Jump to content

Recommended Posts

Επιστημονικό όνομα: Tetraodon biocellatus

Κοινές ονομασίες: Figure Eight Puffer, eyespot pufferfish

Ελληνικό όνομα: -

Γενική κατηγορία: Puffer

Τάξη: Tetraodontiformes

Οικογένεια: Tetraodontidae

Μέγεθος: το μέγεθος ενηλικου ατόμου ποικίλει από 6-9 εκατοστά.

Βιότοπος: Το είδος αυτό συναντάται σε υφάλμυρα ρέματα και εκβολές στη Νοτιοανατολική Ασία (Μπόρνεο, Μαλαισία, Σουμάτρα, Καμπότζη, Ινδονησία, Ταϊλάνδη). Δεν έχουν αναφερθεί εκτροφές σε συνθήκες αιχμαλωσίας συνακόλουθα τα ψάρια που προμηθευόμαστε για τα ενυδρεία μας προέρχονται από τον βιότοπό τους. Προς το παρόν δεν θεωρούνται απειλούμενα είδη.

Συνθήκες στο ενυδρείο

PH: 6,8-8,3 (Ιδανικά: 7,5)

KH: -

GH: 5-12°dGH

Αλατότητα: 1005-1008 Διαβιούν και στο γλυκό νερό αλλά παρατηρείται μακροημέρευση σε υφάλμυρο από όπου άλλωστε προέρχονται.

Θερμοκρασία: 21-28°C (Ιδανικά: 25°C)

Λίτρα: τα 70 λίτρα είναι το κατώτερο αποδεκτό όριο για ένα ψάρι, προσθέτοντας 35 περίπου λίτρα για κάθε ένα επιπλέον άτομο. Δίνεται έμφαση στο μήκος του ενυδρείου.

Κοινωνική συμπεριφορά: Θεωρείται επιθετικό ψάρι και δεν προτείνεται η συγκατοίκηση παρά με ομοίους του σε μεγάλα ενυδρεία και εφόσον έχουν εισαχθεί ταυτόχρονα από μικρή ηλικία. Θα επιτεθεί στα πτερύγια άλλων ψαριών.

Διαχωρισμός φύλλου: Είναι σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστεί το φύλλο.

Διακόσμηση του ενυδρείου: Το ενυδρείο θα πρέπει απαραίτητα να έχει πολλές κρυψώνες και εναλλαγές τοπίου. Τα figure 8 βαριούνται εύκολα! Η ύπαρξη πλήθους φυτών ακόμα και στο υφάλμυρο setup ειναι απαραίτητη ώστε να ευδοκιμήσουν και να νιώθουν ήρεμα, επίσης βοηθά στην δημιουργία φυσικών συνόρων και στην διακοπή της οπτικής επαφής μεταξύ των ατόμων. Ως υπόστρωμα προτείνεται άμμος ή ψιλόκοκκο χαλίκι στα ενυδρεία γλυκού νερού και λεπτός αραγωνίτης σε αυτά του υφάλμυρου.

Στα puffer αρέσει πολύ να βρίσκονται σε κίνηση και συνεχή εξερεύνηση. Συνακόλουθα, απαιτείται ένα πλούσια διακοσμημένο και σύνθετο περιβάλλον ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τους. Το φιλτράρισμα θα πρέπει να είναι επαρκές ώστε να καλύπτει τις ανάγκες για καθαρισμό καθώς παράγονται ρύποι από τον τρόπο που τρώνε και το είδος τροφής των figure 8 και είναι ευαίσθητα στην αμμωνία, τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα. Συνιστάται ταυτόχρονα συχνή αλλαγή νερού για τη διατήρηση ιδανικών συνθηκών.

Ζώνη κολύμβησης: Στο μέσο του ενυδρείου αλλά γενικότερα εξερευνούν όλα τα μέρη του ενυδρείου.

Διατροφή: Απολαμβάνει όλα τα είδη οστρακοειδών, καθώς και σκουλήκια και άλλα ζωντανά και κατεψυγμένα τρόφιμα όπως γρύλους, γαρίδες, μικρές καραβίδες κλπ. Θα πρέπει να τρέφονται τακτικά με σαλιγκάρια και οστρακοειδή (όπως πόδια καβουριού, γαρίδες κ.λπ.), προκειμένου να διατηρούνται τα δόντια τους σε αποδεκτό μέγεθος. Σε διαφορετική περίπτωση τα δόντια αναπτύσσονται συνεχώς και γίνονται σοβαρό πρόβλημα για τα ψάρια καθώς τα εμποδίζουν να τραφούν. Στο συγκεκριμένο είδος τα σαλιγκάρια είναι απαραίτητα - υπάρχουν ωστόσο αναφορές ότι δεν ενδιαφέρονται για τα Malaysian Trumpet Snails των οποίων το ιδιαίτερα σκληρό κέλυφος δεν προτείνεται ούτως ή άλλως. Δεν θα δεχθεί ξηρά τροφή.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 15 χρόνια.

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Σε ενυδρεία γλυκού νερού μπορεί να συγκατοικήσει με γρήγορα κινούμενα είδη όπως tetras και barbs ενώ σε υφάλμυρου νερού με bubble bees και πάλι με επιφύλαξη.
Γενικά προτείνεται η διατήρηση ενός ατόμου ή εφόσον διατηρηθούν σε μεγάλο ενυδρείο με πολλές κρυψώνες η απόκτηση τουλάχιστον 4 ατόμων για να μετριαστεί η επιθετικότητα που μπορεί να εκδηλώσουν μεγαλώνοντας.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν έχει αναφερθεί. Το θηλυκό αφήνει τα αυγά στο υπόστρωμα. Θεωρητικά το αρσενικό παρέχει μια κάποια φροντίδα στα μικρά.

Γενικές πληροφορίες: Η εμφάνισή τους είναι αρκετά εντυπωσιακή, με κρεμώδη λευκή κοιλιά, κίτρινο σώμα και μαύρα σημάδια. Το figure 8 ως ονομασία προκύπτει από τη σήμανση σε σχήμα «οκτώ» στο κεφάλι τους.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ψάρια, τα figure 8 είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν στους ιδιοκτήτες τους. Μπορεί να είναι σκληρά στα φυτά, λόγω της επιθετικής προσέγγισης της διατροφής τους. Τα ψάρια Puffer ονομάζονται έτσι καθώς έχουν την ικανότητα να διογκώνουν τα ελαστικά στομάχια τους με νερό ή αέρα. Αυτό αποτελεί συνήθως μια αντίδραση σε κάποιο είδος απειλής, αν και στο ενυδρείο κάποια άτομα φαίνεται να διογκώνονται χωρίς προφανή λόγο. Το ψάρι γίνεται 2 ή 3 φορές το κανονικό του μέγεθος, αρκετά μεγάλο για να τρομάξει πιθανούς θηρευτές ή να καταστεί δύσκολο να το καταπιούν.

Μπορούν να κινούν τα μάτια τους ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και έτσι μπορούν πολύ εύκολα να ελέγχουν το περιβάλλον γύρω τους. Ακόμα μπορούν να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους.

Έχουν στόμα τύπου ράμφους, το οποίο σχηματίζεται από το ταίριασμα 2 δοντιών από κάθε σιαγόνα (εξ ου και το Tetraodon). Αυτά χρησιμοποιούνται για να συντρίψουν τα ασπόνδυλα με κέλυφος, το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων καπνιστών.

Πολλά μέρη του σώματος των puffer περιέχουν θανατηφόρα νευροτοξίνη. Όταν καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει παράλυση και θάνατο. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει γνωστή αντιτοξίνη και στους ανθρώπους είναι πάνω από 1000 φορές πιο θανατηφόρα από το κυανίδιο. Αυτό δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί εκτός αν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε.

 

Πηγές: https://www.seriouslyfish.com/species/tetraodon-biocellatus/, https://www.thesprucepets.com/figure-eight-puffer-fish-tetraodon-biocellatus-1378647, https://www.aquariadise.com/caresheet-figure-8-puffer-tetraodon-biocellatus/, https://www.fishlore.com/aquariummagazine/jan09/figurepuffer.htm

 

IMG_20210118_200011.jpg

IMG_20210118_195948.jpg

  • Like 4
  • love 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...