Jump to content

Symphysodon aequifasciatus (DISCUS) ΠΡΟΦΙΛ


marinos

Recommended Posts

 

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι παντελώς άσχετος με το συγκεκριμένο είδος, και το προφίλ δημιουργήθηκε από πληροφορίες μέσω του ίντερνετ με σκοπό να παρακινήσει τους ειδήμονες στο να το βελτιώσουν σε βαθμό τέτοιο που να μπορεί να σταθεί στα επίσημα προφίλ  . Ξέρω ότι έχει τρομερές ελλείψεις και ίσως ανακρίβειες .

Επειδή γνωρίζω ότι οι δισκάδες δεν μπορείτε εύκολα να συμφωνήσετε και πιθανολογώ ότι θα υπάρχουν διαμάχες θα παρακαλούσα να σχολιάσουν μόνο ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ άτομα που έχουν όρεξη να δημιουργήσουν κάτι που θα βοηθήσει τους χομπίστες που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το είδος . Οι υπόλοιποι μπορείτε ωραιότατα να το αγνοήσετε .

 

 

 

 

Discus (fish) - Wikipedia

 

                                                                           φωτογραφία από την wikipedia

 

 

Επιστημονικό Όνομα : Symphysodon aequifasciatus (DISCUS)

Ελληνικό Όνομα : Δίσκος

Κοινά ονόματα : Συνήθως έχουν να κάνουν με τον χρωματισμό τους . Έτσι έχουμε τους :Cobalt, Blue, Blue Faced, Blue-Head, Red Thunder, Blue Red Turquoise, Marlboro Red, Pigeon Blood, Green, Brown, Snake Skin, Spotted Strawberry
Γενική Κατηγορία : Symphysodon που αποτελείται από 3 εξής είδη :

To Heckel Discus το Blue and Brown Discus και τέλος το Green Discus .
Τάξη : Perciformes

Οικογένεια : Cichlidae

Βιότοπος : Το ψάρι αυτό θα το συναντήσουμε κατά μήκος του ποταμού Αμαζόνιου καθώς και σε κάποιους παραποτάμους σε περιοχές με πλημμυρισμένα δάση η σχηματισμό λιμνών ( χωρίς μεγάλη ροή

 


Συντήρηση στο ενυδρείο
PH : 6-7
KH :1-4°dKH
GH : °dGH
Θερμοκρασία : 28 °C - 30 °C
 

 

Μέγεθος : Στην άγρια μορφή του φτάνει τους 14 πόντους. Όμως στα ενυδρεία με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη τους 21 πόντους .

 

Λίτρα : Είναι κοινωνικό είδος που ζει σε ομάδες για να αισθάνεται ασφαλή . Επειδή τα ¾ του μεγέθους τους το πιάνουν στον πρώτο χρόνο . Συνιστάται ενυδρείο τουλάχιστον 300 λίτρων για μια μικρή ομάδα 7 δίσκων με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος και το ύψος του


Κοινωνική συμπεριφορά : Φιλήσυχο είδος που όμως θα γίνει αρκετά επιθετικό όταν μπει σε διαδικασία ζευγαρώματος . Μπορεί άνετα να συγκατοικήσει με τα σκαλάρια όπως και διάφορα είδη corydoras και Cardinal tetra .

Διαχωρισμός φύλου : Ο guru των δίσκων Jack Watley αναφέρει ότι μέχρι την περίοδο αναπαραγωγής δεν είναι εφικτός . Υπάρχουν βέβαια κάποια σημάδια που ίσως μας προδιαθέσουν για το φύλο τους άλλα τις περισσότερες φόρες κάνουμε λάθος.

Διακόσμηση ενυδρείου : Όπως και στο φυσικό του περιβάλλον ο δίσκος λατρεύει να βρίσκεται ανάμεσα σε ρίζες δέντρων . Θα εκτιμήσει ιδιαίτερα αν ο βυθός αποτελείτε απο ψιλή μη ασβεστολιθική άμμο και υπάρχουν και κάποια ανθεκτικά σε φωτισμό και θερμοκρασία φυτά.


Ζώνη Κολύμβησης : Σε όλο το μήκος και ύψος του ενυδρείου

Διατροφή : Σε αυτό 9 στους 10 ειδικούς διαφωνούν . Να αναφέρουμε ότι στην φύση τρέφονται κυρίως με φυτικές τροφές καθώς και σκουλήκια και διαφορά καρκινοειδή. Για το ενυδρείο οι εταιρίες έχουν ετοιμάσει πάρα πολλές ποικιλίες τροφής για να έχουν ποικιλία τα ψαράκια σας . Συνίσταται να δίνουμε την ποσότητα τροφής που μπορούν να καταναλώσουν σε 2 με 3 λεπτά. Κατά τον πρώτο χρόνο που τα ψάρια μας αναπτύσσονται καλό είναι να παρέχουμε 5 μικρά γεύματα καθημερινά .


Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : Μέση ηλικία στο ενυδρείο τα 10 έτη Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Κοπαδάκια απο corydoras και Cardinal tetra . Καθώς και τα Pterophyllum Scalare


Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Σχετικά εύκολη . Καλό είναι μόλις δούμε τα πρώτα σημάδια απο το ζευγάρι (διεκδίκηση περιοχής) άμα υπάρχει η δυνατότητα να πάνε σε ένα ενυδρείο μόνα τους .

 

Γενικές πληροφορίες : Πανέμορφο ψάρι . Πολύ το ονομάζουν και τον βασιλιά του γλυκού νερού . Όμως δεν είναι ένα είδος που θα το συνιστούσαμε στους αρχάριους χομπίστες . Θέλει άριστες συνθήκες νερού συχνές μετρήσεις και για αυτό η σε υπερβολικό βαθμό καλή φίλτρανση κρίνεται απολύτως απαραίτητη . Επίσης άκρως απαραίτητες κρίνονται και οι πολλές αλλαγές νερού ( λόγο των συχνών ταϊσμάτων ) που τον πρώτο χρόνο ενδείκνυται να είναι καθημερινές σε ποσοστό 30% .

 

Πήγες πληροφορίες  : 

https://www.aquazone.gr/forums/forum/17-δίσκοι/

 https://www.aqualog.de

www.aqueon.com

 

Συντάκτης  @marinos

 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Μαρίνο πολύ καλή δουλειά. Ολοκληρωμένη. 

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω πως ανάλογα τον εκτροφέα (κυρίως Γερμανοί) δεν συνιστούν τη συγκατοίκηση με αγγελοψαρα (pterophylum scalare) λόγο του ότι μπορεί να μεταδώσουν παράσιτα στα οποία τα ίδια είναι ανθεκτικά.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Επαναφέρω το θέμα μήπως και έχουμε κάποιον/κάποιους που θελήσουν να βοηθήσουν .

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Και αυτή είναι η τελική του μορφή.

 

Symphysodon discus 

 

1534536367_.thumb.jpeg.db7f8a69cdce583e0c8e8eab98a6abf4.jpeg

 

                 Φωτογραφία από το μέλος @thanasis1976

 

 

Επιστημονικό Όνομα: Symphysodon discus 

Κοινές Ονομασίες: Συνήθως έχουν να κάνουν με τον χρωματισμό τους. DISCUS : Cobalt, Blue, Blue Faced, Blue-Head, Red Thunder, Blue Red Turquoise, Marlboro Red, Pigeon Blood, Green, Brown, Snake Skin, Spotted Strawberry

Ελληνικό Όνομα: Δίσκος

Γενική Κατηγορία : Cichlid

Τάξη: Cichliformes

Οικογένεια: Cichlidae

Γένος: Symphysodon 

Ειδικότερα :

1. Symphysodon Discus Heckel (Heckel 1840)
2. Symphysodon Aequifasciatα Aequifasciaτα (Pellegrin 1904)
3. Symphysodon Aequifasciatα Haraldi (νέο είδος Schultz 1960)
4. Symphysodon Aequifasciatα Axelordi (νέο είδος Schultz 1960)

 

Βιότοπος: Ενδημικό ψάρι της  νότιας Αμερικής κατά μήκος του ποταμού Αμαζόνιου καθώς και σε κάποιους παραποτάμους σε περιοχές με πλημμυρισμένα δάση η σχηματισμό λιμνών (χωρίς μεγάλη ροή). Διακρίνεται σε 3 βασικά είδη:  To Heckel Discus, το Blue and Brown Discus, και τέλος το Green Discus από τα οποία γεννήθηκαν και όλες οι διασταυρώσεις των εκτροφέων.

 

Μέγεθος: Στην άγρια μορφή του φτάνει τους 14 cm. Όμως στα ενυδρεία με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη τους 21-23 cm.


Συντήρηση στο ενυδρείο: Οι παράμετροι του νερού που ακολουθούμε στο ενυδρείο μας έχουν άμεση σχέση με την προέλευση των ψαριών μας (εκτροφέα ή άγριοι) και συνήθως μας δίνονται από το κατάστημα που προμηθευόμαστε τα ψάρια.

Ενδεικτικά για να γίνει κατανοητό το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το εύρος :
PH : 4,5-8 (Ιδανικό είναι αυτό που μας έχει δοθεί κατά την αγορά τους)
KH :2-20°dKH
GH : 2-20°dGH
Θερμοκρασία : 27 °C - 31 °C (ιδανικά 29,5 °C )

 

Λίτρα: Είναι κοινωνικό είδος που στην φύση ζει σε πολύ μεγάλες ομάδες (100+) για να αισθάνεται ασφαλή. Επειδή τα ¾ του μεγέθους τους το πιάνουν στον πρώτο χρόνο, συνιστάται ενυδρείο τουλάχιστον 300 λίτρων για μια μικρή ομάδα 6 δίσκων με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος και το ύψος του. Χαρακτηριστικό άρθρο για το μέγεθός του ενυδρείου.


Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο, ντροπαλό, και ιδιαίτερα κοινωνικό με το είδος που όμως θα γίνει αρκετά επιθετικό όταν μπει σε διαδικασία ζευγαρώματος. Μπορεί να συνυπάρξει και με άλλα ψάρια της ηπείρου (δείτε παρακάτω), άλλα πολλοί χομπίστες τα συντηρούν σε ενυδρεία ενός είδους (species aquarium).

Διαχωρισμός φύλου : Ο guru των δίσκων Jack Watley αναφέρει ότι μέχρι την περίοδο αναπαραγωγής δεν είναι εφικτός. Υπάρχουν βέβαια κάποια σημάδια που ίσως μας προδιαθέσουν για το φύλο τους, άλλα τις περισσότερες φόρες κάνουμε λάθος.

Διακόσμηση ενυδρείου: Όπως και στο φυσικό του περιβάλλον ο δίσκος λατρεύει να βρίσκεται ανάμεσα σε ρίζες δέντρων με χαμηλό φωτισμό. Θα εκτιμήσει ιδιαίτερα αν ο βυθός αποτελείτε από ψιλή μη ασβεστολιθική άμμο και υπάρχουν και κάποια ανθεκτικά σε φωτισμό και θερμοκρασία φυτά.

Ένα παράδειγμα : post-54760-0-63394400-1386348387.jpg

                                  Φωτογραφία του μέλους @ScarFace


Ζώνη Κολύμβησης : Σε όλο το μήκος πλάτος και ύψος του ενυδρείου.

Διατροφή : Σε αυτό 9 στους 10 ειδικούς διαφωνούν. Να αναφέρουμε ότι στην φύση τρέφονται κυρίως με φυτικές τροφές καθώς και σκουλήκια και διαφορά καρκινοειδή. Για το ενυδρείο οι εταιρίες έχουν ετοιμάσει πάρα πολλά είδη τροφής για να έχουν ποικιλία τα ψαράκια σας. Συνίσταται να δίνουμε την ποσότητα που μπορούν να καταναλώσουν σε 2 με 3 λεπτά. Κατά τον πρώτο χρόνο που τα ψάρια μας αναπτύσσονται, καλό είναι να παρέχουμε 5 μικρά γεύματα καθημερινά. 


Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Μέση ηλικία τα 10 έτη.  Ανώτατη ηλικία στο ενυδρείο με άριστες συνθήκες τα 16έτη.

 

Ιδανικοί συγκάτοικοι: Pterophyllum Scalare καθώς και κοπάδια από corydoras και Cardinal tetra  κτλ είναι συνήθως οι συγκάτοικοι που θα δούμε σε ενυδρεία δίσκων. Να προσθέσω πως ανάλογα τον εκτροφέα (κυρίως Γερμανοί) δεν συνιστούν τη συγκατοίκηση με pterophylum scalare λόγω του ότι μπορεί να μεταδώσουν παράσιτα στα οποία τα ίδια είναι ανθεκτικά.


Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Σχετικά εύκολη. Καλό είναι μόλις δούμε τα πρώτα σημάδια από το ζευγάρι (διεκδίκηση περιοχής), άμα υπάρχει η δυνατότητα να πάνε σε ένα ενυδρείο μόνα τους. Εκεί θα πρέπει να παρέχουμε στα ψάρια μας μερικούς κατάλληλους τόπους ωοτοκίας πχ. γλάστρα, ένα κομμάτι από σχιστόλιθο και μια ευρεία επένδυση φύλλων των φυτών. Κατά την αναπαραγωγή το θηλυκό θα αφήσει μια σειρά από αυγά και ο αρσενικός θα τα γονιμοποιήσει. Μετά από 48 περίπου ώρες και αφού οι γονείς θα αερίζουν με προσοχή τα αυγά, θα εκκολαφθεί ο γόνος. Οι γονείς τότε εμφανίζουν μια βλέννα όπου από εκεί θα τρέφονται τις πρώτες μέρες τα ψαράκια. 

 

Γενικές πληροφορίες: Πανέμορφο ψάρι . Πολύ το ονομάζουν και τον βασιλιά του γλυκού νερού. Όμως δεν είναι ένα είδος που θα το συνιστούσαμε στους αρχάριους χομπίστες . Χρειάζεται άριστες συνθήκες νερού  ΝΗ3-ΝΗ4=0 , ΝΟ2=0, ΝΟ3= 2- 10 ppm τα φωσφορικά άλατα θα πρέπει και αυτά να είναι σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή. Το χλώριο και ο χαλκός θα πρέπει να απουσιάζουν. Για να τα ελέγχουμε όλα αυτά θέλουμε συχνές μετρήσεις, και για αυτό το πολύ καλό φιλτράρισμα, σε επίπεδο υπερβολής κρίνεται απολύτως αναγκαίο. Επίσης άκρως απαραίτητες είναι και οι μεγάλες και συχνές αλλαγές νερού ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο που θα ταΐζουμε υπερβολικά για να μεγαλώσουμε τα ψαράκια μας, ενδείκνυται να είναι καθημερινές σε ποσοστό 30%-50%. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι τα ψάρια αυτά είναι αρκετά ευαίσθητα σε θέματα παρασίτων και ασθενειών όποτε καλή θα ήταν η χρήση καραντίνας πριν την εισαγωγή τους στο κυρίως ενυδρείο.

Γενικότερα θα πούμε ότι οι δίσκοι μας δείχνουν με κινήσεις, και τα χρώματα τους αν αισθάνονται όμορφα στο ενυδρείο μας. Περισσότερα στο  The Discus Body Language

Όπως είπαμε και παραπάνω τα ψάρια αυτά στο εμπόριο τα βρίσκουμε συνήθως από εξειδικευμένους εκτροφείς όπου και ακολουθούμε και τις συμβουλές τους για την διαβίωση των ψαριών μας . Ενδεικτικά αναφέρουμε τους STENDKER  και PIWOWARSKI από την Γερμανία, TONY TAN και ο εξάδελφός του Jeffrey Tan από την Μαλαισία , S.G DISCUSCOLTURA ή και ο Antonello Greco από την Ιταλία και αρκετοί άλλοι.

 

 

diskoi.thumb.jpg.e2e6d4753ca1d52f50f545e73312d8c1.jpg   939889716__Viber_2022-02-06_17-30-15-737.jpg.dca93e6838c751573bbe3429213cce8f.thumb.jpg.a73053540bfa9b90196eb128db1a531f.jpg

 

  Φωτογραφίες από @anathema

 

IMG_20190404_171250.jpg.edd3fe21b513f3f5cc13451b2b9a0328.jpg.a6214c0eb013c2704cecef5a4013697a.jpg

 

     Από το μέλος @pitsiovic

 

PicsArt_12-08-09_56_24.jpg.d58c1a41ffa98089a8cb407d8e80fdac.jpg.d88d79d97c3807849666ea4bc6c60db5.jpg

 

Από το μέλος @Irakles

 

Πηγές 

Διάφορα άρθρα και εμπειρίες μελών του Aquazone.

https://www.seriouslyfish.com/species/symphysodon-aequifasciatus/

https://www.aqualog.de/en/lexikonkategorie/profile-discus/

https://en.wikipedia.org/wiki/Discus_(fish)

 

Συντάκτης @marinos

Επιμέλεια δημοσίευση @SOTIRIS

  • Like 1
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...