Jump to content

Συμπεριφορά των Oscar


Recommended Posts

Πρόσφατα αποφάσισα κι εγώ να εμπλουτίσω το ζωικό βασίλειο των ενυδρείων μου με τα υπέροχα αυτά ψάρια, αφιερώνοντάς τους 350 λίτρα για αρχή (είναι μικρά, 6-7 πόντους μόνο) και 600 για τη συνέχεια, μέχρι να μπορέσω να τους φτιάξω ένα πραγματικά μεγάλο ενυδρείο για να τα κρατήσω.

Ειχα δει και είχα παρατηρήσει για αρκετό διάστημα αυτές τις πανέξυπνες μεγάλες κιχλίδες σε ενυδρείο φίλου μου και είχα εντυπωσιαστεί από τη συμπεριφορά τους αλλά και την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσουν με τον φροντιστή τους. Ετσι, μια ομάδα από 4 διαλεγμένα Red Tiger Oscar - Astronotus ocellatus από δύο διαφορετικές αναπαραγωγές, φιλοξενούνται προσωρινά σε καραντίνα μέχρι να σιγουρευτώ για τη καλή τους υγεία, αλλά και για να προσαρμοστούν σταδιακά στις διαφορετικές από το προηγούμενο ενυδρείο τους συνθήκες (θα τις κρατήσω σε ουδέτερο ρΗ και μαλακό νερό).

Οι πρώτη μου επαφή μαζί τους επιβεβαιώνει τη φήμη τους και έπιασα τον εαυτό μου να κάθομαι με τις ώρες να τα θαυμάζω να κινούνται με χάρη στο νερό, να αλλάζουν χρώματα και να με κοιτάνε διερευνητικά, προσπαθώντας να καταλάβουν με ποιον έχουν να κάνουν... Και ενώ τα ψάρια είναι πολύ μικρά (τα 3 στους 6 πόντους και το 1 στους 7), ήδη τα πρώτα σημάδια προτίμησης ενός ζευγαριού άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους... Πλευρίσματα, σκουντήματα, τρεμούλιασμα της ουράς αλλά και κλειδώματα στόμα με στόμα, δείχνουν ότι μάλλον ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται..! ;)

Είναι πραγματικά υπέροχα και πανέξυπνα τα Oscar..! :)

Το θέμα αυτό το ανοίγω για να καταθέσουμε και να συγκεντρώσουμε εδώ όλοι οι κάτοχοι Oscar και μέλη του Aquazone, τις εμπειρίες μας από τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου είδους στις διάφορες φάσεις της ζωής του (προσαρμογή στο ενυδρείο, τάισμα και διατροφή, ζευγάρωμα, συμβατότητες, περιβάλλον, σχέση με τον φροντιστή του, κλπ κλπ), με στόχο να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο (αλλά και τους μελλοντικούς κατόχους τέτοιων ψαριών), στην καλύτερη διατήρησή τους στα ενυδρεία μας.

Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε το θέμα καθαρό από περιττά στοιχεία και σε υψηλό σχετικά επίπεδο (οι συντονιστές του φόρουμ μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε αυτό), πιστεύω ότι το παρόν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου σαν ένα είδος "τράπεζας συγκεντρωμένων πληροφοριών" για το είδος, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να βρει σε ένα θέμα (πολυσέλιδο ενδεχομένως, αλλά σε ένα θέμα!), όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες, που ένα απλό προφίλ του ψαριού σίγουρα δεν μπορεί να προσφέρει.

Και αν δούμε ότι αυτό λειτουργεί και έχει αποτέλεσμα, θα μπορούσε ενδεχομένως να καθιερωθεί και γενικότερα, για περισσότερα είδη. :angry2:

Εγώ πάντως μέσα από αυτές τις γραμμές, θα καταθέτω εδώ κατά καιρούς τις όποιες παρατηρήσεις μου από τη συμπεριφορά των δικών μου ψαριών, με ξεχωριστό τίτλο σε κάθε μήνυμα και ανάλογη θεματολογία κάθε φορά, με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο, σε μια προσπάθεια αυτές παρατηρήσεις να βοηθήσουν τον όποιο μελλοντικό αναγνώστη.

Και θα ήθελα πολύ να κάνετε το ίδιο και όσοι από εσάς έχετε στα ενυδρεία σας τις υπέροχες αυτές κιχλίδες. :wootwoot:

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...