Jump to content

Είδη για συγκατοίκηση


stavman

Recommended Posts

Γεια σας και από εμένα,

Στήνω τώρα το ενυδρείο μου (περίπου 220 lt) και θα ήθελα την γνώμη σας (είμαι αρχάριος) για τα είδη που μπορώ να βάλω. Έχω αποφασίσει να βάλω σίγουρα demasonoi και lapidus. Θέλω να ρωτήσω τι άλλο είδος μπορώ να βάλω ακόμα ώστε να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη και ωραίο χρωματικά αισθητικό αποτέλεσμα. Σκεφτομουν για 2 καρχαριάκια.

Link to comment
Share on other sites

Τα καρχαριάκια με κιχλίδες δεν μπορούν να μπούν. Αναγκαστικά θα προσανατολιστείς σε είδη της λίμνης Malawi. Μπορείς να βάλεις όποιο είδος θέλεις από την οικογένεια pseudotropheus. To Ph πρέπει να είναι κοντά στο 8.2 και το νερό αρκετά σκληρό. Επίσης πρέπει να δημιουργήσεις σπηλιές μέσα με διάφορες πέτρες για να μπορούν να κρύβονται. Αν θέλεις να βάλεις και κάποιο φυτό το μόνο που δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα είναι τα διάφορα είδη vallisneria και το κερατόφυλλο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις άμεσες και διαφωτιστικές απαντήσεις σας. Ως αρχάριος θα ακολουθήσω κατά γράμμα τις συμβουλές σας.

Link to comment
Share on other sites

Ta 220 λίτρα που αναφέρεις stavman είναι ότι πρέπει για ένα "αξιοπρεπέστατο" Mbuna tank με ψάρια από τη λίμνη Malawi.

Όσο για τα ψάρια που αναφέρεις :

Pseudotropheus Demasoni : δεν υπάρχει άνθρωπος που να το έχει δει και να μην έχει ξετρελλαθεί. Να ξέρεις όμως ότι παρά το μικρό του μέγεθος (dwarf cichlid) είναι πολύ άγριο ειδικά μάλιστα σε ψάρια του είδους του. Γι' αυτό και δεν προτείνετε για αρχάριους. Μην κολλάς όμως, με σωστό aquascaping (πάρα- πάρα πολλές πέτρες-κρυψώνες) θα τα καταφέρεις.

Προσοχή βέβαια και στους συγκάτοικους που δεν θα πρέπει να έχουν παρόμοιους χρωματισμούς γιατί τότε θα έχεις σοβαρό πρόβλημα.

Labidos ( Labidochromis Caurelius) : mbuna και αυτό από την Malawi αλλά πολύ πιο ήσυχο από τα demasoni.

Για πολλούς άψογο χρωματικό αποτέλεσμα ο συνδυασμός των δύο παραπάνω ψαριών.

Για να τα κρατήσεις στο ίδιο ενυδρείο απλά πρόσθεσε μερικές ακόμα κρυψώνες στις ήδη πολλές που θα έφτιαχνες έτσι κι αλλιώς για τα demasoni.

Όσο βέβαια για τα καρχαριάκια που αναφέρεις, όποια και αν είναι αυτά (silver shark - pagasius ... ) εάν σου αρέσουν τόσο πολύ προρείς να πηγαίνεις συχνά στο pet-shop και να τα βλέπεις. :blush:

ΜΗΝ τα βάλεις όμως με τα Mbuna.

Είσαι σε καλό δρόμο, συνέχισε να ρωτάς ότι σε προβληματίζει.

Link to comment
Share on other sites

Έβαλα χθες τα πρώτα ψαράκια στο ενυδρείο μου. Έχω ακούσει ότι χρειάζονται και κάποια ψάρια (γλύφτες) που καθαρίζουν τα τζάμια. Πότε πρέπει να τα βάλω? Πόσα? Θα αναπαράγονται στο δικό μου ενυδρείο (220lt με 4 demasonoi και 4 labidos)?

Link to comment
Share on other sites

stavman προχωράς βλέπω με γοργούς ρυθμούς ... :blush:

(προσοχή μόνο στη βιολογία του φίλτρου σου)

περιμέμουμε λοιπόν τις πρώτες φωτογραφίες από το ενυδρείο σου και τους κατοίκους του ...

Σχετικά με τους γλύφτες που αναφέρεις ξέχασέ τους.

Θα σου πρότεινα καλύτερα να βάλεις τα Pterygolichthys gibbiceps, είναι φοβεροί "εργάτες", καθαρίζουν τα πάντα. Ένας ή το πολύ δύο είναι υπεραρκετοί για τα λίτρα σου. Τώρα όσο για αναπαραγωγές μάλλον θα πρέπει να τις ξεχάσεις από τα συγκεκριμένα ψάρια στο ενυδρείο σου.

Επειδή το ενυδρείο σου είναι καινούργιο ακόμα, θα έλεγα να μη βιαστείς να βάλεις καθαριστές. Άσε να περάσουν 1-2 μήνες πρώτα για να έχουν και αυτοί δουλειά να κάνουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επιτέλους κατάφερα να βγάλω κάποιες λίγο αξιοπρεπείς φωτογραφίες για να ανεβάσω από το καινούργιο μου ενυδρείο που έθεσα σε λειτουργία στις 22 Νοε 2005. Είναι διαστάσεων 1,04x40x50 περίπου 200lt με έναν θερμοστάτη hydor hydromatic2 200W, κυκλοφορητή hydor pico 400 ή 500, 3 σφουγγάρια και περίπου 33-35 βιόσφαιρες για φίλτρα. Φώτα φθορίου 2x35W. Τα ψάρια - που με ταλαιπώρησαν γιατί δεν κάθονταν να ποζάρουν τόσες μέρες - αρχικά ήταν 8 (4 Pseudotropheus Demasoni περίπου 1,5 μηνός + 4 Ιodotropheus sprengerae περίπου 4 μηνών) για να γίνουν 12 με την προσθήκη άλλων 4 Labidochromis Caeruleus (περίπου 2,5 μηνών) στις 2 Δεκ 2005.

Θα επιχειρήσω στο μέλλον για το ανέβασμα κάποιων καλύτερων φώτο με την όχι και τόσο καλή για τον σκοπό αυτό Creative PC-CAM 550.

post-296-1133803762_thumb.jpg

post-296-1133803816_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - stavman
Link to comment
Share on other sites

Stavman έχεις κατά τη γνώμη μου ένα πολύ αξιόλογο Malawi mbuna tank με είδη που είναι από τα αγαπημένα μου.

Οι επιλογές σου ps. demasoni - iod. sprengerae - lab. caurelius δίνουν σίγουρα ένα φοβερό οπτικό αποτέλεσμα σαν συνδυασμός χρωμάτων και όχι μόνο ...

Έχεις δημιουργήσει ένα ενυδρείο με "χαρακτήρα" που θα φαίνεται όλο και περισσότερο όσο μεγαλώνουν τα ψάρια σου και φυσικά όταν θα αρχίσουν να ζευγαρώνουν. Με το setup που έχεις φτιάξει θα σου δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσεις από κοντά τη συμπεριφορά αυτών ψαριών που θα σε ανταμείψουν με το παραπάνω για την επιλογή σου. :busted_cop:

Link to comment
Share on other sites

Στα παραπάνω είδη μπορώ να δίνω εναλλακτικά με το φυλλαράκι της Serra και λίγο αγγούρι, μαρούλι ή κάποιο άλλο φρέσκο λαχανικό;

Αν ναι σε τι ποσότητες και κάθε πότε;

Μπορεί αυτό να αντικαταστήσει κάποιο γεύμα με φυλλαράκι;

Θα πρέπει να είναι όλα τα λαχανικά ταυτόχρονα μαζί ή ένα λαχανικό μόνο του;

Έγινε επεξεργασία - stavman
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και μπορείς

Τα ψάρια που έχεις είναι αποκλειστικά φυτοφάγα.

Δοκίμασε καλύτερα ένα-ένα τα λαχανικά και σε μικρές ποσότητες για να δεις και τι τους αρέσει περισσότερο.

Φυσικά τη μέρα που θα δώσεις λαχανικά δε θα ταίσεις τίποτα άλλο

Μπορείς να τους δείνεις 2-3 φορές την εβδομάδα

Περμένουμε νέα σου

Link to comment
Share on other sites

Παρατηρώ μία αύξηση της θερμοκρασίας την ώρα που λειτουργούν οι λάμπες και πιστεύω ότι είναι φυσικό. Οι λάμπες που έχω αυτή τη στιγμή είναι 1 Osram 30W Coolwhite 840, 4000K, 2400lm και 1 Osram 30W Fluora 77, 1000lm.

Έχω ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 27C αλλά με το εσωτερικό θερμόμετρο παρατηρώ θερμοκρασία 29C όταν είναι αναμμένα τα φώτα και περίπου 28C όταν είναι σβηστά.

1.Να μειώσω τον θερμοστάτη στους 26,5C ;

2.Αντέχουν τα συγκεκριμένα είδη σε αυτές τις θερμοκρασίες, (έχω διαβάσει ότι ζουν στους 26-28 βαθμούς).

3.Μήπως η απόκλιση θερμοστάτη-θερμομέτρου είναι φυσιολογική επειδή το θερμόμετρο είναι από τα "φτηνά";

Link to comment
Share on other sites

Εάν έχεις το θερμόμετρο κοντά στην επιφάνεια (οπότε και κοντά στις λάμπες) τοποθέτησέ το πιο βαθιά και πες μας πάλι εάν βλέπεις αυτό το βαθμό διαφορά με το άνοιγμα-κλείσιμο στα φώτα.

Το θερμόμετρο βάλτο στην απέναντι πλευρά του ενυδρείου από αυτήν που βρίσκεται ο θερμαντήρας και πες μας την ένδειξη που δείχνει.

Link to comment
Share on other sites

Έβαλα σήμερα για δοκιμή ένα φύλλο ολοκληρο από σαλάτα στο μέγεθος μιας παλάμης. Το τρώνε με μεγάλη όρεξη, αλλά δυσκολεύονται λίγο να το κόψουν ιδιαίτερα τα μικρότερα.

Φτάνει αυτό για να αντικαταστήσει το σημερινό τάισμά τους από φυλλαράκι Serra ή να δώσω και άλλο φύλλο σαλάτας;

Αν το κόψω ψιλά φυλλαράκια μήπως το φάνε ευκολότερα (βέβαια θα επιπλέουν) ή δεν θα τα φάνε και θα μείνουν στην επιφάνεια χωρίς να μπορώ να τα μαζέψω;

Ευχαριστώ για την πολύ καλή ιδέα για το θερμόμετρο. :busted_cop: Του άλλαξα θέση και παρατηρώ την θερμοκρασία

Έγινε επεξεργασία - stavman
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Περίεργες εξαφανίσεις :D

Πριν περίπου 1 μήνα εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμμία ένδειξη ασθένειας (π.χ. ανορεξία, μόνιμη βύθιση-ακινησία κτλ) εξαφανίστηκε ένα demasonoi. Το μόνο που παρατήρησα για δύο μέρες πριν εξαφανιστεί ήταν ότι ή δεν ερχόταν αμέσως για φαγητό ή δεν εμφανιζόταν καθόλου την ώρα του ταίσματος για 2-3 μέρες.

Εδώ και δύο ημέρες, ακριβώς με τις ίδιες συνθήκες και την ίδια συμπεριφορά εξαφανίστηκε ένα Ιodotropheus sprengerae μεγαλύτερο σε μέγεθος από τα υπόλοιπα και ισομεγέθη με τα υπόλοιπα του είδους του.

Τι μπορεί να συμβαίνει? Η συμπεριφορά των υπολοίπων φαίνεται πολύ καλή.

Υ.Γ.Νικολούλιη τρέξε... :D

Link to comment
Share on other sites

Μήπως παρατήρησες κάποιους καυγάδες ανάμεσα στα demasoni? Αυτή η εξαφάνιση ''μυρίζει'' δύο αρσενικά demasoni στο ίδιο ενυδρείο. Ιδανικός αριθμός για τα συγκεκριμένα ψάρια είναι ένα γκρουπ άνω των 12 μέσα σε ένα ενυδρείο 200 λίτρων έτσι ώστε να μοιράζεται η διαολεμένη επιθετικότητά τους σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από ένα αρσενικά εκεί. Αν και, όπως και να έχουν τα πράγματα, το απόλυτα ιδανικό θα ήταν ένα 'η δύο αρσενικά με 10 θυληκά αν και αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν να το πετύχει ο μέσος χομπίστας αφού τα δύο φύλα στο συγκεκριμένο είδος είναι ολοϊδια και μόνο η μέθοδος του venting μπορεί να αποκαλύψεις τις διαφορές τους. Όπως και να έχει, ο πρώτος βασικός ύποπτος και για τις δύο εξαφανίσεις έιναι τα demasoni. Είναι ικανά ακόμα και με ένα -δύο χτυπήματα να τραυματίσουν σοβαρά ένα ψάρι που πλησίασέ την" περιοχή" τους το οποίο στη συνέχεια θα κρυφτεί σε μία τρύπα απλώς για να πεθάνει. Βέβαια τα Ιodotropheus και τα Labidochromis που έχεις δεν έχουν χρωματισμούς παρόμοιους με αυτούς των demasoni ώστε να γίνουν αντικείμενο επίθεσης αλλά όλα είναι πιθανά με αυτά τα τρελά ψαράκια από την Τανζανία. Το τελευταίο ενδεχόμενο της εξαφάνισης είναι το άλμα έξω από το ενυδρείο αλλά μου φαντάζει απίθανο σε ένα κλειστό με καπάκι ενυδρείο.

Σχετικά με τους γλύφτες, δε θα πρότεινα να βάλεις ένα Pterygolichthys gibbiceps. Το συγκεκριμένο ψάρι ανέχεται με χαρά ph μέχρι 7,5 το πολύ ενώ ένα ενυδρείο με mbuna έχει συνήθως ph ανώτερο του 7,7. Επίσης φτάνει τα 40 εκατοστά, μέγεθος αρκετά μεγάλο ακόμα και για ένα διακοσάρι ενυδρείο. Αλλά ακόμα και αν ξεπεράσουμε τα συγκεκριμένα εμπόδιο, ενδέχεται σοβαρά το ψάρι να δεχθεί χτυπήματα από τις κιχλίδες σου σε σημείο που να χάσει ακόμα και την ίδια τη ζωή του. Ένα γατόψαρο Synodontis από Tanganyika ή malawi (αν βρεις nyassae - που είναι το μόνο Synodontis που ζει στη λίμνη malawi - πες μου που το βρήκες! Θέλω!) θα μπορούσε να κάνει καλύτερα σε ένα τέτοιο ενυδρείο μιας και είναι σαφώς πιο ευκίνητο και ξέρει να υπερασπίζεται καλύτερα τον εαυτό του από τα συγκεκριμένα ψαράκια και αρέσκεται σε υψηλό ph αφού τέτοιο έχει και το περιβάλλον όπου ζει. Και από την άλλη, η άλγη που θα φυτρώσει στο ενυδρείο σου θα εκτιμηθεί δεόντως από τα demasoni αλλά και τους λοιπούς κατοίκους του ενυδρείου σου.

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα labidochromis είναι παμφάγα και καλό θα ήταν να μην τρώνε αποκλειστικά φυτικές τροφές. Εδώ χρειάζεται, όμως, πρόσοχή αφού ενδέχεται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες να προκαλέσει malawi bloat από τα αμιγώς υπόλοιπα χορτοφάγα ψαράκια του συστήματός σου.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τους γλύφτες, δε θα πρότεινα να βάλεις ένα Pterygolichthys gibbiceps. Το συγκεκριμένο ψάρι ανέχεται με χαρά ph μέχρι 7,5 το πολύ ενώ ένα ενυδρείο με mbuna έχει συνήθως ph ανώτερο του 7,7. Επίσης φτάνει τα 40 εκατοστά, μέγεθος αρκετά μεγάλο ακόμα και για ένα διακοσάρι ενυδρείο. Αλλά ακόμα και αν ξεπεράσουμε τα συγκεκριμένα εμπόδιο, ενδέχεται σοβαρά το ψάρι να δεχθεί χτυπήματα από τις κιχλίδες σου σε σημείο που να χάσει ακόμα και την ίδια τη ζωή του.

:D Μιά και τόχω πάρει επάνω μου το θέμα να προσθέσω σ'αυτά που είπε ο Αντώνης ότι τά γατόψαρα λέγονται γατόψαρα, πλεκόστομα, Λορικαριίδες αλλά όχι γλύφτες.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι η συγκεκριμένη ονομασία για το είδος ψαριών είναι άτοπη μιας και δε γλύφουν αλλά τρώνε. Απλώς η θέση του στόματός τους καθώς και η κίνησή του δημιουργεί την εντύπωση ότι γλύφουν με αποτέλεσμα να τους φορτωθεί και το συγκεκριμένο ''παρατσούκλι''. Αναρωτιέμαι, αν κάποιος έβελεπε ένα σαρκοφάγο L-number πάνω από ένα ψάρι θα πίστευε ότι το γλύφει?

Link to comment
Share on other sites

Αναρωτιέμαι, αν κάποιος έβελεπε ένα σαρκοφάγο L-number πάνω από ένα ψάρι θα πίστευε ότι το γλύφει?

:D:D:D:D:D 'Aψογος!!!!

Link to comment
Share on other sites

Οι παρατηρήσεις του Αντώνη σχετικά με το ενυδρείο του stavman είναι αναμφίβολα σύμφωνες με το γράμμα του "νόμου".

Στην πράξη όμως τα πράγματα ίσως να διαφέρουν λίγο σε κάποιες περιπτώσεις (κατ' ανάγκη βέβαια τις περισσότερες φορές).

Θεωρώ απίθανο κάποιος χομπίστας που έχει στην κατοχή του ένα μόνο ενυδρείο (π.χ. 200 λτ του stavman) να μπορέσει να βρει και να βάλει 10 demasoni σε αναλογίες 1Μ - 9F ή έστω 2Μ - 8F. Και ακόμα πιο δύσκολο να βρει αυτά τα ψάρια ταυτόχρονα και να τα βάλει στο ενυδρείο του την ίδια στιγμή (και όχι σταδιακά για να αποφύγει τις μάχες για την ιεραρχία με την εισαγωγή νέων ψαριών αυτού του είδους σε ένα ήδη στημένο ενυδρείο).

Επειδή έχω την τύχη να αναπαράγω αυτό το ψάρι τα τελευταία χρόνια, θυμάμαι ότι μου πήρε περίπου 2 χρόνια για να μπορέσω να ξεχωρίσω ικανό αριθμό θηλυκών για να δημιουργήσω το γκρουπάκι που ήθελα. Φυσικά είχα αγοράσει μικρά demasoni που τα μεγάλωσα σε 5 διαφορετικά ενυδρεία για να έχω τη δυνατότητα μετακινήσεων όταν τα πράγματα "ζόριζαν" πολύ. Και πάντα βέβαια έχεις το πρόβλημα που θα βάλεις τα περισσευούμενα αρσενικά ... όσα ενυδρεία κι αν διαθέτεις.

Δεν πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν τόσο εξειδικευμένοι πωλητές στα ελληνικά petshops (εκτός ίσως ελαχιστοτάτων περιπτώσεων) που θα μπορούσαν να εγγυηθούν ότι τα demasoni που θα σου δώσουν είναι θηλυκά. Αλλά κι αν ακόμη μπορέσουν να αναγνωρίσουν τα θηλυκά (π.χ. με venting) τα αρσενικά που θα περισσέψουν ποιός θα τα πάρει ? Δεν έχω ακούσει επίσης να γίνονται εισαγωγές κατά φύλλο (π.χ. μια κούτα μόνο θηλυκά demasoni).

Στην πράξη λοιπόν αγοράζεις μερικά demasoni (ελπίζεις να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά) και φροντίζεις βέβαια να έχεις κατάλληλο aquascaping. Σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως είναι προτιμότερο το ενυδρείο να είναι "πηγμένο" στα ψάρια για να μοιράζεται η επιθετικότητα (αρκεί βέβαια τα φίλτρα να το αντέχουν και να γίνονται συχνές αλλαγές νερού).

Σχετικά με τα Pterygolichthys gibbiceps πιστεύω πως δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα σε ph γύρω στο 8 (στη βιβλιογραφία αναφέρεται συνήθως ph 7,5) τουλάχιστον από την προσωπική μου εμπειρία.

Όσο για το θέμα της διατροφής, οι περισσότερες τροφές που κυκλοφορούν και γράφουν ότι είναι για mbuna ή γενικότερα για φυτοφάγα αν διαβάσουμε τα συστατικά τους περιέχουν κι άλλα "πραγματάκια". Προσωπικά περισσότερο θα ανησυχούσα για τον κίνδυνο της λάθος διατροφής των αποκλειστικά φυτοφάγων από ότι για την ελλειπή διατροφή των labidos.

Link to comment
Share on other sites

Αναρωτιέμαι, αν κάποιος έβελεπε ένα σαρκοφάγο L-number πάνω από ένα ψάρι θα πίστευε ότι το γλύφει?

11339[/snapback]

:D

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τα Pterygolichthys gibbiceps πιστεύω πως δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα σε ph γύρω στο 8 (στη βιβλιογραφία αναφέρεται συνήθως ph 7,5) τουλάχιστον από την προσωπική μου εμπειρία.

Bασίλη τα Pterygolichthys gibbiceps, όπως και πολλά άλλα ψάρια, μπορεί να προσαρμοστούν σε διάφορες συνθήκες νερού μπορεί και όχι. Νομίζω ο Αντώνης μιλούσε γιά ιδανικές συνθήκες. Και φυσικά άν το ψάρι είναι μικρό μπορεί και να χτυπηθεί, όπως προείπε ο Αντώνης. Κρίμα το ψαράκι ...

Link to comment
Share on other sites

Μαρίνα επειδή το συγκεκριμένο ψάρι βρίσκεται ήδη στο ενυδρείο του stavman παραπάνω από μήνα και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυνηγητών από τις κιχλίδες (και έχει πλέον "προσαρμοστεί") δε θεωρώ σκόπιμο να το βγάλει για να βάλει κάποιο άλλο είδος, εκτός βέβαια κι αν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέλλον.

Πιστεύω όμως ότι αφού οι κιχλίδες το αποδέχτηκαν, δε θα το πειράξουν στη συνέχεια, και ειδικά όσο θα μεγαλώνει.

Επειδή όμως ποτέ δεν ξέρεις .... έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά mr. stavman για παν ενδεχόμενο.

Link to comment
Share on other sites

Αντώνη, Βασίλη, Μαρίνα, (=αλφαβητικά)

Σας ευχαριστώ πραγματικά όλους σας για το ενδιαφέρον, τις προτάσεις και τις πολύ διαφωτιστικές διατυπώσεις των - όπως αντιλαμβάνομαι όντας νέος στο χόμπυ -απόψεών σας.

Θα λάβω πολύ σοβαρά υπ'όψην μου στο μέλλον τα όσα έχετε γράψει.

Όμως το πρόβλημα των "μυστηριωδών" εξαφανίσεων παραμένει και το ποιο παράξενο είναι ότι τόσο στα εναπομείναντα ψάρια όσο και στα δύο προαναφερόμενα που χάθηκαν δεν υπάρχει ούτε ίχνος πάλης αλλά και ποτέ μέχρι τώρα δεν παρατήρησα κάποια επιθετικότητα από οποιοδήποτε ένοικο του ενυδρείο προς άλλον. Επίσης δεν διακρίνω ίχνη αρρώστειας, δυσφορίας ή άλλα που να δικαιολογούν τις "εξαφανίσεις". Όποια πρότασή σας, ευπρόσδεκτη...

Έγινε επεξεργασία - stavman
Link to comment
Share on other sites

Αντώνη, Βασίλη, Μαρίνα, (=αλφαβητικά)

Σας ευχαριστώ πραγματικά όλους σας για το ενδιαφέρον, τις προτάσεις και τις πολύ διαφωτιστικές διατυπώσεις των - όπως αντιλαμβάνομαι όντας νέος στο χόμπυ -απόψεών σας.

Θα λάβω πολύ σοβαρά υπ'όψην μου στο μέλλον τα όσα έχετε γράψει.

Όμως το πρόβλημα των "μυστηριωδών" εξαφανίσεων παραμένει και το ποιο παράξενο είναι ότι τόσο στα εναπομείναντα ψάρια όσο και στα δύο προαναφερόμενα που χάθηκαν δεν υπάρχει ούτε ίχνος πάλης αλλά και ποτέ μέχρι τώρα δεν παρατήρησα κάποια επιθετικότητα από οποιοδήποτε ένοικο του ενυδρείο προς άλλον. Επίσης δεν διακρίνω ίχνη αρρώστειας, δυσφορίας ή άλλα που να δικαιολογούν τις "εξαφανίσεις". Όποια πρότασή σας, ευπρόσδεκτη...

11521[/snapback]

'Οσο και να σου φαίνεται παράξενο, κατ' αρχάς αν έχεις εσωτερικό φίλτρο ψάξε και εκεί, καμμιά φορά τα ψάρια μπαίνουν εκεί και κρύβονται. Πάντως, κατά κανόνα, αν τα ψάρια του ενυδρείου βρούν πτώμα πριν το βρείς εσύ ... καλή τους όρεξη. Αυτές οι "μυστηριώδεις" εξαφανίσεις μου έχουν συμβεί και εμένα κατά καιρούς ... μέχρι που συνέλαβα τους ενόχους στα πράσσα ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...