Jump to content

Υψηλά ΝΟ2 και φωτοφοβία


Recommended Posts

Μετά από περίπου 1 μήνα με το νέο ενυδρείο (240l με τέσσερα χρυσόψαρα common και ένα comet) και βρίσκοντας επιτέλους λίγο χρόνο (λόγω φόρτου εργασίας και οικογενειακών θεμάτων) αποφάσισα να αντικαταστήσω το τεστ με στικάκι με υγρά τεστ σε όλες τις κατηγορίες. Και μόλις έκανα τις μετρήσεις έμεινα κάγκελο όσον αφορά τα επίπεδα NO2. Η αναλογία στην προχθεσινή μέτρηση ήταν άνω του 1 mg/l. Έκτοτε αλλάζω κάθε ημέρα το 50% του νερού και από σήμερα και μέχρι να λήξει το θέμα δεν θα ταΐσω καθόλου. Σήμερα η μέτρηση (έπειτα από δύο ημέρες αλλαγών νερού) η μέτρηση έδειξε 0,6 mg/l.

 

Η υποψία μου ότι κάτι δεν πάει καλά με τα τεστ στο στικάκι ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο ένα ψάρι μένει τη μέρα κάποια διαστήματα στο βυθό. Πιστεύω ότι η αιτία βρίσκεται σε ένα συνδυασμό υπέρταιματος με άστρωτο ακόμη ενυδρείο. Παρά τα λάθη μου (παρόλο που είχα διαβάσει και στο forum οδηγίες και πάλι την έκανα) αυτή τη στιγμή παλεύω να αλλάξω την κατάσταση.

 

Η ερώτηση μου είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να συνεχίσω τις αλλαγές και τι άλλο πρέπει να κάνω (δύστυχώς λόγω μιας δύσκολης εγκυμοσύνης της συζύγου δεν είναι εύκολο να κατέβω Αθήνα για μπόλι όπως είχα πει με τον Τάκη)

 

Επιπρόσθετα, τα ψάρια παρουσιάζουν φωτοφοβία (μόλις ανοίγω τα φώτα του ενυδρείου κρύβονται όλα μαζί σε μια γωνία και δεν κινούνται) , ενώ επίσης έχω παρατηρήσει ότι δεν διαλύονται γρήγορα τα απόβλητα τους.

 

Παιδιά περιμένω συμβουλές επί του θέματος.  

Link to comment
Share on other sites

Μη ταίσεις για 2-3 ημέρες και ρίξε 2πλή δόση σύμφωνα με τον όγκο νερού του ενυδρείου Prime, δηλαδή 12ml. Επίσης αν έχουν μείνει αποφάγια ή απόβλητα στο βυθό κάνε μια σκουπα και αν  μπορεις πλυνε και τα σφουγγάρια του φιλτρου, αυτά στα λέω για να μειώσουμε τους ρυπους που παραγουν αμμωνία

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ok Τάκη αλλαγές νερού να συνεχίσω καθημερινά? Επίσης να αφήσω το φως κλειστό μέχρι να ορθοποδήσει το ενυδρείο?

Έγινε επεξεργασία - killerknight
Link to comment
Share on other sites

Μειωσε τη φωτοπεριοδο, μη το εχεις συνεχεια κλειστό

μετα τον καθαρισμο κάνε μια αλλαγή και την άλλη μερα κανε μετρήσεις να δεις που βρισκονται οι μετρήσεις. Για λιγες ημερες θα το παρακολουθεις συνεχεια

Link to comment
Share on other sites

Τάκη μόλις έριξα τα 12ml PRIME. Θα το αφήσω μια μέρα να δράσει και μετά θα καθαρίσω και θα κάνω και αλλαγή νερού. Πειράζει το νερό με το αντιχλώριο να μείνει δύο μέρες στο βαρέλι?

Link to comment
Share on other sites

Το prime δρα ακαριαία , και στις μετρήσεις δεν θα δεις διαφορά.

Κάνε τακτικά μετρήσεις , τα ΝΟ2 είναι χειρότερα και πιο τοξικά απο την αμμωνία.

Στο βαρέλι βάλε μια αεραντλία ή μια μικρή αντλία να γυρίζει το νερό, να μη μένει ακινητο

Link to comment
Share on other sites

Μόλις έκανα νέα μέτρηση. 0,3mg/l. Να αλάξω νερό και σήμερα κατά το 1/3?

Link to comment
Share on other sites

Καλο θα κάνει. ΟΙ αλλαγές αν γίνονται σωστά (παραμετρες νερου, θερμοκρασια και ομαλα) μόνο καλο κανουν :)

Link to comment
Share on other sites

'Επειτα από δύο ημέρες και μια αλλαγή νερού ακόμη τα επίπεδα NO2 είναι πλέον στο 0,2-0,3mg/l. Χθες το βράδυ τα τάισα και λίγο. Θα παρακολουθώ και θα ενημερώνω

Link to comment
Share on other sites

Αν είσαι στη διαδικασία να φέρεις την βιολογία σε μια ισορροπία , μπορείς να μην ταΐζεις κάθε μέρα , εγώ θα τάιζα μια φορά στις 3 ημέρες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μετά από αρκετές ημέρες με πενταήμερες αλλαγές νερού, προσεκτικό τάισμα και εισαγωγή βακτηρίων μπορώ να πω πλέον ότι επήλθε ισσοροπία στο ενυδρείο. Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν μηδενικά NO2, μηδενική NH3, και 5 mg/l NO3. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν και κυρίως τον Τάκη, Το θέμα μπορεί να κλειδώσει πλέον. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...