Jump to content

Ερώτηση προς τους γνωστές του είδους


20VT

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους fun.

Στο κοινόβιο δισκοενυδρείο μου υπάρχει ένα ζευγάρι το οποίο τα πάει καλά με τη γονική συμπεριφορά. Μάλιστα την τελευταία φορά, με κάποιο τέχνασμα που διάβασα εδώ μέσα, κατάφερα να δω μωρά να κολυμπούν. (Βλέπε φωτό...)

post-2319-1176378247_thumb.jpg

Έτσι αποφάσισα να εγκαταστήσω μια γεννήστρα (Juwel 120 - 60*40*50).

To νερό το ετοιμάζω σε βαρέλι με 1 φίλτρο δικτύου (προφίλτρο 5μ+ενεργό άνθρακα) + R.O (3 σταδίων) + στήλη ρητίνη. Το τελικό νερό που παίρνω έχει τιμές GH, KH : 0 και PH: 5-5,5. Στο τελικό νερό προσθέτω 30% νερό βρύσης το οποίο έχει περάσει από το φίλτρο δικτύου.

Όλα καλά αν προσθέσουμε και το διοξείδιο που υπάρχει στο κοινόβιο.

Στη γεννήστρα όμως που δεν υπάρχει δυνατότητα για διοξείδιο τι γίνεται με την σταθερότητα του PH?? (Επιθυμητή τιμή 6,5)

Όλες οι δοκιμές που έχω κάνει είναι άκαρπες.

30% νερό βρύσης KH 3, PH 7+

Σόδα KH 2, PH 7.5

Με τύρφη ούτε λόγος για σταθερότητα.

Η μόνη λύση που μπορεί να έχει αποτελέσματα είναι ένα buffer, αλλά κάνει για νερό που προορίζεται για γεννήστρα?

Αν γνωρίζει κάποιος κάτι περισσότερο ας μου πει.

Κάθε πρόταση μπορεί να δοκιμαστεί.

Ευχαριστώ...

PS. Πολλά από αυτά που γνωρίζω τα οφείλω σε αυτό το forum. Οφείλω ένα ευχαριστώ, στους συντελεστές και όλους τους χρήστες.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν να σε συγχαρώ για την επιτυχία σου. Το γεγονός ότι τα αυγά εκκολάφθηκαν και βγήκαν νύμφες, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα.

Ένας τρόπος για να ελέγχεις το ΡΗ, είναι να βάζεις κοντά στην έξοδο του φίλτρου, μια κάλτσα με φρέσκια τύρφη. Καλό είναι να έχεις ηλεκτρονικό μόνιτορ ΡΗ, για να μη δυσκολεύεσαι με τα συνεχή τεστ.

Μόλις διαβάζεις <6,5, τότε την αφαιρείς και όταν φτάνει κοντά στο 6,7, την επανατοποθετείς.

Εννοείται, ότι η γεννήστρα θα είναι σκέτη γυάλα, χωρίς υπόστρωμα και διακοσμητικά και στο φίλτρο θα υπάρχουν μόνο βιολογικά και μηχανικά υλικά.

Στην αρχή μπορείς να βάζεις λιγότερο νερό βρύσης στις αλλαγές ή και καθόλου για να ενθαρρύνεις τα ψάρια σου να γεννήσουν, οπότε και οι τιμές του ΡΗ θα είναι και πιο σταθερές.

Δεν θα συνιστούσα buffer ή οτιδήποτε χημικά για τη ρύθμιση του ΡΗ. Έτσι και αλλιώς οι τιμές θα είναι πολύ ασταθείς και γρήγορα θα επανέρχονται, με αποτέλεσμα να χαλάσεις τα νερά σου.

Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Νίκο σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Μόλις είδα το όνομα σου στις απαντήσεις χάρηκα γιατί δεν σου κρύβω ότι σε θεωρώ, από όσα έχω διαβάσει εδώ μέσα, γνώστη του θέματος και πάντα πρόθυμος να βοηθήσεις όλους όσους έχουν απορίες.

Στο θέμα μας τώρα.

Εννοείται, ότι η γεννήστρα θα είναι σκέτη γυάλα, χωρίς υπόστρωμα και διακοσμητικά και στο φίλτρο θα υπάρχουν μόνο βιολογικά και μηχανικά υλικά.

Υπάρχει ηλεκτρονικό Phμετρο απλό όμως, χωρίς μνήμη και χαρτογράφηση για να βλέπω τι καμπύλες έχει το Ph όταν λείπω από το σπίτι.

Μου φαίνεται ότι η τύρφη είναι η μόνη λύση αν και θέλει συνεχή επίβλεψη. Το καφέ νερό με χαλάει λίγο αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Μια απορία, όλες οι φωτό που βλέπουμε με γεννήστρες στα ξένα sites έχουν κρυστάλλινο νερό. Αυτοί πως τα καταφέρνουν με τις τιμές του Ph? Έχουν συνεχείς ροή με καθαρό νερό και υπερχείλιση?

Λες στις αλλαγές για λίγο η καθόλου νερό βρύσης και αυτό σκοπεύω να κάνω. Αυτό όμως δεν σημαίνει μηδενικό ΚΗ, οπότε και αποσταθεροποίηση του PH?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...