Jump to content

Νέο ενυδρείο με υψηλό pH


Recommended Posts

Πρώτα απ’ όλα καλημέρα

Άρχισα να λειτουργώ ένα ενυδρείο (240 λίτρα) στις 16 Ιούνη (11 μέρες).

Το ενυδρείο τρέχει με ένα φίλτρο Fluval 306 (11 lt/hr). Το ενυδρείο στήθηκε με μπόλι βιολογικό υλικό στο φίλτρο και επιπλέον 60 λίτρα νερού (από τον παλιό κάτοχο του ενυδρείου, γιατί αγοράστηκε μεταχειρισμένο), στο φίλτρο πρόσθεσα καινούργιο άνθρακα και το συμπλήρωμα του νερού (180 λίτρα).

Κατά το στήσιμο προστέθηκε άμμος χαλαζιακή 20 κιλά, 2 πέτρες, 2 ρίζες και άπλα φυτά (ανομίες, κρυπτοκορίνες και κερατόφυλο).  

Το Σάββατο 18 Ιούνη (9 μέρες) μπήκαν μεσα 4 ροδότοποι που μου τους έδωσε το παλικάρι που πήρα το ενυδρείο και τη Δευτέρα 20 Ιούνη (7 μέρες) μπήκαν άλλοι 6 ροδότοποι και ένα ζευγάρι ραμιρέζι (αγορασμένα από το petsupermarket).

Την πρώτη μέρα και το Σάββατο (5 μέρες από την είσοδο τους) πέθαναν 2 ροδόστομοι (από τους αγορασμένους) που ήταν και οι πιο μικροί σε μέγεθος.

Τον θάνατο των δύο ροδόστομων τον ‘’αποδίδω’’ στο ότι ήταν οι πιο αδύνατοι και ίσως να ήταν άρρωστοι και το ότι δεν είχαν αγοραστεί από το καλύτερο μέρος.

Έχω κάνει 2 φορές μετρήσεις (με τα υγρά τεστ SERA)και έχω βγάλει αμμωνίες μηδέν, νιτρώδη μηδέν, νιτρικά δεν έκανα, pH 8.5!!! και ολική σκληρότητα 6odH. Το pH το οποίο βγήκε τόσο μεγάλο με προβλημάτισε αλλά μέτρησα και της βρύσης (Άνω Πετράλωνα, κέντρο Αθήνας) και βγήκε 8!

Το ενυδρείο στήθηκε με την προοπτική αρχές Σεπτέμβρη να φιλοξενήσει δίσκους (με την προσθήκη δεύτερου φίλτρου) και συνεπώς το ενυδρείο μέχρι τότε θα πρέπει να τρέχει χωρίς κανένα πρόβλημα. Και προφανώς χωρίς καμία άλλη απώλεια ζωής!!

Ερωτήσεις:

·         Τόσο υψηλό pH, δικαιολογείται? Και πως? Μπορεί να είναι πρόβλημα του τέστ? Σεν νομίζω ότι τα τεστ αυτά έχουν ημερομηνία λήξης….

·         Πως θα μπορούσα να ρίξω το pH? Σκεφτόμουν το δεύτερο φίλτρο να το τρέξω με βιολογικό υλικό και τύρφη.

·         Η άμμος (μπέζ) εμφανίζει ‘’βρωμιές’’, μαύρα σημαδάκια, τα οποία θεωρώ ότι είναι τα απορρίμματα των ψαριών. Τα μάζεψα κατά την αλλαγή του νερού με τη σκούπα, αλλά νομίζω ότι ο ρυθμός που παράγονται αυξάνεται. Εναλλακτική υπάρχει? Σκέφτομαι την είσοδο στο ενυδρείο ενός ancistrus ώστε η παρουσία του να ‘’αναταράσσει’’ το βυθό και να πηγαίνουν περισσότερα λύματα στο φιτρο.

Συγνωμη για το σεντόνι…

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα..

Το πεχα δικαιολογειται τοσο ψηλο για αρκετους λογους...

Μπορει να φταινε οι πετρες που εβαλες μεσα(να ειναι ασβεστολιθικες) η οπως αναφερες να εχουν θεμα τα τεστ που εχουν ημερομηνια ληξης....

Στο θεμα πεχα υπαρχουν αρκετοι τροποι να το ριξεις αλλα ο πιο "ασφαλης" και ξεκουραστος ειναι η αντιστροφη οσμωση ...

Η τυρφη θελει πειραματισμο  (αν και εγω μονο αυτη χρησιμοποιω )το διοξειδιο δεν ενδεικνεται και τα μπαφερακια δεν τα συνιστω...

Το ανσιστρακι δεν θα σου κανει και πολλα πραγματα κοιτα για αλλα ψαρια οπως τα κορυ αν και αρχικα θα πρεπει να καταλαβεις τι ακριβως ειναι οι "βρωμιες" γιατι τα ψαρια που εχεις μεσα δεν τα λες και ρυπογωνα...

Κατα την γνωμη μου κακως δεν εστησες το ενυδρειο απο την αρχη με νεο νερο και απλα μπολιασμα απο ασφαλες ενυδρειο...

Με τους δισκους καλυτερα να κανεις λιγο υπομονη μεχρι να μην εχεις ερωτηματα αναπαντητα εκτος αν εχεις καποιον διπλα σου να σε δασκαλευει...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...