελια.Αλλωστε καθε χομπυστας και ενυδρειο ειναι διαφορετικα....εδω τα ιδια τα ψαρακια επιδεικνυουν διαφορετικες συμπεριφορες σπαζοντας κανονες και δεδομενα.
Τελος ολα θελουν χρονο για ν'αποδειχτει αν εχουν καλα αποτελεσματα η' οχι,αν ειναι απαραιτητα η' οχι!
Εδω π.χ πριν 10-20 χρονια οι γιατροι απερριπταν την μεθοδο γεννας στο νερο....προσφατως και μετα απο τοσα χρονια με μελετες κτλ εβγαλαν το συμπερασμα οτι ειναι η καλυτερη μεθοδος.
Ολα εξελισσονται και ολα αλλαζουν....το ιδιο συμβαινει και με τα ενυδρεια μας τα οποια ΔΕΝ εχουν σε πολλους τομεις μονοδρομους/πανακειες/στενα ορια/ευαγγελια/κτλ κτλ
Σε αυτο συμφωνο απολυτα , αλλα οτι ειναι της μοδας (πχ, πελετ, βοτκες, κτλ) δεν σημαινει οτι ειναι καλα χωρις προβληματα, και οι παλιες μεθοδοι μη αποδοτικες
Αυτα τα ομολογουμενως υπερβολικα πολλα απο εμενα :hot:
Θα παρακαλεσω οτιδηποτε αφορα σε συγκριση η' επιλογες υποστρωματων να γινει στο θεμα που θ'ανοιχτει,αφου το παρων δεν αφορα στα υπολοιπα αλλα ειναι ενας οδηγος/πληροφοριες για το ΒΒ σε περιπτωση που καποιος θελησει να το δοκιμασει. :thumbsu: "
και να γραψω και εγω την γνωμη μου μετα απο ολα αυτα.
Εγω αν ξεκινησω ξανα ενυδρειο θα χρησιμοποιησω 4-5 εκ αραγανωτη και dsb σε κουβα στο sump, γιατι το dsb.....δεν μου αρεσει αισθητικα! Bare bottom οχι μονο δεν μου αρεσει καθολου αισθητικα , αλλα οπως ανελυσα παραπανω ο αραγωνιτης με σωστη κυκλοφορια εχει πολλα περισσοτερα θετικα.
ΥΓ Σε ενα τετοιο θεμα τοσο μεγαλου ενδειαφεροντος αργησα να γραψω γιατι ηθελα να κανω το πειραμα που μου ζητησε ο Μιχαλης. τετα απο τοσες μερες που ανοιχτηκε, ειναι πολυ κριμα και με λυπει ιδιαιτερως που βλεπω μονο 4 απαντησεις και το φορουμ αν και καλοκαιρι εχει μεγαλη επισκεψιμοτητα και πολλα ποστ σε θεματα περι ανεμων και υδατων....Πιστευω οτι οφειλεται στο οτι παλια και με μεγαλη μεπειρια μελοι δεν γραφουν πια! Κριμα.....
Link to comment
Share on other sites

Μιχαλη εκανα copy paste την απαντηση σου απο το barebottom για να συνεχισουμε την ωραια μας κουβεντα εδω Γραφω μεσα στο κειμενο σου με μπλε

"Τοσες μερες σκεφτομαι ανα θα πρεπει να πω την αποψη μου για να μη φανει καπως αλλα τελικα αποφασισα να το κανω αφου τα γραπτα ειναι δικα μου και θελω να τα υπερασπιστω ο ιδιος παρα το γεγονως οτι τα παιδια τα ειπαν πααααρα πολυ καλα και συμφωνω μαζι τους σε ολα τα σημεια

Αρχικα να πω οτι χαιρομαι γρηγορη που μπηκες στο κοπο να γραψεις δημοσιως τις διαφωνιες/ενστασεις σου στα γραπτα μου και οχι στη "σκια"(π.μ,τηλεφωνα κτλ)....αυτο στο αναγνωριζω και με το παραπανω και εχεις τον απειρο σεβασμο μου :bow:

Το θεμα αυτο ειναι....ενα απλο θεμα η' ενας οδηγος για τους συνχομπυστες που ισως θελησουν να δοκιμασουν την ΒΒ μεθοδο,βασισμενο στις προσωπικες μου εμπειριες με αυτη τη μεθοδο για 2+ πλεον χρονια και αφου ειχα δει και τα υπολοιπα,ssb και dsb.

Αρθρα γραφουν μονο οι θαλασσιοι βιλολογοι κτλ....εμεις οι απλοι χομπυστες κανουμε τα παραπανω η' αντιγραφες και μεταφρασεις αλλων πραγματικων αρθρων.

Δεν γραφτηκε ουτε για να προσηλυτισει κοσμο στο ΒΒ,ουτε να το εκθειασει,ουτε για να δειξει/αποδειξει οτι ειναι η καλυτερη μεθοδος αλλα ουτε και να συγκριθει.

Συγκριση μπορει να γινει σε καποιο αλλο θεμα το οποιο θα ειναι καλο ν'ανοιχτει SSB vs DSB vs BB και θ'αφορα τα υποστρωματα γενικα. :thumbsu:

Τωρα οσον αφορα στις παρατηρησεις σου,οι οποιες ειναι με τα κοκκινα γραμματα...

Σε γενικες γραμμες τα ειπαν τα παιδια πριν,ο θανασης και ο μαριος,αλλα θα πω και εγω την ταπεινη μου αποψη/εμπειρια.

1.Γιατί να κάνω bare bottom?(θετικά-αρνητικά)

θετικά
-Μπορείς να έχεις όση κυκλοφορία επιθυμείς μέσα στο ενυδρείο και σε περισσότερα σημεία.
-το νερό είναι πιο καθαρό και σε εικόνα αλλά και στην στήλη του
με σωστη κυκλοφορια και με αραγωνιτη ειναι το ιδιο καθαρο
Σημειωνω:Ακομα και να πετυχεις εξισου δυνατη κυκλοφορια με ενα ΒΒ ενυδρειο(πραγμα παααααρα πολυ δυσκολο,ειδικα αν εχεις sugar sized αμμο-εδω δυσκολευτηκα με το σπασμενο κοραλι) και να μη σου μετακινει την αμμο....οι οργανισμοι που εχουν αναλαβει τον καθαρισμο της(gobies,sand sifting αστεριες,holothuria,σαλιγκαρια,wrasse οταν πανε να θαφτουν στην αμμο,η καταλαθος αλλα ψαρια περνωντας),ειναι βεβαιο οτι θα φροντισουν να τη σηκωσουν τοσο ψηλα(αθελα τους η' ηθελημενα) ωστε να την παρουν τα δυνατοτερα ρευματα και να βλεπεις αμμο η' αιωρουμενα σωματιδια γενικοτερα στο νερο σου,απο τα οποια τα περισσοτερα θα κατσουν στο βραχο και θα τον μπουκωσουν σταδιακα.
Οποτε σαν εικονα ανα διαστηματα το νερο σου θα ειναι βρωμικο.
Μην μπερδευεις το καθαρο νερο σαν εικονα με το διαυγες.Και τα δυο μπορει να ειναι εξισου διαυγη αλλα αυτο οφειλεται στα βακτηρια και οχι στην υπαρξη η' μη της αμμου.
Το κομματι καθαρο στη στηλη του νερου δεν χρειαζεται νομιζω να το αναλυσω αφου με το ΒΒ αφαιρεις αμεσα detritus,τροφες κτλ πριν επιρρεασουν τις τιμες του νερου μας.
Miχαλη εχω χ55 κυκλοφορια, και στην αρχη ειχα παιδευτει πολυ για να βρω σωστη θεση στον 1 κυκλοφορητη που εχω αλλα ακολουθωντας την συμβουλη σου τον τοποθετησα τελειως χαμηλα και να βαραει προς την επιφανεια πετυχαινοντας πολυ κυκλοφορια χαμηλα στο ενυδρειο, χωρις να σηλωνει ομως τον ψηλο αραγωνιτη που εχω, και εχω βρειι την υγεια μου! Σχεδον 0 νιτρικα με απειρο ταισμα για τα λιτρα και τα ψαρια μου κατι στο οποιο συντελει η πολυ καλη κυκλοφορια και το απολυτα υγιες υποστρωμα που εχω εξαιτιας της. εχω μονο 2 νασαριους που δεν σηκωνουν αμμο.
2.-ο βράχος δεν γεμίζει-μπουκώνει με την αιωρούμενη άμμο
αν εχεις σωστη κυκλοφορια και με αραγωνιτη δεν μπουκωνει
Σημειωση:Ισα ισα αν εχεις σωστη κυκλοφορια(δηλαδη αρκετα δυνατη και τυχαια,ωστε να μην εχει "νεκρα σημεια" στο ενυδρειο σου,προκειμενου να μη συγκεντρωνονται detritus,τροφες κτλ σε κανενα σημειο) ειναι σχεδον βεβαιο οτι ενα μεγαλο μερος της αμμου η' των αιρουμενων σωματιδιων θα καταληξουν στο βραχο αφου θα ειναι πολυ δυσκολο να ξανα "κατσουν" στην αμμο η' στο σημειο απο το οποιο ξεκινησαν.Αρα ο βραχος θα μπουκωσει αργα η' γρηγορα.Το ποσο συντομα εξαρταται απο αλλους παραγοντες.
Οπως περιεγραψα παραπανω με πολυ και σωστη κυκλοφορια δεν σηκωνεται αμμος στο ενυδρειο μου και ο βραχος ειναι απολυτα καθαρος και υγιεις.
3.-Το βασικότερο συν(κατά την ταπεινή μου άποψη) είναι πως οι τιμές no3-po4 κρατιούνται σε μηδενικά η' χαμηλά επίπεδα χωρίς κόπο αφού τροφές(που δεν έχουν καταναλωθεί) και detritus δεν "παγιδεύονται" πια στην άμμο.
Μα αν χρησιμοποιεις ενα σχετικα παχυ στρωμα αραγωνιτη, πετυχαινεις και απονιτροποιηση, ενω ολοι αυτοι οι ωφελιμοι οργανισμοι που αναπτυσονται μεσα στον αραγωνιτη καταναλωνουν οτι πεφτει επανω του και συνεισφερουν και στο ζωοπλαγκτον του ενυδρειου μας με τον πολλλαπλασιασμο τους
Σημειωση:Απονιτροποιηση πετυχαινεις με πααααρα πολλες μεθοδους οι οποιες ειναι πααααααρα πολυ πιο αποτελεσματικες και σε ταχυτητα,και σε ποσοστα αλλα και σε επικινδυνοτητα(ισως σε ενα βαθμο εκτος της βοτκας,την οποια προσωπικα θεωρω οτι θελει μια σχετικη προσοχη).
Δεν ξερω σε ποιους οργανισμους αναφερεσαι συγκεκριμενα αλλα στα ενυδρεια μας ειναι πααααααρα πολυ δυσκολο να εχουμε παραγωγη ζωοπλανγκτον.Τουλαχιστον οχι σε επιπεδα τα οποια θα ειναι τοσο ωφελιμα για τα ενυδρεια μας η' τους οργανισμους που φιλοξενουμε.Καλυτερα να κανεις δικη σου παραγωγη παρα να κανεις dsb η' ssb πονταροντας στο οτι θα βοηθησουν στην παραγωγη ζωοπλανγκτον οι οργανισμοι του.
Επισης δεν ισχυει το οτι πεφτει πανω του καταναλωνεται απο τους οργανισμους που αναπτυσονται.Τουλαχιστον οχι σε ρυθμους που πιστευεις.Κανε ενα πειραμα και απομονωσε ενα φυλλαρακι τροφης πανω στην αμμο να δεις ποσο καιρο θα παρει στους οργανισμους της αμμου(της αμμου επαναλαμβανω και οχι σε καποιο ψαρακι,καβουρια κτλ).Ισως και εβδομαδα αναλογα το ποσο ωριμο ειναι ενα ενυδρειο.Την ιδια στιγμη που καθημερινα ριχνουμε δεκαδες η' εκατονταδες φυλλαρακια και τροφες γενικοτερα.
Συμφωνω απονιτροποιηση γινεται και σε εμενα πιο γρηγορα απο ATS &chaeto που εχω , αλλα αν ειχα πιο παχυ στρωμα αραγωνιτη και στντελουσε και αυτος σε ενα μικρο ποσοστο σε αυτην, δεν θα με χαλουσε καθολου. Τα 2 ειδη σκουληκιων που εχω στην αμμο δεν τα γνωριζω θα τα δεις στι βιντει που θα ανεβασω να μου τα πεις. Συμφωνο οτι παρολο που ειναι πολλα σε εμενα και θα ηταν ακομη περισσοτερα αν αντι για 2 εκ ειχα 5εκ αραγωνιτη παχος, δεν θα παραγουν επαρκη ζωοπλαγκτον για το ν ατρεφεται αποκλειστικα απο αυτα το ενυδρειο μου, αλλα οσο κερδιζω , που δεν ειναι δα και αμελητεο, ειναι κατι απο τα πολυ θετικα του ζωντανου υποστρωματος. Το οτι πεφτει καυβ κατανωλωνεταιημουν σιγουρος οτι ισχυει, γιατι τελευται ποου ταιζω συννεφο απο grindal , με τελιως κλειστη κυκλοφορια, για να καταναλωσει καποια ελαχιστα απο αυτα ο μανδαρινος μου, ειχα προσεξει, οτι οταν την ξαναανοιγα ελαχιστα αιωρουνταν στο νερο, αρα καταναλωνονταν, αλλα λογω μικρου μεγεθους δεν μπορουσα να τα δω, Εκανα λοιπον το πειραμα που μου ειπες και εριξα φλακες με κλειστη κυκλοφορια αμεσως μετα τα grindal, (οταν ριχνω νιφαδες με ανοιχρ=τη κυκλοφορια δεν καθεται τιποτα κατω ,ουτε καν τα πελετακια που ριχνω, μονο οτι σκλαωνει σε προεξοχες του βραχου). Το αποτελεσμα αναμενομεμο , και δεν εχει καμια σχεση με την εβδομαδα που εγραψες Μιχαλη, η νιφαδα που φαινεται στο βιντεο τραβηχτηκε απο το σκουλικη στην στοα του σε λιγοτερο απο εναμιση λεπτο!!! , οπως και ολες οι υπολοιπες νιφαδες, που πεσανε στην αμμο, οσες καθησαν στον εκτεθειμενο απο κοραλια βραχο, εξαφανιστηκαν απο bristelworms, amphipods, αλλα προς μεγαλη μου εκπληξη και απο τον.....μανδαρινο μου!!!!!!:-)))))))))) που πλεον μετα απο 10 μερες συμπεριφερεταi kai pali φυσιολογικα οπως και πριν και καταναλωνει και νιφαδες!!!!!!!:-))))) Me anoixth kykloforia logika den thw prolabaine toso kairo, σε ευχαριστω Μιχαλη γιατι ως παρεργο του πειραματος ειδα τον αγαπημενο μου μανδαρινο να τρωει νιφαδες!!!
Το βιντεο που εγραψα παραπανω και θα το ξεχνουσα με τον μανδαρινο:-)))
4. Λόγο της δυνατής ροής ειναι πιο δύσκολο να μείνει τροφή χωρίς να την καταναλώσουν ψάρια και λοιποί οργανισμοί.
με αραγωνιτη μετα απο καποιο καιρο και αφου αποικισθει απο οργανισμους, οτι πεφτει κατανωλωνεται, και στη συνεχεια, οι οργανισμοι αυτοι με τον πολλαπλασιασμο τους ενισχυουν το ζωοπλαγκτον του ενυδρειου
Σημειωση:H αποψη μου ειναι η ιδια με την προηγουμενη σημειωση.
Το ανελυσα παραπανω και με βιντεο.
5.-Με βάση το παραπάνω μπορούμε να ταΐζουμε περισσότερο ψάρια και κοραλια.
Αυτο θα ελεγα εξαιτιας οσων γραφω παραπανω, ισχυει με αραγωνιη παρα για χωρις αραγωνιτη ενυδρεια
Σημειωση:Απο την προσωπικη μου εμπειρια σε διαβεβαιω οτι απλα δεν εχει καμια συγκριση και επειδη τα οσα ανεφερες παραπανω δεν εχουν βαση,δεν εχει κατα συνεπεια ουτε και αυτο.
Σε ενα ΒΒ ενυδρειο ειναι πολυ σημαντικο να εχει παρα πολυ καλη κυκλοφορια στο κατω τζαμι ωστε να μη μαζευονται διαφορα η' να μαζευονται σε ενα δυο,το πολυ,σημεια ωστε να ειναι ευκολο το σιφωναρισμα.Αυτο αυτοματως το κανει σχεδον απιθανο λοιπον να μεινουν τροφες.Επισης ειναι πολυ πιο ευκολο στα ψαρια να την δουν αλλα και να τη φανε απο εκει σε σχεση με τις τροφες που καθονται πανω στην αμμο η' μπερδευονται/βυθιζονται αναμεσα της.Με μια μικρη εξαιρεση τα tang τα οποια πολλες φορες τρωνε και μικρες ποσοτητες αμμου για να τα βοηθησει στη πεψη και τα gobies τα οποια την φιλτραρουν.
Στα περισσοτερα petshop παγκοσμιως,θα δεις οτι ειδικα τα δυσκολα ψαρια στη διατροφη τα βαζουν σε ΒΒ ενυδρεια,αν οχι ολα τα ψαρακια.Οχι μονο για να ειναι ευκολα στη συντηρηση τους τοσα πολλα ενυδρεια που εχουν αλλα και για να φανε πιο ευκολα.
οιπως εγραψα αλλα και εδειξα με βιντεο παραπανω ακομη και με κλειστη κυκλοφορια δεν μενει τιποτα πανω στον αραγωνιτη εξειτιας των σκουλικιων.
6.-Πολύ μικρότερη συγκέντρωση detritus λόγω της ροής αλλά και ευκολότερη η διαδικασία αφαίρεσης τους(skimmer,σιφωναρισμα,κτλ)
Με αραγωνιτη δεν υπαρχουν ντετριτους, οτι πεφτει κατανωλωνεται!
Σημειωση:Ισως να μην εχεις σιφωναρει ακομα τον αραγωνιτη σου,να μην τον εχεις αλλαξει κτλ κτλ γι'αυτο εχεις αυτη την αποψη.
Το ενυδρειο μου ετρεχε με σπασμενο κοραλι μονο 6 μηνες και με απιστευτα στοχευμενη ροη(αφου ειναι βαρυς και δεν παρασυρεται ευκολα απο τη δυνατη ροη) ωστε να κερδιζω σε ενα βαθμο αυτα που απολαμβανα στο ΒΒ.
Η παρακατω φωτο ειναι ο τριτος κουβας(ο πρωτος ειχε τη διπλασια βρωμα) απο σχεδον ΜΟΝΟ το 1/8 της συνολικης επιφανειας της αμμου(σπασμενο κοραλι).Και την τραβηξα γιατι δεν πιστευα ποσο βρωμα προλαβε να μαζεψει με ολες αυτες τις προυποθεσεις.Σημειωνω πως ειχα ολα αυτο το διαστημα ΜΟΝΟ δυο ψαρακια(ενα tang και ενα wrasse)
Υπαρχουν επισης πολλα παιδια τα οποια σιφωναρουν την αμμο τμηματικα,στις εβδομαδιαιες αλλαγες νερου τους και βγαζουν πολυ πολυ περισσοτερη βρωμα.
Το μεγαλυτερο ποσοστο "βρωμας"(με οσα αυτος ο ορος συνοδευει) στο ενυδρειο μας συσσορευεται στην αμμο.Αυτο δεν χωραει αμφισβητησης.
εχω και εγω οπως εγραψα δυνατη κυκλοφορια,αλλα ακομη και με κλειστη δεν μενει τιποτα ετπανω στον αραγωνιτη μου και το εδειξα και παραπανω.Αν κανω μεταφορα του ενυδρειο μου θα χρησιμοποιησω ολο τον αραγωνιτη μου αφοβα.
7.Ο αραγωνιτης αν "δομηθει" σωστα δεν απελευθερωνει τιποτα, αλλα τον βραχο καλο ειναι να μην τον μετακινουμε με το παραμικρο γιατι ξεκινουμε ενα μικρο κυκλο αζωτου, δες τε τι εγραψε ο santa monica για το περιφυτο http://www.aquazone....manently/page-4
Σημειωση:Το τι σημαινει να "δομηθει" σωστα ο αραγωνιτης δεν το κατανοω.Και το αν θα απαλευθερωσει το οτιδηποτε δεν εξαρταται απο τη δομη του αλλα απο αλλους παραγοντες.Προτιμαω να τους αναφερω οταν ανοιχτει το θεμα που θα μιλαει για τα υποστρωματα γενικοτερα.
δεν βρηκα καλυτερο ρημα! Εννοω να εχει σωστη κυκλοφορια και να μην συσσωρευει ντετριτους, να εχει αποικισθει απο ωφελιμους οργανισμους, και να μην εχουμε ζωντανα που συνεχεια τον ανακατευουν.
8.-Μειώνουμε τις πιθανότητες να χάσουμε το ενυδρείο μας απο το γνωστό old tank syndrome(το οποιο οφείλεται κατά κύριο λογο στην "γήρανση" της άμμου και την αδυναμία της πλέον να λειτουργεί ως φίλτρο-dsb συστήματα κυρίως-).
ena svsta domhmeno στρωμμα αραγωνιτη δεν εχει να φοβηθει κανενα old tank syndrom
Σημειωση:Εξακολουθω να μην κατανοω τον ορο σωστα δομημενο στρωμμα αραγωνιτη.
Γενικοτερα σωστες επιλογες χρειαζεται...σε ειδος υποστρωματος,κοκκομετρια,στοκαρισμα σε οργανισμους,ταισματα κτλ κτλ
Η αναφορα στο old tank syndrome γενικοτερα,γινεται σε δυο παραγοντες......το βραχο και την αμμο.
Ο βραχος πλεον δεν συμβαλει σχεδον καθολου σε αυτο αφου χρησιμοποιουμε πολυ λιγοτερα κιλα σε σχεση με τα προηγουμενα χρονια και μοιραια παιρνει γενικοτερα πολυ καλυτερη ροη(και αυτο ειναι ενα επισης ωραιο θεμα,αλλα offtopic).
Ο μεγαλυτερος παραγοντας λοιπον ειναι η αμμος και σε αυτο συνηθως συμβαλει το dsb και οχι το ssb.
ο βραχος δεν συμβαλει στο old tank syndrome αν εχουμε σωστη κυκλοφορια και δεν μπουκωνει απο ντετριτους, αλγες κτλ, το ιδιο ισχυει και για τον αραγωνιτη οπως εγραψα παραπανω, Και τα 2 δεινητικα μπορουν να συμβαλουν στο συνδρομο του γηραιου ενυδρειου, αλλα αν τα διαχειριστουμε σωστα μονο ωφελοι αποκομιζουμε σε βαθος χρονου
Για τον eric borneman τρεφω απιστευτο σεβασμο για ααααααπειρους λογους.
Δεν χρειαζεται να πω παραπανω επ'αυτου.Ολοι στα πρωτα μας βηματα ακολουθουσαμε τις οδηγιες/συμβουλες κτλ ευλαβικα τη στιγμη που η πληροφορια για το reef ηταν ελαχιστη και το internet δεν αποτελουσε τη βασικη πηγη πληροφορησης/ενημερωσης.
Πολλα ομως απο αυτες τις αποψεις/αρθρα για το dsb ειναι απο το 2003.....ειναι πολυυυυυυυυ παλια και το χομπυ εχει εξελιχθει απιστευτα.Υπαρχουν δεκαδες χιλιαδες χομπυστες να πουν τα αντιθετα,ειδικα στο συγκεκριμενο θεμα του dsb και κατα πολυ πολυ λιγοτεροι να υποστηριξουν το αντιθετο.
Πλεον δεν υπαρχουν τα 3-4 ατομα που τα εκατομμυρια χομπυστων ακολουθουν/υπακουν ευλαβικα αλλα εκατομμυρια χομπυστες ανα τον κοσμο που λογο internet μοιραζονται εμπειριες/πειραματα/αποτυχιες/επιτυχιες/προβληματισμους/κτλ κτλ
Οι εικονα των ενυδρειων τους δινει και τη μεγαλυτερη βαρυτητα/αξιοπιστια σε αυτα που υποστηριζουν,σε οτι και να αφορα αυτο.
Το χομπυ εχει προχωρησει παρα πολυ και οφειλεται σε πολυ μεγαλο βαθμο σε αυτους αφου ουτε πανεπιστημιο υπαρχει για το reef αλλα ουτε καμια σχολη,ουτε διπλωματα,ουτε ΤΕΙ/ΑΕΙ ωστε να πεις οτι το σπουδασαμε και αυτα που λεμε ειναι κανονες και ευαγγελια.Αλλωστε καθε χομπυστας και ενυδρειο ειναι διαφορετικα....εδω τα ιδια τα ψαρακια επιδεικνυουν διαφορετικες συμπεριφορες σπαζοντας κανονες και δεδομενα.
Τελος ολα θελουν χρονο για ν'αποδειχτει αν εχουν καλα αποτελεσματα η' οχι,αν ειναι απαραιτητα η' οχι!
Εδω π.χ πριν 10-20 χρονια οι γιατροι απερριπταν την μεθοδο γεννας στο νερο....προσφατως και μετα απο τοσα χρονια με μελετες κτλ εβγαλαν το συμπερασμα οτι ειναι η καλυτερη μεθοδος.
Ολα εξελισσονται και ολα αλλαζουν....το ιδιο συμβαινει και με τα ενυδρεια μας τα οποια ΔΕΝ εχουν σε πολλους τομεις μονοδρομους/πανακειες/στενα ορια/ευαγγελια/κτλ κτλ
Σε αυτο συμφωνο απολυτα , αλλα οτι ειναι της μοδας (πχ, πελετ, βοτκες, κτλ) δεν σημαινει οτι ειναι καλα χωρις προβληματα, και οι παλιες μεθοδοι μη αποδοτικες
Αυτα τα ομολογουμενως υπερβολικα πολλα απο εμενα :hot:
Θα παρακαλεσω οτιδηποτε αφορα σε συγκριση η' επιλογες υποστρωματων να γινει στο θεμα που θ'ανοιχτει,αφου το παρων δεν αφορα στα υπολοιπα αλλα ειναι ενας οδηγος/πληροφοριες για το ΒΒ σε περιπτωση που καποιος θελησει να το δοκιμασει. :thumbsu: "
και να γραψω και εγω την γνωμη μου μετα απο ολα αυτα.
Εγω αν ξεκινησω ξανα ενυδρειο θα χρησιμοποιησω 4-5 εκ αραγανωτη και dsb σε κουβα στο sump (ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΝΤΩς Ο CALFO http://forum.marinedepot.com/Topic59558-13-1.aspx, γραφει οτι ενας 20λιτρος κουβας αρκει για να κανει απονιτροποιηση σε ενυδρειο 500 λιτρων -και εμενα τοσο υπερβολικο μου φαινεται εκτως αν υπαρχουν ελαχιστα ψαρια- εσυ γιατι λες οτι θα αρκει μονο για 50 λιτρα?), και οχι dsb sto DT γιατι το dsb.....δεν μου αρεσει αισθητικα! Bare bottom οχι μονο δεν μου αρεσει καθολου αισθητικα , αλλα οπως ανελυσα παραπανω ο αραγωνιτης με σωστη κυκλοφορια εχει πολλα περισσοτερα θετικα.
ΥΓ Σε ενα τετοιο θεμα τοσο μεγαλου ενδειαφεροντος αργησα να γραψω γιατι ηθελα να κανω το πειραμα που μου ζητησε ο Μιχαλης. τετα απο τοσες μερες που ανοιχτηκε, ειναι πολυ κριμα και με λυπει ιδιαιτερως που βλεπω μονο 4 απαντησεις και το φορουμ αν και καλοκαιρι εχει μεγαλη επισκεψιμοτητα και πολλα ποστ σε θεματα περι ανεμων και υδατων....Πιστευω οτι οφειλεται στο οτι παλια και με μεγαλη μεπειρια μελοι δεν γραφουν πια! Κριμα.....
Έγινε επεξεργασία - gregkn73
Link to comment
Share on other sites

Η λύση στο αισθητικό πρόβλημα του bare bottom λύθηκε στο ενυδρείο μου βαφοντας το πατο του ενυδρειου λευκο.

Αισθητικά με καλύπτει απόλυτα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Η δυναμικη του DSB να κραταει χαμηλα τα θρεπτικα, σε μια μοντερνα εκδοχη του, με την οποια καταφερανε να κρατανε NPS χωρις αλλαγη νερου!!!!

http://www.ecodeco.eu/products/dymico-water-purification-system.html

http://www.advancedaquarist.com/2012/2/aafeature

http://www.advancedaquarist.com/2012/3/aafeature2

 

Η εκδοχη του για χομπιστες προχωραει! ηδη  το δοκιμαζουν διαφοροι χομπιστες και υπολογιζουν να βγει του χρονου στην αγορα, ελεγχοντας περαν των θρεπτικων και τις τιμες των βασικων παραμετρων, KH, CA, MG!!!! http://166.78.194.236/forums/showthread.php?s=a24516942f0d0cbdbc10ef05c1c9a9cf&t=2087589

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Επειδη μερχι τωρα τα αρθρα των shimek & calfo, που προωθουσαν την χρησιμοτητα του dsb , ηταν παλια, και ενα επειχηρημα των υποστηρικτων των bare bottom, ηταν οτι υπαρχουν καλυτεροι πιο συχρονοι μεθοδοι απομακρυνσης θρεπτικων, ο αντιλογος , οχι απο μενα , αλλα απο εναν νεαrο επιστημονα σε πολυ προσφατο αρθρο, στο poly egkyro advance aquarist! http://www.advancedaquarist.com/2014/5/chemistry επαναπροσδιοριζει την μεγαλη χρησιμοτητα της στρωσης αραγωνιτη, σε σχεση με τον κυκλο αζωτου αλλα και την απονιτροποιησης που λαμβανει χωρα εκει, απο πληθωρα βακτηριων αλλα και πολυ χρησιμων μικροοργανισμων για την σταθεροτητα των μικρων οικοσυστηματων που φτιαχνουμαι στα σπιυια ,μας!  Η μονη διαφορα που διαβασα σε σχεση με τους calfo & shimek, ειναι ειναι οτι οι ανοξικες περιοχες , στις οποιες λαμβανει χωρα η απονιτροποιηση, σχηματιζονται πολυ πιο ρηχα, σχεδον κατω απο τα 2εκ, και δεν χρειαζονται τοσο βαθεια υποστρωματα των +15εκ , που συνιστουσαν τα αρθρα των calfo & shimek!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...