Jump to content

Νέο ενυδρείο


xenofon

Recommended Posts

Πριν από μία εβδομάδα περίπου έγινε πραγματικότητα αυτό που ήθελα με το που έστησα το πρώτο μου ενυδρείο με δίσκους.Τι άλλο από έχω ένα νέο και μεγαλύτερο ενυδρείο. Το νέο σπίτι κατασκευάστηκε 1,60χ55χ62, και αυτή την στιγμή τρέχει με 2 eheim 2217(siporax και σφουγγάρια),2 jager 300w, υπόστρωμα tetra και άμμος από aquatica.Από διακόσμηση ρίζες mopani, φυτά βαλλιστέριες, ανούμπιες και εχινόδορος από το παλιό ενυδρείο(σίγουρα θα προστεθούν και άλλα).

Από λάμπες, 2χ36 και 2χ56 Τ5 (δύο ακτινικές και δύο ροζ)με ανακλαστήρες. Με την πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσω να ανεβάσω photo για να μου πείτε και την γνώμη σας. Και τώρα τα ερωτήματα.

1.Είναι εντάξει ο φωτισμός που έχω;

2. Γιατί ύστερα από μία εβδομάδα μετακόμησης οι δίσκοι μου είναι τρομαγμένοι και με την παραμικρή κίνηση που αντιλαμβάνονται κάνουν σαν τρελοί;

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τον NIDAL για την βοήθεια του και τις πολύτιμες συμβουλές του.

Link to comment
Share on other sites

Xenofon καλησπέρα,

Θα ήθελα να σε ρωτήσω πρώτα κάνα-δυο πραγματάκια, προκειμένου να βρούμε την αιτία του στρεσσαρίσματος των δίσκων σου. Πρώτα από όλα θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί μπερδεύτηκα. Το ενυδρείο είναι το πρώτο που έχεις με δίσκους, ή είχες παλιότερα μικρότερο με τους δίσκους που αναφέρεις?

Επειδή λες ότι το ενυδρείο είναι μιας εβδομάδας, φαντάζομαι ότι έχεις χρησιμοποιήσει έτοιμο στρωμένο νερό από παλιό ενυδρείο (σωστά)?

Πόσους δίσκους έχεις μέσα σε αυτά τα λίτρα και τι μέγεθος?

Να αναφέρω τώρα κάποιους λόγους για τους οποίους οι δίσκοι μπορεί να είναι ανήσυχοι. Μήπως το νέο ενυδρείο είναι σε σημείο με μεγαλύτερη εξωτερική κίνηση από ότι το προηγούμενο, κι έτσι τρομάζουν? Όπως μας λες το ενυδρείο δεν είναι πολύ φυτεμένο ακόμα με αποτέλεσμα να μην έχουν που να κρυφτούν όταν τρομάζουν. Τρώνε καλά ή όχι? Οι συνθήκες νερού σου είναι οι ίδιες με το ενυδρείο που ήταν πριν? Ποιες είναι αυτές?

Σκέψου ότι αν η κίνηση μπροστά από το ενυδρείο είναι συχνή και δεν υπάρχουν αρκετές κρυψώνες για να κρυφτούν, και ακόμα δεν έχουν εγκλιματιστεί με το χώρο, τότε είναι φυσικό να φοβούνται πολύ. Φαντάζομαι ότι για να μην το αναφέρεις δεν έχεις παρατηρήσει τίποτα σημάδια από ick? Το μόνο stress που χουν φάει, είναι ότι φοβούνται. Κοίτα να δεις ότι τρώνε όλοι.

Όσο αφορά το φωτισμό, δεν γνωρίζω για τις ακτινικές, αλλά οι ροζ είναι περίπου στα 4500 Kelvin. Αν κρίνω από τα Watt σε σχέση με τα λίτρα σου, πιστεύω ότι είναι λίγα (κάτω από 0,5W/lt και πιο συγκεκριμένα ~0.35W/lt). Με τις λάμπες που έχεις, δίνεις ωραίο χρώμα στα φυτά και τα ψάρια αλλά δεν έχεις φωτοσύνθεση, μια και γι αυτό το λόγο χρειάζονται πάνω από 7000 Kelvin. Γνώμη μου είναι να αυξήσεις το φωτισμό του ενυδρείου προσθέτοντας κάποια λάμπα (power compact ίσως) με υψηλότερα Kelvin, η οποία θα φανεί χρήσιμη και στα φυτά σου.

Σκέφτεσαι να το κάνεις πυκνοφυτεμένο? τα φυτά που θα βάλεις θα είναι απαιτητικά (κόκκινα & δύσκολα φυτά)? Αν η απάντησή σου είναι ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε θες περίπου 1W/lt φωτισμό στα σωστά Kelvin.

Δώσε μας λίγες ακόμα πληροφορίες για το ενυδρείο και εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε όσό περισσότερο μπορούμε.

:blush:

Link to comment
Share on other sites

Xenofon να κάνω μια διόρθωση-σημείωση. Δεν εννοώ να πας κατευθείαν σε λάμπες 1W/lt. Προς Θεού και όχι. Απλά αν σκοπεύεις να το κάνεις πυκνοφυτεμένο με δύσκολα φυτά, τότε θα πρέπει σιγά σιγά να πας σε αυτήν την αναλογία και μόνο αφού θα είναι ήδη πυκνοφυτεμένο.

Αν έχεις λίγα φυτά και χωρίς απαιτήσεις ο φωτισμός που χρειάζεσαι για ενυδρείο με δίσκους, είναι σαφώς αρκετά χαμηλότερος από 1W/lt αλλά και πάλι πιστεύω ότι δεν είναι ο ιδανικός αυτός που έχεις.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα καλορίζικο το νέο ενυδρείο.

Αν κατάλαβα καλά χρησιμοποιείς 2χ36 ακτινικές μπλε? Αν ναι για ποιο λόγο?

Τα Watt που έχεις θα έλεγα ότι είναι όχι μόνο αρκετά αλλά υπερβολικά για βιοτοπικό ενυδρείο δίσκων. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν οι δίσκοι σου. Το πρόβλημα με το στρές που βλέπεις είναι προφανώς από την απότομη αλλαγή της φωτοπεριόδου και της ποσότητας του φωτός. Που είχες πρίν τους δίσκου, σε τι συνθήκες/φώς/διάρκεια και που είναι τώρα. Καλό θα ήταν αν έχεις την δυνατότητα να ανάβεις πρώτα τις 2 λάμπες 1χ36 και 1χ56 και μετά από 1-2 ώρες τις άλλες 2. Αντίστοιχα να γίνετε και στο σβήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν τα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την γρήγορη απάντηση.

Το ενυδρείο το έχω στο ίδιο σημείο με το παλιό οπότε η κίνηση από τους ανθρώπους παραμένει ίδια.

Για νερό κατά το γέμισμα χρησιμοποίησα το υπάρχον από το παλιό ενυδρείο συν νερό όσμωσης συν νερό από την βρύση(είναι πολλά τα λίτρα......).Ύστερα από τσεκάρισμα οι συνθήκες νερού είναι οι ίδιες με το παλιό ενυδρείο.

Μέχρι στιγμής οι κάτοικοι είναι 5 των 10 cm περίπου, μαζί με cor. panda και καρδινάλιους. Τρώνε κανονικά αλλά μόνο όταν δεν υπάρχει κίνηση στο δωμάτιο.Σημάδια από ick δεν έχω παρατηρήσει.

Σίγουρα τα ενυδρείο δεν είναι πυκνοφυτεμένο και γιαυτό υπάρχει αυτή η κατάσταση.(μετά την δουλειά έφυγα για φυτά).

Σε ότι αφορά τις λάμπες είναι 10000Κ αν δεν κάνω λάθος.Αυτή την στιγμή είμαι σε αναλογία 0,4W/lit. Σκέφτομε να προσθέσω και άλλες 2Χ56 αλλά φοβάμε ότι θα στερσάρονται περισσότερο οι δίσκοι. Οποιαδήποτε συμβουλή για τα φώτα είναι ευπρόσδεκτη

Link to comment
Share on other sites

Τα φίλτρα δούλευαν και τα δύο στο παλιό ενυδρείο; Έκανες μετρήσεις μετά την νέα εγκατάσταση;

Oι λάμπες είναι 56w ή 54w;

Νομίζω ότι προσωρινά θα πρέπει να ξεχάσεις την αύξηση του φωτισμού προσθέτωντας επιπλέον λάμπες. Αυτό που αρχικά πρέπει να κάνεις είναι να ακολουθήσεις την διαδικασία που περιγράφει ο JDP παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Ξενοφον!Καλοριζικο και επισημα.

Στο θεμα του φωτισμου εχω να σου προτεινω να μεινεις οπως εισαι.Δυστηχως οι δισκοι δεν θελουν πολυ φως οποτε δεν μας επιτρεπεται ο συνδιασμος δισκων και πυκνοφυτεμενου ενυδρειου παρα μονο με μικρων απαιτησεων σε φως φυτων.Το θεμα του στρεςς δεν πρεπει να σε ανησυχει!!! :blush: Ειναι λογικο διοτι χασανε οτι σημειο αναφορας ειχανε στο παλιο ενυδρειο,αρα πρεπει ολοι να προσαρμοστουνε σε καινουρια δεδομενα.Αν θυμασαι σου ειχα πει οτι και οι δικοι μου ηταν στρεσαρισμενοι μετα την μεταφορα στο μεγαλυτερο.Σε πληροφορω λοιπον οτι μετα απο ενα μηνα,τις τελευταιες μερες επανερχονται στην πρωτερα κατασταση.

Χαλαρωσε λοιπον,διατηρησε τις συνθηκες σου σωστες(ξερω οτι το κανεις!!!) και συντομα τα ψαρακια σου θα τα δεις να απολαμβανουν την αλανα τους.... :blush::hysterical::blush:

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Xenofon, καλορίζικο κι από μένα το νέο ενυδρείο (το ξέχασα πριν :blush:)

Αν είναι να το κρατήσεις βιοτοπικό δίσκων, τότε δεν χρειάζεσαι παραπάνω W/lt. Δεν ξέρω απλά αν ο συνδυασμός με τις μπλε αν είναι σωστός (δεν είχα ποτέ μπλε λάμπες).

Τα φυτά που θα βάλεις φρόντισε να μην έχουν απαιτήσεις σε φως ώστε ναι μεν να προσφέρουν κρυψώνες για τα δισκάκια σου, αλλά να μην μαραίνονται κιόλας. Ωραίο φυτό που άναπτύσσεται σχετικά σιγά κάτω από λίγο φως και έχει μεγάλα φύλλα όπου μπορούν και κρύβονται οι δίσκοι είναι το echinodorus bleheri (οι δίσκοι μου τα λατρεύουν).

Δοκίμασε αυτό που είπε ο JDP με τη φωτοπερίοδο ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν καλύτερα. Όταν εγώ από Τ8 λάμπες (~0.4 W/lt) πήγα σε PC (~1W/lt) αυτό που παρατήρησα στα δισκάκια μου ήταν ότι πήγαιναν και κρυβόντουσαν στη σκιά κάτω από τα φύλλα των echinodorus bleheri που είχα. Μέχρι που μετά από κάνα μήνα το ξεπέρασαν και κόβουν πλέον βόλτες παντού. Βέβαια όταν είναι να ηρεμήσουν και αφού φάνε πάνε πάλι και κάθονται στη σκιά κάτω από τα φύλλα των διαφόρων φυτών.

Πάντως αφού είναι υγιή και τρώνε, μην στεναχωριέσαι, σιγά σιγά θα στρώσουν στο νέο ενυδρείο σου.

Άντε με το καλό!

Link to comment
Share on other sites

Ok NIDAL θα περιμένω. Θα προσθέσω και άλλα φυτά σήμερα και όταν χρειαστεί θα αναβαθμίσω και τον φωτισμό μου(να δούμε και αυτή την αναθεματισμένη Riccia).

Το πρόβλημα είναι ότι έχω αρκετή εξάτμιση(χωρίς καπάκι τι περιμένεις.......),τόση ώστε να φαίνετε στα τζάμια του σαλονιού.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΣ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τσέκαρε καλού κακού και τις παραμέτρους του κύκλου αζώτου.......

Στο φωτισμό και εγώ πιστεύω οτι θα προσαρμοστούν....

Μην κάνεις άλλες αλλαγές όπως το φύτεμα που είπες...άσε να γνωρίσουν το υπάρχον τοπίο :thumbup: .

Τι θερμοκρασία έχεις;Μήπως πρέπει να την ανεβάσει λίγο για να τους βοηθήσεις να προσαρμοστούν και να πεινάσουν περισσότερο.......αυτό συνήθως βοηθάει στην προσαρμογή !!Καλορίζικο το ενυδρείο,θα το κάνεις όμορφο με τόσα λίτρα !! :busted_cop::busted_cop:

Έγινε επεξεργασία - tasos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...