Jump to content

Recommended Posts

Ας γνωρίσουμε ένα ακόμα είδος κιχλίδας με διμορφισμό.

Ανήκει στα Mbuna της Malawi και κατοικεί σε περιοχές που απαρτίζονται κυριως από πέτρες, στο βορειοανατολικό κομμάτι της λίμνης.

Πρόκειται για το Metriaclima sp. "Msobo".

 

msobo.jpg

male top-female bottom

 

Κατά καιρούς εμφανίζεται με πολλά και διαφορετικά ονόματα όπως "Pseudotropheus Μsobo deep", "Μsobo Magunga", "deep Tanzania" και άλλα. Πλεόν όμως η επίσημη ονομασία είναι "Metriaclima sp. Msobo".

Ένα έντονο χαρακτιριστικό του είναι φυσικά ο χρωματισμός του, ο οποίος θυμίζει έντονα αυτόν του "Pseudotropheus Saulosi".

Τα ασρενικά έχουν ένα βαθύ μπλε και μαύρο χρώμα το οποίο γίνεται εντονότερο όσο οριμάζουν και γίνονται κυρίαρχα, ενώ τα θηλυκά έχουν κίτρινο/πορτοκαλί. Η διατροφή τους αποτελείται από φυτικές πρωτείνες, όπως και τα P. Saulosi και είναι καλύτερο να κρατιούνται σε χαρέμια του ενός αρσενικού με αρκετά θηλυκά.

Ενώ όμως τα P.Saulosi είναι σχετικά "ήρεμα" mbuna, τα M.Msobo είναι πολύ επιθετικά και μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Στο ενυδρείο είναι διατεθειμένα να μαλώσουν με αρσενικά άλλου είδους για την κυριαρχία του και δεν θα ανεχτούν άλλα αρσενικά του είδους τους.

Τα θηλυκά επίσης δέχονται αρκετή από την επιθετικότητα του αρσενικού, για αυτό και προτείνεται να μπαίνουν πάνω από  δυο στο ενυδρείο, ωστε να μοιράζεται η επιθετικότητα του.

Στην χώρα μας βέβαια δεν νομίζω οτι είναι από τα είδη που βλέπουμε συχνά(ίσως και καθόλου). Πάντως νομίζω οτι αξιζει ένα species ενυδρείο μόνο για χάρη τους.

 

 

πηγή:cichlid-forum.com

 

Έγινε επεξεργασία - argy1
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...