Jump to content

pleaze thelo voitheia!


bozo

Recommended Posts

Kalispera! :thaman:

O antras mou, mou efere sto spiti ena enidreio kapoiou filou pou ekleise to grafeio tou kai den eihe ti na to kanei. To megethos tou einai 60x30x30. Ehontas valei mono diakosmitika eidi (vrahakia, fita,k.l.p.), haliki kai nero (pera apo ta ilekrika eidi pou ta eihe) mou efere i fili mou horis na xerei 2 tigrakia. Diavazontas loipon gia ta enidreia sto site etrexa tin alli mera se petshop na promithefto ta aparetita kai ohi mono gia na ta soso. Meta apo peripou 2 evdomades kai afou to enidreio meta apo test fenetai o.k. kai afou katafera na soso kai ta tigrakia pigame sto petshop kai mas eipan oti mporoume na valoume merika eidi pou mas deixane. Peirame loipon 1 gatopsaro (corydoras paleatus), 1 pleco kai 2 angelfish.

Ta vlepo oti siniparhoun arketa kala alla eho kai tis amfivolies mou giati diavazontas oles autes tis meres eho katalavei oti merikoi ipaliloi sta petshop den niazontai kai deinoun lathos plirofories...

Tha ithela na me enimerosei kapoios an mporei, gia to posa litra enidreiou eho katarhin (einai allo ta litra nerou kai ta litra enidreiou? ti enooun?), kathe pote einai kalo na allazo nero kai poios einai o sostos tropos, kathos episeis gia to posa psaria kai poia tha mporousa isos na valo sti sineheia gia na zoune ola mazoi eftihismena kai ego iremi... pou apo ekei pou evala tis fones otan eida to enidreio, tora eho hasei ton ipno mou...

Elpizo sti voitheia sas kai ti katanoisi sas kathos eimai arharia...

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν καλησπέρα και καλώς ήρθες στην παρέα μας (και στο χόμπυ μας).

Μπορείς να βρείς απαντήσεις για τις περισσότερες ερωτήσεις σου κάνοντας μια αναζήτηση σε παλιά θέματα.

Εν ολίγοις, τα μικτά λίτρα του ενυδρείου σου είναι 54 (60*30*30). Με τον όρο μικτά εννοούμε τα λίτρα που χωράει το ενυδρείο βάσει των διαστάσεών του. Στην πραγματικότητα τα λίτρα είναι λιγότερα, γιατί πρέπει να αφαιρέσουμε διάφορα πράγματα που μας κόβουν λίτρα, όπως πχ ότι δεν γεμίζουμε το ενυδρείο μέχρι πάνω πάνω, καθώς και τον όγκο των πραγμάτων που έχουμε μέσα στο ενυδρείο (χαλίκι, θερμοστάτη, φίλτρο, διακοσμητικά).

Νομίζω ότι βιάστηκες να βάλεις ψάρια, ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής, ότι έβαλες πολλά ψάρια μαζί. Αναφέρεις ότι έχεις κάνει τέστ στο ενυδρείο και είναι ΟΚ, δεν μας λές όμως τι τέστ έχεις κάνει. Έχεις μετρήσεις για αμμωνία, ΝΟ2 και ΝΟ3; Στη φάση που βρίσκεσαι, δηλαδή στο στήσιμο ενός νέου ενυδρείου, αυτά είναι τα πιο σημαντικά. Σου λέω ότι βιάστηκες να βάλεις πολλά ψάρια, γιατί φοβάμαι ότι το ενυδρείο σου δεν έχει ακόμα την ωριμότητα να σηκώσει τέτοια απότομη επιβάρυνση στο βιοφορτίο. Με δυο λόγια, προσθέτοντας πολλά ψάρια, προσθέτεις και αρκετό βιοφορτίο (τα απόβλητα που παράγουν δηλαδή), το οποίο μπορεί να τα βάλει σε κίνδυνο αν το φίλτρο σου δεν έχει ωριμασει αρκετά για να ανταπεξέλθει.

Επίσης, τα ψάρια που έχεις βάλει χρειάζονται περισσότερα λίτρα από αυτά που έχεις. Αυτό μπορεί να έχει άμεση συνέπεια την αύξηση του βιοφορτίου που ανέφερα παραπάνω, αλλά μακροπρόθεσμα θα έχει και άλλες δυσάρεστες συνέπειες, όπως για παράδειγμα το στρεσάρισμα των ψαριών, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε ασθένειες.

Το πόσα ψάρια μπορείς να βάλεις και τι είδη, έχει αναφερθεί σε κάποιο πρόσφατο post που αδυνατώ να βρώ αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσες να βάλεις ένα κοπαδάκι από tetra ή μερικά ζωοτόκα.

Η αλλαγή νερού είναι συνιστώσα του βιοφορτίου που έχει το σύστημά σου. Σε γενικές γραμμές, μια αλλαγή 40-50% του νερού σε εβδομαδιαία βάση θεωρείται αρκετή. Η διαδικασία είναι απλή: Αδειάζεις το νερό από το ενυδρείο χρησιμοποιόντας ένα σωλήνα (βουτάς τη μια άκρη στο ενυδρείο, ρουφάς από την άλλη και αφήνεις το νερό να τρέξει σε ένα κουβά). Με αυτό τον τρόπο μπορείς να καθαρίζεις και το βυθό του ενυδρείου σου από τις ακαθαρσίες των ψαριών, γεγονός που θα βοηθήσει αρκετά την εικόνα του ενυδρείου σου, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του. Στη συνέχεια προσθέτεις νερό στον κουβά μαζί με αντιχλώριο, περίπου στην ίδια θερμοκρασία που έχει και το νερό του ενυδρείου σου. Από εκεί γεμίζεις το ενυδρείο σου, κατά προτίμηση με έναν κυκλοφορητή, για να μην κουράζεσαι.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μη σε κούρασα. Ότι άλλο θέλεις μη διστάσεις να ρωτήσεις.

Και πάλι καλωσήρθες! :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο σου πρέπει να έχει περί τα 40-45 λίτρα καθαρό νερό μέσα, πράγμα που το καθιστά ακατάλληλο για τα ψάρια που έβαλες... Το γατόψαρο δεν κάνει να είναι μόνο του αλλά σε κοπάδι και τα σκαλάρια γίνονται αρκετά μεγάλα... Οσο για τον pleco (ανάλογα το είδος του) μπορεί να γίνει μέχρι και τεράστιος..! Μια καλή λύση είναι να τα επιστρέψεις στο μαγαζί που τα πήρες ή να τα δώσεις σε κάποιον που να μπορεί να τα έχει στα κατάλληλα λίτρα (πάνω από 120) και συνθήκες, γιατί το ενυδρείο σου κατά τη γνώμη μου και από την εμπειρία μου, κάνει μόνο για λίγα και μικρά ψαράκια, πχ 5 γκάππυ και 3 γαρίδες maximum, ή για μόνο ένα Μονομάχο (στο οποίο θα είναι "Βασιλιάς" μαζί με μερικά εύκολα φυτά), ή για ένα ζευγάρι μικρόσωμων κιχλίδων (πχ kribensis ή ramirezi).

Νερό στο ενυδρείο πρέπει να αλλάζεις κάθε εβδομάδα το ένα τρίτο περίπου, αφού προσθέσεις πρώτα στο φρέσκο την κατάλληλη ποσότητα αντιχλώριου πριν το ρίξεις μέσα. Η ύπαρξη στρωμένου φίλτρου καθώς και θερμαντήρα, θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση...

Ομως είναι αρκετά αυτά που πρέπει να μάθεις για να μπορείς να φροντίζεις σωστά το ενυδρείο σου και τα ψάρια σου, οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε πρώτη φάση είναι να ξεκινήσεις να διαβάζεις τα θέματα του φόρουμ, πράγμα που θα σε βοηθήσει πολύ στο να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου.

Καλώς ήλθες στο Aquazone και στο υπέροχο χόμπι του ενυδρείου.

Υ.Σ.: Να γράφεις με πεζά ελληνικά και όχι με greeklish, γιατί μας βγαίνουν τα μάτια να τα διαβάσουμε και δυσκολευόμαστε φοβερά να καταλάβουμε το νόημα μερικές φορές. :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα σας αλλά και για την βοήθεια σας...

Το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι, ότι η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη της αμάθειας. Όσο διαβάζω διαπιστώνω ότι η συμπεριφορά των scalares δεν είναι και τόσο καλή και αυτό γιατί τα tiger τα κυνηγάνε και εκείνα στρεσάρονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Δυστυχώς δε τα δέχονται πίσω…

Σήμερα το πρωί έκανα ξανά τεστ (έχω τα aguavital multistick) και βλέπω: το no2 είναι οκ, το no3 είναι 0-10, to GH είναι περίπου 10, το KH είναι περίπου 4 και το PH είναι από περίπου 7,6.

Διαβάζω συνέχεια όσο έχω χρόνο και προσπαθώ για το καλύτερο του ενυδρείου μας. Το κακό στην υπόθεση για μένα αλλά φαντάζομαι και για πολύ κόσμο αρχάριο είναι η παραπληροφόρηση στα καταστήματα από υπαλλήλους που δεν έχουν ούτε τις βασικές γνώσεις για τα ενυδρεία.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Θα κάνω όπως μου είπατε για το καθάρισμα του ενυδρείου και θα σας ενημερώσω.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και για το ενδιαφέρον σας.

Link to comment
Share on other sites

Ακολούθησε τις συμβουλές που σου έδοσαν και συνέχισε να ενημερώνεσαι μέσα από συζητήσεις και άρθρα. Όλα θα πάνε καλά. Στην αρχή όλοι πέσαμε σε παρόμοιες παγίδες. Σου εύχομαι καλή συνέχεια.

Υ.Γ.: Ακόμα και αν προκύψουν προβλήματα μην απογοητεύεσαι. Θέσε τα ερωτήματα σου και ενημερώσου για οτιδήποτε θέλεις να κάνεις στο ενυδρείο σου πριν το κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στο site και το χόμπι.

Απλά θα σου πω να μην απογοητευτείς σε τυχόν αναποδιές ή απώλειες που μπορεί να συμβούν. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε παρόμοιες περιπέτειες όταν πρωτοξεκινούσαμε. Από τα post σου σε βλέπω ικανή να ανταπεξέλθεις και με όρεξη για να μάθεις. Καλή συνέχεια :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου και καλώς όρισες στο site.

Link to comment
Share on other sites

:thaman:
Link to comment
Share on other sites

:thaman::thaman::wootwoot:

Καλώς ήρθες, καλό διάβασμα και μην το βάζεις κάτω!

Εύχομαι να αποκτήσεις ένα μεγαλύτερο ενυδρείο, τα πράγματα θα είναι πολύ πιό εύκολα και θα έχεις πολύ καλύτερες επιλογές! Στην παρούσα κατάσταση συμφωνώ 100% με τον φίλο filoxeno, το ενυδρείο σου είναι πολύ μικρό για αγγελόψαρα, τα τιγράκια θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πέντε για να μην παρενοχλούν με τον "παληοχαρακτήρα" τους τους υπόλοιπους συγκατοίκους, τα corydoras θα έπρεπε να είναι σε ομάδα, ακόμα και διαφορετικά είδη τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους και είναι πολύ όμορφα ;)

Μην απογοητεύεσαι, σαν αρχάρια θα αντιμετωπίσεις και πολύ δύσκολες στιγμές, μιλάω από προσωπική πείρα με ένα σωρό προβλήματα που αντιμετωπίζω αυτή την στιγμή, όμως... πιστεύω πως αξίζει τον κόπο :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στο site και το χόμπι.

Απλά θα σου πω να μην απογοητευτείς σε τυχόν αναποδιές ή απώλειες που μπορεί να συμβούν. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε παρόμοιες περιπέτειες όταν πρωτοξεκινούσαμε. Από τα post σου σε βλέπω ικανή να ανταπεξέλθεις και με όρεξη για να μάθεις. Καλή συνέχεια :thaman:

Καλως ηρθες στο ΑΖ.

Link to comment
Share on other sites

Καλωστην ... :thaman:

Καλη διαμονη ... :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά έχω εντυπωσιαστεί με την φιλόξενη υποδοχή σας αλλά και με τη καλή δουλεία στο site…

Διαβάζω συνέχεια και ενημερώνομαι…

Γι’ αυτό και εχτες το πρωί πήγαμε σε ένα μαγαζί μονό με ενυδρεία και ρωτήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα ψαράκια που έχουμε γιατί μας πληροφόρησαν λάθος και πήραμε ψαράκια που όχι μόνο δεν ταιριάζουν μεταξύ τους αλλά δεν είναι και κατάλληλα για το ενυδρείο μας. Ευτυχώς οι άνθρωποι μας βοήθησαν… Πέρανε τα angelfish και το pleco στο μαγαζί τους και εμείς πήραμε 2 green tigers και ακόμα ένα Peppered Cory. Τα γατόψαρα είναι μια χαρά αλλά τα τιγράκια που είχα (tiger barbs) κυνηγούσανε τα καινούρια με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνέχεια το ένα από τα δυο στην επιφάνεια. Σήμερα βάλαμε άλλα 4 τιγράκια (2 orange albino tigers+ 2 red albino tigers) και τώρα φαίνονται μια χαρά όλα… :thaman:

Ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζεται αν αυτό το κυνηγητό είναι παιχνίδι ή τυχόν κυνηγητό για ζευγάρωμα γιατί κάπου διάβασα ότι κυνηγάνε και δαγκώνουν τις ουρές από αλλά είδη ψαριών αλλά το δικό τους είδος το προστατεύουν. Έχετε καμία πληροφορία να μου δώσετε για αυτά? Πάντως για την ώρα είμαστε οκ από ψάρια και αρχίζουμε να ψαχνόμαστε για μια μελλοντική αλλαγή ενυδρείου…

Παρεπιπτόντος δεν σας συστήθηκα… Το όνομα μου είναι Αντωνία.. Το bozo είναι πειραχτικό παρατσούκλι φίλων…:thaman: και πλέον το όνομα του γάτου της κολλητής μου!!!

Link to comment
Share on other sites

εκανες καλη επιλογη που ηρθες :thaman::wootwoot:;)

ΚΑΛΩ ΟΡΙΣΕΣ!!!!! :thaman:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

:bowdown:

καλως ηρθες..καλο διαβασμα,και παντα να απολαμβανεις το ενυδρειο σου!!

φιλικα,Γιαννης

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες στο ΑΖ και καλη συνεχεια!! :bowdown::thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...