Jump to content

Metal Halide Λάμπες


Χρήστος

Recommended Posts

Έχει χρησιμοποιήσει κανείς Metal Halide στο ενυδρείο του. Εδώ και αρκετό καιρό σκέφτομαι σοβαρά να τοποθετήσω της συγκεκριμένες λάμπες. Το οικονομικό λύθηκε αλλά ακόμη βέβαια δεν είναι τίποτα σίγουρο. Η πληροφορίες για της Metal Halide είναι σχετικά λίγες και δεν γνωρίζω κανένα που να της έχει στο ενυδρείο του ώστε να μοιραστή της εμπειρίες του.

Βασικά σκέφτομαι να βάλω 3 λάμπες των 70w στο juwel trigon 350 (από μία σε κάθε γωνία).

Από μία έρευνα που έκανα στο ιντερνετ διαπίστωσα ότι η λάμπες που προτείνουν για φυτεμένο ενυδρείο έχουν έως και 20.000 K. μου φαίνεται πολλή ακόμη και για θαλασσινό ενυδρείο πόσο μάλλον για φυτεμένο. Αλλά δεν γνωρίζω και πολλά σε αυτών τον τομέα μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά αυτές η λάμπες. Τέλος πάντων κάθε πληροφορία είναι δεκτή και θα με βοηθήσει να βγάλω μια τελική απόφαση.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Χρήστο αν κάνεις μια έρευνα στο φόρουμ κατασκευές DIY θα βρεις ένα τόπικ "κατασκευή φωτιστικού" ή κάτι τέτοιο. Το έφτιαξα εγώ και αυτή τη στιγμή φωτίζει ένα ενυδρείο 60 λίτρων περίπου. Η λάμπα είναι 10.000Κ και τα φυτά φωτοσυνθέτουν κυριολεκτικά σαν τρελά, βλέπεις άπειρες φυσαλίδες! Προσωπικά και εγώ θεωρώ υπερβολικό νούμερο τα 20.000Κ, πολύ μπλε που δεν ταιριάζει κιόλας σε ενυδρείο γλυκού. Το setup που σκέφτεσαι με τις τρεις λάμπες μου ακούγεται πολύ καλό! :bowdown:

Να ξέρεις ότι οι καλύτεροι "μποστανάδες" δουλεύουν μόνο μέταλ. :thumbup: Ότι πληροφορία θελήσεις ή λεπτομέρειες από το φωτιστικό/συνδέσεις/εξοπλισμό κλπ μη διστάσεις.

Έγινε επεξεργασία - george hmmy
Link to comment
Share on other sites

Οκ θα κάνω μια πιο προσεγμένη έρευνα και θα τα ξαναπούμε :thumbup: . Τώρα πρέπει να φύγω για δουλεία. :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Οκ θα κάνω μια πιο προσεγμένη έρευνα και θα τα ξαναπούμε ;) . Τώρα πρέπει να φύγω για δουλεία. ;)

ισως αν κανετε μερικες μερες υπομονη να σας εχω πολυ ευχαριστα και οικονομικα νεα..........

υπομονη λοιπον μεχρι τοτε,και θα γινουν χαρουμενοι ολοι,και οχι μονο οι μποσταναδες,αλλα και οι αλμυροι μας φιλοι..... :bowdown::thumbup::D;)

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Χρήστο το φωτιστικό που είχα κάνει είναι αυτό εδώ. Δουλεύει από τότε στο ενυδρείο της φίλη arch337 και τα φυτά έχουν εκπληκτική ανάπτυξη. :thumbup:

Προσωπικά θεωρώ ότι αισθητικά το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, για να μην παιδεύεσαι όμως με DIY κατασκευές μπορείς να περιμένεις να δεις την αντιπρόταση του φίλου Κώστα. (klaz) :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Φίλε klaz ενδιαφέρων η πρόταση σου αλλά με γοητεύει και η αυτόκατασκευή. Εξάλλου και να ήθελα να αγοράσω έτυμες ΜΗ δεν θα με βόλευαν διότι το ενυδρείο έχει σχήμα τεταρτομόριο του κύκλου οπότε καταλαβαίνεις είμαι αναγκασμένος να προβώ σε αυτοκατασκευή, την οποία την σκέφτηκά ως εξής.

Η λάμπες θα βρίσκονται σε ένα αντίστοιχο σχήμα όπως φαίνεται πρόχειρα σχεδιασμένο στην φώτο. Όλος ο άλλος εξοπλισμός δηλαδή μετασχηματιστές κτλ. θα βρίσκονται κάτω από το ενυδρείο.

Αλλά ακόμη δεν κατέληξά εάν αποκτήσω ή όχι ΜΗ για αυτό μαζεύω γνώμές και πληροφορίες.

Έχω και κάποια αναπάντητα ερωτήματα ακόμη όπως...

3 X 70w = 210w σε περίπου 300 λίτρα καθαρά δεν είναι πολλή;

Το ενυδρείο έχει ύψος 65 εκ. καθαρό ύψος από την επιφάνια του βυθού έως την επιφάνια του νερού 52 εκ. διάβασα λοιπόν για ενυδρεία πάνω από 50 εκ. δεν αρκούν τα 70 w αλλά τα 150, αυτά μου είναι υπερβολικά πολλά, (3Χ150=450).

Σκέφτηκα να βάλω μια των 150w αλλά ακόμη και με ανακλαστήρες δεν αρκεί να φωτίσει όλο το ενυδρείο με την ίδια ένταση. Διάβασα σχετικό πείραμα που έγινε με MH 400w και παρατηρήθηκε το εξής: Ακριβός κάτω από την λάμπα είχε 52.000 Lux στην άκρη του ανακλαστήρα είχε 22.000 Lux και εκτός του ανακλαστήρα 10.000 Lux. Στο ίδιο ενυδρείο τοποθετήθηκαν μετά 6 Τ5 59w και χωρείς ανακλαστήρες βγάζανε 10.000 Lux με ανακλαστήρες όλο το ενυδρείο είχε 32.000 Lux. Το γεγονός αυτό με προβλημάτισε μπορώ να πω αρκετά. (Το πείραμα έγινε σε θαλασσινό ενυδρείο και η Τ5 δεν είχαν κανένα μειονέκτημα απέναντι στης ΜΗ. http://archiv.korallenriff.de/leuchtstofflampen.html )

Με προβληματίζει λιγάκι όμως και η θερμοκρασία που αναπτύσσουν η λάμπες αυτές. και ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Διάβασα επίσης πολλές αντικρουόμενες θεωρίες σε ότι αφορά την απόσταση τοποθέτησης της λάμπας από την επιφάνια του νερού.

Θέλω να κάνω καλή δουλεία για αυτό ψάχνω την ιδανικότερη λύση. Πάντως ένα είναι σίγουρο με της μανίσιες Τ8 που έχει το ενυδρείο δεν μπορώ προς το παρών να τοποθετήσω απαιτητικά φυτά.

post-2663-1176472220_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...