Jump to content

Θεματάκι με Co2 system


Recommended Posts


Τη βοήθεια όσων γνωρίζουν ή έχουν πέσει σε παρόμοια περίπτωση.
 
Πλήρες σύστημα λοιπόν με ηλεκτρομαγνητικές, διπλά μανόμετρα και τα συναφή. Το μανόμετρο της μπουκάλας καρφωμένο στα 700psi (κόκκινο στα 500 νομίζω) και το δεύτερο της διάχυσης κάπου στο 35psi.
Το bps ρυθμισμένο στο 2 μου δίνει ακριβώς το διοξείδιο που χρειάζομαι.
 
Το θέμα τώρα είναι ότι σε κάθε καθημερινό άνοιγμα της ηλεκτροβαλβίδας (άρα και όλου του συστήματος) παρατηρώ μικρή πτώση στο bps με αποτέλεσμα να χρειάζεται να το ρυθμίζω καθημερινά. Αν σήμερα κλείσει στο 2bps (120 φυσαλίδες το λεπτό), αύριο μετά που θα ανοίξει το σύστημα θα πέσει περίπου στο 1,5bps (90 φυσαλίδες το λεπτό) χωρίς εγώ να έχω πειράξει κάτι.
 
Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν διαρροή στο σύστημα. Τα τσέκαρα όλα και δεν βρήκα κανέναν ένοχο, ούτε στη σωλήνωση ούτε στο μανόμετρο, ούτε στη σύνδεσή του με τη μπουκάλα. Να σημειώσω εδώ ότι το σύστημα είναι ολοκαίνουργιο, τουλάχιστον για να αποκλείσω τις πιθανότητες να έχει θέμα στεγανοποίησης το μανόμετρο στα διάφορα μέρη του η και το υπόλοιπο σύστημα οπουδήποτε αλλού..
Βρίσκω λοιπόν το σύστημα απολύτως στεγανό.
 
Τα μανόμετρα παραμένουν καθημερινά στη θέση τους, δεν χάνεται διοξείδιο δηλαδή από τη σύνδεση στη μπουκάλα ώστε να κατέβει ο δείκτης των 700psi, ούτε υπάρχει κάποια άλλη διαρροή που να ρίχνει το μανόμετρο της διάχυσης κάτω από το 35psi όταν το σύστημα είναι κλειστό.
 
Παρατηρώ επίσης τον diffuser, ούτε νερό μαζεύει μέσα του ούτε τίποτα - υπάρχει και ανεπίστροφη βαλβίδα στον σωλήνα του Co2 ψηλά, στο ύψος του ενυδρείου.
 
Πάει κάπου το μυαλό σας ρε παιδιά; Έτσι δουλεύουν αυτά; Σας ακούγεται δηλαδή λογικό να θέλει κάθε μέρα μετά το άνοιγμα του Co2 ρύθμιση ο bubble counter ώστε να φτάσει στο 2bps που επιθυμώ;
 
Την πρώτη εβδομάδα δεν ήταν έτσι. Μετά έκανα κάποιες αλλαγές σε diffuser (άλλαξα τον Νεο diffuser με τον Flux bazooka της Co2art), πρόσθεσα και μεταλλική γωνία "U" στη σωλήνωση στο πάνω μέρος του ενυδρείου για να μπαίνει πιο φυσιολογικά η σωλήνωση μέσα στο ενυδρείο, εκεί άρχισε να χάνεται η μπάλα. Τελικά επέτρεψα στον παλιό diffuser (δεν μου άρεσε η έξτρα πίεση που ήθελε ο bazooka για να δουλέψει βασικά) αλλά τελικά σήμερα πάλι τα bps έπεσαν από τα 2 στο 1,5 περίπου..

Έξτρα σημείωση για να μην υπάρξει αμφιβολία, σε κάθε αλλαγή που έκανα ή που θα έκοβα το σωληνάκι ή που θα έβαζα νέο κομμάτι Co2 σωλήνα. Δεν έβγαλα κανένα σωληνάκι από κάποια σύνδεση (ξεχειλωμένο πια δηλαδή) που να το συνέδεσα πάλι χώρις να είναι σαν καινούργιο για κάθε νέα επανασύνδεση.. [emoji6]


Βρε μπας και μου αδειάζει η μπουκάλα και δεν το πήρα ακόμα χαμπάρι;
 
Καμία ιδέα;



Link to comment
Share on other sites

Σπάω το κεφάλι μου και καταλήγω σε ένα πράγμα. Όλα ξεκίνησαν τη μέρα που έβαλα το U-bend της Co2art (εικόνα παρακάτω) ενδιάμεσα στη σωλήνωση για να κάνει ωραία στροφή/γάντζο στο πάνω μέρος του ενυδρείου. Φυσικά δεν φταίει το εξάρτημα, φταίει ότι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μπει το λαστιχένιο σωληνάκι στις υποδοχές που έχει.

Φυσικά το ζέστανα με νερό, εννοείται το πίεσα όσο έπαιρνε για να πάει όσο πιο βαθειά γίνεται.. τελικά το πάλεψα πριν λίγο ξανά με διάφορες μεθόδους και μπήκε ακόμα πιο μέσα κι από τις δύο πλευρές. Τώρα οι ελαστικοί σωλήνες καβαλάνε όλα τα δοντάκια του μεταλλικού U σωλήνα και έχουν και 3-4mm έξτρα βάθος πάνω στον μεταλλικό. Μιλάμε για πόνο, οι αγκώνες μου θέλουν βελονισμό για να επανέλθουν τώρα..[emoji28]

Ευελπιστώ ότι αν ήταν θέμα διαρροής στη σωλήνωση η αστάθεια στον μετρητή φυσαλιδων τότε το μόνο σημείο θα μπορούσε να είναι αυτό. Πριν το τοποθετήσω δεν είχα πρόβλημα με αστάθειες.. τσεκάρουμε και βλέπουμε.

Αν υπάρχει άλλη ιδέα για το τι άλλο θα μπορουσε να συμβαίνει θα χαρώ να την ακούσω. [emoji846]


Το U-bend που λέγαμε..5f38ffed1a84d96e71e05e869ec25d92.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το πιθανότερο είναι να έχει αδειάσει κατά μεγάλο μέρος η μπουκάλα. Μη περιμένεις να δεις στο μανομετρο καθαρή αναλογία psi/ποσότητα CO2. Δηλαδή όταν γεμάτη με 2 kg CO2, είναι στα 1000psi περίπου, όταν καταναλώσεις το 1kg δε θα δειξει 500psi, αλλά αρκετά παραπάνω. Μόνο όταν φτάνει στα όρια να αδειάσει αρχίζει και πέφτει δραματικά η ένδειξη στο μανομετρο. 

 

Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα ποιο φτηνό single stage σετ μανομετρα και το γεγονός ότι ανοιγοκλείνει  το σύστημα, μπορεί να παρουσιάσουν αυτή τη δυσλειτουργία. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Λες Αντώνη να έπεσα μέσα λοιπόν όταν μου πέρασε χτες απ'το μυαλό κι έτρεξα να πάρω δεύτερη μπουκάλα ε; Όντως δηλαδή υπάρχουν τέτοιες ασταθειες όταν αρχίσει να αδειάζει η μπουκάλα σωστά;
Ρωτάω επειδή αυτό που ήξερα μέχρι σήμερα είναι πως όταν η μπουκάλα αδειάζει, άσχετα από το τι λέει το μανόμετρο, αυτό που παρατηρείται είναι απλώς η μείωση έως και την ξαφνική διακοπή των φυσαλίδων από τον diffuser..

Είμαι και φρέσκος στο άθλημα του διοξειδίου, δεν είχα ποτέ ξανά τέτοιο σύστημα και μπήκε για πρώτη φορά μπουκάλα Co2 στο σπίτι. Στο κατάστημα όταν την αγόρασα πριν κάνα μήνα ρώτησα αν είναι γεμάτη και μου είπαν ξεκάθαρα ότι δεν είναι, όμως θα έχει αρκετό Co2 μέσα. Μάλλον είχε λιγότερο απ'όσο υπολόγιζα όμως. Το μανόμετρο μόλις την άνοιξα πήγε στα 800psi, ίσως λίγο λιγότερο. Κάτι οι πρώτοι πειραματισμοί, κάτι το ένα κάτι το άλλο, κατάφερα να την κατεβάσω εκεί γύρω στα 700.

Χτες λοιπόν πήρα άλλη μία για καβάτζα, να δουλεύει όσο η άλλη έχει πάει για γέμισμα και τούμπαλιν. Θα το ρισκάρω και θα κάτσω να την αλλάξω αύριο λοιπόν να στείλω την πρώτη για γέμισμα - δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα να γεμίσω την αχρησιμοποίητη πρώτα ώστε να αποκτήσω πιο σύντομα τον "μπούσουλα" για το πόσο θα κρατούσε μια γεμάτη 2κιλη στο 125αρι ενυδρείο μου..

Ισχύει λοιπόν; Όταν η μπουκάλα ετοιμάζεται να αδειάσει παρατηρούνται ασταθειες στην πίεση του όλου συστήματος;

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 23 λεπτά, το μέλος makis206 έγραψε:

Ισχύει λοιπόν; Όταν η μπουκάλα ετοιμάζεται να αδειάσει παρατηρούνται ασταθειες στην πίεση του όλου συστήματος;

Ισχύει, με την προϋπόθεση ότι ο μειωτης είναι μονου σταδίου (single stage). 

Οι διπλού σταδίου, μέχρι σχεδόν την τελευταία σταγόνα διατηρούν σταθερή πίεση εξόδου. Το μειονέκτημα τους βέβαια είναι....$$€€££

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τώρα μπερδέψαμε.. εχω τον διπλό της Co2art που θα δεις παρακάτω. Και το αριστερό μανόμετρο όντως δεν χάνει καθόλου την πίεση που του έχω ρυθμίσει μέχρι σήμερα - κάτι ανάμεσα σε 30 με 35psi δηλαδή.
Το δεξί βρίσκεται λίγο παραπάνω από τα 700psi ενώ όταν άνοιξα πρώτη φορά τη μπουκάλα ανέβηκε μέχρι τα 800κάτι.

Αυτό που αλλάζει τις τελευταίες 2-3 μερες όταν ανοίγει το σύστημα είναι ο μετρητής φυσαλίδων μετά τα μανόμετρα. Ενώ εγώ έχω ρυθμίσει σε 2bps (τα οποία κρατάει σταθερά μέχρι να κλείσει το σύστημα το βράδυ), την επόμενη μέρα όταν ανοίγει η ηλεκτροβαλβίδα ο μετρητής ανεβάζει πλέον 1bps.. ρυθμίζω στα 2bps, την επόμενη μέρα πάλι στο 1..

Εχω διπλο-τριπλοτσεκαρει όλο το μανόμετρο, διαρροή δεν βρίσκω πουθενά εκεί. Τις πρώτες μέρες δεν είχα τέτοιο θέμα, όπου ρύθμιζα, εκεί το έβρισκα και την επόμενη μέρα. Το τελευταίο 3ήμερο όμως..

9a326781ac094cd314dd3671903b4401.jpg

Link to comment
Share on other sites

μπορεί να ειναι πρόβλημα στον μικρορυθμιστή πχ όταν χάνει την πίεση απο το κλείσιμο της  ηλεκτροβάνας  ξερυθμίζεται και θέλει εκ νέου ρύθμιση, αυτό το εχω δει σε γνωστούς μου που έχουν κάτι περίεργα κινέζικα μάρκας ξου μου λου ξου, βέβαια και σε μάρκες μπορεί να συμβεί κάποια αστοχία υλικού αλλά πολύ σπάνια.

  • Like 1
  • Agree 2
Link to comment
Share on other sites

Αφού έχεις dual stage, όπως έγραψε κι ο Χρήστος, μάλλον κάποιο θεματάκι με τη μικρομετρική θα παίζει. Δεν έχει κάτι άλλο.

 

Γιαυτό δεν δούλεψα ποτέ την ηλεκτροβανα και το είχα 24ωρο το CO2. :)

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Τώρα μου την κάνατε περιβόλι την ψυχή..[emoji28]

Δεν μένει κάτι άλλο, θα ανοίξω το Co2 το πρωί να ελέγξω σε πόσα bps θα δουλέψει κι αν όντως έχει χάσει πάλι τη ρύθμιση θα κάνω μια απόπειρα να το τρέξω με τη δεύτερη μπουκάλα μπας στρώσει η κατάσταση (φαντάζομαι ότι δεν θα αλλάξει κάτι αφού το δεύτερο μανόμετρο δεν χάνει την πίεσή του..). Αν δείξει ότι όντως υπάρχει θέμα με τον μικρορυθμιστή της διάχυσης τον πάω τη Δευτέρα στο κατάστημα που τον πήρα και βλέπουμε, λογικά κάτι θα κάνουν για καινούργιο μανόμετρο.. Θα ενημερώσω για την όποια κατάληξη.

Προς το παρόν ευχαριστώ και τους δύο για τις πολύτιμες πληροφορίες σας.![emoji846]

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Κύριοι ο "ασθενής" φαίνεται ότι αναρρωσε τελικά διορθώνοντας τη σωλήνωση στο U-bend που λέγαμε παραπάνω. Άνοιξα προ ολίγου την ηλεκτροβάνα και όντως ο μετρητής φυσαλίδων κράτησε ακριβώς τα 2bps που είχε όταν έκλεισε χτες το βράδυ.!

Θεωρώ ότι πέρασαν αρκετές ώρες από τις 22:00 που έκλεισε το σύστημα, σίγουρα θα είχε χάσει πίεση από εκείνη την ώρα μέχρι τώρα που δοκίμασα ξανά.

Είναι πολύ ύπουλο αυτό το U-bend τελικά. Με το να δυσκολεύεται τόσο ο ελαστικός σωλήνας του Co2 να "θηλυκώσει" πάνω του νομίζεις ότι χωρίς να τον σπρώξεις αρκετά μέσα, έχεις σφραγίσει και τον αέρα στη σωλήνωση χώρις πρόβλημα. Αμ δε.

Θα ξανακάνω έναν έλεγχο στις 15:00 που θα ανοίξει πάλι φυσικά αλλά πιστεύω ότι λύθηκε το πρόβλημα. Αφου μέτρησα άμεσα 2bps από τη στιγμή που άνοιξε η ηλεκτροβάνα..

Και πάλι ευχαριστώ όλους κι ελπίζω ότι θα επανέλθω με ευχάριστο ποστ στο παρόν νήμα [emoji39]

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...