Jump to content

Βοηθεια σε τρυπα υπερχειλησης


Recommended Posts

Καλημερα θελω να κανω μια ερωτησουλα αν ξερεις καποιος. Θελω να ανοιξω την τρυπα της υπερχειλησης κατα 3 4 χιλιοστα. Υπαρχει κανας ευκολος τροπος π να. Μπορω να το κανω μονος μου κ με ασφαλεια? Διαβασα. Πως μπορει να γινει με ρουτερ τζαμιου οπως φωτο αλλα ουτε πρεπει να λεγεται ετσικ δεν μπορω να βρω π πουλανε. 

Screenshot_20190109-015522.jpg

Έγινε επεξεργασία - Thomas S. Oikonomou
Link to comment
Share on other sites

Τι χιλιοστά είναι το τζάμι;

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος Thomas S. Oikonomou έγραψε:

12

Δύσκολα να γίνει με αυτό... Αν υπάρχει δυνατότητα να πάει σε τζαμα ν δοκιμάσει με ποτήροτρυπανο , γιατί δεν θα κάνεις καλή δουλειά με αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Με πολύ προσοχή γιατί μπορεί να θρυματιστει. 

Καλύτερα να άνοιγες μια από την αρχή!

Link to comment
Share on other sites

Ο τζαμας μ πε πως μονο με ποτήρι αλλα δεν το κανει γτ θα σπασει. Εγω θα το παλεψω με το ντρεμελ σιγα σιγα για 2 3 χιλιοστα μιλαμε. Π βρισκω ομως τετοιο πραγμα κ πως λεγεται?? 

Link to comment
Share on other sites

Σημάδεψε τον κύκλο για να τρως από παντού το ίδιο. Σε 8ρι τζάμι το έχω κάνει αλλά θέλει υπομονή και γενικά και από κόστος δεν συμφέρει. 

 

https://www.skroutz.gr/c/3136/trypania-mytes.html?keyphrase=dremel+τρυπανι+γυαλιου

Link to comment
Share on other sites

Όχι τπτ ιδιαίτερο άφηνε να πέσει και η θερμοκρασία από το τρυπάνι για να μην το τρως γρήγορα και νερό όπως είπες... 

Link to comment
Share on other sites

 Έπειδή έκανά πολές τρύπες σε τζάμι ενυδρείου να σου πω και εγώ τη γνώμη μου. Αν το κάνεις σωστά οι πιθανότητες να προκληθεί ζημιά είναι ελάχιστες. 

 

Σίγουρα το καλύτερο είναι να γίνει εξαρχής πριν κολληθούν τα ζάμια. Aν δε μπορείς να έχεις τρεχούμενο νερό, βάζεις κάποιον να σου ρίχνει συνεχώς νερό με ένα σπρέυ.

Επειδή το τζάμι έχει λεία επιφάνεια το τρυπάνι γλυστράει μέχρι να γίνει αυλάκι, για αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιον οδηγό, δηλαδή ένα ξύλο ή πλέξι που θα το τρυπήσεις πρώτα με το ίδιο τρυπάνι και στη συνεχεια να το κρατάς πάνω από το σημείο που θα τρυπήσεις για τα πρώτα 1-2 χιλιοστά. 

Επίσης δε βάζεις καθόλου πίεση στο τρυπάνι, αλλά το αφήνεις να φάει σιγά σιγά το τζαμι.

Και μεγάλη προσοχή στο τέλος, στα τελυταία 1-2 χιλιοστά, καθώς εκεί μπορεί να γίνει ξεφλούδισμα που σε δυσκολεύει μετά να εφαρμόσεις και να στεγανοποιήσεις τα εξαρτήματα pvc. 

 

Αυτά αν θες να κάνεις τρύπα εξαρχής.

Αν καταλαβα όμως καλά θέλεις να μεγαλώσεις υπάρχουσα τρύπα, χρησιμοποιώντας μικρότερο ποτήρι; (αυτό της φωτογραφίας); Αυτό, ίσως έχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο. Καλύτερα να πάρεις μεγαλύτερο ποτήρι. Ψάξε στο ebay για holesaw for drilling glass. 

 

 Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι το τζάμι στη μεριά που το τρυπάς εξασθενεί και πιθανόν τα μικρά ξεφλουδίσματα να προκαλέσουν πιο εύκολα ράγισμα αν δεχτεί πίεση. Αυτό έχει μεγαλύτερο ρίσκο σε rimless ενυδρεία καθώς απουσιάζουν οι κόντρες που εξασφαλίζουν αντοχή στις πιέσεις.   

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να σ δωσω να καταλαβεις τι θελω να κανω. Εχω 2 τρυπες στο πατο τζαμι 12χιλ η μια ειναι 4.5cm κ η αλλη 3cm. Ειχα τις σωληνες κολλημενες με τις μουφες στον πατο με σηλικονη.. Κατασκευη aquario.. Κ επειδη ειδα κατι σταλες στον πατο ξεστησα και ειπα να παρω συνδεσμους δεξαμενης. Οι σωληνωσεις π ειχα ηταν φ32 και φ20 οποτε πηγα πηρα τα εξαρτημα και παω να ενωσω. Βλεπω ομως πως οι συνδεσμοι ειναι 4.7cm και 3.2 αντιστοιχα. Λεω τον ηπια παω ξανα στο μαγαζι κ του λεω φερε πιο μικρους συμδεσμους παπαρια μ λεει θα πρεπει να πας σε φ25 και φ16. Κ ειπα τωρα να προσπαθησω με σμιριδοπανο να φαω λιγο τζαμι δε ξερω αν θα μ βγει.. Θα το προσπαθησω γτ νομιζω μετα πως δεν θα χω ροη σφην υπερχειληση ή πολυ θορυβο. Ακουω γνωμη

IMG_20190103_124548.jpg

Link to comment
Share on other sites

Να προσπαθήσεις να φας το τζάμι στην τρύπα περιμετρικά έχει ρίσκο. Δεν είναι ξύλο ή πλαστικό να φαγωθεί. Η πίεση και οι κραδασμοί από το τρυπάνι μπορεί να προκαλέσουν ράγισμα. Βέβαια είναι 12άρι τζάμι και εχει αντοχή, αλλά το ρισκάρεις; 

 

Αν η υπερχείλιση όπως ήταν φτιαγμένη σε κάλυπτε, δεν υπάρχει λόγος να πας σε μεγαλύτερη τρύπα κατά τη γνώμη μου. Πάρε τα ίδια εξαρτήματα και κάνε καλύτερα τη στεγανοποίηση.

Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις από αλλού σύδεσμο δεξαμενής. https://www.shop-meeresaquaristik.de/PVC-fittings-tubes/PVC/32-mm/PVC-Table-duct-32-mm-Typ-A-with-glueing-socket-516034::5634.html

Αυτός εδώ είναι για σωλήνα pvc 32mm και χρειάζεται τρύπα 4,2 εκατοστά. Το ίδιο για σωλήνα 20mm  με τρύπα στα 2,7 εκατοστά. https://www.shop-meeresaquaristik.de/PVC-fittings-tubes/PVC/20-mm/PVC-Table-duct-20-mm-Typ-A-with-Socket::5591.html

 

Νομίζω αξίζει να περιμένεις να σου έρθει από έξω κα να είσαι σίγουρος παρά να ρισκάρεις και να τρέχεις μετά. Τα μεταφορικά θα είναι λίγα για ένα μικρό δέμα και θα σου έρθει σ εμια βδομάδα.

Έγινε επεξεργασία - thediscusman
Link to comment
Share on other sites

Όπως βλέπω τώρα καλύτερα τη φωτογραφία βλέπεις ότι έχεις ξεφλουδίσματα στην μεγάλη τρύπα. Εϊναι αυτό που σου είχα πει σε προηγούμενο post για τα ξεφλουδίσματα στα τελευταία 1-2 χιλιοστά. Ίσως εκεί δεν εφαρμόζει καλά το λαστιχάκι και είχες διαρροή. Για αυτό σε όποια επιλογή και αν καταλήξεις χρησιμοποίησε ξανά και σιλικόνη.

IMG_20190103_124548.thumb.jpg.de2e5471c76dc732c596b6beb6559c63.jpg

Έγινε επεξεργασία - thediscusman
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...