Jump to content
pitsiovic

Νέος στους Βασιλιάδες

Recommended Posts

Καλησπέρα σας 

 

Είπα να κάνω και γω την προσπάθεια μου με αυτά τα πανέμορφα ψάρια. Το project έχει ως εξής . Για αρχή εισαγωγή 10-12  ψάρια των 5-6 cm για να καταλήξουμε στον τελικό αριθμό των 7-8 ατόμων.Μελλοντικός και τελικός στόχος είναι να καταφέρω να δω μικρά από γέννα γι αυτό στο σχέδιο είναι η και η κατασκευή μιας γεννήστρας + ακόμα μια γυάλα για το μεγάλωμα. Αλλά αυτό μελλοντικά για αρχή έχει διάβασμα και κατανόηση αυτού του είδους.

Πάμε τώρα στα βασικά 

Το ενυδρείο είναι 420ltr 120*70*55 με Sump  150ltr 95*40*40 με αντλία επιστροφής Jecod 4000.Από φως έχω 3 φωτιστικά 2*39w T5 αλλά σκέφτομαι να κάνω χρήση των 2 μόνο αφού απ ότι διάβασα δεν χρειάζονται πολύ φως. Σκέφτομαι λευκή άμμο χαλαζιακή ,ρίζες, κάποια λίγα εύκολα φυτά και κάποια επιφανείας.Το νερό θα ήθελα να έχει ένα τόνο κίτρινο τόσο ώστε να μην έχω πρόβλημα με τα εύκολα φυτά που θα βάλω.

Τώρα ας ξεκινήσουμε τις ερωτήσεις......

1ον)ΒΙΟΛΟΓΙΑ Στο sump θα υπάρχει βαμβάκι->σφουγγάρι->βιολογικό υλικό.α) Τι βιολογικό υλικό προτείνετε και τι ποσότητα για αυτά τα λίτρα και με σκεπτικό ότι είναι δίσκοι και μάλιστα μικροί που θα γίνονται φαγοπότια καθημερινά; β)Αφού θα έχει στρώσει το ενυδρείο ,που θα γίνει με τον κλασικό αργό τρόπο με τροφή , η εισαγωγή των ψαριών θα πρέπει να γίνει με την μία ή σε 2-3 δόσεις ανά κάποιες μέρες.(εάν μπουν όλα μαζί δεν νομίζω το ενυδρείο να είναι έτοιμο βιολογικά, εάν πάλι γίνει με 4-4 ψάρια την φορά τα πρώτα πιστεύω πως θα έχουν θέμα καθώς θα είναι πολύ μικρή η ομάδα και λόγο ηλικίας θα έχουν μεγαλύτερο stress ). Άρα τι κάνουμε???

2ον)Κυκλοφορία Το νερό θα μπορεί να γυρνάει σε sump- ενυδρείο περίπου 6 φορές την ώρα. Στο ενυδρείο μήπως χρειάζεται να βάλω κάποιο μικρό κυκλοφορητή ; Εσείς χρησιμοποιήτε ;

3ον)ΟΞΥΓΟΝΩΣΗ Θα χρειαστεί αεραντλία ή πιστεύεται πως λόγο sump θα είναι οκ από οξυγόνο;Και αν ναι θα μπορούσε να μπει στο sump; 

4oν)ΦΩΣ Τι λάμπες προτείνετε; Είναι 4*39 Τ5

5ον)Το ενυδρείο αυτή την στιγμή είναι στημένο θαλασσινό. Αφού το αδειάζω θα χρειαστεί να γίνει καθαρισμός με χλωρίνη;

6ον)Το νερό θα είναι από όσμωση και βρύση.Χρειάζονται εκτός από αντιχλώριο  κάποιο άλλο βελτιωτικό ;

Με συγχωρείτε για τ μέγεθος του κειμένου και τις πολλές ερωτήσεις αλλά θα ήθελα να αποφύγω όσο το δυνατό περισσότερα λάθη με την βοήθεια των πιο έμπειρων.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη!

Θα προτιμούσα να έχει μεγαλύτερο μήκος το ενυδρείο (είναι ποιο ασφαλές...) το 1,20m το θεωρώ πολύ λίγο για δίσκους!

1) α. siporax και substrat pro  β. Όλα μαζί 

2) Δεν είναι απαραίτητος, μόνο αν έχει νεκρά σημεία και μαζεύονται βρομιές που δεν μπορούν να απομακρυνθούν 

3) Αν έχει ανατάραξη η επιφάνεια του νερού είσαι οκ! Με το sump και μόνο οξυγονώνεται το ενυδρείο

4) Βγάλε τις ακτινικές, και βάλε daylight και gro lux

5) Εγώ θα το καθάριζα με ξύδι και άφθονο νερό...

6) Όχι

Καλή αρχή..:thumbup:

Edited by south
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλώς τον φίλο.αν βάλεις μικρά θα πρότεινα να μην βάλεις ακόμα άμμο κ φυτά ,θα γλυτώσεις μερικούς μπελάδες. Ο αριθμός που είπες ,τον θεωρω ολοσωστο.η αντλία σου είναι μια χαρά,φτιάξε ένα ωραίο σπρειμπαρ κ δεν θα μένει τίποτα.για τον καθαρισμό θα πρότεινα χλωρίνη.οσμωση εγώ δεν χρησιμοποιώ ουτε αντιχλωριο κ σίγουρα οχι βελτιωτικά κ αλλα σκευάσματα.απο προφιλτρα αν περνάς το νερό σου είσαι οκ.για βιολογια αν θες ελα να σ δωσω μπολι.την υπερχείλιση για τον σαμπ αν την ειχες χαμηλα,θα σ εξυπηρετούσε να εβαζες ας πούμε 200 λιτρα κ ετσι να εκανες μεγαλυτερες ως προς το συνολο ,αλλαγες νερου.κατα την γνώμη μου ένα 200αρι είναι τέλεια για να τα μεγαλώσεις μέχρι 10 ..11 cm.σ εύχομαι καλή αρχή.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα! 

Καταρχάς συμφωνώ με τον Δημήτρη, για αρχή καλό θα ήταν να ξεχάσεις άμμο κ φυτά, πολύ πιο εύκολο θα σου είναι να είναι bare bottom. Εφόσον είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των ψαριών και είναι μωρά που δεν έχουν γνωρίσει άλλο περιβάλλον δε θα έχεις θέματα στρες και θα γίνουν πιο εξωστρεφη τα ψάρια σου. Καταλαβαίνω ότι αισθητικά το αποτέλεσμα θα είναι πολύ κατώτερο αλλά θεωρώ πως αυτό που θα έπρεπε να σε νοιάζει τώρα είναι να μεγαλώνουν σωστά τα ψάρια σου, και αυτό θα γίνει πολύ πιο εύκολα αν στο ενυδρείο υπάρχουν μόνο αυτά! Όταν έρθει η ώρα θα το κάνεις όπως θες κ θα στήσεις κρυψώνες και μέρη για αναπαραγωγή, για να είναι και αυτά χαρούμενα και να ζούνε πιο κοντά στο περιβάλλον που είναι χαραγμένο στο DNA τους, και εσύ να βλέπεις κάτι όμορφο και βιοτοπικα άρτιο. 

Και η συμβουλή που μιλάει για λιγότερα λίτρα για αρχή είναι πολύ καλή, αλλά σίγουρα το να μην αλλάζεις ενυδρεία θα σου γλιτώσει χρόνο και χρήμα. 

Όσον αφορά το καθάρισμα θα σου πρότεινα κ εγώ χλωρίνη για να χεις το κεφάλι σου ήσυχο, αλλά μην κάνεις τις υπερβολές που έκανα εγώ. Επίσης στην αποβολή της χλωρίνης δεν μπορείς να είσαι αρκετά υπερβολικός, αν δεν έχεις σκοπό να το ξεπλύνεις μέχρι να καταραστείς την ώρα κ τη στιγμή που άρχισες την απολύμανση, καλύτερα ξυδακι! 

Υπερβολές στην κίνηση του νερού μέσα στο ενυδρείο καλό θα ήταν να αποφευχθούν, για τα νεκρά σημεία σκούπα κ Άγιος ο Θεός. Δε βαριόμαστε. 

Σε γενικές γραμμές διευκόλυνε τη ζωή σου εξ αρχής, ζορισου τώρα για να μη ζοριστείς μετά. Έτσι θα είσαι πιο δυνατός στις ρουτίνες σου γιατί δε θα ταλαιπωρεισαι και θα έχεις υγιέστατα όμορφα ψάρια. Ένας υγιής δίσκος είναι υπέροχος, ένας ταλαιπωρημενος δυστυχώς είναι άσχημο θέαμα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι εγκαταλειπουμε κανένα ζωντανό, πάντα το παλεύεις όσο δεν πάει.  Σε όλες τις ερωτήσεις σου με κάλυψαν οι προλαλησαντες που είναι κ πιο έμπειροι. 

Καλή αρχή! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αρχικά ευχαριστώ για τις απαντήσεις και για το ενδιαφέρον σας. 

1) α. siporax και substrat pro  β. Όλα μαζί   Τι ποσότητα βιολογικού υλικού θα χρειαστώ από την εμπειρία σας???

3) Αν έχει ανατάραξη η επιφάνεια του νερού είσαι οκ! Με το sump και μόνο οξυγονώνεται το ενυδρείο δεν θα έχω ανατάραξη καθώς δεν μπορώ να βάλω spray bar.Εκτός εάν βρω κάποια πατέντα.

4) Βγάλε τις ακτινικές, και βάλε daylight και gro lux Συγνώμη εάν μπορεί κάποιος να κάνει κάποιο παράδειγμα για 4 λάμπες. 2faylight-2grolux?

Δημήτρη και Κώστα αρχικά εάν μπορείτε εξηγήστε μου γιατί barebottom? Τι κερδίζουν τα μωρά από αυτό?? Και επίσης πως θα μπει αργότερα?άντε τα φυτά να το καταλάβω.Να μην βάλω ούτε τις ρίζες ?Δεν θα χρειάζονται κρυψώνες από τώρα για να νοιώθουν ασφάλεια από κινήσεις στο δωμάτιο?

Επίσης εννοείτε ότι θα ήταν καλύτερα να μπορούσα να είχα λιγότερα λίτρα? Σωστά κατάλαβα? Και αν ναι γιατί??? Kosta  είχα διαβάσει το post σου και σίγουρα δεν θα μπορούσα να κάνω τέτοια υπερβολή με την χλωρίνη.... Έσκασα στα γέλια όταν είδα την φώτο και τα σχόλια.....Πραγματικά το παράκανες. Θα κάνω ρίξω ξύδι στα τζάμια θα το αφήσω κανένα τέταρτο και μετά θα το περάσω με wettex το οποίο θα έχει χλωρίνη διαλυμένη σε νερό. Θα το αφήσω πάλι για λίγο και μετά καλό ξέβγαλμα. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σπραιμπαρ φτιάχνεις εύκολα.Χωρίς άμμο κ κλαδια φυτα ,γιατι με μια σκουπα κ λιγο καθαρισμα στα τζαμια τα ψαρακια σου θα μεγαλώσουν σ πεντακαθαρο περιβάλλον.λίγο τερα λίτρα 1 για να κάνεις μεγαλύτερες αλλαγές νερού, 2 δεν χανεται τροφη ,3 λιγοτερα λιτρα μεγαλύτερες ανταγωνισμος κ αυτό το θέλουμε.οχι δεν χρειάζονται κρυψώνες από Τώρα.Γιατην βιολογια δεν χρειάζεσαι την εμπειρία κανενός διότι πόσο θα ταΐζεις, τι αλλαγές θα κανεις ,Κάθε πότε θα καθαρίζεις το Σάμπ σου , Εσύ το ξέρεις .Οπως επίσης κάθε ποτέ θα καθαρίζεις το βιολογικό σου υλικό που συνήθως με την τροφή των δισκων στουμπονει γρήγορα κ αχριστευεται.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φιλε εφοσων το ειχες θαλασσινο θα εχεις και πολλα αλατια...οποτε νεροξυδο η ξινο και προσοχη για γρατσουνιες στα τζαμια. Τωρα για χλωρινες δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε προσωπικα μια που με ενα καλο ξεβγαλμα στο τελος θα εχει γινει τζαμι κυριολεκτικα!! Γενικος θα συμφωνησω με τα παιδια.... ειτε σιποραξ ειτε subpro δεν θα δεις καποια ουσιαστικη διαφορα αρκει να υπαρχει το βιολογικο σου υλικο.... με 5~ 10 λιτρα θα εισαι καλυμενος αλλα δψσε βαση και στην μηχανικη φιλτρανση. Για τον φωτισμο με δυο 6500Κ θα εισαι καλα μονο με δισκους και με 4 εχεις και ευκολα φυτα....τις grolux δεν τις χρειαζεσαι απαραιτητος. Εαν θες αρχικα βαλε μονο μεσα στο σαμπ κερατοφυλλο με μια λαμπα οικονομιας και οταν γινουν δεκα+ εκατοστα τα ψαρια βαζεις αμμο και φυτα στο ενυδρειο. Η αληθεια ειναι πως οποιοδηποτε μικρο ψαρι ηλικιακα στην αρχη  ειναι ευαισθητο και επειδή η αμμος μεχρι να ωριμαση μπορει να κρατα αφαγωτη τροφη υπαρχει  κίνδυνος δηλητηριασης και παθογωνων οργανισμων. Τα ξυλα για μενα βοηθουν στην φυσικη οξινση του νερου και αν δεν τα θες μεσα στο ενυδρειο για προληπτικούς και πρακτικους λογους θα τα εβαζα στο σαμπ. Γενικος πολυ παθογωνοι οργανισμοι αδρανοποιουνται σε οξινα νερα βοηθωντας την φυσικη αμυνα των ψαριων.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Καταλαβα. Επισης να φανταστω πως εαν πω να συφοναρω με σκουπα δεν θα μεινει καθολου αμμος. Οκ λοιπον bb αλλα τις ριζες θα τις βαλω τουλαχιστον 1-2 για να εχουν κατι να κρυφτουν. Φιλε ρικ αυτο το ειχα σκεφτει και γω(για το λερατοφυλο στο sump) αλλα δεν ξερω κατα ποσο θα ηταν εφικτο με τον χορο. Αν μπορω θα το βαλω γιατι δεσμευει αρκετα νιτρικα.Σημερα ξημερωματα εγινε το αδειασμα του main tank. Θα ακολουθησει καλο καθαρισμα.   Μολις αδειασει και το sump απο ζωντανα και νερο θα ξεκινησω γεμισμα. Για πλατη να βαλω μαυρο ,μπλε χαρτονι η μηπως να φτιαξω με καμια φωτο απο ιντερνετ καμια αφισα.?βαζει κανεις φυλλα καταπα??? Κι αυτα απ οσο ξερω βοηθαν να γινει πιο οξινο το νερο.

IMG_20180411_081336.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν βάλεις φωτογραφία θα τη βαρεθείς κ θα είναι λιγότερο φυσικό το αποτέλεσμα. Το μπλε στην πλάτη δε μ αρέσει, νομίζω ιδανική επιλογή είναι το μαύρο. Επίσης αν έχεις μαύρο background κ το κάνεις βιοτοπικο black water πυροβολαει... Πολλοί λένε ότι σκουραινουν τα χρώματα τους όσο πιο σκούρο είναι το background αλλά κατ εμέ αυτό που έχει σημασία πρωτίστως σ αυτό είναι το χρώμα του πυθμένα. 

Καλή η επιλογή σου με τις ρίζες, πρόσεχε μόνο μη σε εμποδίζουν πολύ στη σκούπα. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επειδή όλα τα ενυδρεία που έστισα τα τελευταία 10 χρόνια είχαν μαύρο ή μπλε σκούρο φόντο είπα μήπως είχατε καμιά ιδέα. Σε αυτό που λές Κώστα το φαντάζομαι ότι θα δείχνει τέλεια. Μάυρο με black water!!! Ναι σκεφτόμουν μια δεξιά και μια αριστερά οπότε όταν θα είμαι στην μια πλευρά για σκούπα τουλάχιστον στην αρχή που δεν θα με έχουν συνηθίσει να έχουν την απέναντι πλευρά για να ψιλοκρύβονται . Θα ήθελα λίγο να προσέξετε τον πάτο του ενυδρείου. Θα παρατηρήσετε ότι έχει διπλές κόντρες. Υπάρχει περίπτωση να τραυματιστούν?? Πιστεύω είναι πολύ χαμηλά για να έχουν θέμα σωστά;;;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν θα έχουν θέμα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα έκανα μια βόλτα σε καταστήματα της πόλης. Οι εισαγωγής γίνονται από διαφορετικούς εκτροφής. Το ένα stendker, το άλλο τσεχία , το άλλο συγκαμπούρη. Και επίσης άκουσα πως τα ψάρια τα έχουν σε νερό βρύσης ή σε αναλογία με όσμωση αλλά με σκληρότητες κοντά στο 10 και όλοι με PH sto 7-7,5. Εγώ τώρα που θέλω να έχω τα ψάρια σε συνθήκες που γνωρίζει το DNA τους ή κοντά σε αυτές τι κάνω? 4
Α)Μεγάλη και αργή εισαγωγή στο ενυδρείο
β) Μιας και δεν έχει γεμίσει το ενυδρείο. το γεμίζω με παραμέτρους κοντά σε αυτές που έχουν καταστήματα και εκτροφής και το κατεβάζω σιγά σιγά?(Τα βακτήρια θα έχουν θέμα με την αλλαγή σε σκληρότητες και PH ή όχι καθώς θα γίνει αργά η αλλαγή?
γ)Τελικά κρατάω τους δίσκους με σκληρότητες κοντά στο 10 και ph στο7?
Γνωρίζετε οι παλιοί ποιος είναι πιο αξιόπιστος ή τουλάχιστον μπορείτε να μου πείτε ποιον να προτιμήσω(εκτροφέα)???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπερα pitsiovic και σε ολη την παρεα.....

Οι δισκοι που ειδες ειναι ολοι εκτροφης και εχουν αναπαραχθει σε ουδετερο νερο εδω και πολλες γενιες.....γιατι θελεις τοσο χαμηλο ΡΗ?? Οι αγριοι δισκοι ειναι αλλη φαση και οχι και τοσο ευκολα διαχειρισιμοι στα ενυδρεια μας. Και η ιδια η νιτροποιητικη βιολογια ζοριζεται κατω απο ΡΗ 6. Στην φυση λογο της μεγαλης οξυτητας υπαρχουν λιγα βακτηρια που την παλευουν μεσα στο νερο και αυτο προστατευει τους δισκους απο ιους και παθογονα αλλα στη φυση υπαρχει και μεγαλη απονιτροποιηση που στα ενυδρεια μας δυσκολα μπορει να σταθει με επιτυχια με εξοπλισμο. Ισως με ενα καραφυτεμενο ενυδρειο αλλα αυτα τα συστηματα δεν διαχειριζονται ευκολα απο αρχαριους και απο την μια μερα στην αλλη μια που φτανεις σταδιακα σε ενα ισοροποιμενο οικοσυστημα. Μην ξεχνας πως η σταθερες συνθηκες ειναι ενα απο τα βασικα κλειδια για τους δισκους και θα πρεπει να προετοιμαζεις το νερο κοντα στις συνθηκες που τους διατηρεις. Προσωπικα θα σου ελεγα αρχικα να στρωσεις το ενυδρειο μονο με νερο δυκτιου μια που τα βακτηρια αναπτυσωνται καλυτερα σε αλκαλικο ΡΗ και οταν στρωσει το φερνεις σταδιακα σε ενα ποιο ουδετερο ΡΗ 6.5 με 7 κατι.... σε δευτερη φαση μπορεις να κανεις χρηση και των ΕΜ1....τα οποια ποια τα βρισκεις και σε ενυδρειακα προιοντα τυπου microbe lift special blend, pristine, remedation aqua vitro κλπ. οπου βοηθα στην ποιο γρηγορη ωριμανση και ρυθμισεις της βιολασπης μειωνωντας σημαντικα τον κυνδινο σηψης και αρα και παθογωνων στα φιλτρα, βυθο και νερο.

Απο εκει και περα περειμενε βεβαια να δεις τη θα σου πουνε και οι βεροι δισκαδες.

Edited by Rik
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/4/2018 at 9:56 ΜΜ, το μέλος Rik έγραψε:

Καλησπερα pitsiovic και σε ολη την παρεα.....

Οι δισκοι που ειδες ειναι ολοι εκτροφης και εχουν αναπαραχθει σε ουδετερο νερο εδω και πολλες γενιες

Θα ήθελα ΑΝ γνωρίζεις να γράψεις λίγο πιο αναλυτικά, τις συνθήκες νερού που τους μεγαλώνουν... ο Stendker... ο Τσέχος... και στην Σιγκαπούρη... που αναφέρθηκαν.

.....γιατι θελεις τοσο χαμηλο ΡΗ?? Οι αγριοι δισκοι ειναι αλλη φαση και οχι και τοσο ευκολα διαχειρισιμοι στα ενυδρεια μας. Και η ιδια η νιτροποιητικη βιολογια ζοριζεται κατω απο ΡΗ 6. Στην φυση λογο της μεγαλης οξυτητας υπαρχουν λιγα βακτηρια που την παλευουν μεσα στο νερο και αυτο προστατευει τους δισκους απο ιους και παθογονα αλλα στη φυση υπαρχει και μεγαλη απονιτροποιηση που στα ενυδρεια μας δυσκολα μπορει να σταθει με επιτυχια με εξοπλισμο. Ισως με ενα καραφυτεμενο ενυδρειο αλλα αυτα τα συστηματα δεν διαχειριζονται ευκολα απο αρχαριους και απο την μια μερα στην αλλη μια που φτανεις σταδιακα σε ενα ισοροποιμενο οικοσυστημα. Μην ξεχνας πως η σταθερες συνθηκες ειναι ενα απο τα βασικα κλειδια για τους δισκους και θα πρεπει να προετοιμαζεις το νερο κοντα στις συνθηκες που τους διατηρεις. Προσωπικα θα σου ελεγα αρχικα να στρωσεις το ενυδρειο μονο με νερο δυκτιου μια που τα βακτηρια αναπτυσωνται καλυτερα σε αλκαλικο ΡΗ και οταν στρωσει το φερνεις σταδιακα σε ενα ποιο ουδετερο ΡΗ 6.5 με 7 κατι.... σε δευτερη φαση μπορεις να κανεις χρηση και των ΕΜ1....τα οποια ποια τα βρισκεις και σε ενυδρειακα προιοντα τυπου microbe lift special blend, pristine, remedation aqua vitro κλπ. οπου βοηθα στην ποιο γρηγορη ωριμανση και ρυθμισεις της βιολασπης μειωνωντας σημαντικα τον κυνδινο σηψης και αρα και παθογωνων στα φιλτρα, βυθο και νερο.

Απο εκει και περα περειμενε βεβαια να δεις τη θα σου πουνε και οι βεροι δισκαδες.

 

Το έχω χρυσοπληρώσει 2 φορές... ΔΕΝ θα το συνιστούσα, ούτε στον εχθρό μου.... γιατί το θεωρώ πεταμένα λεφτά.  ;)

Pitsiovic... να τα ξαναπώ;  B)

Edited by diskus fan

Share this post


Link to post
Share on other sites

χαχαχα οχι μια φορα ειναι αρκετη :hehe

Αυτο για τις συνθηκες που εχουν οι εκτρωφεις εαν το ξερει καποιος θα ηταν καλο. Γιατι εγω που ρωτησα ακουσα απο το οτι τους εχουν σε νερο βρυσης μεχρι το "τι σε νοιαζει σε τι νερο τα εχιυν αυτοι, το θεμα ειναι εγω τι συνθηκες εχω στο μαγαζι."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημερα discus fun..... γενικος ολοι αναφερουν τιμες απο 6 ως 8 ΡΗ. Δεν γνωριζω εαν αναφερεσαι σε καποιον συγκεκριμενο εκτροφεα..... δωσε λινκ περι του θεματος και για το θεμα microlift...... με ενδιαφερει!

 

 PH 6-8 Water hardness - soft to hard. The water should be exchanged and the bottom elutriated on a regular basis. Mechanical filters should be cleaned pretty often.  Speaking from experience discus fish grows faster in harder water. We should use the water we have at our disposal and it is not advised to do any correction. That is a job for a chemist. Water should have stable parameters and shouldn’t fluctuate – such water is tap water.  Temperature should be between 26-30 Celcius – 28 would be perfect. While exchange don’t add cold water.

 

Penang Island lead in the breeding and export of Discus. As it has the best water quality required for breeding and raising Discus - pH value of 6.8 to neutral and a conductivity 60 to 80 microsiemens.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/4/2018 at 8:06 ΜΜ, το μέλος pitsiovic έγραψε:

Σήμερα έκανα μια βόλτα σε καταστήματα της πόλης. Οι εισαγωγής γίνονται από διαφορετικούς εκτροφής. Το ένα stendker, το άλλο τσεχία , το άλλο συγκαμπούρη. Και επίσης άκουσα πως τα ψάρια τα έχουν σε νερό βρύσης ή σε αναλογία με όσμωση αλλά με σκληρότητες κοντά στο 10 και όλοι με PH sto 7-7,5. Εγώ τώρα που θέλω να έχω τα ψάρια σε συνθήκες που γνωρίζει το DNA τους ή κοντά σε αυτές τι κάνω? 4
Α)Μεγάλη και αργή εισαγωγή στο ενυδρείο
β) Μιας και δεν έχει γεμίσει το ενυδρείο. το γεμίζω με παραμέτρους κοντά σε αυτές που έχουν καταστήματα και εκτροφής και το κατεβάζω σιγά σιγά?(Τα βακτήρια θα έχουν θέμα με την αλλαγή σε σκληρότητες και PH ή όχι καθώς θα γίνει αργά η αλλαγή?
γ)Τελικά κρατάω τους δίσκους με σκληρότητες κοντά στο 10 και ph στο7?
Γνωρίζετε οι παλιοί ποιος είναι πιο αξιόπιστος ή τουλάχιστον μπορείτε να μου πείτε ποιον να προτιμήσω(εκτροφέα)???

Μην ασχολείσαι τόσο με το ph στις φαρμες, Ποιος τους πιστεύει άλλωστε τι ph έχουν .για τα μαγαζιά εγώ μαζί μου περνώ το phμέτρο κ το tdsμέτρο.κανε μια καλή προσαρμογή κ ασχολεισου Πώς θα φτιάξεις ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει ίδιες παραμέτρους νερού αλλαγής, με νερού δεξαμενής κ φρόντισε να σ είναι εύκολο κ γρήγορο ώστε να μην σ κουραζει κ αρχιζεις να το σκέφτεσαι .αξιόπιστες πηγές Υπάρχουν,Τα μαγαζιά τι φέρνουν είναι το θεμα.νομιζω αν ξερεις να διαλεξεις ψαρια η εχεις καποιον που να ξερει ειναι η πιο ασφαλη επιλογη.(εγω ειμαι κοροιδο σ αυτο παντα κατι κουλα αγοραζω)

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι απο τι εχω καταλαβει απο τα λεγομενα σας και απο λιγο που εχω διαβασει τον τελευταιο καιρο. Το πιο σημαντικο πιστευω ειναι να προσεξεις πολυ την προσαρμογη- εισαγωγη και μετα να τους εχεις σταθερες τιμες και καθαρο νερακι..Αυτα θα προσπαθησω να τους προσφερω και βλεπουμε.. Για την ευκολια σκεφτομαι να παρω ενα μεγαλο βαρελι για το νερο της οσμωσης και να το εχω παντα γεματο με νερο ετοιμο για παν ενδεχομενο. Ειδικα τωρα στην αρχη που θα μπουν τα ψαρια... 

Και παλι ευχαριστω για τις απαντησεις και το ενδιαφερον. Βοηθαν πραγματικα!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν θέλεις να καθαρίσεις ξένοιαστα το ενυδρείο σου, γέμισε το με νερό από αο και ξύδι, δεν θα μείνει τίποτα! Το κάναμε σε ενυδρείο φίλου που έτρεχε χρόνια ως ριφ,το αφήσαμε λίγες μέρες και έλαμψε. 

Ο αριθμός ψαριών που αναφέρεις φαίνεται λογικός, μόνο ο τελικός αριθμός με ψάρια τελικού μεγέθους σε μήκος 1.20 με προβληματίζει, αργά ή γρήγορα θα έχεις 2 ζευγάρια και θα εξαφανίσουν τον χώρο για τους υπόλοιπους. Βέβαια το βλέπεις στην πορεία. 

Πριν μπλεχτεις με την ατελείωτη κουβέντα του ph, πολύ πιο σημαντικό είναι το καθαρό νερό και το καλό τάισμα! Χαμηλά νιτρικά που τα πετυχαίνεις, με επαρκή φιλτρανση, κάποια φυτά εύκολα μπορούν αν τα θέλεις να βοηθήσουν και αλλαγές νερού. 

Προσοχή επίσης στην επιλογή ψαριών, διάλεξε ψάρια όσο πιο "στρογγυλά" γίνεται, προσοχή σε ασθένειες κτλπ. Υπάρχει αντίστοιχο θέμα στην κατηγορία, μην κουράζω με επαναλήψεις. 

Special blend και πολλά σκευάσματα δεν χρειάζονται. 

Γενικά δώσε χρόνο, χώρο, ηρεμία και ξαναλέω καθαρό νερό και καλό τάισμα στα ψάρια σου και μην φοβάσαι τίποτα. 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ενυδρειο εχει καθαριστει με ξυδι και μλολικο νερο... Εβαλα και ηλεκτρικη για τον λιγοστο αραγωνιτη που δεν μπορουσα να αφαιρεσω αλλιως.. Ναι το μηκος με προβληματιζει και μενα αλλα οπως ειπα επειδη θελω να κανω προσπαθεια αναπαραγωγης θα υπαρχει γεννηστρα. Οποτε ενα ζευγαρι κατα την περιοδο αυτη που ειναι πιο επιθετικο θα απομακρυνεται απο το ενυδρειο μς αποτελεσμα να μην υπαρχει τοση ενταση...  Βεβαια βλεποντας και κανοντας.Μακαρι να ειχα καποιον δισκα να με βοηθουσε στην επιλογη.. Διαβασα το θεμα για την επιλογη αλλα ειναι διαφορετικη η θεωρια απο την πραξη.........

IMG_20180413_164801.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απ όσο είδα στο προφίλ σου, είσαι Θεσσαλονίκη; κρίμα γιατί είσαι μακριά μου. Κάποιο παιδί από εκεί ίσως; 

Χαίρομαι για την διάθεση κ το μεράκι που δείχνεις, όλα καλά θα πάνε 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το θέμα της επιλογής είναι σχετικό.Τι είναι καλός δίσκος,που τον βρίσκουμε και πως τον ξεχωρίζουμε?

Οτι και να διαλέξεις να το αγαπήσεις και να του προσφέρεις αυτό που του αξίζει.

Share this post


Link to post
Share on other sites
πριν 19 λεπτά, το μέλος Traxanoplagia έγραψε:

Το θέμα της επιλογής είναι σχετικό.Τι είναι καλός δίσκος,που τον βρίσκουμε και πως τον ξεχωρίζουμε?

Οτι και να διαλέξεις να το αγαπήσεις και να του προσφέρεις αυτό που του αξίζει.

5 βασικά πράγματα να προσέξει ο άνθρωπος, απλά ούτε άρρωστο να πάρει ούτε σχηματικά πύραυλο, που υπάρχουν και τέτοιοι. Δεν είπε Κανείς, τουλάχιστον εγώ, να βρει το τέλειο δείγμα, αν υπάρχει. Κ φυσικά η αγάπη για τα ζωντανά δεν έχει να κάνει

Να μια ιδέα 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 14/4/2018 at 8:29 ΠΜ, το μέλος Rik έγραψε:

Καλημερα discus fun..... γενικος ολοι αναφερουν τιμες απο 6 ως 8 ΡΗ.

Καταλαβαίνεις πόση διαφορά έχει το ΡΗ 6 από το ΡΗ 8 ; 

Δεν γνωριζω εαν αναφερεσαι σε καποιον συγκεκριμενο εκτροφεα

Εγώ ΔΕΝ αναφέρομαι σε κανέναν... αυτό που γράφτηκε το διάβασες προσεκτικά κι έγραψες... "Οι δισκοι που ειδες ειναι ολοι εκτροφης και εχουν αναπαραχθει σε ουδετερο νερο εδω και πολλες γενιες.....γιατι θελεις τοσο χαμηλο ΡΗ??;" Αναφέρθηκε σε κάποιους εκτροφείς... εσύ ΜΗΠΩΣ θα ήθελες να γράψεις κάτι άλλο και όπως το διατύπωσες βγήκε... λάθος;

..... δωσε λινκ περι του θεματος και για το θεμα microlift...... με ενδιαφερει!

 

 PH 6-8 Water hardness - soft to hard. The water should be exchanged and the bottom elutriated on a regular basis. Mechanical filters should be cleaned pretty often.  Speaking from experience discus fish grows faster in harder water. We should use the water we have at our disposal and it is not advised to do any correction. That is a job for a chemist. Water should have stable parameters and shouldn’t fluctuate – such water is tap water.  Temperature should be between 26-30 Celcius – 28 would be perfect. While exchange don’t add cold water.

 

Penang Island lead in the breeding and export of Discus. As it has the best water quality required for breeding and raising Discus - pH value of 6.8 to neutral and a conductivity 60 to 80 microsiemens.

 

 

 

Το κείμενο στα Αγγλικά... πρέπει να μου "πει" κάτι;  :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 14/4/2018 at 6:10 ΠΜ, το μέλος pitsiovic έγραψε:

χαχαχα οχι μια φορα ειναι αρκετη :hehe

Αυτο για τις συνθηκες που εχουν οι εκτρωφεις εαν το ξερει καποιος θα ηταν καλο. Γιατι εγω που ρωτησα ακουσα απο το οτι τους εχουν σε νερο βρυσης μεχρι το "τι σε νοιαζει σε τι νερο τα εχιυν αυτοι, το θεμα ειναι εγω τι συνθηκες εχω στο μαγαζι."

 

Φυσικά και αυτό ακριβώς είναι που σε ενδιαφέρει... αλλά... το θέμα είναι αν η προσαρμογή που τους έχει γίνει ήταν τέτοια... που τα τυχόν προβλήματα από την διαδικασία, ΔΕΝ προκύψει να τα "πληρώσεις" εσύ.

Ανάλογα με την χώρα που έχουν εκτραφεί... υπάρχει μικρότερο ή μεγαλύτερο ρίσκο. Σε γενικές γραμμές... ΑΝ δεις τα ψάρια στην γυάλα να συμπεριφέρονται ζωηρά, να είναι "τεντωμένα" και τρώνε... μειώνεται η πιθανότητα, να είναι προβληματικά.- ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...