Jump to content

Νέος και μπερδεμένος


Recommended Posts

Εδώ και καιρό με βασανίζει η ιδέα ενός θαλασσινού ενυδρείου.Αποφάσισα τελικά να ξεκινήσω ενα fish-only (λόγω οικονομικής στενότητας) και κάπου εδώ αρχίζουν οι απορίες μου.

1)Με τον εξοπλισμό του fish-only θα μπορέσω αργοτερα να το κάνω reef η τον πετάω?

2)Υπάρχουν ήδη για το ενυδρείο ενα εξ. φίτρο fluval 204,εσ. φιλτρο 400lt/ω και ένας κυκλοφορητής επίσης 400lt/ω.Τι αλλο χρειάζεται να αγοράσω για να ξεκινησω το ενυδρείο?

3)Πόσο περιπου θα κοστίσει το ενυδρείο(χωρίς ψάρια)?

Τέλος να σημειωσω οτι το ενυδρείο ειναι 160lt,130lt καθαρά(μπορεί να γίνει reef τόσο μικρό ενυδρείο ή θα παραμείνει για πάντα reef:(?).

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου και καλως ήρθες!

Στα 160 λτ μπορείς να φτιάξεις θαλασσινό ενυδρείο.

Σε γενικές γραμμές θα σου χρειαστούν τρία φίλτρα (χημικό, βιολογικό και μηχανικό). Το εσωτερικό που έχεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαν χημικό, το εξωτερικό ως βιολογικό και θα χρειαστεί να αγοράσεις ένα skimmer.

Όλο το εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσεις για το fish-only μετά θα σου χρειαστεί και στο reef.

Πρωτού ξεκινήσεις καλό θα ήταν να διαβάσεις τις προηγούμενες δημοσιεύσεις και αν έχεις ερωτήσεις εδώ είμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Kαλός ηρθες στην παρέα μας. :blush:

Ένα fish only ενυδρείο σίγουρα είναι πιο οικονομικό όσων αφορά τον εξοπλισμό σε σχέση με ένα reef.Αν κάνεις προσεχτικές αγορές που ναι μεν θα παίζουν χωρίς πρόβλημα στο fish only αλλά θα χρειαστούν μελλοντικά και στο reef δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Καταρχήν θα πρέπει να επιλέξεις κάποιο skimmer το οποίο και μελλοντικά θα φανεί αντάξιο των απετισεων σε ένα reef σύστημα κάτι αρκετά εύκολο εφόσον τα λίτρα σου δεν είναι παρά πολλα.Το fluval που έχεις θα το έκανα αποκλειστικά χημικό φίλτρο και θα προχώραγα στην αγορά ενός αρκετά πιο δυνατού φίλτρου για βιολογικό. Ιδανικό για τα λίτρα σου θα είναι το 2215 το οποίο είναι και αρκετά οικονομικο.Το εσωτερικό σου φίλτρο θα το έβγαζα μιας και με την χρήση του στο σηστυμα πιο πολλά προβλήματα μακροπρόθεσμα θα προκαλούσε παρά καλά.

Πριν μιλήσουμε για το κόστος του ενυδρείου θα ήθελα να μας πεις εάν σκοπεύεις να βάλεις ζωντανό βράχο και άμμο μιας και με αυτήν την επιλογή που για εμένα είναι και η πιο σωστή εφόσον θέλεις μελλοντικά να έχει και προοπτικές για reef ανεβάζει σημαντικά το όλο κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ κατ'αρχήν για τις άμμεσες απαντήσεις σας.Να τονίσω οτι έχω αρκετά μεγάλη εμπειρία από ζωοτόκα και κοινωνικά ενυδρεία και ελάχιστη από αφρικάνικες κιχλίδες (με τις οποίες ασχολούμαι εδώ και λίγο διάστημα) ενώ απο θαλλασινό 0,οπότε οι ερωτήσεις και οι απορίες μου ίσωσ να ακούγονται χαζές.

Λοιπόν ξεκινάμε :

1) αγοράζοντας ενα καλο skimmer(ποσα X τα λιτρα του ενυδρείου πρέπει να καλύπτει το skimmer?).

2)Ξεχνάω το εσ. φίλτρο και αγοράζω ενα 2215(είναι επαρκές ένα παροπλισμένο 2213 που έχω ήδη?)

3)Έχω την εντύπωση οτι το fluval 204 είναι 680λτ/h ενώ το 2215 ειναι λίγο πιο αδύναμο με 600lt/h ή τα εχω μπερδέψει και είναι αναποδα?

4)Επειδή το skimmer που θα χρειστώ θα είναι εξωτερικό(γυάλινο καπάκι:hysterical: )έχει διαφορά σε κόστος και απόδοση?

Τέλος προς το παρόν οι απορίες:blush:.

Σκέφτομαι να βάλω ζωντανή αμμο 2 μέρη και 1 μέρος ψόφιο , ακουράριστο ζωντανό βράχο(τον βρίσκω σχετικά φθηνά νομίζω, 14-15€).

Δεν θέλω να τσιγγουνευτώ επειδή την έχω πατήσει ,αλλα προτίμω αν δεν αντέχω το κόστος να το καθυστερήσω λιγο και να εχω ενα σωστό σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

QUOTE("rockulas

")

1) αγοράζοντας ενα καλο skimmer(ποσα X τα λιτρα του ενυδρείου πρέπει να καλύπτει το skimmer?).

Τουλάχιστον τα διπλάσια λιτρα.Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ονομαστικά λίτρα που λένε αρκετές εταιρίες απέχουν πολύ από τα πραγματικά και για αυτό προτιμάμε να μην είμαστε οριακά και πιστοί στα λεγόμενα τους.

QUOTE("rockulas

")

2)Ξεχνάω το εσ. φίλτρο και αγοράζω ενα 2215(είναι επαρκές ένα παροπλισμένο 2213 που έχω ήδη?)

3)Έχω την εντύπωση οτι το fluval 204 είναι 680λτ/h ενώ το 2215 ειναι λίγο πιο αδύναμο με 600lt/h ή τα εχω μπερδέψει και είναι αναποδα?

Πρoτείνω το eheim να αναλάβει το βιολογικό σου λόγω της μεγάλης αξιοπιστίας της εταιρίας δεκαετίες τώρα στο χόμπι. Ονομάστηκα ναι μεν το fluval φαίνεται να αποδύσει ελαφρός καλύτερα πραγματικά όμως σε μεταξύ τους σύγκριση απέχει πολύ το eheim.

QUOTE("rockulas

")

4)Επειδή το skimmer που θα χρειστώ θα είναι εξωτερικό(γυάλινο καπάκι )έχει διαφορά σε κόστος και απόδοση?

Τέλος προς το παρόν οι απορίες.

Τα κρεμαστά εξωτερικά skimmer είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Για τα λίτρα σου ικανοποιητικό θα είναι το Aqua-c remora αλλα και το Red sea prizm.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δίκιο για το fluval και to eheim.Βρηκα και εγω συγκριτικά και το διαπίστωσα και ο ίδιος.Ευχαριστω και παλι για τις αμμεσες απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

Ξεκίνησαν οι αγορές και μαλλον Σ/Κ ξεκινάει το ενυδρείο.Δεν πήρα άλλο εξ. φίλτρο παρα πήρα φίτρο άμμου το οποίο θα δουλεψει με προφίλτρο το Fluval.Την πέμπτη παραλλαμβάνω skimmer και αραγωνίτη κια γεμίζω νερό.Η απορία μου είναι αν υπάρχει πρόβλημα να δουλέψουν μαζί σε ένα φίλτρο siporax,ανθρακας και αντιφώσφορος ή θα πρέπει να είναι χωριστά;

Link to comment
Share on other sites

Ο βασικότερος λόγος που διαχωρίζουμε όταν έχουμε την δυνατότητα ένα φίλτρο να αναλάβει το χημικό και ένα το βιολογικό φιλτράρισμα είναι γιατί αναγκαστικά το χημικό φίλτρο θα πρέπει σε ταχτα διαστήματα(1-1,5 μήνα) να το ανοίγεις για να αλλάζεις τα χημικά σου υλικά (άνθρακα, αντί φώσφορο κ.λ.π) από την άλλη μπορεί να έχεις ακούσει μια συμβουλή από πολλούς που την βρίσκω αρκετά σωστή δηλαδή το βιολογικό μας φίλτρο να μην το ενοχλούμε κάθε λίγο και λιγάκι με το άνοιξε κλείσε από την στιγμή που έχει στρώση η βιολογία μέσα σε αυτό.

Κατά και αφού έχεις προχωρήσει στην αγορά φίλτρου άμμου που πραγματικά είναι πολύ δυνατός βιολογικός τρόπος φιλτραρίσματος δεν έχεις κανένα πρόβλημα.

Θα πρέπει το προφιλτρο σου(Μηχανικό) να είναι αρκετά αξιόπιστο έτσι ώστε να μην έχεις διάφορα απρόοπτα. :blush:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...