Jump to content

Αναβάθμιση φωτισμού σε ενυδρείο 60lt


steven1258

Recommended Posts

Έχω το Juwel Rekord 60 το οποίο προοριζόταν για καραντίνα, αλλά βλέποντας όλους εσάς τους μποστανάδες είπα να το κάνω και αυτό ένα μικρό κηπάκο :)

Το ενυδρείο έχει μια λάμπα 15W της Juwel, η οποία είναι χάλια από πλευράς φωτός και θα αλλαχθεί με μία Arcadia freshwater. Στο ενυδρείο αυτό από ζώα θα φιλοξενηθούν μόνο γαριδούλες red cherry και σαλιγκάρια. Από φυτά σκέφτομαι να μπουν μόνο 2 είδη γρασιδιού (μάλλον pogostemon helferi και urticularia graminifolia ή marsilea hirsuta), τα οποία όμως θα έχουν απαιτήσεις φωτός μακράν μεγαλύτερες από τα 15W.

Εδώ ξεκινά ο προβληματισμός μου. Καθώς οι διαστάσεις είναι πολύ μικρές του καπακιού η μόνη λύση θα ήταν μια επιπλέον T5 compact ή μια metal halide. Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μου πει ενδεικτικές τιμές για κάθε μία από τις 2 λύσεις, να προτείνει κάτι διαφορετικό που ίσως να μην έχω σκεφτεί, και να έχει κάποιο σχεδιάγραμμα της συνδεσμολογίας και κατάλογο των υλικών που θα χρειαστώ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Πρόσθεσε μία ή δύο λάμπες 15w, αναλόγως του χώρου πού έχεις.

Αν έχεις όρεξη για ξύλωμα και αλλαγές στο καπάκι μπορείς να βάλεις ή να προσθέσεις μια Interpet Triplus T5 power compact 36 W.

interpet_triplus_t5_power_compact_p1.jpg

Θα χρειαστείς επίσης ballast (dimmable ή απλό), ένα ντουί και καλώδιο.

Σε Τ5 24 W θα είναι λίγο οριακά στο μήκος ~56cm. Θα πρότεινα δύο τέτοιες λάμπες και τα αντίστοιχα ντουί, ballast κλπ.

Αν αποφασίσεις για MH 70w που είναι πολύ καλή λύση, φρόντισε να είναι κάποιο κρεμαστό και ρυθμιζόμενο φωτιστικό για να μπορείς να ρυθμίζεις το ύψος και την ένταση.

Link to comment
Share on other sites

πολύ σωστός ο νέον!

νομίζω Power compact είναι η ορθότερη επιλογή κρατάς και την

μαμά και προσθαίτεις μία 36watt!

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Μιχαλη αυτες οι power compact υπαρχουν στην Ελλαδα κι αν ναι μηπως ξερεις που κυμαινεται η τιμη τους? κι εγω το σκεφτομαι για δυο 55W

Έγινε επεξεργασία - ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη δεν έχω ιδέα. Νομίζω κάποιο μαγαζί έλεγε ότι θα φέρει αλλά δεν έχω δει/ακούσει τίποτα ακόμα. Υπάρχουν pc στην Ελλάδα αλλά όχι στην ποιότητα και στο χρώμα της interpet. Ορισμένες είναι μέν πλήρους φάσματος αλλά τα peak στο κόκκινο και μπλε που κάνουν τη διαφορά υστερούν. Αν θέλουμε μία λάμπα που να τα ικανοποιεί όλα τότε πρέπει να ψαχτούμε (κυρίως σε ξένα eshop). Αν μπορούμε να βάλουμε πάνω από μία λάμπα οι συνδυασμοί είναι μια καλή λύση και για χρώμα και για απόδοση.

Έγινε επεξεργασία - neon
Link to comment
Share on other sites

Μιχαλη μηπως μπορεις να μου προτεινεις για ενα 240αρι με μετριας δυσκολιας φυτα με τι λαμπες θα ημουν καλυμενος? Σκεφτομαι για ΜΗ αλλα και για power compact. Απλα δε θα ηθελα να μπλεχτω με εξωτερικο.Ευχαριστω και σορρυ για τη σφηνα στο θεμα

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη αν θες μόνο μέτριας ανάπτυξης και δυσκολίας φυτά 3Χ39 T5. Επειδή συνήθως στην πορεία θέλουμε το κάτι παραπάνω προτείνω 4Χ39 T5 με χωριστά ανα δύο λάμπες ballast. Πιθανόν θα χρειαστεί χέρι το καπάκι σου όμως. Επίσης μια καλή πρόταση μπορεί να είναι συνδυασμός 2Χ70w MH (ρυθμιζόμενα) + 2Χ39w T5. Αυτό φυσικά χωρίς καπάκι για να μην βράζει το ενυδρείο. Και με τις δύο τελευταίες επιλογές δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με όλα σχεδόν τα φυτά που κυκλοφορούν. Θα πρέπει να δεις τι διατίθεται από τα ντόπια μαγαζιά σε έτοιμα φωτιστικά ή να ασχοληθείς ο ίδιος αν τα καταφέρνεις στον τομέα diy. Αν θες άνοιξε ένα νέο θέμα αν δεν σε κάλυψα για να συζητηθεί αναλυτικότερα.

Link to comment
Share on other sites

Για την Interpet Triplus T5 power compact 36 W, το ballast και το ντουί πόσο περίπου να υπολογίζω σε κόστος? Θα ήθελα να κρατήσω και την μανίσια λάμπα και πιστεύω πως η compact λύση από πλευράς χώρου είναι η καλύτερη.

Από τον Ιούνιο που θα έχω και περισσότερο χρόνο να βγάλω τα εργαλεία από την αποθήκη και να παίξω τον μικρό μηχανικό!

Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν βρήκα στο www.aquaristic.net τα παρακάτω. Η λάμπα κοστίζει 18.24 ευρώ και το ballast 31 ευρώ.

Θα χρειαστώ κάτι άλλο εκτός από αυτά?

Μου κάνει εντύπωση η αμεσότητα των απαντήσεων!Μπράβο :)

Link to comment
Share on other sites

Αφού φτιάχνεις νέο σύστημα γιατί δεν πάς σε ηλεκτρονικό μπάλαστ?

Αυτη η έτοιμη λύση της Interpet έχει το καλό του ντουι που είναι

σχετικά στεγανο!

Από την άλλη για την δουλεία που τα θέλεις δλδ σε καραντίνα κτλ μια

χαρα θα σε καλύψει οπότε χτύπατα!

Link to comment
Share on other sites

Όποτε αν προχωρήσω στην λύση Τ5, θα χρειαστώ και κάτι επιπλέον εκτός από αυτά τα δύο?

Ρωτάω για να μπορώ να υπολογίσω το συνολικό κόστος όσο ακριβέστερα γίνεται, μιας και το τελευταίο διάστημα δεν τρέχουν λεφτά από τα μπατζάκια μου (όχι ότι παλαιότερα συνέβαινε κάτι τέτοιο :) )

Για τις μετατροπές στο καπάκι το βλέπω να με ταλαιπωρεί λιγάκι το θέμα αλλά τι να κάνουμε..Κάποια λύση πάντα βρίσκεται σε όλα τα προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

To συγκεκριμένο έιναι για Power compact.

το πιο φτηνο είναι να πάρεις μια λάμπα είτε Τ5 είτε PC και να

πας να παρεις από ηλεκτρονικό μαγαζι ένα μπάλαστ κατάλληλο

για την περίσταση και να το προσαρμώσεις στο καπάκι σου!

Link to comment
Share on other sites

Το ballast που έχω στην φωτογραφία παραπάνω είναι για την Interpet Triplus T5 power compact 36 W. Όντως Στέφανε έχεις δίκιο. Τώρα που βρήκα χρόνο και το έψαξα λίγο παραπάνω βλέπω πως μάλλον θα πάω στο έτοιμο ballast καθώς έχει έτοιμα ακροφύσια για την λάμπα αυτή και είναι και στεγανά.

Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι κάτι άλλο: Το ενυδρειάκι έχει ύψος 36cm. Αφαιρώ 5cm περίπου που θα είναι το χαλίκι με κάποιας μορφής υπόστρωμα, 3cm περίπου καθώς δεν θα είναι γεμάτο μέχρι πάνω και έχω από 25-27cm ύψος νερού. Με την Interpet Triplus T5 power compact 36 W και την Arcadia freshwater 15W ή Arcadia Original Tropical 15W θα είμαι στα 0.94W/lt. Υπερβολικό?

Εδώ να πώ πως σκοπεύω να τοποθετήσω το χαλίκι έτσι ώστε να έχει ο βυθός τρία τουλάχιστον επίπεδα, ενώ τα μόνα φυτά που θα μπούνε θα είναι χαμηλά φυτά, τύπου γρασιδιού. Αυτό σημαίνει πως μπορεί η αναλογίαW/lt να είναι μεγαλύτερη. Με προσθήκη DIY CO2 που θα γίνει, λογικά ελπίζω να μην έχω τεράστια προβλήματα με άλγες.

Link to comment
Share on other sites

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος αλλά με σωστούς χειρισμούς και τα κατάλληλα φυτά μπορείς να το αποφυγής, εξάλλου τα ενυδρεία τύπου αμανού έχουν μια αναλογία 1/1.

Και μην το παίρνεις τόσο της μετρητής με τα βατ. Πρόβλημα θα έχεις μόνο με φυτά ή ψάρια που δεν τους αρέσει το έντονο φώς.

Εξάλλου υπάρχει και το εξής πρόβλημα με τον τύπο αυτόν (watt/lit.) μια λάμπα Τ5 39 watt είναι τουλάχιστον κατά τους κατασκευαστές 150% πιο φωτεινή από την αντίστοιχη Τ8.

Εγώ σου βάζω πώς είναι κατά 100% πιο φωτεινή που πάει να πει ότι με μια Τ5 39 watt έχουμε μια φωτεινότητα σα να έχουμε μια Τ8 78 watt.

Με βάση λοιπόν αυτήν την λογική εγώ που έχω τώρα 126 watt σε Τ5 θα έχω 252 watt βάλε και τους ανακλαστήρες που όπως υπόσχονται ότι αυξάνουν την απόδοση της λάμπας κατά 100% και εγώ βάζω και εδώ 50%, δηλαδή άλλα 126 watt. Μας κάνουν σύνολο 378 watt σε 300 λίτρα πάνω από 1 watt ανά λίτρο. Θα πρέπει δηλαδή να είμαι φουλ στης αλγης.

Από το παραπάνω πιστεύω λοιπόν να γίνετε κατανοητό ότι ο κανόνας watt/lit έχει κάποια προβλήματα εφαρμογής.

Link to comment
Share on other sites

Ο Χρήστος έχει δίκιο στα παραπάνω. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα πολλά watt. Ειδικά οι παλιοί κανόνες watt/λίτρο σε T5 δεν ισχύουν. Αν αποφασίσεις να πας σε αυτή τη λύση, θα πρέπει η διάρκεια φωτισμού να είναι ~8 το πολύ 9 ώρες. Επειδή αναφέρθηκε και ο φωτισμός στα τύπου amano ενυδρεία, να συμπληρώσω ότι ποτέ δεν ξεπερνάει τις 10 ώρες, οι MH ανάβουν για 4-5 ώρες μόνο για το noon burst και στα φωτιστικά κρεμιούνται σε ύψος 35-45 πόντους πάνω από το ενυδρείο.

Στο δικό μου έχω Τ5 με ανακλαστήρες σε κοντό σχετικά ενυδρείο ~ 35 πόντους. Συμβιβάστηκα στις 8 ώρες φωτισμό (+2 ώρες dim on dim off) και δεν υπάρχουν προβλήματα.

Έγινε επεξεργασία - neon
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Για να σας δώσω μια ιδέα του τι περίπου θέλω να κάνω με το μικρό ενυδρείο σας παραθέτω ένα link: http://www.oliver-knott.com, κατηγορία 30-100lt, το πρώτο ενυδρείο αριστερά (96lt).

Από ζώα, μόνο σε ασπόνδυλα (γαρίδες, σαλιγκάρια) σκέφτομαι να κατευθυνθώ, αν όλα πάνε καλά και μπορώ να δώσω ιδανικές συνθήκες και ωριμάσει καλά το ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Από αυτά που διάβασα και τα ενυδρεία που βλέπω στημένα από επαγγελματίες στον χώρο, αρχίζω και "φοβάμαι" την Interpet Triplus T5 power compact 36 W, λόγω Watt. Μήπως να προσανατολιστώ στην Interpet Triplus T5 power compact 24 W? Η πρώτη δίνει 2300 Lumen και η δεύτερη 1400 Lumen. Χρήστο και Μιχάλη, συγνώμη αν σας κουράζω με τις συνεχείς ερωτήσεις αλλά με ενδιαφέρει η γνώμη σας.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Αν αναφέρεσαι στο συγκεκριμένο ενυδρείο του Knott, το έχει στήσει με 0,3W/λιτρο, επίτηδες για να δει πως θα αντιδράσουν τα φυτά σε χαμηλό φωτισμό και τελικά τα πάνε περίφημα. Όλα βέβαια τα φυτά που έχει βάλει είναι αργής και μεσαίας ανάπτυξης (urticularia, cuba, pogostemon, moss) και τα όλα τους γενικά τα πάνε καλά σε χαμηλό φωτισμό. Αυτό προϋποθέτει πολλά γλαστράκια από την αρχή για να πυκνώσει πιο γρήγορα. Το τελικό αποτέλεσμα που βλέπεις είναι μετά από 7 περίπου μήνες. Επίσης ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου stem plants που σημαίνει ότι το φως διαχέεται παντού εύκολα χωρίς να υπάρχουν σημεία με σκιές. Τη μεγάλη διαφορά βέβαια σε αυτό το setup δεν την κάνει ο φωτισμός αλλά το υπόστρωμα (ADA aquasoil). Στη δική σου περίπτωση μπορείς πάντα να δοκιμάσεις με χαμηλότερο φωτισμό, απλά η ανάπτυξη θα είναι πιο αργή. Ακόμα και με μία μόνο επιπλέον T8 15W θα έχεις καλά αποτελέσματα αλλά χρειάζεται χρόνος. Τα +24W είναι ακόμα καλύτερα και τα 36W βγαζοντας την παλιά λάμπα επίσης μια χαρά. Η επιλογή τελικά είναι δική σου.

Έγινε επεξεργασία - neon
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Εχω και εγω ενα 60λιτρο και θελω να βαλω T5 απο καποιο μαγαζι με ηλεκτρολογικο υλικο που θα βρω καποιο μαγαζι μενω Μαρουσι...

HELP δεν εχει τπτ τωρα και ειναι αμαρτια για τα φυτα που εχει μεσα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...