Jump to content

Πρώτη φορά ενυδρείο HELP!!!!


Recommended Posts

Καλησπέρα. Είμαι καινούργια στο χόμπι κι έχω πολλές απορίες. Ας ξεκινήσω με τα βασικά για το στήσιμο του πρώτου μου ενυδρείου. Απέκτησα πρόσφατα ενα ενυδρείο 30 λίτρα με εσωτερικό φίλτρο, φως Led και θερμαντήρα. Είμαι στη διαδικασία παραγγελίας όσων χρειάζομαι. Στο ενυδρείο θα μπεί μονομάχος όταν στρωθεί. Επίσης θα το φυτέψω. Από όσο το έχω ψάξει, θα χρειαστώ:

1) Χαλίκι-Θα πάρω ψιλό για να μπορεί να φυτευτεί,δεν θέλω και υπόστρωμα ειδικό.

2)Από λίπασμα τί έχετε να προτείνετε? Τι πρέπει να προσέξω στην αγορά του? Να είναι κατάλληλο για τί?

3)Φυσικό ξύλο διακοσμητικό

4)Φυσική πέτρα διακοσμητική

5) Φυτά έχω επιλέξει κάποια εύκολα που μου πρότειναν κάποιοι φίλοι όπως: Java Moss. Ludwigia Super Red και Cryptocoryne Wendtii. Επίσης σκέφτομαι πιο μετά να προσθέσω κάποια φύλλα στο βυθό για να σκουρύνει το νερό και να είναι πιο φυσικό τοπίο για το μονομάχο μου.

--Οι μεγαλύτερες απορίες μου ωστόσο αφορούν το φίλτρο. Το φίλτρο του ενυδρείου περιέχει ήδη τρια κομμάτια απο ένα πράσινο υλικό σαν σφουγγάρι ( δεν γνωρίζω καν πως

λέγεται,συγχωρέστε με ? ).. Διαβάζοντας βρήκα υλικά για το φίλτρο τα οποία δεν ξέρω που μπαίνουν και ποιά θα χρειαστώ. Αρα λοιπόν οι ερωτήσεις μου είναι:

α) Τί είναι το Siporax και που μπαίνει ακριβώς? Πάνω ή κάτω απο το πράσινο υλικό που έχει ήδη το φίλτρο μου?Φαντάζομαι το χρειάζομαι για τη λειτουργία..

β)Ενυδρειακό βαμβάκι είναι απαραίτητο? Αυτό που μπάινει?

Θα χρειαστώ κάτι άλλο για το φίλτρο? Υπάρχει κάποιο άλλο ειδικό προιόν που να επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας των απαραίτητων βακτηρίων?

Επίσης αντιχλώριο θα χρειαστεί να προσθέσω στο νερό μόνο αν χρησιμοποιήσω νερό απο τη βρύση? Αθήνα μένω.Δεν γνωρίζω καθόλου τις παραμέτρους.

--Αυτά για αρχή. Θα ανεβάσω και φωτογραφίες απο το φίλτρο για να έχετε πλήρη εικόνα! Ευχαριστω για το χρόνο σας.IMG_20200425_190452.thumb.jpg.573ad2ed924872738d6053313030f59c.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Έλενα,

όσων αφορά το φίλτρο, το πράσινο σφουγγάρι καθώς και οποιοδήποτε ανάλογο υλικό υπάρχει

για την μηχανική φίλτρανση, κατακρατάει δηλαδή όλες τις χοντρές βρωμιές, και είναι το πρώτο

στάδιο φίλτρανσης.

Δεύτερο στάδιο και πολύ απαραίτητη είναι η βιολογική φίλτρανση (Siporax κλπ), στάδιο που θέλει

το αρχικό στρώσιμο για ανάπτυξη βακτηριδίων

Τρίτο στάδιο είναι το βαμβάκι η ανάλογο υλικό, το οποίο συγκρατεί και τους πιο μικρόσωμους

ρύπους για να έχεις κρυστάλλινο νερό.

Τέταρτο στάδιο και προαιρετικό είναι ένα στρώμα ενεργού άνθρακα, το οποίο κάνει την χημική

φίλτρανση

Link to comment
Share on other sites

Θα στα πω ως αρχάριος ευκολα , γιατι ετσι τα αντιλαμβάνομαι.

Θα βαλεις οσο περισσότερο βιολογικο υλικο μπορείς , θα αφήσεις ενα σφουγγάρι και θα γεμίσεις siporax .

Αυτο για το φίλτρο.

Αυτο που μας απασχολεί ομως ειναι να μην έχουμε δυνατή ροή μεσα στο νερό.

Ειναι στατικά ψάρια , θελουν στάσιμο νερό , για αυτο και τα φίλτρα καταρρακτες είναι κατάλληλα .

Θελουμε ολιγον σκούρο περιβάλλον , οπότε σκούρο χαλίκι και μαύρη πλάτη πισω θα εκτιμηθεί απο το ψάρι καθως και φυτά επιφάνειας.

Αφού πάρουμε τα απαραίτητα στήνουμε και βάζουμε νερο (χωρις χλωριο)  και ριχνουμε τα βακτήρια που χρειάζονται για τα λίτρα μας , για να τραφούν αυτα κάθε μέρα της διάρκειας στησίματος ριχνεις λίγη τροφή αφου την κανεις θρυματα μικρα .

Το νερο που βαζουμε πάντα θελουμε να μην εχει χλώριο , οποτε σε καθε αλλαγη ετοιμάζουμε ενα δοχειο με το νερο της αλλαγης στο οποιο θα εχει μπει αντιχλωριο ενα διαστημα πριν (καμια ωρα) ετσι ωστε να δουλεψει το σκεύασμα.

Θέλουμε θερμοκρασία 24 με 25 για αυτούς.

Από φυτά οτι θες απο ευκολα αλλα βαλε και επιφάνειας οπως το limnobium , χρειάζεται σκια .

Για το νερο το κίτρινο φοβερή δουλεια κάνουν τα elder cones , άψογα!

Βράζεις ενα δυο με καθε αλλαγη και ρίχνεις το νερο τους με αυτά μέσα.

Φύλα μπαίνουν catapa και πλατάνου όπως βάζω εγώ.

Αυτά διαλύονται ομως με τον καιρο μεσα στο νερό και εαν δεν είσαι ερωτευμένη με την εμφάνιση τους θα ελεγα δε χρειάζεται για να μη λερώνει ο βυθος σου πολύ.

Από λιπάσματα θα σου πουν αλλα παιδιά καλύτερα.

Δε θα ειναι μεγαλο το κοστος πάντως διότι θα ριχνεις τζουρες ανά εβδομάδα για τοσο λίγα λίτρα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει κάποιο σκεύασμα που βοηθά στην ανάπτυξη των βακτηρίων? Η αυτά θα δημιουργηθούν σιγα σιγά οπώς θα ρίχνω την τροφή?

Link to comment
Share on other sites

ναι , πουλανε βακτηρια σε σκευασμα .

αυτα ριχνεις για να κανουν το start . εχει αναλογια και τροπο που θα μπουν η καθε εταιρεία.

το βιολογικο υλικο ειναι το κλειδι , σε ενα ενυδρειο καθαρο οπως ενός μονομαχου δεν καιγόμαστε για μηχανικη φιλτρανση , οποτε σου δινετε ευκολα η δυνατότητα να πεταξεις σφουγγαρια (οχι ολα) και να βαλεις αρκετο βιολογικο υλικο . 

επαναλαμβανω οταν μπει ψαρι να δωσεις σημασια στην ροη , να μη το παιδεύεις.

  https://www.aquazone.gr/forums/topic/98-ο-κύκλος-του-αζώτου/

αυτο θα κανει το ενυδρειο σου το πρωτο διαστημα .

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας!!! Επειδή είμαι φανατικος του μια εικόνα, χίλιες λέξεις, έχουμε και λέμε...

(1)Είσοδος νερου..Εδώ δεν χρειάζονται και πολλές διευκρινήσεις...

 

(2)Μετά την είσοδο του το νερό περνάει από το 1ο σφουγγάρι. Κατά τον κόσμο coarse foam ή coarse density foam ή για εμάς από χωριό χοντρόκοκκο σφουγγάρι (δεν ξερω γιατί έχει την λέξη κοκκους αλλά τεσπα). Σε σοβαρά μαγαζιά με ενυδρεία θα σου έχουν και πληροφορία για το μέγεθος των πόρων. Δηλαδή θα σου πουν σφουγγάρι με 10ppi ή 20ppi. Όπου ppi νοείται το pores per inch - πόροι ανα ίντσα (σκέψου ένα τετραγωνάκι με διαστάσεις 1ίντσας ή αλλιώς 25.4mm επι 25.4mm, το ίδιο είναι). Άρα εγώ θέλουμε κάτι με μικρό ppi. Τα σύνηθες σφουγγάρια που βλέπουμε στα μαγαζιά (το κλασσικό μπλε δλδ) έχει μέγεθος 20ppi. Αν ο πετσοπας δεν ξέρει το μέγεθος των πόρων τότε το κόβεις με το μάτι. Και όταν λέω το κόβεις με το μάτι θα καταλάβεις από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες τι εννοώ..

 

(3) Μετά το νεράκι περνάει στο Medium Coarse foam ή medium density foam ή εμάς από χωριο...πιο λεπτόκοκκο σφουγγάρι. Αυτό το σφουγγάρι γενικά παίζει στα 30ppi, 45ppi και 50ppi. Το πιο σύνηθες που χρησιμοποιήται είναι το 45άρι (Ελπίσω να μην μιλάω σε κανεναν που έχει σχέση με όπλα...)

 

(4)Μετά το νεράκι πάει για φινίρισμα που λεμε και οι μηχανολογοι. Ότι δεν έχουν συγκρατήσει τα προηγούμενα στάδια τα κρατάει το λεγόμενο , κατά τον κόσμο ενυδρειακό βαμβάκι ή ορολογιακά filter floss ή ακόμα και filter fiber (μόνο καθαρό βαμβάκι δεν είναι μια ανάλυση που έκανα στην δουλειά σε 5 διαφορετικά βαμβάκια τα έβγαλε 70%πολυεστέρας και 30% ενώσεις βάμβακος). Εδώ μιλάμε για πολύ ppi όχι αστεία. Συγκεκριμένα νούμερα δεν υπάρχουν. Εξαρτάται την εταιρία αλλά το ελάχιστο ψάχνοντας είδα ότι είναι τα 90ppi και ανεβαίνουμε..Αυτό είναι το άσπρο (Άσπρο είναι μόλις το αγοράσεις, μετά το ξεχνάς αυτό το άσπρο...)

 

Μέχρι αυτό το sημείο είναι το λεγόμενο στάδιο MFM (Mechanical Filter Media) Η μηχανική φίλτρανση δηλαδή.

 

(5)Εδώ τώρα μπαίνει το βιολογικό υλικό που λέμε. Συνήθως χρησιμοποιούνται κεραμικά πορώδη υλικά. Το πιο διαδεδομένο είναι το λεγόμενο siporax ή κατά τον κόσμο μακαρόνι..Στα μεγάλα φίλτρα μπαίνει συνήθως το μακαρόνι. Στα μικρά φίλτρα βγαίνει και σε mini έκδοση. Ο λόγος ύπαρξης τους..Σε αυτό το μέρος είναι όπου πάνε και μπαστακώνονται και πολλαπλασιάζονται τα περισσότερα βακτήρια. Τα περισσότερα ενυδρειομάγαζα σε αυτό το προιόν/ντα κοπανάνε τις τιμές γιθα την ποσότητα που πουλάνε. ένα υπερβολικά καλό αντικατάστατο είναι η ελαφρόπετρα ή η πέτρα λάβας. Στην δικιά σου περιπτωση καλύτερα ελαφρόπετρα ψιλη. Η πέτρα λάβας δεν γνωρίζω αν βγαίνει σε μέγεθος χαλίκι που λέμε. αν κάποιος ξέρει ας ενημερώσει. Όσο περισσότερο βιολογικό υλικό έχουμε μέσα στο φίλτρο μας, τόσο περισσότερα βακτήρια θα μπαστακωθούν, όπως ανέφερα και προηγουμένος.

Επίσης, εδώ είναι και ο μεγαλύτερος σάλος και σκοτωμός που γίνεται μεταξύ των περισσότερων του χομπι. όχι αυτό είναι καλό αλλα το άλλο είναι καλύτερο και πάει λέγοντας. Όλα κάνουν δουλεια, τώρα απο εκει και πέρα είναι τι βαστάει η τσέπη του καθενός. Σκέψου ότι επιφάνεια υπάρχει μέσα στο ενυδρείο θα πιάσει βακτήρια. Απλά το βιολογικό υλικό είναι η βασική κατοικία τους να το πω έτσι. Χωρίς βιολογικό υλικό προσωπικά ποτέ δεν κατάφερα να κρατήσω βιολογία μέσα σε κανένα ενυδρείο όσο καιρό ασχολούμαι. τώρα δουλέυω με το biohome ultimate. Το καλύτερο που έχω χρησιμοποιήσει αλλά με μεγάλο κόστος. 

 

Το βήμα 5 αποτελεί το BFM(Biological Filter Media)

 

Μετά κάπου βγαίνει το νεράκι και επιστρέφει στο ενυδρείο...

Τώρα πολλοί μετά το βιολογικό προσθέτουν ένα σφουγγάρι ενεργού άνθρακα για καθαρό νερό. Προσωπικά όσο το χρησιμοποιήσα σε φυτεμένο δεν πολυέπιαναν τα φυτά, μου τράβαγε από την λίπανση. Μετά δοκίμασα το purigen. Σε μια κάλτσα ή καλτσόν είχα βάλει 15gr περίπου και έκανα χημική φίλτρανση. Υπενθυμίζω, δεν είναι υποχρεωτικό αυτό το στάδιο φίλτρανσης, απλά κάποιοι είμαστε σκαλωμένοι και θέλουμε νερό κρύσταλλο...Άσε που το κόστος για αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Κρατάει βέβαια αλλα κάνει κανενα 25άρι η συσκευασία....Επίσης αν θέλεις να πας σε black water για φυσικό περιβάλλον μονομάχου, τον ξεχνάς το στάδιο αυτό γιατί απλά καθαρίζει τα πάντα.....

 

Αυτα...

 

Τώρα σε σένα όπως είπε και ο φίλος @george rapp  δεν τα χρειάζεσαι όλα αυτά. Σίγουρα χρειάζεσαι βιολογικό και ένα άντε βαριά βαριά κατ' εμέ δύο σφουγγάρια. Μήπως να μας έδειχνες μια φωτογραφία του φίλτρου να καταλάβουμε στο περίπου για τι μέγεθος φίλτρου διαθέτει το ενυδρείο. Προσωπικά θα έβαζα ένα λεπτό στρώμα coarse foam με πάχος περίπου 1cm και μια με δύο στρώσεις filter floss. Αν και νομίζω ότι μόνο με τον μονομάχο και κανένα άλλο ζωντανό ίσως και ένα στρώμα filter floss θα είσαι καλυμένη. Μπορεί να προταθεί να μπει και ένα σφουγγάρι μόνο. Πάλι οκ είναι. Απλά για εμένα απέφυγε το medium density foam. Μπορεί να μπουκώσει. Αααααααααααα....Γενικά ένα σφουγγάρι όσο περισσότερα ppi έχει μπορεί να μπουκώσει....Εκτός από το "βαμβάκι". Στο βαμβάκι το νερό πάντα βρίσκει διόδους να περνάει.

Κασταλήγοντας γιατί σε λίγο βλέπω να μπερδεύομαι και εγώ... :bigemo_harabe_net-163:

Ένα στρώμα σφουγγάρι (coarse + βαμβάκι) αν χωράνε και όσο περισσότερο βιολογικό μπορείς.

Διάταξη εσωτερικών μερών φίλτρου.jpg

σφουγγάρι-φίλτρου-μεγάλων-πόρων.jpg

σφουγγάρι-φίλτρου-μεσαίων-πόρων.jpg

βαμβάκι.jpg

Έγινε επεξεργασία - GVC
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Οπότε πρωτα, στην είσοδο του νερου του φιλτρου σφουγγάρι και μετα το βιολογικο υλικό. 

Αν θελεις να επιταχυνεις την διαδικασία στρωσίματος μπορείς να κοιτάξεις για βιολογικο υλικό από ενυδρείο που ηδη τρεχει. Το λεγομενο μπόλι 

Link to comment
Share on other sites

πριν 17 ώρες, το μέλος GVC έγραψε:

Καλησπέρα σας!!! Επειδή είμαι φανατικος του μια εικόνα, χίλιες λέξεις, έχουμε και λέμε...

(1)Είσοδος νερου..Εδώ δεν χρειάζονται και πολλές διευκρινήσεις...

 

(2)Μετά την είσοδο του το νερό περνάει από το 1ο σφουγγάρι. Κατά τον κόσμο coarse foam ή coarse density foam ή για εμάς από χωριό χοντρόκοκκο σφουγγάρι (δεν ξερω γιατί έχει την λέξη κοκκους αλλά τεσπα). Σε σοβαρά μαγαζιά με ενυδρεία θα σου έχουν και πληροφορία για το μέγεθος των πόρων. Δηλαδή θα σου πουν σφουγγάρι με 10ppi ή 20ppi. Όπου ppi νοείται το pores per inch - πόροι ανα ίντσα (σκέψου ένα τετραγωνάκι με διαστάσεις 1ίντσας ή αλλιώς 25.4mm επι 25.4mm, το ίδιο είναι). Άρα εγώ θέλουμε κάτι με μικρό ppi. Τα σύνηθες σφουγγάρια που βλέπουμε στα μαγαζιά (το κλασσικό μπλε δλδ) έχει μέγεθος 20ppi. Αν ο πετσοπας δεν ξέρει το μέγεθος των πόρων τότε το κόβεις με το μάτι. Και όταν λέω το κόβεις με το μάτι θα καταλάβεις από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες τι εννοώ..

 

(3) Μετά το νεράκι περνάει στο Medium Coarse foam ή medium density foam ή εμάς από χωριο...πιο λεπτόκοκκο σφουγγάρι. Αυτό το σφουγγάρι γενικά παίζει στα 30ppi, 45ppi και 50ppi. Το πιο σύνηθες που χρησιμοποιήται είναι το 45άρι (Ελπίσω να μην μιλάω σε κανεναν που έχει σχέση με όπλα...)

 

(4)Μετά το νεράκι πάει για φινίρισμα που λεμε και οι μηχανολογοι. Ότι δεν έχουν συγκρατήσει τα προηγούμενα στάδια τα κρατάει το λεγόμενο , κατά τον κόσμο ενυδρειακό βαμβάκι ή ορολογιακά filter floss ή ακόμα και filter fiber (μόνο καθαρό βαμβάκι δεν είναι μια ανάλυση που έκανα στην δουλειά σε 5 διαφορετικά βαμβάκια τα έβγαλε 70%πολυεστέρας και 30% ενώσεις βάμβακος). Εδώ μιλάμε για πολύ ppi όχι αστεία. Συγκεκριμένα νούμερα δεν υπάρχουν. Εξαρτάται την εταιρία αλλά το ελάχιστο ψάχνοντας είδα ότι είναι τα 90ppi και ανεβαίνουμε..Αυτό είναι το άσπρο (Άσπρο είναι μόλις το αγοράσεις, μετά το ξεχνάς αυτό το άσπρο...)

 

Μέχρι αυτό το sημείο είναι το λεγόμενο στάδιο MFM (Mechanical Filter Media) Η μηχανική φίλτρανση δηλαδή.

 

(5)Εδώ τώρα μπαίνει το βιολογικό υλικό που λέμε. Συνήθως χρησιμοποιούνται κεραμικά πορώδη υλικά. Το πιο διαδεδομένο είναι το λεγόμενο siporax ή κατά τον κόσμο μακαρόνι..Στα μεγάλα φίλτρα μπαίνει συνήθως το μακαρόνι. Στα μικρά φίλτρα βγαίνει και σε mini έκδοση. Ο λόγος ύπαρξης τους..Σε αυτό το μέρος είναι όπου πάνε και μπαστακώνονται και πολλαπλασιάζονται τα περισσότερα βακτήρια. Τα περισσότερα ενυδρειομάγαζα σε αυτό το προιόν/ντα κοπανάνε τις τιμές γιθα την ποσότητα που πουλάνε. ένα υπερβολικά καλό αντικατάστατο είναι η ελαφρόπετρα ή η πέτρα λάβας. Στην δικιά σου περιπτωση καλύτερα ελαφρόπετρα ψιλη. Η πέτρα λάβας δεν γνωρίζω αν βγαίνει σε μέγεθος χαλίκι που λέμε. αν κάποιος ξέρει ας ενημερώσει. Όσο περισσότερο βιολογικό υλικό έχουμε μέσα στο φίλτρο μας, τόσο περισσότερα βακτήρια θα μπαστακωθούν, όπως ανέφερα και προηγουμένος.

Επίσης, εδώ είναι και ο μεγαλύτερος σάλος και σκοτωμός που γίνεται μεταξύ των περισσότερων του χομπι. όχι αυτό είναι καλό αλλα το άλλο είναι καλύτερο και πάει λέγοντας. Όλα κάνουν δουλεια, τώρα απο εκει και πέρα είναι τι βαστάει η τσέπη του καθενός. Σκέψου ότι επιφάνεια υπάρχει μέσα στο ενυδρείο θα πιάσει βακτήρια. Απλά το βιολογικό υλικό είναι η βασική κατοικία τους να το πω έτσι. Χωρίς βιολογικό υλικό προσωπικά ποτέ δεν κατάφερα να κρατήσω βιολογία μέσα σε κανένα ενυδρείο όσο καιρό ασχολούμαι. τώρα δουλέυω με το biohome ultimate. Το καλύτερο που έχω χρησιμοποιήσει αλλά με μεγάλο κόστος. 

 

Το βήμα 5 αποτελεί το BFM(Biological Filter Media)

 

Μετά κάπου βγαίνει το νεράκι και επιστρέφει στο ενυδρείο...

Τώρα πολλοί μετά το βιολογικό προσθέτουν ένα σφουγγάρι ενεργού άνθρακα για καθαρό νερό. Προσωπικά όσο το χρησιμοποιήσα σε φυτεμένο δεν πολυέπιαναν τα φυτά, μου τράβαγε από την λίπανση. Μετά δοκίμασα το purigen. Σε μια κάλτσα ή καλτσόν είχα βάλει 15gr περίπου και έκανα χημική φίλτρανση. Υπενθυμίζω, δεν είναι υποχρεωτικό αυτό το στάδιο φίλτρανσης, απλά κάποιοι είμαστε σκαλωμένοι και θέλουμε νερό κρύσταλλο...Άσε που το κόστος για αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Κρατάει βέβαια αλλα κάνει κανενα 25άρι η συσκευασία....Επίσης αν θέλεις να πας σε black water για φυσικό περιβάλλον μονομάχου, τον ξεχνάς το στάδιο αυτό γιατί απλά καθαρίζει τα πάντα.....

 

Αυτα...

 

Τώρα σε σένα όπως είπε και ο φίλος @george rapp  δεν τα χρειάζεσαι όλα αυτά. Σίγουρα χρειάζεσαι βιολογικό και ένα άντε βαριά βαριά κατ' εμέ δύο σφουγγάρια. Μήπως να μας έδειχνες μια φωτογραφία του φίλτρου να καταλάβουμε στο περίπου για τι μέγεθος φίλτρου διαθέτει το ενυδρείο. Προσωπικά θα έβαζα ένα λεπτό στρώμα coarse foam με πάχος περίπου 1cm και μια με δύο στρώσεις filter floss. Αν και νομίζω ότι μόνο με τον μονομάχο και κανένα άλλο ζωντανό ίσως και ένα στρώμα filter floss θα είσαι καλυμένη. Μπορεί να προταθεί να μπει και ένα σφουγγάρι μόνο. Πάλι οκ είναι. Απλά για εμένα απέφυγε το medium density foam. Μπορεί να μπουκώσει. Αααααααααααα....Γενικά ένα σφουγγάρι όσο περισσότερα ppi έχει μπορεί να μπουκώσει....Εκτός από το "βαμβάκι". Στο βαμβάκι το νερό πάντα βρίσκει διόδους να περνάει.

Κασταλήγοντας γιατί σε λίγο βλέπω να μπερδεύομαι και εγώ... :bigemo_harabe_net-163:

Ένα στρώμα σφουγγάρι (coarse + βαμβάκι) αν χωράνε και όσο περισσότερο βιολογικό μπορείς.

Διάταξη εσωτερικών μερών φίλτρου.jpg

σφουγγάρι-φίλτρου-μεγάλων-πόρων.jpg

σφουγγάρι-φίλτρου-μεσαίων-πόρων.jpg

βαμβάκι.jpg

Καλησπέρα,Πολύ κατατοπιστικός με τα ppi ? Απ'οσο είδα στις ενδεικτικές φωτογραφίες που έστειλες το σφουγγάρι που έχει ηδη το φίλτρο μου έχει αρκετά ανοιχτές τρυπίτσες. Στέλνω φωτογραφία πιο γενική μήπως καταλάβεις πως είναι το φίλτρο. Το ενυδρείο μου είναι Resun dm320 μηπως και βοηθηθεις!

IMG_20200426_174654.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Εγώ τι θα έκανα..

 

(1)Το πλαστικό καλαθάκι θα το κράταγα όπως είναι. απλά θα το είχα πεθάνει στις τρύπες. Θα άνοιγα όσες περισσότερες μπορώ.Που λέει ο λόγος αν μπορούσα να αφήσω 1mm απόσταση της μιας από την άλλη θα το έκανα. Μόλις το τρίπαγα και τελειώνα μέσα σε αυτό το "καλαθάκι" θα έβαζα μια στρώση μπλε σφουγγάρι και μια στρώση άσπρο σφουγγάρι.Αν χωράνε..Βασικά πόσο ύψος έχει το πλαστικό καλαθάκι;;

 

 

(2)Στο επόμενο διαμέρισμα του φίλτρου, θα έβγαζα αυτο το πράσινο σοφυγγάρι και θα έβαζα μέσα σε μια κάλτσα (του μισου λίτρου σαν να μου φαίνεται) ή ένα καλτσόν που έχω για πέταμα (κάποια πρλάματα για εσας τις γυναίκες ακόμα και στο ενυδρείο είναι πιο βατα τελικά... :D Πλάκα κάνω έτσι!!) θα το γέμιζα με βιολογικό υλικό και τέλος..

Κατανομή.jpg

Έγινε επεξεργασία - GVC
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος GVC έγραψε:

Καλησπέρα! Εγώ τι θα έκανα..

 

(1)Το πλαστικό καλαθάκι θα το κράταγα όπως είναι. απλά θα το είχα πεθάνει στις τρύπες. Θα άνοιγα όσες περισσότερες μπορώ.Που λέει ο λόγος αν μπορούσα να αφήσω 1mm απόσταση της μιας από την άλλη θα το έκανα. Μόλις το τρίπαγα και τελειώνα μέσα σε αυτό το "καλαθάκι" θα έβαζα μια στρώση μπλε σφουγγάρι και μια στρώση άσπρο σφουγγάρι.Αν χωράνε..Βασικά πόσο ύψος έχει το πλαστικό καλαθάκι;;

 

 

(2)Το υπόλοιπο θα το γέμιζα με βιολογικό υλικό και τέλος..

Το μέτρησα στα 5 εκατοστά. Αυτό που έχει το πράσινο δεν κάνει?? Πρέπει να είναι μπλε? (Μη γελάσεις, ? ) Τρυπίτσες εννοείς σε αυτό το διάφανο πλαστικό που έχει ηδη τρυπες για να μπαινει το νερό?

Link to comment
Share on other sites

Ώπα τωρα έπεσε το μάτι στον πάτο... τι σκέφτεσαι να βάλεις για υπόστρωμα;;;;Αν χρειαστείς κάτι σε φάση χώματος, ρώτα τους πιο έμπειρους, να μην θριμματίζεται, γιατί από ότι κατάλαβα το φίλτρο τραβάει κάτω από όλο το set up..επομένως πιθανόν αν θριμματίζεται να σου τραβάζει το χώμα στο φίλτρο και να χρειάζεσαι πάνω από μια φορά καθάρισμα την εβδομάδα..

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 λεπτά, το μέλος GVC έγραψε:

Ώπα τωρα έπεσε το μάτι στον πάτο... τι σκέφτεσαι να βάλεις για υπόστρωμα;;;;Αν χρειαστείς κάτι σε φάση χώματος, ρώτα τους πιο έμπειρους, να μην θριμματίζεται, γιατί από ότι κατάλαβα το φίλτρο τραβάει κάτω από όλο το set up..επομένως πιθανόν αν θριμματίζεται να σου τραβάζει το χώμα στο φίλτρο και να χρειάζεσαι πάνω από μια φορά καθάρισμα την εβδομάδα..

 

Ναι μου το είχε πει και το παιδί που μου το έδωσε να βάλω πιο χοντρό χαλίκι για να μην έχω πρόβλημα,οπότε το χω στο νου μου για την αγορά υποστρώματος..

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Elena Agln said:

Το μέτρησα στα 5 εκατοστά. Αυτό που έχει το πράσινο δεν κάνει?? Πρέπει να είναι μπλε? (Μη γελάσεις, ? ) Τρυπίτσες εννοείς σε αυτό το διάφανο πλαστικό που έχει ηδη τρυπες για να μπαινει το νερό?

Ενταξει ναι οκ ασε το πράσινο μαζί με το βαμβάκι. Απλά ίσως χρειαστεί να το κόψεις στην μέση να μειωθεί το ύψος του. απλά πειεδή υποάρχει μπλέ σφουγγάρι στους 3 πόντους είναι πιο έυκολο να το κόψεις σε διαστάσεις μήκος x πλάτος. Με το ύψος όταν θέλουμε να κόψουμε σφουγγάρι παίζει να σου σπάσει τα νευρα... Αν το καλαθάκι είναι στος 5 πόντους το διάφανο, καλα εκει που μπαίνει το πράσινο σφουγγάρι τι ύψος έχει;;;;

Ναι στο διάφανο εννοώ τις τρύπες.

Καλέ τι να γελάσω ξέρεις εγώ τι καγκουριές έχω ρωτήσει τον κόσμο κατά καιρους..το ότι δεν με εχουν πλακώσει στις μπάτσες μέχριθ σήμερα είναι τύχη λεμε :bigemo_harabe_net-163:

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Elena Agln said:

Ναι μου το είχε πει και το παιδί που μου το έδωσε να βάλω πιο χοντρό χαλίκι για να μην έχω πρόβλημα,οπότε το χω στο νου μου για την αγορά υποστρώματος..

Μια φορά το έχω δοκιμάσει με το aqua growth soil και πάλι κόλλησα γύρο γυρο τούλι για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα πάρω το χώμα στο φίλτρο.

Link to comment
Share on other sites

πριν 1 λεπτό, το μέλος GVC έγραψε:

Ενταξει ναι οκ ασε το πράσινο μαζί με το βαμβάκι. Απλά ίσως χρειαστεί να το κόψεις στην μέση να μειωθεί το ύψος του. απλά πειεδή υποάρχει μπλέ σφουγγάρι στους 3 πόντους είναι πιο έυκολο να το κόψεις σε διαστάσεις μήκος x πλάτος. Με το ύψος όταν θέλουμε να κόψουμε σφουγγάρι παίζει να σου σπάσει τα νευρα... Αν το καλαθάκι είναι στος 5 πόντους το διάφανο, καλα εκει που μπαίνει το πράσινο σφουγγάρι τι ύψος έχει;;;;

Ναι στο διάφανο εννοώ τις τρύπες.

Καλέ τι να γελάσω ξέρεις εγώ τι καγκουριές έχω ρωτήσει τον κόσμο κατά καιρους..το ότι δεν με εχουν πλακώσει στις μπάτσες μέχριθ σήμερα είναι τύχη λεμε :bigemo_harabe_net-163:

Χαχαχα..Το πράσινο σφουγγάρι είναι ηδη κομμενο σε 3 διαφορετικα πιο λεπτά σφουγγαράκια το καθένα μικρότερο απο 1 εκατοστο σε ύψος. Οπότε μπορώ να χρησιμοποιήσω το ένα ή τα δυο απο αυτά μαζι με το siporax και το βαμβάκι με τη σειρά που έδειξες με τη φωτογραφία πιο πάνω

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

υποθέτω ότι το μοντέλο του ενυδρείου ερχόταν με φίλτρο βυθού και drip filter. Ξεφορτώνεσαι το φίλτρο βυθού πάραυτα! Κρατάς μόνο το φίλτρο επάνω.

Παρατήρησε το στήσιμο, τη ροή του νερού και εφάρμοσε τις οδηγίες του GVC. Πρώτα μηχανική φίλτρανση και μετά βιολογικό υλικό. Αν ρίχνει νερό επάνω και βγαίνει κάτω, τότε από επάνω προς τα κάτω θες πράσινο σφουγγάρι, βαμβάκι, κεραμικό υλικό. Αν ρίχνει από τη μια άκρη προς την άλλη, τότε το ίδιο στήσιμο κατά μήκος.

Έγινε επεξεργασία - dlamprou
Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος GVC έγραψε:

Μια φορά το έχω δοκιμάσει με το aqua growth soil και πάλι κόλλησα γύρο γυρο τούλι για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα πάρω το χώμα στο φίλτρο.

Άρα μπορώ να κολλήσω τούλι στον πάτο για σιγουριά? Άλλη ερώτηση: με τι κόλλα,κολλάω το οτιδήποτε μέσα στο ενυδρείο? Έχω δεί σε βίντεο να κολλάνε και ξύλα.Απλή στιγμής κάνει?

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 λεπτά, το μέλος dlamprou έγραψε:

Καλησπέρα,

υποθέτω ότι το μοντέλο του ενυδρείου ερχόταν με φίλτρο βυθού και drip filter. Ξεφορτώνεσαι το φίλτρο βυθού πάραυτα! Κρατάς μόνο το φίλτρο επάνω.

Παρατήρησε το στήσιμο, τη ροή του νερού και εφάρμοσε τις οδηγίες του GVC. Πρώτα μηχανική φίλτρανση και μετά βιολογικό υλικό.

Καλησπέρα.Μπορώ δηλαδή να αφαιρέσω το σωληνάκι και τη ''σχάρα'' που ειναι στον πάτο και να τραβάει νερό απ'ευθείας στο πάνω μέρος??

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 λεπτά, το μέλος dlamprou έγραψε:

Καλησπέρα,

υποθέτω ότι το μοντέλο του ενυδρείου ερχόταν με φίλτρο βυθού και drip filter. Ξεφορτώνεσαι το φίλτρο βυθού πάραυτα! Κρατάς μόνο το φίλτρο επάνω.

Παρατήρησε το στήσιμο, τη ροή του νερού και εφάρμοσε τις οδηγίες του GVC. Πρώτα μηχανική φίλτρανση και μετά βιολογικό υλικό. Αν ρίχνει νερό επάνω και βγαίνει κάτω, τότε από επάνω προς τα κάτω θες πράσινο σφουγγάρι, βαμβάκι, κεραμικό υλικό. Αν ρίχνει από τη μια άκρη προς την άλλη, τότε το ίδιο στήσιμο κατά μήκος.

Το παρατήρησα μόλις. Νερό μπαίνει απο την πάνω μεριά που είναι το σφουγγάρι και βγαίνει απο την άλλη στην κάτω μεριά

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Elena Agln said:

Άρα μπορώ να κολλήσω τούλι στον πάτο για σιγουριά? Άλλη ερώτηση: με τι κόλλα,κολλάω το οτιδήποτε μέσα στο ενυδρείο? Έχω δεί σε βίντεο να κολλάνε και ξύλα.Απλή στιγμής κάνει?

Ενυδρειακή κόλλα. Έχει πακέτο των 2 τεμαχίων η seachem στα 6.5ευρώποουλα που σε φτάνουν. Εγώ την πρώτη φορά είχα κολλήσειο με locktite......δεν ήξερα επομένως έβαλα...Πάλι καλα δεν είχα θανάτους, αλλά επειδή περιμενα πράματα μπήκε σε λειτουργεία μετά απο μηνα το νευδρείο. Δεν το συνηστώ λαικιστη....Υπάρχει και η σιλικονη ενυδρείου αλλα μια φορά ζήτησα απο κοπελα να με βοηθήσει και κόλλησε η σιλικονη στο ημιμονιμο...καταλαβαίνεις τι έγινε..ακόμα το σκεφτομαι και με πιανουν ημικρανιες.....

32 minutes ago, Elena Agln said:

Καλησπέρα.Μπορώ δηλαδή να αφαιρέσω το σωληνάκι και τη ''σχάρα'' που ειναι στον πάτο και να τραβάει νερό απ'ευθείας στο πάνω μέρος??

Ω ναι...Για εμ΄να αν το αφαιρέσεις πρέπει να κα΄νεις δύοπ κινήσεις. Βγάλε την σχάρα που έχει στον πάτο το ενυδρείο.τσάμπα θα πάειν ο χώρος. Και δευτερον και υπερβολικά συμαντικό....στην άκτη του σωλήνω βρές και βάλε κάτι σε προστατευτικό. Όχι σκέτο τον σωλήνωνα γιατί τα βλέπω τα ψαράκια να λιάζονται καμια μέρα πάνω στα σφουγγάρια......

 

31 minutes ago, Elena Agln said:

Το παρατήρησα μόλις. Νερό μπαίνει απο την πάνω μεριά που είναι το σφουγγάρι και βγαίνει απο την άλλη στην κάτω μεριά

Ω ναι...Αυτά τα φίλτρα νομίζω λέγονται φίλτρα τύπου καταρράκτη. Δεν θα έχεις και πρόβλημα με ροές..να είναι δυνατή και να επιρρεάζει τα ζωντανά. αυτό εννοω

 

Link to comment
Share on other sites

Φρόντισε να βάλεις τα υλικά σου με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάζεις το νερό να περνά από όλα τα στάδια χωρίς παρακάμψεις ή διαφυγή. Δεν θα το πετύχεις και τέλεια αλλά όσο το δυνατόν πιο πολυ διαδρομή ανάμεσα από όλα τα στάδια.

Επίσης, όταν αφαιρέσεις την σχάρα, φρόντισε να αφήσεις την είσοδο προς το φίλτρο (εκεί πουα θα ρουφάει το νερό) σε ένα σχετικό βάθος έτσι ώστε να κάνει μια υπωτυπώδη κίνηση από την επιφάνεια που θα πέσει μέχρι τον πάτο.

Έγινε επεξεργασία - dlamprou
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος GVC έγραψε:

Ενυδρειακή κόλλα. Έχει πακέτο των 2 τεμαχίων η seachem στα 6.5ευρώποουλα που σε φτάνουν. Εγώ την πρώτη φορά είχα κολλήσειο με locktite......δεν ήξερα επομένως έβαλα...Πάλι καλα δεν είχα θανάτους, αλλά επειδή περιμενα πράματα μπήκε σε λειτουργεία μετά απο μηνα το νευδρείο. Δεν το συνηστώ λαικιστη....Υπάρχει και η σιλικονη ενυδρείου αλλα μια φορά ζήτησα απο κοπελα να με βοηθήσει και κόλλησε η σιλικονη στο ημιμονιμο...καταλαβαίνεις τι έγινε..ακόμα το σκεφτομαι και με πιανουν ημικρανιες.....

Ω ναι...Για εμ΄να αν το αφαιρέσεις πρέπει να κα΄νεις δύοπ κινήσεις. Βγάλε την σχάρα που έχει στον πάτο το ενυδρείο.τσάμπα θα πάειν ο χώρος. Και δευτερον και υπερβολικά συμαντικό....στην άκτη του σωλήνω βρές και βάλε κάτι σε προστατευτικό. Όχι σκέτο τον σωλήνωνα γιατί τα βλέπω τα ψαράκια να λιάζονται καμια μέρα πάνω στα σφουγγάρια......

 

Ω ναι...Αυτά τα φίλτρα νομίζω λέγονται φίλτρα τύπου καταρράκτη. Δεν θα έχεις και πρόβλημα με ροές..να είναι δυνατή και να επιρρεάζει τα ζωντανά. αυτό εννοω

 

Ωραια.Ευχαριστω πολυ! Θα κανω τις αγορες μου και για οποια απορια εχω θα ξαναρωτησω!

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος dlamprou έγραψε:

Φρόντισε να βάλεις τα υλικά σου με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάζεις το νερό να περνά από όλα τα στάδια χωρίς παρακάμψεις ή διαφυγή. Δεν θα το πετύχεις και τέλεια αλλά όσο το δυνατόν πιο πολυ διαδρομή ανάμεσα από όλα τα στάδια.

Επίσης, όταν αφαιρέσεις την σχάρα, φρόντισε να αφήσεις την είσοδο προς το φίλτρο (εκεί πουα θα ρουφάει το νερό) σε ένα σχετικό βάθος έτσι ώστε να κάνει μια υπωτυπώδη κίνηση από την επιφάνεια που θα πέσει μέχρι τον πάτο.

Ευχαριστω πολυ! Θα τα καταφερω!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...