Jump to content

Denitrator


targas21

Recommended Posts

Εδω και 4 μηνες εχω τον denitrator της aqua medic το 110.Ειναι αυτο με τις ασπρομαυρες βιομπαλες.Η απορια μου ειναι γιατι εδω και 4 μηνες δεν εχουν λιωσει καθολου οι ασπρες μπαλες και γιατι ενω ρυθμιζω συνεχως τις σταγονες (1/sec) πεφτει η αποδοση στη 1/7-8sec και πολες φορες σταματαει τελειως.Το ταισμα του γινεται με σκονη denimar(καπως ετσι).Στην αρχη δεν ειχα και ιδιαιτερα αποτελεσματα.με τον καιρο ομως και σε συνδιασμο με την προσθηκη αλγης στο refugium τα νιτρικα μου ειναι στο 5-10 απο εκει που χτυπουσαν κοκκινο.Βεβαια δεν ξερω κατα ποσο οφειλεται αυτο το denitrator η στο refugium.Τον εχει δουλεψει καποιος τον συγκεκριμενο?ξερετε αν κανει δουλεια?ειναι λογικο να μη λιωνουν οι μπαλες?

Link to comment
Share on other sites

Χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια τα μεγάλα denitrators, της συγκεκριμένης εταιρείας, στα ενυδρεία γλυκού νερού. Χρησιμοποιώ αποκλειστικά άσπρες μπάλες, Deni balls, οι οποίες δεν χρειάζονται τάισμα, αφού αποτελούν οι ίδιες τροφή για τα αναερόβια βακτήρια, με αποτέλεσμα να λειώνουν σταδιακά.

Η ταχύτητα απορρόφησής τους και κατά συνέπεια ο χρόνος ζωής τους, εξαρτάται από τα ποσά των νιτρικών, που υπάρχουν στο ενυδρείο. Στις δικές μου περιπτώσεις διαρκούν περισσότερο από ενάμισι χρόνο.

Το πρόβλημα της ροής, είναι υπαρκτό, καθότι μπουκώνει τακτικά και απαιτεί νέα ρύθμιση.

Είμαι σίγουρος ότι αποδίδουν και τα συγκεκριμένα υλικά είναι πολύ καλά, εκτός βέβαια από την τιμή τους.

Αν θέλεις να δεις πόσο αποδίδει το refugium, σταμάτησε τη συσκευή denitrator σταδιακά και παρατήρησε τις μεταβολές των τιμών των νιτρικών.

Link to comment
Share on other sites

Μια αλλη ιδεα ειναι να ελεγξεις την εξοδο του denitrator τι ακριβως τιμες βγαζει. Οπως ΑΚΡΙΒΗ ΡΟΗ-ΝΟ2-ΝΟ3-ΡΗ. Eαν εχεις μηδαμινα νιτρικα στην εξοδο, υπολογιζεις με τη ροη που εχεις ποσα λιτρα την ημερα στα βγαζει καθαρα στο ενυδρειο σου. Παραδειγμα εαν εχει 5 λιτρα την ημερα με 0 νιτρικα, τοτε εχεις 35 λιτρα την βδομαδα με 0 νιτρικα στο νερο σου. Δεν ειναι καθολου ασχημα ετσι. Αλλα προσοχη, γιατι οποτε ξερυθμιζετε ο denitrator τα ΝΟ2 πανε στο θεο και μονο καλο δεν κανεις ετσι στο νερο σου. Καλη ιδεα ειναι μια μανομετρικη αντλια, που και να μπουκωσει ή οχι 5 λιτρα την εχεις βαλει, 5 θα βγαλει εκτος ποια εαν ειναι σε τελικο σταδιο το μπουκωμα.

Πολυ απλος τροπος να υπολογισεις. Κανε τις μετρησεις και πες μας. Θα εχει πολυ ενδιαφερων! :)

Link to comment
Share on other sites

Μαλλον εχει παιχτει γκαφα.Ειχα μετρησει πριν απο αρκετο καιρο τι νιτρικα μου βγαζει το denitrator και χτυπαγαν κοκκινο.Σε μια συζητηση που ειχα με εναν μαγαζατορα (ασχετο.το μηχανημα το πηρα απο βελγιο) για το θεμα μου ειχε πει πως αυτο ειναι το λογικο.

Αν αυτο τελικα δεν ειναι σωστο,τοτε η γκφα ειναι μεγαλη και ετσι βρηκα κ την πηγη των νιτρικων :

:angry2: DENITRATOR :)

;) "πωλειται οπως ειναι επιπλωμενος...με χιλιαδες νιτρικα φορτωμενος"

Οποτε να υποθεσω οτι η πτωση των νιτρικων μου εδω και καμποσες μερες οφειλεται στι ο denitrator μπουκωνει και τον εχω ψιλοπαραμελησει. :wootwoot::D:hysterical:

Αν ειναι δυνατον...Παω τωρα ξανα για μετρηση να δω.

Έγινε επεξεργασία - targas21
Link to comment
Share on other sites

Μολις μετρησα.

Νερο denitrator: κοκκινο σε χρονο dt...

Nερο ενυδρειου: 5

Λετε να τον βγαλω η μηπως ειχε βαση αυτο που μου ειπαν οτι πρεπει να βγαζει πολλα στην εξοδο?αλλα παλι τι βαση να εχει κιαυτο?

Link to comment
Share on other sites

Μολις μετρησα.

Νερο denitrator: κοκκινο σε χρονο dt...

Nερο ενυδρειου: 5

Λετε να τον βγαλω η μηπως ειχε βαση αυτο που μου ειπαν οτι πρεπει να βγαζει πολλα στην εξοδο?αλλα παλι τι βαση να εχει κιαυτο?

Να γνωριζεις κατι. ΟΛΟΙ οι denitrators θελουν δουλεια πριν δουλεψουν καλα. Δεν τους βαζεις απλα και τερμα. Διοτι μετα οχι μονο δεν θα κανει την δουλεια του. Αλλα μπλεκεις και απιστευτα με ολεθρια αποτελεσματα για το ενυδρειο σου.

Κοινος, ενας denitrator ή θα δουλευει μια χαρα, ή θα σε γεμισει ΝΟ2 ή θα γεμισεις μποχα απο την μυρωδια. Το πρωτο συμβαινει εαν εχεις παραπανω ροη απο οτι πρεπει ή ειναι ακομα αρχη και το δευτερο εαν εχεις λιγοτερη ροη απο τη σωστη. Δεν υπαρχουν συνταγες. Ολα ειναι μετραω και ρυθμιζω. Τοσο απλα.....Αλλα και ουσιαστικα....

Οσο για τις αυξημενες τιμες ΝΟ3. Δεν ειναι γιατι τις βγαζει το μηχανημα. Αλλα γιατι ελαχιστοι εχουν διαβασει τις οδηγιες χρησεως και τις παρενεργιες που καποιες ουσιες εχουν στα τεστ. Οταν εχεις πολυ υψηλα ΝΟ2, τοτε μπερδευονται τα τεστ ΝΟ3 και δειχνουν πολυ υψηλες τιμες. Μονο εαν εχεις χαμηλα ή και καθολου ΝΟ2 τα τεστ νιτρικων ειναι ακριβη. Τουλαχιστον στο θαλασσινο. Αλλα νομιζω πως ισχυει και γενικα.

Ακουγετε περιεργο, αλλα δυστηχως ειναι η αληθεια. Τουλαχιστον η γνωση αυτης τις παραμετρου θα μας βοηθησει να κατανοησουμε καλυτερα πως δουλευει ενα μερος του ολου συστηματος μας.

Τελικα απο οπου και να εχουμε καταληξει, στο ιδιο καταληγουμε. Natural system. Οπως π.χ. η αλγη ειναι μια εξαιρετικη ιδεα.

Πιστευω να ημουν χρησιμος. :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...