Jump to content

SAE, Δημιουργία Προφίλ


Recommended Posts

πάρτε το πρώτο προφίλ

Επιστημονικό Όνομα: Crossocheilus siamensis

Κοινές ονομασίες: Οι κοινές ονομασίες του ψαριού είναι Siamese algae eater, Siamese flying fox, Flying fox και Siamese fox αλλά ποιο γνωστή ονομασία είναι Siamese algae eater ή σε συντομία SAE

Ελληνικό Όνομα:-

Γενική κατηγορία: Cyprinid

Κλάση: Cypriniformes

Οικογένεια: Cyprinidae

Μέγεθος: Το μέγεθος του κυμαίνεται από 10 έως 16 εκατοστά 10 - 16 εκατοστά

Βιότοπος: Τα ψάρια αυτά τα συναντάμεστη Σουμάτρα, Ινδονησία. επίσης υπάρχουν και κάποιοι πληθυσμοί στο Βόρνεο, στη χερσόνησος της Μαλαισίας, την νότιο δυτική Ταϊλάνδη και ενδεχομένως στα νότια του Μιανμάρ.

Συντήρηση στο ενυδρείο

PH: 6.0-7.5 ( ιδανικά: 7)

KH: 8-10 °dKH

GH: 5-15 °dGH

Θερμοκρασία: 22-26 °C (ιδανικά: 25-26)

Λίτρα: για μια ομάδα το λιγότερο 150 λίτρα.

Κοινωνική συμπεριφορά: Σε γενικές γραμμές είναι ειρηνικό ψάρι και μπορεί να διατηρηθεί μαζί με πολλά δημοφιλή είδη ψαριών στο χόμπι, αν και καλύτερα θα ήταν να επιλέξουμε ψάρια από τις χώρες καταγωγής τους.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι δύσκολος αλλά τα θηλυκά είναι πιο παχιά από ότι τα αρσενικά και να φαίνονται πιο στρογγυλεμένα όταν τα βλέπουμε από πάνω. Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές διαφορές. Τίποτα δεν είναι γνωστό για την αναπαραγωγή του είδους αυτού σε ενυδρεία χωρίς τη βοήθεια των ορμονών. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι αλλαγές στο νερό (θερμοκρασία, pH, σκληρότητα στις τρέχουσες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει ωοτοκία.

Διακόσμηση ενυδρείου: Ο sae μπορεί να ζήσει σε διάφορα ενυδρεία πυκνοφυτεμένα, βιοτοπικά, σε ενυδρεία με ρίζες σε ενυδρεία με πέτρες και με οποιοδήποτε βυθό είτε υπόστρωμα είτε άμμο είτε χαλίκι

Ζώνη κολύμβησης: Η ζώνη κολύμβησης του είναι στα τζάμια στο βυθό πάνω στα φυτά πάνω στις ρίζες και πάνω στις πέτρες

Διατροφή: Η διατροφή τους ειναι απλή το ψάρι είναι παμφάγο αλλά και χορτοφάγο και του αρέσουν πολύ οι άλγες

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Κατά μέσω όρο ζει από 6-8 χρόνια αλλά υπάρχουν και αναφορές για ψάρια πάνω από 10 χρονών

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Οι ιδανικοί συγκάτοικοι είναι : Botia rostrata, Crossocheilus reticulatus συν διάφορα Cyclocheilichthys, Devario, «Puntius», Mystacoleucus, Rasbora, Garra, Homaloptera, Lepidocephalichthys, Nemacheilus, Syncrossus, Yasuhikotakia και Schistura.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν θεωρείται ότι έχει αναπαραχθεί στο χόμπι, αν και νεαρά ψάρια είναι ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο θεωρείται ότι είναι εκτροφής μέσω της χρήσης ορμονών.

Γενικές πληροφορίες: Οι Siamese algae eater είναι επίσης γνωστή ως Siamese flying fox. Είναι ένα πολύ γνωστό ψάρι στα ενυδρειακά καταστήματα και είναι ένα πολύ καλό ψάρι στην αντιμετώπιση των αλγών. Ένα παρόμοιο είδος είναι το Garra taeniata γνωστός ως Epalzeorhynchus sp και μερικές φορές πωλείται σαν Siamese algae eater επίσης είναι πολλά είδη που μοιάζουν σαν τούς SAE και πωλούνται σαν SAE.

Τροποι αναγνώρισης αληθινών SAE :

1. Η μαύρη οριζόντια ταινία πρέπει να πηγαίνει από την ουρά μέχρι το κεφάλι του ψαριού για να είναι ο αυθεντικός Siamese algae eater

2. Στους ψεύτικους Siamese algae eater πάνω από την μεγάλη μαύρη γραμμή υπάρχει και μια ακόμα πολύ απαλή γραμμή ενώ στον αυθεντικό δεν υπάρχει

3. Η πλάτη του ψεύτικου Siamese algae eater είναι ποιο ανοιχτή και έχει ένα γριζοκαφε χρώμα

4. Όλα τα πτερύγια ψευτικων Siamese algae eater είναι κιτρινωπού χρώματος εκτός από τα θωρακικά πτερύγια

5. Το στόμα του ψευτικου Siamese algae eater μοιάζει με ένα ροζ δαχτυλίδι.

6. Ο ψεύτικος Siamese algae eater έχει 2 σειρές μουστάκια

κάνω ποδαρικό :bigemo_harabe_net-74: :bigemo_harabe_net-74:

Έγινε επεξεργασία - theodor72
Link to comment
Share on other sites

περιμένω γνώμες διορθώσεις κτλ κτλ

Link to comment
Share on other sites

Διαχώρισα το θέμα και η κουβέντα για τα συμπαθή SAE θα γίνει εδώ :)

Ξεκινάω διάβασμα και ψάξιμο...

Link to comment
Share on other sites

οκ ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Τα SAE μαζί με τα σκαλάρια είναι τα αγαπημένα μου ψάρια, τα έχω εδώ και δυο δεκαετίες και μπορώ να πω πολλά για αυτά τα ψάρια περισσότερα αύριο γιατί τώρα νυστάζω.

Link to comment
Share on other sites

Έκανα κάποιες πρώτες διορθώσεις που αφορούν κυρίς την μορφή που θα πρέπει να έχει το κείμενο ώστε να ταιριάζει με τα προφίλ που έχουν δημιουργηθεί παλιότερα:

1.- Κοινές ονομασίες: Οι κοινές ονομασίες του ψαριού είναι Siamese algae eater,.... Δε χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τον τίτλο του πεδίου που συμπληρώνουμε.

2.- Μέγεθος: Το μέγεθος του κυμαίνεται από 10 έως 16 εκατοστά 10 - 16 εκατοστά Απλά συμπληρώνουμε τις διαστάσεις.

3.- Βιότοπος: Τα ψάρια αυτά τα συναντάμεστη Σουμάτρα, Ινδονησία. επίσης υπάρχουν και κάποιοι πληθυσμοί στο Βόρνεο, στη χερσόνησος της Μαλαισίας, την νότιο δυτική Ταϊλάνδη και ενδεχομένως στα νότια του Μιανμάρ. Ξεκινάμε από την πιο γενική περιοχή (εδώ είναι η Νοτιοανατολική Ασία) και στη συνέχεια αναφέρουμε κράτη, ποτάμια ή περιοχές.

Εγώ θα το έγραφα έτσι :

Συναντάται στα τρεχούμενα νερά και ποτάμια της νοτιοανατολικής Ασίας: Ινδονησία, Μαλαισία, Σουμάτρα, νοτιοδυτική Ταϋλάνδη. Υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί στο Βόρνεο και ενδεχομένος στα νότια του Μιανμάρ.

4.- Λίτρα: για μια ομάδα το λιγότερο 150 λίτρα. Ομάδα πόσων ατόμων;

5.- Κοινωνική συμπεριφορά Θέλει περισσότερη ανάλυση. Συμπεριφορά σε σχέση με ηλικία, μέγεθος ενυδρείου, αριθμό ατόμων κλπ.

6.- Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι δύσκολος αλλά τα θηλυκά είναι πιο παχιά από ότι τα αρσενικά και να φαίνονται πιο στρογγυλεμένα όταν τα βλέπουμε από πάνω. Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές διαφορές. Τίποτα δεν είναι γνωστό για την αναπαραγωγή του είδους αυτού σε ενυδρεία χωρίς τη βοήθεια των ορμονών. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι αλλαγές στο νερό (θερμοκρασία, pH, σκληρότητα στις τρέχουσες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει ωοτοκία. Αυτό θα πρέπει να μπει κάπως στο πεδίο: Αναπαραγωγή στο ενυδρείο.

7.- Ζώνη κολύμβησης: Η ζώνη κολύμβησης του είναι στα τζάμια στο βυθό πάνω στα φυτά πάνω στις ρίζες και πάνω στις πέτρες.

Νομίζω θα πρέπει να γραφεί : Κυρίως στον βυθό του ενυδρείου, αλλά μπορεί να κινηθεί και σε ανώτερα τμήματα.

8.- Διατροφή: Η διατροφή τους ειναι απλή το ψάρι είναι παμφάγο αλλά και χορτοφάγο και του αρέσουν πολύ οι άλγες Θέλει λίγο πιο "πλούσια" αλλά και πιο συγκεκριμένη περιγραφή. Με τι τρέφεται στη φύση; Ποιές τροφές πρέπει να του δίνουμε στο ενυδρείο; Αναφορά βέβαια στην κατανάλωση αλγών σε σχέση με την ηλικία αλλα και την διατροφή του.

Αυτά για τώρα ... Συνέχεια αύριο :)

Link to comment
Share on other sites

Θελει καποιες διορθωσεις το προφιλ του ψαριου.

Συμφωνω απολυτα με τις παρατηρησεις του Θοδωρη και προσθετω οτι εκει που γραφουμε για τους ιδανικους συγκατικους θα πρεπει να το γραψουμε καπως αλλιως ωστε να ταιριαζει και με τα αλλα προφιλ που υπαρχουν στο φορουμ.

Link to comment
Share on other sites

Επεισης νομιζω οτι θα πρεπει να προσθεσουμε καπου οτι το sae εχει παρατηρηθει οτι τρωει την μοςς.Αν θυμηθω και κατι ακομα θα το προσθεσω :)

Link to comment
Share on other sites

Θα γράψω ότι θυμάμαι και ότι δεν έχει ειπωθεί και εσείς χρησιμοποιήστε όσες πληροφορίες θέλετε.

Όσο τα ψάρια είναι ανήλικά δημιουργούν σμήνη και κινούνται πάρα πολύ παιχνιδιάρικα ροκανίζοντας κυριολεκτικά της άλγης . Στο στάδιο αυτό τρέφονται κατά 90% από άλγεις και είναι πολύ φιλήσυχα αναμεταξύ τους.

Όταν ενηλικιωθούν η συμπεριφορά τους αλλάζει και εξαρτάτε πάρα πολύ από των αριθμώ ψαριών που έχει μια ομάδα, αλλά και από το ενυδρείο. Το σμήνος φαινομενικά διαλύει και το κάθε ψάρι παίρνει το δρόμο του. Δημιουργείτε ένα άλφα άτομο, (μερικές φορές ένα βήτα άτομο) όπου για να δείξει τη κυριαρχία του συχνά πυκνά φέρεται βίαια στα άλλα ψάρια. Αν έχουμε μια ομάδα από δέκα ψάρια τότε η επίδειξη δύναμης μοιράζεται σε όλα τα ψάρια από λίγο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αν τα ψάρια είναι λίγα τότε τα προβλήματα μπορεί να είναι ποιο έντονα σε συνδυασμό με ένα μικρό ενυδρείο και λάθος διακοσμημένο.

Αν έχουμε μικρό ενυδρείο ή αν έχουμε μόνο 4 κομμάτια αργά η γρήγορα το κυρίαρχο ψάρι θα στρεσάρει τόσο πολύ τον αντίπαλο του που θα ψοφήσει και μετά θα στραφεί στο επόμενο. Έτσι συχνά παρατηρούμε το φαινόμενο τα ψάρια αυτά να ψοφούν ένα ένα και στο τέλος να μένη ένα ψάρι στο ενυδρείο μας. Μην ξεχνάμε ότι τα ψάρια ζουν δέκα χρόνια όποτε αν τα κρατήσουμε 3 χρόνια δεν θεωρείτε επιτυχία.

Προσοχή!!! Τα ψάρια αυτά τρομάζουν εύκολα ιδιαίτερα το βράδυ με αποτέλεσμα να κουτουλαν οπουδήποτε η και να πηδούν έξω από το ενυδρείο.

Το ψάρι αυτό είναι παρεξηγημένο και πολλές φορές αναφέρεται λανθασμένα στα προφίλ ότι το ψάρι μπορεί να φιλοξενηθεί σε ενυδρεία των 150-200 λίτρα. Αυτό που είναι σημαντικό για τα ψάρια αυτά είναι το μήκος του ενυδρείου σε συνδυασμό με τα λίτρα.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα ενυδρείο ειδικά για τα ψάρια αυτά θα δούμε ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Στην φύση τα ψάρια ζουν σε ποτάμια με μεγάλο ρεύμα όπου παίζουν στο ρεύμα αυτό. Όταν κουραστούν αποτραβιόνται στις όχθες των ποταμόν όπου ξεκουράζονται πάνω σε στρογγυλεμένες πέτρες. Όταν νιώσουν κίνδυνο ή τα κυνηγούν τα άλφα άτομα βρίσκουν καταφύγιο στην πυκνή βλάστηση.

Με βάση τα παραπάνω το ενυδρείο μας πρέπει να έχει έντονο ρεύμα από την μια άκρη στην άλλη με άπλετο ελεύθερο χώρο για κολύμβηση, ενώ η πλάτη πρέπει να έχει πυκνή βλάστηση και να τοποθετηθούν πέτρες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν περιοχές χωρίς έντονο ρεύμα νερού.

Επειδή είναι δύσκολο να φτιάξουμε ένα ενυδρείο αποκλειστικά για αυτά τα ψάρια θα πρέπει τουλάχιστο να προσέξουμε κάποια πράγματα. Για να συντηρηθεί το ψάρι σωστά και για να μην υπάρχουν τσακωμοί χρειαζόμαστε το λιγότερο 6 ψάρια ιδανικά 10, ένα ενυδρείο με μήκος 150 μέτρο κατά προτίμηση μακρόστενο και όχι τριγωνικό ή τετράγωνο και να έχει ελεύθερο χώρο να κολυμπούν.

Επίσης μια λανθασμένη άποψη είναι ότι το ψάρι είναι ιδανικό για τη καταπολέμηση της άλγης. Αυτό ισχύει μόνο όσο το ψάρι είναι ανήλικο, όταν το ψάρι μεγαλώσει γίνεται παμφάγο και τρώει αλγης μόνο αν δεν βρει άλλου είδους τροφή. Γίνετε νωχελικό και συχνά πυκνά ξεκουράζεται σε πέτρες, φύλα κτλ.

Αν η συνθήκες είναι σωστές το ψάρι ξεπερνά τους δέκα πόντους και φτάνει τους 15, ενώ ξεπερνά τα δέκα χρόνια ζωής.

Αναπαραγωγές έχουν γίνει πολλές αλλά θεωρούνται τυχαίες, γιατί έγιναν μόνο μια φορά και δεν επαναλήφθησαν.

Αν η μαύρη γραμμή δεν είναι έντονη αλλά ξεθωριασμένη προς το γκρι τότε το ψάρι δεν αισθάνεται καλά, αν το φαινόμενο αυτό το παρατηρούμε τακτικά και όχι περιστασιακά τότε είναι λίγα τα ψωμιά του.

Το ψάρι ζει στην Malaysia και στην Ινδονησία παρακάτω αναφέρω μερικές τιμές όπου ευδοκιμούν μεγάλη πληθυσμοί.

Συγκεκριμένα στον ποταμό Perak και Pahang της Μαλαισίας.

Η φυσικές συνθήκες νερού στον ποταμό Perak στα νότια έχει ένα ph 6,1-6,9 και η θερμοκρασία 27-29,5. Στα βόρια το ph είναι 6,4-7,7 και η θερμοκρασία 25,5-28.

Παρόμοιες με μικρό διαφορές είναι η συνθήκες και στο ποταμό Pahang.

Επίσης τα ψάρια ζουν και στης κοντά στης εκβολές των ποταμόν στις λίμνες Chenderoh και Kenering όπου εναλλάσσουν την παρουσία τους μια μέσα στην λίμνη στα ήρεμα νερά και μια αναβαίνουν στο έντονο ρεύμα του ποταμού.

Στους ποταμούς Kapuas και Mahakam όπου βρίσκονται στην Ινδονησία το ph είναι 5,5-7,2 και η θερμοκρασία 26-33.

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ιδανικό Ph για τα ψάρια αυτά αρκεί να μην τα συντηρούμε στις δυο ακραίες τιμές.

Αν θυμηθώ κάτι ακόμη θα επανέρθω.

Link to comment
Share on other sites

σε γενικές γραμμές το έκανα κάλο και ευανάγνωστο;;;;;

Link to comment
Share on other sites

Σε γενικες γραμμες καλο ειναι αλλα θελει δουλιτσα ακομη.

Γι αυτον τον λογο δεν χρειαζεται να βιαζομαστε,δεν ειναι οπως τα φυτα που ηθελαν λιγα πραγματα.:)

Link to comment
Share on other sites

στα site αυτά που μας πρότεινες αυτά βρήκα

δεν έλεγαν κάτι άλλο

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος 96
Link to comment
Share on other sites

Επειδή με μπέρδεψαν αρκετά οι ονομασίες ψαριών που πολύ μοιάζουν το ένα με το άλλο, έκανα μια προσπάθεια να τα ξεδιαλύνω. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Crossocheilus siamensis (Smith, 1931) το κοινώς ονομαζόμενο SAE

Crossocheilus oblongus(Kuhl & Van Hasselt, 1823) Siamese Flying Fox στενός συγγενής του SAE, και πιθανόν να το έχουμε στο ενυδρείο μας ως SAE

Epalzeorhynchus sp ή Garra taeniata ή Garra cambodgiensis (Tirant, 1883) γνωστό ως false siamensis

Epalzeorhynchus kalopterus (Bleeker, 1850) Flying Fox

Σωστά ή πάλι τα μπέρδεψα;;; :)

Link to comment
Share on other sites

Θόδωρε από φωτογραφίες είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις και αυτό γιατί λίγο με διαφορετικό χρώμα ή φωτισμό να βγουν η φωτογραφίες μπορούμε να μπερδευτούμε.

Αν γκοκλάρις για το Crossocheilus oblongus θα δεις ότι όλες η φωτογραφίες διαφέρουν η μια με την άλλη λες και είναι αλλα ψάρια.

Είναι όντος μπέρδεμα θα προσπαθήσω να βρω μια λύση μια και σήμερα δηστηχός δεν έχω δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Για το fishbase.org πλέον δεν υπάρχει το ψάρι Crossocheilus siamensis αλλά μόνο Crossocheilus oblongus. Με βάση αυτό μάλλον πρόκειται για το ίδιο ψάρι για αυτό αποφάσισαν κάποιοι μακρές τα ψάρια Crossocheilus siamensis και Crossocheilus oblongus να τα ενώσουν και να τα ονομάσουν Crossocheilus oblongus.

Link to comment
Share on other sites

έκανα μερικές αλλαγές


Επιστημονικό Όνομα: Crossocheilus oblongus (Kuhl & Van Hasselt, 1823) - Crossocheilus siamensis (Smith, 1931)
Κοινές ονομασίες: Siamese algae eater, Siamese flying fox και Siamese fox αλλά ποιο γνωστή ονομασία είναι Siamese algae eater ή σε συντομία SAE
Ελληνικό Όνομα: Σιαμαίος αλγοφάγος
Γενική κατηγορία: Cyprinid
Κλάση: Cypriniformes
Οικογένεια: Cyprinidae

Μέγεθος: 10-16 εκατοστά

Βιότοπος: Απαντάται στα ρέματα και ποτάμια της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και τα πλημμυρισμένα δάση κατά την διάρκεια της εποχής των βροχών: Ινδονησία, Μαλαισία, Σουμάτρα, νοτιοδυτική Ταϋλάνδη. Υπάρχουν κάποιοι πληθυσμοί στο Βόρνεο και ενδεχομένως στα νότια του Μιανμάρ.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6.0-7.5 ( ιδανικά: 7)
KH: 8-10 °dKH
GH: 5-15 °dGH
Θερμοκρασία: 22-26 °C (ιδανικά: 25-26 °C)

Λίτρα: για μια ομάδα 6 ατόμων ένα ενυδρείο με μήκος το λιγότερο 150 εκατοστά.

Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι είδος απολαμβάνει την παρέα των ομοειδών του και μόνο όταν διατηρείται σε κοπάδι θα εμφανίσει τον αληθινό του χαρακτήρα. Συνηθίζουν να κοιμούνται όλα μαζί και να τρέφονται ομαδικά. Αν διατηρηθούν μόνα τους, γίνονται άτολμα και υποτονικά. Δεν πρέπει λοιπόν να αγνοούμε τον έντονα κοινωνικό του χαρακτήρα αφού έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την σωστή τους ανάπτυξη. Ιδιαίτερα όταν τα ψάρια είναι σε νεαρή ηλικία δημιουργούν κοπάδια, είναι πολύ δραστήρια και ιδιαίτερα κοινωνικά. Καθώς ενηλικιώνονται η συμπεριφορά τους αλλάζει. και εξαρτάται πάρα πολύ τόσο από τον αριθμό των αριθμώ ψαριών που έχει μια ομάδα, αλλά και από μέγεθος του ενυδρείου. Το κοπάδι αποκτά χαλαρότερη συνοχή και ξεκινά ο ανταγωνισμός για την ανάδειξη του κυρίαρχου αρσενικού. Οι μάχες είναι έντονες και αν το κοπάδι είναι μικρό ή ο χώρος περιορισμένος είναι πολύ πιθανό το κυρίαρχο αρσενικό παρενοχλεί τα υπόλοιπα αρσενικά μέχρι να τα εξοντώσει, καθώς τα υποδεέστερα αρσενικά στρεσάρονται έντονα και δεν αναπτύσσονται σωστά. Αν όμως το κοπάδι αποτελείται από αρκετά ψάρια και σε κατάλληλου μεγέθους ενυδρείο, η επιθετικότητα και το στρες μοιράζεται σε όλα τα ψάρια, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Διαχωρισμός φύλου: Ο διαχωρισμός του φύλλου είναι δύσκολος αλλά τα θηλυκά είναι πιο ογκώδη και φαίνονται πιο στρογγυλεμένα όταν τα βλέπουμε από πάνω. Ωστόσο αυτό εξαρτάται και από τις συνθήκες στις οποίες αναπτύχτηκε το ψάρι. Δεν υπάρχουν άλλες γνωστές διαφορές.

Διακόσμηση ενυδρείου: Θα τα πάει μια χαρά σε οπουδήποτε καλά διατηρημένο ενυδρείο, Είτε αυτό είναι πυκνοφυτεμένο είτε όχι. Ωστόσο το πλέον κατάλληλο ενυδρείο είναι αυτό που προσομοιώνει την ροή ενός ποταμού ή ρέματος, διακοσμημένο με ρίζες ή πέτρες διαφόρων μεγεθών και με οποιοδήποτε βυθό είτε άμμο είτε χαλίκι. Τα διακοσμητικά θα πρέπει να είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε να σχηματίζουν σημεία τόσο με γρήγορη όσο και με αργή ροή αλλά και σκιερά μέρη όπου θα μπορούν τα ψάρια να αναπαύονται. Όπως όλα τα είδη που ζουν σε νερά με έντονη ροή, τα SAE απαιτούν καθαρό, κρυστάλλινο χωρίς ρύπους και πλούσιο σε διαλυμένο οξυγόνο νερό για να ευδοκιμήσει. Με έναν πρόσθετο κυκλοφορητή ή φίλτρο θα επιτευχθεί η απαιτούμενη ροή και οξυγόνωση του νερού.
Είναι απαραίτητο το ενυδρείο να διαθέτει καπάκι, καθώς το είναι πολύ δραστήρια ψάρια και δεν είναι ασυνήθιστο να πηδούν εκτός ενυδρείου.

Ζώνη κολύμβησης: Κυρίως στον βυθό του ενυδρείου, αλλά μπορεί να κινηθεί και σε ανώτερα τμήματα.

Διατροφή: Παμφάγο. Στο φυσικό του περιβάλλον τρέφεται με άλγες, φυτοπλαγκτόν και διάφορους μικροοργανισμούς που "σαρώνει" από την επιφάνεια του βυθού. Στο ενυδρείο θα δεχτεί εύκολα κάθε είδους τροφή του εμπορίου. Νιφάδες, βυθιζόμενες ταμπλέτες, κατεψυγμένη, αποξηραμένη και ζωντανή τροφή. Απαραίτητη κρίνεται η παροχή ποιοτικής αποξηραμένης τροφής με βάση την σπιρουλίνα ή κάτι ανάλογο αλλά και φρέσκων λαχανικών. Προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε να μην καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνικών τροφών.
Η μεγάλη διάδοση και αναγνωρησιμότητα του, οφείλεται στην μοναδική του ικανότητα να καταναλώνει την μαύρη τριχοειδή άλγη (ΒΒΑ) την οποία όλα τα υπόλοιπα αλγοφάγα ψάρια αγνοούν. Αυτό όμως έχει οδηγήσει τους χομπίστες να το θεωρήσουν ως τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης της άλγης αυτής και έτσι να το εισάγουν σε ακατάλληλου μεγέθους ενυδρεία και σε ακατάλληλους αριθμούς (συνήθως ένα ή δύο άτομα). Συνήθως επιτυγχάνεται ο περιορισμός της ΒΒΑ (όχι η εξάλειψη της) με αντίτιμο την κακή διαβίωση και κατάληξη των ψαριών.
Όσο ενηλικιώνεται τείνει να προτιμά τις τροφές που του προσφέρουμε και να αδιαφορεί για τις άλγες.
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί όταν εισάγεται σε φυτεμένα ενυδρεία, καθώς δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα διάφορα είδη moss, ενώ έχει αναφερθεί πως θα "ροκανίσει" και άλλα λεπτεπίλεπτα φυτά.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Κατά μέσω ζει από 6-8 χρόνια αλλά υπάρχουν και αναφορές για ψάρια πάνω από 10 χρονών.

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Γενικά είναι φιλήσυχος προς τους υπόλοιπους συγκατοίκους του και μπορεί να συμβιώσει με τα περισσότερα είδη ενός κοινωνικού ενυδρείο με μερικές εξαιρέσεις. Δεν είναι συμβατό με παρόμοιου σχήματος ψάρια όπως με τα red tailed shark και flying fox. Η συνύπαρξη του με αυτά θα οδηγήσει σε επιθετικότητα και εδαφικές διεκδικήσεις. Επίσης θα παρενοχλεί ή θα κυνηγάει τα υπόλοιπα αλγοφάγα του ενυδρείου και θα ανταγωνίζεται τα υπόλοιπα βυθόψαρα (πχ corydoras). Τέλος, ο δραστήριος και υπερκινητικός χαρακτήρας του είναι πιθανό να ενοχλήσει κάποιες νανοκιχλίδες και να παρεμποδίσει την αναπαραγωγή τους.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Καθώς δεν υπάρχουν αναφορές για επανειλημμένες αναπαραγωγές του είδους από χομπίστες, οι όποιες αναπαραγωγές σε ενυδρείο πρέπει να θεωρούνται τυχαίες. Ωστόσο, οι μεγάλοι αριθμοί νεαρών ατόμων που είναι ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο πρέπει να υποθέσουμε πως έχει επιτευχθεί η αναπαραγωγή τους σε φάρμες εκτροφής με τη χρήση ορμονών.

Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα ιδιαίτερα κοινωνικό ψάρι και είναι πραγματικά απόλαυση να παρακολουθεί κανείς τις κινήσεις ενός κοπαδιού στο ενυδρείο. Δυστυχώς όμως πολύ σπάνια του δίνονται οι κατάλληλες συνθήκες. Μικρός αριθμός ψαριών και ελλιπή λίτρα το οδηγούν συχνά σε μαρασμό. Χαρακτηριστικό σημάδι ενός στρεσαρισμένου και σε κακή κατάσταση ψαριού, είναι το ξεθώριασμα της πλευρικής μαύρης γραμμής. Κάτι τέτοιο, όταν είναι εμφανίζεται τακτικά και όχι περιστασιακά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη καθώς το ψάρι μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στον θάνατο.
Συχνά συγχέονται με μερικά εμφανισιακά παρόμοια είδη και τα βρίσκουμε στο εμπόριο όλα να πωλούνται (ίσως και εσκεμμένα) κάτω από το όνομα SAE. Αυτά που συναντάμε συνήθως είναι τα εξής:

  • false siamensis (Epalzeorhynchus sp. ή garra taeniata ή garra cambodgiensis)
  • flying fox (Epalzeorhynchus kalopterus)
  • chinese algae eater CAE (Gyrinocheilus aymonieri)


Τρόποι αναγνώρισης:

Siamese algae eater (SAE)

Οριζόντια πλευρική γραμμή: Εκτείνεται από το ρύγχος του ψαριού ως την άκρη της ουρά; (εκεί που σχηματίζεται η διαχωρίζεται το ουραίο πτερύγιο). Τα όρια της σχηματίζουν τεθλασμένη γραμμή (ζιγκ ζαγκ) όταν το ψάρι ξεπεράσει τα 5 – 7 εκατοστά. Δεν υπάρχει καμιά ανοιχτόχρωμη γραμμή πάνω από αυτήν.
Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια είναι διαφανή ή ελαφρώς γαλακτώδη χωρίς καθόλου κόκκινο ή κίτρινο χρώμα.
Χρώμα: Το κάτω μέρος του σώματος του είναι ασημί – άσπρο, ενώ το πάνω είναι καφετί.
Έχει μια ιδιαίτερη στάση όταν ξεκουράζεται που το διακρίνει από τα υπόλοιπα. Δεν αναπαύεται πάνω στην κοιλιά του αλλά κρατά το σώμα του στον αέρα, στηριζόμενο στην ουρά και στα πτερύγια του.

false siamensis
Οριζόντια πλευρική γραμμή: Δεν εκτείνεται ως την άκρη της ουράς, αλλά σταματά στην βάση της εκεί όπου ξεκινά το ουραίο πτερύγιο. Τα όρια της είναι ομαλά. Υπάρχει μια διακριτή ανοιχτόχρωμη γραμμή που διαχωρίζει την μαύρη οριζόντια γραμμή που διατρέχει τα πλευρά του ψαριού από την ράχη του.
Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια του εκτός από το εδρικό είναι κιτρινωπά. Στο ραχιαίο πτερύγιο φαίνονται σκούρα σημάδια κυρίως στην βάση του.
Χρώμα: Το πάνω μέρος του σώματος του είναι ελαφρώς πιο σκούρο από του SAE και μερικές φορές μπορούμε να διακρίνουμε κόκκινο ή ροζ χρώμα γύρω από το στόμα του.

flying fox
Οριζόντια πλευρική γραμμή: Εκτείνεται από το ρύγχος ως την άκρη της ουράς αλλά το κομμάτι της που διατρέχει την ουρά είναι πιο σκούρο και πιο πλατύ. Πάνω από την οριζόντια γραμμή υπάρχει μια άλλη στενή χρυσωπή γραμμή.
Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια εκτός από τα θωρακικά έχουν σκούρες περιοχές και άσπρα ακροπτερύγια.
Χρώμα: Το χρώμα του είναι πιο "ζεστό" καφέ ή ακόμα και χρυσωπό.

CAE
Οριζόντια πλευρική γραμμή: Δεν είναι συνεχής, ούτε ομοιόμορφη όπως στα τρία προηγούμενα είδη. Έχει σκούρο γκρι ή καφέ χρώμα και ποικίλει στη μορφή της.
Πτερύγια: Όλα τα πτερύγια είναι διαφανή και στην ουρά υπάρχουν μικρά αλλά ευδιάκριτα καφέ στίγματα.
Χρώμα: Το χρώμα του είναι ανοιχτό καφέ με κάποια σκούρα σημάδια. Υπάρχει και σε αλφική μορφή.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω είδη η "βεντούζα" που έχει στο στόμα του επιτρέπει να προσκολλάται σε πέτρες και λεία αντικείμενα. Επίσης είναι περισσότερο εμφανής.

Έγινε επεξεργασία - theodor72
Link to comment
Share on other sites

Χρήστο, αυτή την επιθετική συμπεριφορά όταν ενηλικιώνονται την αποδίδεις στην προσπάθεια του κάθε αρσενικού να δημιουργήσει μια περιοχή και να την υπερασπιστεί ή όπως λες να δημιουργηθεί ένα α αρσενικό που να είναι ο αρχηγός του κοπαδιού. Εγώ έχω την εντύπωση πως ισχύει το πρώτο.

Επίσης όταν λες πως το κάθε ψάρι παίρνει τον δρόμο του, εννοείς πως ξεκινάει μια πιο μοναχική ζωή. Σωστά; Αυτό μας δίνει την εναλλακτική να διατηρήσουμε ένα και μόνο ψάρι σε λιγότερα λίτρα; Γιατί όπως καταλαβαίνεις η απόκτηση του σε ομάδα 6 και πλέον ατόμων είναι πολύ σπάνια ανάμεσα στους χομπίστες λόγω των λίτρων που απαιτούνται. Το γεγονός ότι τα ενήλικα σχηματίζουν χαλαρά κοπάδια κάνει αδύνατη την διατήρηση του σε ένα μέσο ενυδρείο. Γνωρίζεις αν κρατηθεί μόνο του ένα ενήλικο SAE έχει αφύσικη συμπεριφορά;

Link to comment
Share on other sites

Φωτογραφίες που παραχώρησε το μέλος Netspy

SAE2Netspy.jpgSAE1Netspy.jpg

SAE3Netspy_zpsc8518fcd.jpg

Έγινε επεξεργασία - theodor72
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι....

Πολλά ενυδρειακά καταστήματα και χομπίστες, χρησιμοποιούν και τις Ελληνικές "λαϊκές" ή κοινές ονομασίες κάποιων ψαριών πχ, αγγελόψαρο, ινδιάνο, κλόουν, γλείφτη κλπ...

Μήπως να βάζατε και αυτές?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το βάζουμε, αλλά το συγκεκριμένο έχει κάποια τέτοια ονομασία;;

Έγινε επεξεργασία - theodor72
Link to comment
Share on other sites

α δεν ξέρω... να του βρούμε μια? χα χα χα

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το βάζουμε, αλλά το συγκεκριμένο έχει κάποια τέτοια ονομασία;;

α δεν ξέρω... να του βρούμε μια? χα χα χα

"Αλγοφάης" μήπως :P :P xexexe

Link to comment
Share on other sites

Χρήστο, αυτή την επιθετική συμπεριφορά όταν ενηλικιώνονται την αποδίδεις στην προσπάθεια του κάθε αρσενικού να δημιουργήσει μια περιοχή και να την υπερασπιστεί ή όπως λες να δημιουργηθεί ένα α αρσενικό που να είναι ο αρχηγός του κοπαδιού. Εγώ έχω την εντύπωση πως ισχύει το πρώτο.

Επίσης όταν λες πως το κάθε ψάρι παίρνει τον δρόμο του, εννοείς πως ξεκινάει μια πιο μοναχική ζωή. Σωστά; Αυτό μας δίνει την εναλλακτική να διατηρήσουμε ένα και μόνο ψάρι σε λιγότερα λίτρα; Γιατί όπως καταλαβαίνεις η απόκτηση του σε ομάδα 6 και πλέον ατόμων είναι πολύ σπάνια ανάμεσα στους χομπίστες λόγω των λίτρων που απαιτούνται. Το γεγονός ότι τα ενήλικα σχηματίζουν χαλαρά κοπάδια κάνει αδύνατη την διατήρηση του σε ένα μέσο ενυδρείο. Γνωρίζεις αν κρατηθεί μόνο του ένα ενήλικο SAE έχει αφύσικη συμπεριφορά;

Θόδωρε συνήθως το κυρίαρχο αρσενικό επιβάλει την τάξη σε όλο το σμήνος , αν έχουμε πχ 10 κομμάτια τότε το κάθε ένα θα γευτεί ένα 10% κυνηγητό από το κυρίαρχο ψάρι, αν έχουμε δυο τότε το κάθε ψάρι θα δεχτεί κυνηγητό 50% και αν έχουμε ένα τότε θα βλέπουμε το ένα να ταλαιπωρεί το άλλο, ή αν είναι ισοδύναμα θα έχουμε συνέχεα στρες που πολύ εσφαλμένε το θεωρούν παιχνίδι και το κάνουν και κέφι.

Αν έχουμε δυο θηλυκά τότε δεν θα παρατηρήσουμε αυτό το φαινόμενων ζουν ποιο ειρηνικά αναμεταξύ τους, ενώ αν έχουμε ζευγάρι θα παρατηρούμε συχνά όμορφους χορούς και παιχνίδια. Αν όμως το ζευγάρι δεν τα βρει αναμεταξύ τους τότε το θηλυκό θα τρώει κυνηγητό, είναι ένα ρίσκο.

Από τα παραπάνω όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να προτείνω να βάλει κάποιος 2 ψάρια, γιατί μπορεί να είναι 2 θηλυκά και να μην έχουμε πρόβλημα,

μπορεί να είναι ζευγάρι που να τα βρουν και πάλι να μην έχουμε πρόβλημα,

μπορεί να είναι ζευγάρι και να μην τα βρουν οπότε θα έχουμε πρόβλημα,

μπορεί να είναι 2 αρσενικά οπότε θα έχουμε πρόβλημα.

Και τέλος πρέπει να τα έχεις ζήση τα ψάρια για να ξεχωρίζεις τα θηλυκά από τα αρσενικά και ποτέ δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε όσο είναι μικρά.

Αν βρούμε έναν που έχει δυο ψάρια μεγαλωμένα και φιλήσυχα τα οποία θα θέλει να τα δώσει, τότε δεν πιστεύω να υπάρξει πρόβλημα παρόλο που δεν συμφωνώ και επικροτώ την συντήρηση μόνο 2 SAE.

Όταν μεγαλώσουν όπως είπα γίνονται μοναχικά ψάρια υπάρχουν όμως στιγμές που χρειάζονται το ένα το άλλο για κανένα παιχνιδάκι και για να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνα τους.

Όταν φιλοξενούμε μόνο ένα ψάρι θα δούμε ότι ποτέ δεν θα φτάσει το μέγιστο της ηλικίας, αυτό και μόνο κάτι θέλει να μας πει.

Εκτός αυτού δεν βλέπεις στο ψάρι την συμπεριφορά που θα έπρεπε να έχει, είναι μόνο του και κάθετε νωχελικά σε διάφορα ξύλα, πέτρες, φύλα, δεν έχει κανέναν να παίξει και δεν έχει καμιά δραστηριότατα.

Όπως είπα παρόλο που αρκετές ώρες κάθετε το κάθε ένα μόνο του ξαφνικά σαν να έγινε κάτι μαζεύονται όλα μαζί και τρέχουν σαν τρελά για κάποια ώρα κανουν τσαλουμια και κολπάκια και μετά σκορπά το κοπάδι, ενδιάμεσα έχει παιχνιδάκια ανά δυο άτομα και χορούς ζευγαρώματος μεταξύ θηλυκού και αρσενικού.

Γνωρίζω πως βάση τα λίτρα που θέλουν είναι δύσκολη να τα συντηρήσουμε σε μεγάλο αριθμό αλλά τη να κάνουμε κάποτε πρέπει το κάθε ψάρι να μάθουμε να το συντηρούμε σε σωστά λίτρα και να αφήσουμε τα θέλω μας από έξω. Δυστυχώς μόνο στους δίσκου προσφέρουμε επαρκή λίτρα και εμμένουμε και επιμένουμε να τους συντηρούμε σωστά, τα άλλα ψάρια λίγο πολύ τα κάναμε κλοτσοσκούφια.

------------

Το ελληνικό όνομα είναι

Σιαμαίος αλγοφάγος

------------

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...