Jump to content

Καλώς σας βρήκα! (και εγώ...)


ypsistos_89

Recommended Posts

Γεια σας.

Λέγομαι Φώτης και η ασχολία μου με τα ενυδρεία είναι μόλις λίγες μέρες... πέντε για την ακρίβεια! Είναι κάτι που το έβλεπα σε σπίτια φίλων και το ζήλευα πραγματικά (με την καλή έννοια)!

Τη Δευτέρα το πρωί όμως, σηκώθηκα από το κρεβάτι μου, μάζεψα τις οικονομίες μου και πήγα στο pet shop και αγόρασα το πρώτο μου ενυδρείο και όλη την υπόλοιπη προίκα του. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι κανένας δε διαμαρτυρήθηκε μες το σπίτι! Λες και το είχαμε συνεννοημένο...

Με τα πολλά, το ετοίμασα, έπλυνα χαλίκια, πλαστικά φυτά, διακοσμητικά, έστρωσα αερανλτίες, χαλίκια, το γέμισμα και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό!

"Και τα ψάρια που είναι;", με ρωτούσαν οι δικοί μου (γονείς και αδέρφια). Εδώ γελάμε. Άρχισα να τους μιλάω για στρώσιμο, για βακτήρια, για σκούπισμα κτλ και με κοιτούσαν λες και κάνω διάλεξη στο M.I.T.! Το πήραν λίγο στραβά στην αρχή. Κανένας αρχάριος δε θέλει να καταπιάνεται με αγγαρείες.

Όμως, από το επόμενο πρωί κιόλας είδα τον αδερφό μου να το χαζεύει και άρχισε να με ρωτάει πόσες σταγόνες βάζουμε, για πόσο καιρό θα το στρώνουμε και στο τέλος τις έβαλε αυτός τις σταγόνες.

Το ψάρια όμως έλειπαν και είχε αρχίσει η φαγωμάρα... Ήρθε την Τετάρτη η μάνα μου στο σπίτι και φέρνει δυο χρυσόψαρα. Και άρχισε ο πόλεμος. Να τα βάλουμε, να μη τα βάλουμε... το σπίτι είχε διχαστεί και γω ήμουν στη μέση. Τα αδέρφια μου έκαναν πόλεμο να μη μπουν τα ψάρια στο ενυδρείο και οι γονείς μου έκαναν σαν μικρά παιδιά! Τελικά τους έκαναν το χατίρι και τους άφησαν να τα ρίξουν με την προϋπόθεση ότι θα έπαιρναν και αυτοί δύο χρυσόψαρα που τους άρεσαν και θα τα έριχναν στο ενυδρείο.

Έτσι και έγινε. Μόνο που αντί για δύο έφεραν τέσσερα χρυσόψαρα και έγινε μες το ενυδρείο χαμός!

Εγώ πραγματικά το καταχάρηκα! Από κει που όλοι κάτι κάναμε τώρα όλοι ασχολούνται με το ενυδρείο. Σαν να έχουμε μωρό μες το σπίτι. Και το βασικότερο όλων είναι ότι έκλεισε η τηλεόραση! Ούτε κρίσεις ούτε τίποτα...!

Ο μοναδικός μου φόβος είναι ότι μπήκαν πολλά ψάρια και απότομα! Τώρα δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο ενυδρείο αλλά αναμένω...

Η αλήθεια είναι ότι το ενυδρείο το ξεκίνησα δοκιμαστικά. Επιθυμία μου αργότερα είναι να φτιάξω ένα ενυδρείο με τροπικά ψάρια αλλά η αλήθεια είναι ότι ψιλοφοβάμαι γιατί δεν ξέρω και πολλά πράγματα. Εύχομαι με τον καιρό και τη βοήθειά σας να μάθω και να φτιάξω άλλο ένα ενυδρείο.

Φιλικά, Φώτης.

Link to comment
Share on other sites

Καλός ήρθες

Και εγώ σαν και σένα είμαι.Δεν ήξερα τίποτα.Άλλα με διάβασμα και την μεγάλη βοήθεια από όλη την παρέα του Aquazone κατάφερα και έχω τώρα το ενυδρείο μου με τροπικά ψάρια.

Ξεκινησέ το και μην φοβάσαι και στο τέλος θα σε ανταμείψει το αποτέλεσμα!

Και αν έχεις απορίες υπάρχουν πολλοί εδώ που θα στις λύσουν!

Καλή αρχή! :)

Link to comment
Share on other sites

καλη αρχη!! ετσι πρεπει να ψανεσαι για πολλους λογους, απο το να γουσταρεις πολυ το χομπι σου μεχρι και το οικονομικο θεμα που ενημερωμενος το λυνεις ευκολοτερα!

καλη συνεχεια!!

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες Φώτη! :)

Με τον καιρό θα μάθεις πολλά για τα ενυδρεία!

Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή! :P

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην ενυδρειοπαρέα μας :)

Διάβασμα - υπομονή - μεράκι, είναι το μυστικό της επιτυχιας.

Καλή αρχή :P

Link to comment
Share on other sites

Δεν πάει άλλο... Όλη μέρα ασχολούμαι με το forum! Έχω εκπλαγεί! Συγχαρητήρια σε όλους, που με την υπομονή τους και το μεράκι τους έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τόσο όμορφους κόσμους στο σαλόνι του σπιτιού τους!

Το δικό μου πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής. Όλα τα χρυσόψαρα δείχνουν πολύ δραστήρια πλην ενός που αρρώστησε (ήταν άρρωστος από την αγορά του, αλλά κανείς δεν ενημέρωσε τα αδέρφια μου) και τώρα βρίσκεται σε καραντίνα, αν και δε νομίζω να τα καταφέρει, αλλά δε πειράζει.

Κατά τα άλλα όλα μια χαρά. Μάλιστα ο πατέρας μου έχει αρχίσει να σκέφτεται πως θα κατασκευάσει μόνος του (πρώην τεχνίτης στον πολεμικό ναυτικό) ένα μεγάλο ενυδρείο, γύρω στα 600 με 700 lt, που θα διακοσμεί το σαλόνι μας, αλλά ακόμα είμαστε στο "θα"...

Σ' αυτή την πρώτη εβδομάδα όμως έχω παρατηρήσει δύο πράγματα που συμβαίνουν στο ενυδρείο... :)

Το πρώτο έχει να κάνει με το τάισμα των χρυσόψαρων. Είναι δύο πορτοκαλί, ένα λευκό με πορτοκαλί "πιτσιλιές" και δύο κίτρινα. Τα ταΐζω μία φορά τη μέρα, γύρω στα 10 flakes από τη σειρά goldy της sera και 5 με 6 κόκκους spirulina της sera για να καλύψω το φυτικό μέρος της διατροφής. Με το που πέσει το φαγητό γίνεται ο κακός χαμός! Τα δύο πορτοκαλί ανεβαίνουν στην επιφάνεια και σαρώνουν τα πάντα! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα άλλα τρία να τρώνε μόνο όσα πέφτουν κάτω. Δεν μένουν νηστικά αλλά τρώνε σαφώς λιγότερο... Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους; Δηλαδή τα μεν να ατροφήσουν και τα δε να σκάσουν;

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το μπεκ του φίλτρου. Το φίλτρο είναι εσωτερικό και ήταν στάνταρ με το ενυδρείο. Η παρατήρησή μου έχει να κάνει με την έξοδο του φίλτρου και συγκεκριμένα με τον τρόπο που γυρίζεται το νερό στο ενυδρείο. Όταν, το μαρκούτσι που βγαίνει το νερό και έχει πάνω τα μπεκ, είναι κάτω από την επιφάνεια του νερού, η θολούρα που δημιουργείται από το τάισμα θέλει μισή με μία ώρα να φύγει. Όταν το μαρκούτσι είναι πάνω από την επιφάνεια του νερού, τότε το φιλτραρισμένο νερό πέφτει με τη μορφή σπρέι και έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται μεν η ροή του νερού μες το ενυδρείο αλλά να αυξάνεται η οξυγόνωση του ενυδρείου καθώς εισχωρεί και αέρας με τη φόρα του νερού και το νερό διαυγαίνει σε πέντε με δέκα λεπτά το πολύ. Το μαρκούτσι όμως μένει συνήθως κάτω από την επιφάνεια καθώς ο ήχος προκαλεί συχνοουρία.

Αυτά είχα να πω... κάθε απάντηση δεκτή και συγγνώμη αν λέω βλακείες!

Δείξ' τε ελαστικότητα - είμαι αρχάριος! :P

Link to comment
Share on other sites

Η μέγιστη ονομαστική τιμή που δίνει ο κατασκευαστής είναι 60 λίτρα. Τώρα ακριβώς δεν το ογκομέτρησα αλλά στο περίπου, που το μέτρησα "με το μάτι" όταν το γέμιζα, τόσο περίπου είναι.

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για την πληροφορία! Αν μπορούσες να με κατατοπίσεις κάπου πιο συγκεκριμένα έτσι ώστε να μάθω περισσότερα για τα χρυσόψαρα και γενικότερα για τα ενυδρεία θα ήμουν ευγνώμων. Ψάχνω και αρκετά στο forum...

Να σου πω όμως την αλήθεια αυτό το ενυδρείο είναι μια εισαγωγή για όλη την οικογένεια, σε αυτόν τον νέο κόσμο. Ως μηχανολόγοι είμαστε πολύ μακριά από έννοιες όπως στρώσιμο ενυδρείου, ειδικά βακτήρια για το φίλτρο κτλ. Πόσο μάλλον ότι μέσα σε ένα ενυδρείο 40 lt θα βάλουμε ένα μόνο μικρό ψαράκι! Όπως κατάλαβες εκτός από στρώσιμο ενυδρείου υπάρχει και το στρώσιμο της οικογένειας (5μελούς παρακαλώ...) και επειδή θέλω τη συνεργασία τους, προσπαθώ το μέρος της διοίκησης του ενυδρείου να το αναλάβω εγώ καθώς έχω και το "ζιζάνιο" του να ψάχνομαι και επειδή δε θέλω να τους "φορτώσω", γιατί ξέρω ότι έτσι θα το σνομπάρουν.

Τέλος πάντων, αυτό που θέλω να πω είναι ότι σ' αυτό το ενυδρείο έχουν γίνει λάθη, που αν τα βλέπατε εσείς που έχετε γνώση θα τραβούσατε τις κωλότρυχές σας! Έτσι συμβαίνει και με εμάς όταν έρχεται καινούριος στη δουλειά. Όλοι μαθαίνουν όμως. Έτσι πιστεύω ότι θα καταφέρω και γω να μάθω, χωρίς να θέλω να ταλαιπωρήσω τα καημένα τα χρυσόψαρα τα οποία ομολογώ ότι δείχνουν υγιέστατα και νομίζω ότι "προσαρμόζονται" όσο μπορούν στα λάθη μας...

Link to comment
Share on other sites

Ουτε ο πρωτος εσαι ,ουτε ο τελευταιος.Ολοι καπως ετσι ξεκινισαμε.Ανοιξε καινουργιο θεμα με τιτλο 60 λιτρα 4 χρυσοψαρα,και εκει θα σου πουν τα παιδια πολλα πραγματα. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...