Jump to content

Φωτισμός φυτεμενου


Gianniskyr

Recommended Posts

Καλημέρα σε ολους! Θα ήθελα την συμβουλή σας και την βοήθεια σας  για ενα πολυσυζητημένο θεμα! Θέλω να στείσω  ενα φυτεμένο ενυδρείο 65 λίτρων! Ασχολούμαι με τα φυτά ενα χρόνο , αλλά  ποτέ δεν εχω χρησιμοποιήσει λάμπες τ5 η τ8 αλλά μονο led. Είναι ποιοτικά καλύτερες στην ανάπτυξη των φυτών? Διάφορες σε τ5 και τ8; ποιες πρέπει να χρησιμοποίησω για ενα ολοκληρωνενο σύστημα ;  και γενικότερα ότι θα έπρεπε να ξερω!!!

Γενικότερα ακούω απο ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια καλύτερα τ5 η τ8 αντι για led υσχηει;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα φίλε μου :)

Προσωπικά επειδη έχω 2 φυτεμένα (1 μικρό και ένα πιο μεγάλο) θα σου πω ότι με τ5 έχω πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη..και με το led έχω αλλά πιο αργή..ίδιο νερό ίδια λιπάσματα..νομίζω ότι η τ5 είναι (προς το παρών) ποιο ολοκληρωμένη λύση..η τ5 βέβαια σαν τεχνολογία έχει φτάσει στο τέλος της εννοοντας ότι δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω αλλά το led εξελίσσετε συνέχεια..στο μέλλον πιστεύω θα ξεπεράσουν τις τ5 αλλά προς το παρών κατά την γνώμη μου είναι καλύτερη λύση :)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tης Τ8 της ξεχνάς, ο πόλεμος γίνεται μεταξύ Τ5 και και Led. Το μεγάλο προτέρημα της Τ5 είναι, όποια λάμπα και να βάλεις θα έχεις μια χαρά αποτελέσματα απο την ποιο ακριβή έως μια φτηνή των 2-3 ευρώ (αρκεί τα κελβιν να είναι σωστά). Στα led αν δεν ξέρεις και πάρεις στην τύχη μπορεί να σου κάτσει μπορεί και όχι, η ψαγμένοι γνωρίζοντας απο Led βάζουν και τα ανάλογα. Υπάρχουν πολλά Led απο διαφορετικές μάρκες με διαφορετική απόδοση αλλά και διαφορετική κατασκευή, είναι μεγάλο το θέμα των Led. αλλά αν εσύ είσαι ευχαριστημένος με την ανάπτυξη των φυτών τότε κρατάς τα Led. Μια τούμπανο ανάπτυξη των φυτών δεν πάει να πει ότι είναι και καλή ή να πω καλύτερα φυσιολογική, στα φυτά δεν υπάρχει το απόλυτο φυσιολογικό γιατί το ίδιο φυτό στην φύση θα αναπτυχθεί διαφορετικά κάτω απο διαφορετικές συνθήκες φωτισμού κτλ. Στο ενυδρείο καλό είναι να επιδιώκουμε την μέτρια ανάπτυξη ούτε τη γρήγορη ούτε την αργή. Προσωπικά προτιμώ την αργή γιατί βαριέμαι το κλάδεμα :) 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Nikos Malissovas σ ευχαριστω πολυ Νικο !  ναι υσχιει για τα led.. Πάντος εγώ είμαι αρκετα ευχαριστημένος και ανάλογος τα φυτά...κάποια έχουν γρήγορη και κάποια μεσαία αναπτυξη ...στο σύνολο θεωρώ μέτρια προς γρηγορη! 

Απλα θα ηθελα να το δοκιμασω οπως και @Nikos Malissovas για να εχω και μια ολοκληρωμένη αποψη και ίσως μου "αρέσουν"  περισσοτερο  οι τ5.Έτσι και αλλιώς έχει ηδη το ενυδρείο μια λάμπα απλά πρέπει να δω αν είναι τ5 η τ8   οπότε ειναι και ευκαιρία. αρα τη συνδυασμό πρέπει να κάνω? Grolux?

Έγινε επεξεργασία - Gianniskyr
Link to comment
Share on other sites

Κράτα αυτό που σου είπε ο Χρήστος.

Αναζητούμε αργομεσαία ανάπτυξη για διάφορους λόγους και κυρίως σταθερότητα και λιγότερες άλγες.

 

Το τ8 το ξεχνάς όπως ολόσωστα είπαν παραπάνω οι συνχομπίστες. 

Η τ5 έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να βρίσκεις το φάσμα που επιθυμείς στο μάτι σου λόγω των πολλών επιλογών.

Οι led έχουν χαμηλή κατανάλωση αλλά αν θες καλό led ποιοτικό είναι ακριβές

 

Να θυμάσαι..

Χρησιμοποίησε το ελάχιστο δυνατό φως που χρειάζονται τα φυτά που θα επιλέξεις.

Πολλαπλά τα οφέλη , λιγότερες άλγες, καλύτερη διαβίωση για τα ψάρια.

Τα ψάρια δεν αγαπούν το πολύ φως. Τα στρεσάρει.

 

Το φως είναι το γκάζι, όχι όμως το Α και το Ω. Μία σωστή ανάπτυξη περιλαμβάνει ποιοτικό φωτισμό, υπόστρωμα, διοξείδιο και λίπανση.

Αν πατάς το γκάζι , θες περισσότερο διοξείδιο και περισσότερη λίπανση κάτι που δεν είναι εύκολο όσο ακούγεται.

 

Μαγικός συνδιασμός για εμένα..

Το λιγότερο δυνατό φως , φουλ διοξείδιο και σταθερή λίπανση με κανονικές δόσεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και πάλι σας ευχαριστώ ολους! Όμως εχω αρκετό φως ,φουλ διοξειδιο, και πολυ καλή λυπανση  χαχαχ ::p να σου πω την αλήθεια πρώτη φορά το ακούω αυτο για το φως και θα το τηρήσω για να το λες και επίσης στις αρχές του χομπι, είχα άλγη λογο του παρα πολυ δυνατού φωτός σε συνδιασμο με τα υπολοιπα  ! Επίσης θα μπορούσατε να μου προτείνετε μια  αξιόπιστη λαμπα/μάρκα γιατί εχω το juwel record 600   και εχω την εντύπωση ότι φοράει τ8. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...