Jump to content

Symphysodon aequifasciatus (DISCUS) ΠΡΟΦΙΛ


Recommended Posts

 

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι παντελώς άσχετος με το συγκεκριμένο είδος, και το προφίλ δημιουργήθηκε από πληροφορίες μέσω του ίντερνετ με σκοπό να παρακινήσει τους ειδήμονες στο να το βελτιώσουν σε βαθμό τέτοιο που να μπορεί να σταθεί στα επίσημα προφίλ  . Ξέρω ότι έχει τρομερές ελλείψεις και ίσως ανακρίβειες .

Επειδή γνωρίζω ότι οι δισκάδες δεν μπορείτε εύκολα να συμφωνήσετε και πιθανολογώ ότι θα υπάρχουν διαμάχες θα παρακαλούσα να σχολιάσουν μόνο ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ άτομα που έχουν όρεξη να δημιουργήσουν κάτι που θα βοηθήσει τους χομπίστες που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το είδος . Οι υπόλοιποι μπορείτε ωραιότατα να το αγνοήσετε .

 

 

 

 

Discus (fish) - Wikipedia

 

                                                                           φωτογραφία από την wikipedia

 

 

Επιστημονικό Όνομα : Symphysodon aequifasciatus (DISCUS)

Ελληνικό Όνομα : Δίσκος

Κοινά ονόματα : Συνήθως έχουν να κάνουν με τον χρωματισμό τους . Έτσι έχουμε τους :Cobalt, Blue, Blue Faced, Blue-Head, Red Thunder, Blue Red Turquoise, Marlboro Red, Pigeon Blood, Green, Brown, Snake Skin, Spotted Strawberry
Γενική Κατηγορία : Symphysodon που αποτελείται από 3 εξής είδη :

To Heckel Discus το Blue and Brown Discus και τέλος το Green Discus .
Τάξη : Perciformes

Οικογένεια : Cichlidae

Βιότοπος : Το ψάρι αυτό θα το συναντήσουμε κατά μήκος του ποταμού Αμαζόνιου καθώς και σε κάποιους παραποτάμους σε περιοχές με πλημμυρισμένα δάση η σχηματισμό λιμνών ( χωρίς μεγάλη ροή

 


Συντήρηση στο ενυδρείο
PH : 6-7
KH :1-4°dKH
GH : °dGH
Θερμοκρασία : 28 °C - 30 °C
 

 

Μέγεθος : Στην άγρια μορφή του φτάνει τους 14 πόντους. Όμως στα ενυδρεία με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη τους 21 πόντους .

 

Λίτρα : Είναι κοινωνικό είδος που ζει σε ομάδες για να αισθάνεται ασφαλή . Επειδή τα ¾ του μεγέθους τους το πιάνουν στον πρώτο χρόνο . Συνιστάται ενυδρείο τουλάχιστον 300 λίτρων για μια μικρή ομάδα 7 δίσκων με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος και το ύψος του


Κοινωνική συμπεριφορά : Φιλήσυχο είδος που όμως θα γίνει αρκετά επιθετικό όταν μπει σε διαδικασία ζευγαρώματος . Μπορεί άνετα να συγκατοικήσει με τα σκαλάρια όπως και διάφορα είδη corydoras και Cardinal tetra .

Διαχωρισμός φύλου : Ο guru των δίσκων Jack Watley αναφέρει ότι μέχρι την περίοδο αναπαραγωγής δεν είναι εφικτός . Υπάρχουν βέβαια κάποια σημάδια που ίσως μας προδιαθέσουν για το φύλο τους άλλα τις περισσότερες φόρες κάνουμε λάθος.

Διακόσμηση ενυδρείου : Όπως και στο φυσικό του περιβάλλον ο δίσκος λατρεύει να βρίσκεται ανάμεσα σε ρίζες δέντρων . Θα εκτιμήσει ιδιαίτερα αν ο βυθός αποτελείτε απο ψιλή μη ασβεστολιθική άμμο και υπάρχουν και κάποια ανθεκτικά σε φωτισμό και θερμοκρασία φυτά.


Ζώνη Κολύμβησης : Σε όλο το μήκος και ύψος του ενυδρείου

Διατροφή : Σε αυτό 9 στους 10 ειδικούς διαφωνούν . Να αναφέρουμε ότι στην φύση τρέφονται κυρίως με φυτικές τροφές καθώς και σκουλήκια και διαφορά καρκινοειδή. Για το ενυδρείο οι εταιρίες έχουν ετοιμάσει πάρα πολλές ποικιλίες τροφής για να έχουν ποικιλία τα ψαράκια σας . Συνίσταται να δίνουμε την ποσότητα τροφής που μπορούν να καταναλώσουν σε 2 με 3 λεπτά. Κατά τον πρώτο χρόνο που τα ψάρια μας αναπτύσσονται καλό είναι να παρέχουμε 5 μικρά γεύματα καθημερινά .


Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : Μέση ηλικία στο ενυδρείο τα 10 έτη Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Κοπαδάκια απο corydoras και Cardinal tetra . Καθώς και τα Pterophyllum Scalare


Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Σχετικά εύκολη . Καλό είναι μόλις δούμε τα πρώτα σημάδια απο το ζευγάρι (διεκδίκηση περιοχής) άμα υπάρχει η δυνατότητα να πάνε σε ένα ενυδρείο μόνα τους .

 

Γενικές πληροφορίες : Πανέμορφο ψάρι . Πολύ το ονομάζουν και τον βασιλιά του γλυκού νερού . Όμως δεν είναι ένα είδος που θα το συνιστούσαμε στους αρχάριους χομπίστες . Θέλει άριστες συνθήκες νερού συχνές μετρήσεις και για αυτό η σε υπερβολικό βαθμό καλή φίλτρανση κρίνεται απολύτως απαραίτητη . Επίσης άκρως απαραίτητες κρίνονται και οι πολλές αλλαγές νερού ( λόγο των συχνών ταϊσμάτων ) που τον πρώτο χρόνο ενδείκνυται να είναι καθημερινές σε ποσοστό 30% .

 

Πήγες πληροφορίες  : 

https://www.aquazone.gr/forums/forum/17-δίσκοι/

 https://www.aqualog.de

www.aqueon.com

 

Συντάκτης  @marinos

 

 

 • Like 6
Link to post
Share on other sites

Μπράβο Μαρίνο πολύ καλή δουλειά. Ολοκληρωμένη. 

Link to post
Share on other sites

Να προσθέσω πως ανάλογα τον εκτροφέα (κυρίως Γερμανοί) δεν συνιστούν τη συγκατοίκηση με αγγελοψαρα (pterophylum scalare) λόγο του ότι μπορεί να μεταδώσουν παράσιτα στα οποία τα ίδια είναι ανθεκτικά.

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Force
   Επιστημονικό Όνομα: Hoplias malabaricus (Bloch, 1794)
   Κοινές Ονομασίες: Wolf fish, Common Wolf fish
   Ελληνικό Όνομα: Ψάρι λύκος
   Γενική κατηγορία: Characins, Predatory fish
   Τάξη: Characiformes
   Οικογένεια: Erithrinidae
   Erythrinus, Η οικογένεια αποτελείται από τρία γένη erythrinus, Hoplerythrynus και Hoplias. Όλα είναι Νοτιοαφρικάνικα αρπακτικά
   Μέγεθος: Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 50 εκατοστά, συνήθως όμως φτάνουν γύρω στα 40 – 45 εκατοστά, έχουν βρεθεί όμως και μεγαλύτερα στην φύση.
   Βιότοπος: Ένα πολύ διαδεδομένα είδη που βρίσκονται σε πολλά μέρη της ηπείρου της Νότιας Αμερικής, της Κεντρικής Αμερικής μέχρι την Αργεντινή. Το Malabaricus ζει σε ένα φάσμα των οικοτόπων αυτών. Μαύρο νερό με ρεύματα και λασπώδες έδαφος είναι κυρίως ο βιότοπός του.
   Συντήρηση στο ενυδρείο:
   PH: 6,5 - 8 (Ιδανικά: )
   KH:
   GH: (Ιδανικά: )
   Θερμοκρασία: 23-30°C (Ιδανικά: )
   Λίτρα : Για ένα μεσαίου μεγέθους λύκο το ενυδρείο θα πρέπει να έχει διαστάσεις 1,20 Χ 0,60 Χ 0,60 μιας και είναι ψάρι που κάθετε στον πάτο του ενυδρείου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χώρο για κολύμπι, εάν το ενυδρείο είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις τότε ίσως δεχθεί και συγκάτοικους άλλα ψάρια αργότερα.
   Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι μοναχικά και ιδιαίτερα αρπακτικά ψάρια.
   Διαχωρισμός φύλου και είδους: Ο διαχωρισμός του φύλου είναι δύσκολο να γίνει, πιστεύετε ότι το θηλυκό είναι βαρύτερο από το αρσενικό στην φύση.
   Ένας καλός τρόπος για να προσδιορίσει κανείς εάν το ψάρι είναι μια Malabaricus είναι να δείτε το κάτω μέρος του σαγονιού του. Οι γραμμές του εσωτερικού της σιαγόνας του θα συναντηθούν στο μπροστινό μέρος σχηματίζοντας ένα σχήμα V αντί να τρέχουν παράλληλα και να σχηματίζετε ένα σχήμα U, το οποίο εμφανίζεται στην ομάδα lacerdae και Hoplias aimara.
   Διακόσμηση ενυδρείου: Η διακόσμηση του ενυδρείο πρέπει να είναι με άμμο, να υπάρχουν κρυψώνες και ξύλα μέσα, του αρέσουν τα σκοτεινά μέρη γενικότερα, γίνεται πιο δραστήριο το σούρουπο και ειδικά την νύχτα, το ενυδρείο θα πρέπει να είναι σφραγισμένο καλά από πάνω γιατί είναι ψάρια που πηδάνε έξω και μπορούν να διαφύγουν εύκολα.
   Ζώνη Κολύμβησης: Η ζώνη κολύμβησης του παρατηρείται συνήθως στον βυθό.

   Διατροφή: Η διατροφή του αποτελείται από γαρίδες, μύδια, καραβίδες, ψάρια και κρέατα γίνονται όλες γίνονται αποδεκτές.

   Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο:
   Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Συνήθως είναι μόνα τους λόγω του άγριου χαρακτήρα τους, μπορεί ακόμα να παρατηρηθούν περιπτώσεις κανιβαλισμού στο ίδιο είδος, αλλά όσο μεγαλώνουν η συμπεριφορά τους αλλάζει,
   ίσως δεχθούν συγκάτοικους π.χ κιχλίδες και άλλα Hoplias είδη, όμως εάν αποτελέσουν εδαφική απειλή στον λύκο τότε τα δόντια του μπορεί να προξενήσουν μεγάλη ζημιά στα άλλα ψάρια.
   Υβρίδια και υποείδη:
   Αναπαραγωγή στο ενυδρείο:
   Αναπαραγωγή έχει επιτευχθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας όταν ένα ζεύγος έχει σχηματιστεί. Τότε θα σκάψουν έναν λάκκο για να τοποθετήσει τα αυγά το θηλυκό, τα αυγά μπορούν να ανέρχονται σε 1000. Το αρσενικό θα φυλάξει τα αυγά και τον γόνο αρχικά, αλλά θα μετά θα τα αγνοήσει. Οι νεαροί θα αυξηθούν ραγδαία και θα καταφύγουν στον κανιβαλισμό καθώς μεγαλώνουν.
   Γενικές πληροφορίες:
×
×
 • Create New...