Jump to content

Εγγυμοσύνη ή όχι;


HARA

Recommended Posts

Καλησπέρα, μου συμβαίνει κάτι περίεργο. Οι 2 θυληκές guppy που εχω έχουν φουσκωμένη κοιλιά εδώ και αρκετό καιρό που τις περισσότερες μέρες είναι πολύ μαυρισμένη (οπως πχ σήμερα το απόγευμα), και άλλες φορές όχι. Υπάρχει κάποια εξήγηση γι'αυτό; Σκέφτηκα μήπως γεννάνε και τα τρώνε. Μετά από κάποιες ώρες όμως μαυρίζουν πάλι. Δεν έχω τώρα πρόχειρη φωτογραφία αλλά αν χρειαστεί θα ανεβάσω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τα φώτα σας. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

HARA καλησπέρα και καλώς ηρθες στο Aquazone. :thumbup:

Καλύτερα να ανεβάσεις φωτογραφία για να μπορέσουμε να σου πούμε αν είναι έγκυες ή οχι. Μήπως τις ταϊζεις πολύ και τις βλέπεις φουσκωμένες μετά το φαγητό;

Link to comment
Share on other sites

post-3928-1176992610_thumb.jpgΚαλησπέρα,

Σήμερα κατάφερα να τα βγάλω και σας στέλνω τις παρακάτω φωτογραφίες. Δεν νομίζω να είναι από την τροφή γιατί τις παρατήρησα το πρωί που ήταν νηστικές και ήταν ακριβώς το ίδιο. Εγω πάντως για καλό και για κακό πήρα μια γεννήστρα να υπάρχει. χι. :thumbup:

post-3928-1176992585_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αυτα ειναι σιγουρα εγκυος,τωρα οσο αφορα τη γεννήστρα εγω δεν θα την προτεινα.

Link to comment
Share on other sites

Την αναπαραγωγή τους στο ενυδρείο διευκολύνουν τα φυτά και πιο πολύ αυτά που επιπλέουν, γιατί δίνουν στα μικρά την δυνατότητα να κρυφτούν αποφεύγοντας να γίνουν θύματα των μεγάλων. Για σωστή και συστηματική αναπαραγωγή όμως απαιτείται ιδιαίτερο ενυδρείο. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές γεννήστρες για τα guppies και γενικά τα ζωοτόκα, που μπορούμε να τις τοποθετούμε μέσα στο ενυδρείο που κρατάμε και τα υπόλοιπα ψάρια. Για να τις χρησιμοποιήσουμε όμως χωρίς να βασανίζουμε τα ψάρια μας, πρέπει να έχουμε μια σχετική εμπειρία για να μπορούμε να υπολογίσουμε πότε θα γεννήσει το θηλυκό. Αλλιώς πρέπει να μένει στην γεννήστρα πολλές μέρες, κάτι που δεν είναι και το καλύτερο αφού ο χώρος που της διαθέτουμε δεν είναι πάνω από μερικά τετραγωνικά εκατοστά. Η λογική ότι θα την βάλουμε εκεί και αργά ή γρήγορα θα γεννήσει δεν είναι και τόσο καλή. Πέρα από το βασανιστικό του πράγματος, το θηλυκό στρεσάρεται με συνέπεια πολλές φορές να γεννά πριν την ώρα του νεκρά μικρά ή ακόμα και αυγά που δεν έχουν εκκολαφτεί. Φυσικά και η γεννήστρα έχει τα αρνητικά της. Τα μικρά μέσα σε αυτή δεν μεγαλώνουν γρήγορα λόγω του περιορισμένου χώρου. Παράλληλα μετά από λίγες μέρες αρχίζει και πιάνει άλγη. Τέλος το νερό δεν κυκλοφοράει αρκετά και αυτό σε συνδυασμό με το συχνό τάισμα δημιουργεί ανθυγιεινό περιβάλλον για τα μικρά. Η λύση είναι να βάζουμε τα μικρά σε ένα άλλο ενυδρείο με δικό του φίλτρο και θερμοστάτη. Το αποσπασμα ειναι απο τη σελιδα του κυριου Τσαμη,για περισσοτερες πληροφοριες:

http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/guppy.htm

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με το Στρατο όσον αφορά τα φυτά. Αν το ενυδρείο σου έχει αρκετα φυτά που μπορούν να κρυφτούν τα μικρά έχεις σοβαρές πιθανότητες να επιβιώσουν κάποια και να μεγαλώσουν φυσιολογικά. Τι άλλα ψάρια έχεις στο ενυδρείο; Έχει σημασία για το αν θα κινδυνέψουν τα μικρά από άλλα ψάρια που θα τα βλέπουν σαν μεζέ.

Από την αλλη σίγουρα στη γενήστρα έχεις πιθανότητες να σώσεις περισσότερα μικρά αρκεί να βάλεις την θηλυκια την κατάλληλα στιγμή. Εγώ έχω στο ενυδρείο 9 έφηβους που γεννήθηκαν στη γενήστρα, έμειναν εκεί περίπου ένα μήνα και τώρα μεγαλώνουν μια χαρά. Προβλήματα με άλγη δεν αντιμετώπισα. Την επόμενη γέννα όμως την "έχασα". Παρ΄ όλο που έβαλα τη θηλυκια λίγες ώρες πριν αρχίσει να γενάει στρεσαρίστηκε και τα μικρά έβγαιναν μισοπεθαμένα και δεν επιβίωναν.

Η καλύτερη λύση - εγώ τουλάχιστον αυτό θα κάνω - είναι να έχεις ένα μικρό ενυδρείο ειδικά για την αναπαραγωγή.

Link to comment
Share on other sites

Αχ ωραία!Χαίρομαι που το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό. χι. :thumbup: Έχω ενα μικρό 5lt ενυδρείο που χρησιμοποίησα προχτές όταν μου γέννησε η platy μου για πρώτη φορά (Η αλήθεια είναι οτι δεν την περίμενα γιατί δεν είχε τόσο φουσκωμένη κοιλιά. Από αλλού το περίμενα κι από αλλού μου ήρθε). 1-2 βράδυα που νόμιζα ότι θα γεννήσουν τις είχα βάλει αλλά δεν έγινε τίποτα. Ο πετσοπας μου μου είπε ότι μπορεί να τα κολατσίζει αλλά δεν τις βλέπω να ξεφουσκώνουν. Μπορεί να φανεί χαζό αυτό που θα ρωτήσω αλλά υπάρχει περίπτωση για κάποιο λόγο να τα "κρατανε" και να μην γεννάνε; :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Μην ανησυχεις και θα γεννήσει όταν ερθει η ώρα της. Η γέννα μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες. Να έχεις υπ' οψιν σου οτι τα μωρά δεν τα τρώνε αμέσως μόλις γεννηθούν. Όταν αρχίζει η γέννα εκκρίνεται στον οργανισμό της θηλυκιάς μια ορμόνη που "καταστέλει" το αίσθημα πείνας για περίπου 12 ώρες και αυτό για να έχουν πιθανότητες επιβίωσης κάποια μικρά.

Κατα πασα πιθανότητα αν όλα πάνε καλά θα δεις τη θηλυκιά να ξεφουσκώνει και κάμποσα μικρά να κολυμπάνε στη γενήστρα - ή στο ενυδρείο μαιευτήριο. Σ' αυτη την περίπτωση απομακρύνεις τη θηλυκια.

Καλή γέννα!!! :thumbup::buttrock::buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους.

Από χτες το μεσημέρι (τουλαχιστόν τότε το πρόσεξα εγώ) όλα τα αρσενικά κυνηγάνε την μία θυληκιά guppy και την τσιμπάνε στην κοιλιά. Διάβασα στο pdf του Άρη Τσιατούχα (τα συγχαρητήρια μου. Ήταν απίστευτα ενημερωτικό) ότι αυτό το κάνουν για να επιταχύνουν την γεννα... Επειδή όμως το βραδυ μου φάνηκε κουρασμένη είπα να τη βάλω μόνη της. Αυτό όμως μάλλον την άγχωσε περισσότερο και όλο το βράδυ έκανε βόλτες. Προς το πρωί την έβαλα πάλι με τους άλλους. Τελικά τι είναι το καλύτερο από τα 2; :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Μη μεταφέρεις το ψάρι πέρα-δώθε, του κάνεις κακό και μπορεί να σου αρρωστήσει και να το χάσεις (άσε που μπορεί να κολλήσει και τα υπόλοιπα μετά...). Αστηνε να γεννήσει εκεί που είναι, ελεύθερα. Βάλε μπόλικα εύκολα φυτά μέσα για να μπορούν να κρύβονται τα μικρά και να είσαι σίγουρη ότι θα επιβιώσουν αρκετά.

Διάβασε τα σχετικά ποστ στην κατηγορία εδώ των ζωοτόκων και θα βρεις πολλές πληροφορίες, γιατί έχουν συζητηθεί τα θέματα πολλές φορές και αναλυτικά. Ετσι θα μάθεις και πολλά άλλα παρεμφερή πράγματα για τις γέννες και για την μετέπειτα πορεία της εξέλιξης των μικρών.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ευχαριστώ παιδιά για τα φώτα σας. Γεννήσαμε!!! :) Σήμερα το πρωί κάναμε καμια 20αριά. Φάγαμε και κανα-δυο μεζεδάκια... Γλυτώσανε 17. Τα Μετέφερα σε ένα 40lt ενυδρείο. Για αρχή πολύ καλά. Και πάλι ευχαριστώ για την βοήθεια. ;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...