Jump to content

Άλγη Παντού!!


Selene

Recommended Posts

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Υπάρχει στα τζάμια, στο χαλίκι, στα φυτά παντού

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- Ενυδρείο: 70 λίτρα, τρέχει 3 μήνες ( 1 μήνα με ψάρια)
- Φωτισμός: T8- 1x15W, Reflector 1 , 8 ώρες την ημέρα
- Βυθός και Υπόστρωμα: Ψιλόκοκκο χαλίκι χαλαζιακό μαύρο
- Διοξείδιο του Άνθρακα: -
- Οξυγόνο: Ανατάραξη επιφάνειας: χαμηλή
- Φίλτρανση: filter wool, siporax mini, μπλε σφουγγάρι και κεραμικό βιολογικό υλικό
- Φυτα: 2x Hygrophila difformis,4x vallisneria, 1x anubia nana και 2x echinodorus bleheri
- Ψάρια: 8 pseudomugil furcatus
- Ρουτίνες: 3 φορές την ημέρα τροφή flakes για τροπικά ψάρια, 1 φορά την εβδομάδα: 30% αλλαγή νερού και αλλαγή το ενυδρειακό βαμβάκι και προσθήκη 5ml βακτήρια της API

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- PH: 7,5
- KH: 125,3 ppm
- GH: 161,1 ppm
- ΝΗ3/NH4: 0 mg
- ΝΟ2: 0 mg
- ΝΟ3: 5 mg
- PO4: -
- Fe: -
- CO2: -
- Θερμοκρασία: 26

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ: API
-Strips:
-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Είδος Φυτού:
- Ιστορικό Φυτού:
- Συμπτώματα που παρουσιάζει:
- Ιστορικό πιθανών ασθενειών των ψαριών και των φυτών:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)
-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:
-Δοσολογία:
-Χρόνος Χρήσης:
-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

post-60329-0-05726000-1429975878_thumb.jpegpost-60329-0-09070100-1429975879_thumb.jpegpost-60329-0-90149700-1429975880_thumb.jpegpost-60329-0-18522400-1429975882_thumb.jpegpost-60329-0-85567400-1429975883_thumb.jpeg
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Είχε εμφανιστεί από τις πρώτες εβδομάδες λίγη καφέ άλγη στα φυτά, βυθό και τζάμια και θεώρησα ότι είναι φυσιολογικό λόγω νεοσύστατου ενυδρείου. Πριν βάλω τα ψάρια, στην πρώτη αλλαγή νερού που έκανα κλάδεψα λίγο τα φυτά και καθάρισα παρα πολύ καλά όπου έβλεπα ότι υπάρχει άλγη , αφού πέρασε μία εβδομάδα με τα ψάρια μέσα δεν φαινότανε τίποτα είχε καλύψει όλα τα τζάμια, ξανακαθάρισα , έκανα ξανά αλλαγή νερού και μετά από 3 μέρες τα ίδια, αυτή τη στιγμή υπάρχει παντού αλλά δεν είναι μόνο καφέ, γύρω από τα φυτά είναι σαν μούχλα και το νερό μυρίζει αρκετά. Στα τζάμια στην αρχή είναι σαν καφέ σκόνη και όταν τα καθαρίζω με το σφουγγάρι μαζεύεται ένα μαύρο-σκούρο πράσινο πράγμα σαν γλίτσα. Προσπάθησα να αναγνωρίσω τι είναι από φωτογραφίες αλλά μου μοιάζει με περισσότερα από ένα είδη γι' αυτό θέλω βοήθεια. Αν δεν βοηθάνε οι φωτογραφίες θα βάλω κι άλλες.

 

Έγινε επεξεργασία - Selene
Link to comment
Share on other sites

Κατά πάσα πιθανότητα είσαι εδώ.

 

Ακολούθησε την αντιμετώπιση που προτείνει το άρθρο. Κατα προτίμιση , πρώτα με συσκότιση. :)

Link to comment
Share on other sites

Selene εχεις λιγο απο ολα δυστηχως και πιθανοτατα ευθυνετε το χαλικι που μονο χαλαζιακο δεν το λες. Απο που το πειρες; το ξεπλυνες καλα; εμενα για ποταμισιο μου φαινετε. Εβαλες τελευταια και κανενα ξυλο; βαλε και μια γενικη φωτο και πες μου ποιο φιλτρο εχεις. Το ασπρο στο βυθο ειναο μυκιτας, η βλεννα ειναι βιοφιλμ και το πρασινο σκουρο στα φυτα κυανο βακτηριο.

Link to comment
Share on other sites

Tο χώμα είναι αυτό σε μαύρο http://www.aquavivere.gr/shop-products/chwmata-upostrwmata-petcumulus/chalaziakh-ammos-gkri-0-6-1-2-mm ,έκανα το τεστ με το aquaforte και δεν άφρισε και το ξέπλυνα πάρα πολύ καλά. Επίσης το ph μου είναι το ίδιο με της βρύσης άρα λογικά θα είναι χαλαζιακό. Το πρόβλημα έχει γίνει πάρα πολύ έντονο τον τελευταίο μήνα. Το φίλτρο είναι αυτό απλά έχω βγάλει τον άνθρακα και έχω βάλει siporax mini. Δεν έχω προσθέσει τίποτα καινούριο. Το καφέ που φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία δεν είναι στο βυθό αλλά στο τζάμι.

Έγινε επεξεργασία - Selene
Link to comment
Share on other sites

Έτσι ήτανε πριν έξι μέρες που έκανα αλλαγή νερού και το καθάρισα. Θα προσθέσω πρόσφατη αργότερα. Το φίλτρο είναι αυτό http://www.aquatlantis.com/index.php?id=68&tbl=registos.

post-60329-0-56686600-1429984589_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - Selene
Link to comment
Share on other sites

Ποιο φιλτρο ειπαμε χρησιμοποιεις; Απο κυκλοφορια στο ενυδρειο πως ειναι τα πραγματα;

Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι τώρα , καθάρισα με τον μαγνήτη λίγο το μπροστινό τζάμι χθες και ήδη έχει αρχίσει να μαζεύει πάλι.

post-60329-0-20711900-1429986313_thumb.jpegpost-60329-0-73172800-1429986315_thumb.jpegpost-60329-0-27639200-1429986317_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Δυστηχως οι φωτο ειναι πολυ χαμηλης αναλυσης και δεν βγαζω ευκολα ακρη. το χαλικι δεν μπορω να καταλαβω καλα αν ειναι χαλαζιακο, αλλα και το ποταμισιο δεν θελει να πει οτι ειναι ασβεστολιθικο ντε και καλα. οπως και να εχει δεν ειναι ιδιαιτερης ποιοτητας μια που εχει πολυ αναμεικτη κοκκομετρια. Το θεμα ειναι οτι απο την μια ταιζεις πολυ και απο την αλλη στο φιλτρο σου η αντλια ειναι πολυ μικρη για τα λιτρα σου με αποτελεσμα απλα να κατουραει και ο βυθος να ποτιζει απο τα αποβλυτα μια που δεν υπαρχει καλη κυκλοφορια του νερου, ειδικα στα φυτεμενα το προβλημα γινετε μεγαλυτερο με την φυτομαζα να φρεναρει την ροη. Μεσα σε αυτους τους μηνες λοιπον συσωρευτικαν αρκετα οργανικα αποβλητα στο βυθο και με την αυξηση της θερμοκρασιας αρχιζουν να εμφανιζονται και τα προβληματα.

Οποτε κανεις πολλη καλη σκουπα βυθου, καθαριζεις τα μηχανικα φιλτρα και βαζεις μια μεγαλυτερη αντλια στο φιλτρο αν χωραει γυρω στα 800 λιτρα ανα ωρα κατεμε η αλλιως προσθετης καποιο αλλο φιλτρο.

Link to comment
Share on other sites

Aπο τις φωτο που εβαλες; δυστηχως δεν μπορω να καταλάβω..

Γιατι προσθετεις βακτηρια?

Και γιατι ταιζεις 3 φορες την ημέρα? ..

Link to comment
Share on other sites

Σκέφτομαι να πάρω εξωτερικό φίλτρο. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο για να το παραγγείλω άμεσα; Πόσες φορές πρέπει να ταίζω; Μέχρι να αλλάξω το φίλτρο να κάνω συσκότιση 3-4 μέρες και να ταίζω μία φορά τη μέρα;

Έγινε επεξεργασία - Selene
Link to comment
Share on other sites

επρεπε ήδη να ειχες παρει εξωτερικο φιλε μου θα δεις μεγαλη διαφορα ..οσο για την αλγη κοιτα λιγο και τν φωτισμο σου..

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το topic για το βασικό εξοπλισμό, ο φωτισμός μου νομίζω είναι εντάξει και τα φυτά τα έχω κλαδέψει δύο φορές , αναπτύσονται πολύ γρήγορα. Το μετάνιωσα που δεν πήρα εξωτερικό από την αρχή , μπορεί να με βοηθήσει κάποιος με τα παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

Οποιοδηποτε εξωτερικο φιλτρο και να παρεις σε 70 λιτρα θα σε καλυψει απολυτα!

Οποτε διαλεξε ενα συνφωνα με τα χρηματα που διαθετεις και κοιταξε να εχει αρκετο χωρο για βιολογια,να χωραει τουλαχιστον ενα λιτρο βιολογικο υλικο εκτος απο τα σφουγγαρια κτλ. fluval/eheim αριστη ποιοτητα αλλα λιγο ακριβα.Κινεζικα dolphin/atrso/sun sun μην τα φοβασαι επισης,καλη ποιοτητα οικονομικα με αρκετο χωρο.Οτι θες επιλεγεις.Αν εχεις σκοπο στο μελλον να πας σε μεγαλυτερο ενυδρειο τοτε παρε κατι μεγαλο και με δυνατη ροη,αν εχεις σκοπο να μην μεινεις με αυτο οποιο εξωτερικο και να παρεις θα εισαι οκ.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το topic για το βασικό εξοπλισμό, ο φωτισμός μου νομίζω είναι εντάξει και τα φυτά τα έχω κλαδέψει δύο φορές , αναπτύσονται πολύ γρήγορα. Το μετάνιωσα που δεν πήρα εξωτερικό από την αρχή , μπορεί να με βοηθήσει κάποιος με τα παραπάνω;

 

15w σε 70 λιτρα ενυδρειο ειναι τιποτα..πολυ χαμηλος φωτισμος.

Επισης,ποσα κελβιν ειναι η λαμπα που εχεις?

Link to comment
Share on other sites

Η λάμπα είναι led και είναι 5000 kelvin . Τα φυτά που έχω δεν έχουν χαμηλές απαιτήσεις; Εφόσον αναπτύσονται πολύ γρήγορα όπως και τα διάφορα είδη άλγης δεν σημαίνει ότι το φως είναι αρκετό; Παρήγγειλα το fluval 306 τελικά , να έχω κλειστό το φως προς το παρόν μέχρι να αλλάξω το φίλτρο;

Έγινε επεξεργασία - Selene
Link to comment
Share on other sites

Το fluval ειναι πολυ καλη επιλογη. Προσωπικα δεν θεωρω τον φωτισμο την αιτια της καταστασης του ενυδρειου σου. Κανε αυτα που σου ειπα και θα δεις διαφορα.

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Για να ειμαι σαφης θα προσθετα ακομη μια για να φυγει η διατομικη καφε αλγη.

Link to comment
Share on other sites

Διαβαζωντας την τελευταια απαντηση μου, σαφης ηθελα να γινω αλλα σαφης δεν εγινα οποτε ανανεωνω την απαντηση μου. 

 

Τα παιδια που αναφερουν να κοιταξεις λιγο τον φωτισμο σου εν μερη εχουν δικιο. Τα 15 βατ λαμπας για τα λιτρα του ενυδρειου σου ειναι οντως λιγα για το καλο των φυτων σου και για να αντιμετωπισεις την καφε αλγη στα τζαμια σου, δηλαδη την διατομικη αλγη οπου αυξανωντας τα βατ θα φυγει ποιο ευκολα. Αλλα δεν ειναι απο την αλλη η αιτια ολων των αλλων αλγεων και του μυκιτα και βιοφιλμ. Εκει εχει σχεση η φιλτρανση σου και το υπερβολικο ταισμα (μια φορα την ημερα και πολυ ειναι). Επισης ξαναδιαβαζωντας την απαντηση σου μου ειχε διαφυγη το οτι η λαμπα ειναι λεντ. Δεν εχω προσωπικη εμπειρια απο αυτου του τυπου τις λαμπες  μια που για την ωρα αποφευγω αυτη την τεχνολογια μια που εχουν αρκετα εστιασμενο φως και αυτο δεν βοηθαει με τις αλγες. Κατα τα αλλα τα Κελβιν ειναι μια χαρα.

 

Οποτε το θεμα τωρα ειναι αρχικος πως θα κανουμε μια καλη συντηρηση του βυθου. θα σβησεις τα φιλτρα στο ενυδρειο σου και θα αρχισεις ρουφώντας  σιγα σιγα πρωτα την επιφανεια για να φυγουν τα χοντρα (πετσες). Ισως με ενα απλο λαστιχο να ειναι καλυτερα το σιφωναρισμα μια που θα εχει μεγαλυτερη δυναμη και δεν θα μπουκωνει ευκολα οπως η σκουπα.  Μετα παρε την σκουπα και την βυθίζεις μεσα στο χαλικι τοπικα, ετσι θα δεις πως θα βγαζει καφετιλα  ο βυθος και ταυτοχρονα δεν θα ρουφαει το χαλικι για να βγει εξω. Οταν σταματα η καφετιλα βγαζεις την σκουπα και την βυθιζεις παραδιπλα. 

 

Οταν τελιωσεις την ολη διαδηκασια γεμιζεις παλι το ενυδρειο σιγα σιγα με προετοιμασμενω νερο, (θερμοκρασια 25C, αντιχλωριο)

Βαλε για μια μερα να δουλευουν τα φιλτρα και την επομενη ξεπλενεις τα σφουγγαρια. Για καμια εβδομαδα κανε δυνατη αναταραξη για να οξυγωνωθει καλα και ο βυθος και μετα το βαζεις να εχει μια χαλαρη αναταραξη.

Link to comment
Share on other sites

Η λάμπα είναι led και είναι 5000 kelvin . Τα φυτά που έχω δεν έχουν χαμηλές απαιτήσεις; Εφόσον αναπτύσονται πολύ γρήγορα όπως και τα διάφορα είδη άλγης δεν σημαίνει ότι το φως είναι αρκετό; Παρήγγειλα το fluval 306 τελικά , να έχω κλειστό το φως προς το παρόν μέχρι να αλλάξω το φίλτρο;

 

Θεωρω ως κυριο παραγωντα της αλγης που εχεις τον φωτισμο.Απο την μια,ειναι πολυ λιγος για τα λιτρα σου και απο την αλλη τα λεντ ειναι περιεργα και πολλες φορες δεν ειναι σωστα.

Επισης τα κελβιν που εχεις δεν ειναι τελειως λαθος,αλλα οταν εχουμε 1 λαμπα βαζουμε 6500Κ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Πόσα watt θα είναι αρκετά για το ενυδρείο μου, και το μεγάλο θέμα είναι που θα βρω λάμπα;  Έψαξα αρκετά αλλά δεν βρίσκω κάποια που να κάνει στο καπάκι μου το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να το μετατρέψω;;

Έγινε επεξεργασία - Selene
Link to comment
Share on other sites

Καλο ειναι να εχεις γυρω στα 40 βατ για ευκολα προς μετριας δυσκολιας φυτα. Απο εκει και περα ναι θα χρειαστει καποια μετατροπη στο καπακι βαζοντας η τ5 λαμπες η cfl λαμπες οικονομιας.

Link to comment
Share on other sites

Καλο ειναι να εχεις γυρω στα 40 βατ για ευκολα προς μετριας δυσκολιας φυτα. Απο εκει και περα ναι θα χρειαστει καποια μετατροπη στο καπακι βαζοντας η τ5 λαμπες η cfl λαμπες οικονομιας.

Επειδή βλέπω δύσκολη τη μετατροπή στο καπάκι για να πάρει 2 λάμπες και δεν νομίζω ότι θα αντέξει κιόλας οποιαδήποτε παρέμβαση, σκέφτηκα να βάλω led ταινίες. Ποια είναι η γνώμη σου;
Link to comment
Share on other sites

Πες μου σε παρακαλω το μηκος του ενυδρειου σου.

Link to comment
Share on other sites

http://www.aquavivere.gr/shop-products/psaria-fwtismos-hagen/glo-t5-ballast-2x24watts

πχ οι Τ5 στα 24 βατ ειναι 55 cm μηκος. Μια ευκολη λυση ειναι το παραπανω συστημα φωτισμου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...