Jump to content

Ενυδρείο reef


Nikos Panakogloy

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Είμαι ο Νίκος από Λάρισα!! Πριν αρκετά χρόνια είχα ένα ενυδρείο γλυκού νερού για 2 χρόνια... Θέλω να ξεκινήσω σιγά σιγά ένα θαλασσινό ενυδρείο reef... Το ενυδρείο που έχω στο μυαλό μου θα είναι το πολύ μέχρι 150 λίτρα... Έχω αρκετό καιρό που ψάχνω, διαβάζω, μιλάω με άτομα κ προσπαθώ να μάθω τον σωστό εξοπλισμό του.. Μπορεί κάποιος να μου πει αναλυτικά τι χρειάζεται? Τα περισσότερα άτομα που έχω μιλήσει αυτές τις μέρες κοιτάνε απλά να πουλήσουν... Κάτι που με ενοχλεί πάρα πολύ κ δεν μπορώ να δώσω εμπιστοσύνη.. Έχω μπερδέψει τα πάντα στο μυαλό.. Σας ευχαριστώ πολύ. 

Link to comment
Share on other sites

Τι διαστάσεις έχεις στο μυαλό σου ; Με sump , χωρίς sump ,με πλάτης ; Πες μας τι έχεις στο μυαλό σου για να μπορούμε να δώσουμε ότι γνώσεις έχουμε. Επιπλέον πες μας αν έχεις κάτι από εξοπλισμό

Στάλθηκε από το Redmi Note 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Διαστάσεις μάλλον 80 επί 40 επί 40,δηλ αν δεν κάνω λάθος 128 λίτρα? Αλλιώς 50 επί 50 επί 50.. Μάλλον όμως στην 1 τη σκέψη διαστάσεων. Έλεγα να μην κάνω sump. Στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να έχω και πολλά επειδή δεν τα γνωρίζω..θα ήθελα λίγη βοήθεια ώστε να κάνω σωστή επιλογή. 

Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή φίλε, αν σε παίρνει οικονομικά κάνε sump και δεν θα το μετανιώσεις στο μέλλον.  Είναι κάτι που θα σε βοηθήσει αρκετά. Το 50χ50χ50 μου αρέσει περισσότερο για θαλασσινό. 

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ παλικάρι μου. Να είσαι καλά. Θα ήθελε να μου γράψετε όλο τον εξοπλισμό που θέλω κ αν επιτρέπεται πάνω κάτω τιμές ώστε να δω τι γίνεται. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από μένα! Όπως είπε και ο Ορέστης οι διαστάσεις 50*50*50 μου αρέσουν και μένα πολυμ γιατί στον κύβο μπορείς να κάνεις ένα πολύ όμορφο σκειπ και ανάλογα από πόσες μεριές θα βλέπεις το ενυδρείο μπορείς να κάνεις θαύματα!
Απ' εκεί και πέρα όσον αφορά τον εξοπλισμό είναι λίγο σχετικό. Μπορώ να σου πω κάποια υλικά που ίσως να βγουν φτηνά αλλά στην πορεία να δεις ότι δεν σου κάνουν η ότι θα ήθελες ίσως κάτι καλύτερο.

Πολύ περιληπτικά θα χρειαστείς: οσμωση, βράχο, αραγωνιτη, φωτιστικό για τα λίτρα σου, σκιμερ, ρεφρακτομετρο, σαμπ αν μπορέσεις να κάνεις θα σωθείς πίστεψε με, μια αντλία επιστροφής από το σαμπ για το μειν, κυκλοφορητες 2 κατά προτίμηση για καλύτερο ρεύμα νερού και μπορείς να ξεκινήσεις! Και φυσικά το αλάτι που θα πρέπει αναγκαστικά να το έχεις..

Με τις πιο φτηνές επιλογές που σκέφτομαι και όπως τα βάζω εγώ στο μυαλό μου μιλάμε για ένα φωτιστικό των 100 ευρώ, μια οσμωση 3ων σταδίων από γνωστό μαγαζί με 70 ευρώ, 15-20 για ρεφρακτομετρο, βράχο θα την βρούμε την άκρη ( έχω και εγώ περισσειο αν θέλεις και μιλάμε για 5 ευρώ γενικά το κιλό και θέλεις περίπου 9-10 κιλά), σκιμερ θα είσαι τυχερός αν βρεις κάνα μεταχειρισμένο στα 100-150 ευρώ για τα λίτρα σου, κυκλοφορητες αναλόγως αν θα πας με κοντρολερ η όχι υπολόγιζε κάνα 60αρι στην καλύτερη για 2.. αντλία επιστροφής ποικίλουν αλλά για μια ποιοτική θέλεις το 60αρι και βάλε, αλάτι είναι ανάλογα την προτίμηση μπορείς να διαβάσεις για τύπους αλατιων και να αποφασίσεις και αραγωνιτη από 20-30 ευρώ..

Όλα αυτά συν πλην 100 ευρώ και νομίζω ότι θα έχεις κάνει μια καλή αρχή!! Ότι θέλεις ρωτάς, αρθογραφία υπάρχει ευτυχώς αρκετή στο φόρουμ και φυσικά μπορείς να παρακολουθείς και άλλα ποστ παρόμοια!!

Στάλθηκε από το Redmi Note 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

οι τιμες για καλο εξοπλισμο ειναι πολυ μεγαλες. Πρωτα αποφασισε απο ζωντανα τι θελεις να βαλεις..... και μετα ολα τα άλλα....

Δες λιγο ενα καλο skimmer πόσο εχει.... https://aqualab.gr/shop/nyos-quantum-120/

τεστακια.... 70-80€ πχ το Hanna phosphate.... https://www.aquario.gr/product/hanna-ins-lr-phosphate-checker-salt-water/

για μετρηση φωσφορικων δεν υπαρχει πιο φθηνη επιλογη....

Αν θα πας για sps, θελει χρημα .... Ειμαι γενικος κατα των μεταχειρισμένων, αν, βεβαια, δεν παιρνεις απο εναν φιλο σου, που θα σου πει ολη την αληθεια και τα κουσουρια, που εχει η συσκευη....

Sump να κάνεις - 1000%!!!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζω με προσοχή όσα μου λέτε και κάνω τις σκέψεις μου.. Ήθελα να ρωτήσω για ένα ενυδρείο 60 επί 60 επί 60 πιο είναι το σωστό πάχος στο τζάμι που θα μπει? 

Link to comment
Share on other sites

10 mm ακόμη και χωρίς κόντρες ή διπλό πάτο είναι ότι πρέπει

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας. Υπάρχει κάποιο μέλος που έχει κάνει μόνος του το ενυδρείο του ? Να έχει κάνει κ σαμπ στη πλάτη? Θα μπορούσε να μου δώσει πληροφορίες για την όλη κατασκευή? Α γίνεται να έχει μέσα στο σαμπ το σκιμερ του,ώστε να μου πει πως ακριβώς το έκανε. Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, εγώ έχω κάνει sump πλάτης στο ένα κ sump κάτω στο έπιπλο στο άλλο. Οπότε έχω δει τα θετικά κ αρνητικά από πρώτο χέρι κ στα δύο.

Θαλασσινό χωρίς sump για μένα δεν αξίζει για πολλούς λόγους.

Άρα σίγουρα θα πας με sump.

Το sump πλάτης έχει το θετικό ότι είναι πολύ εύκολο στην συντήρηση ειδικά αν έχεις κάνει media basket για να έχεις οργανωμενα τα υλικα φιλτρανσης και να μην παιδευεσαι.

Επίσης δεν μπλέκεις με σωληνώσεις αν δεν ξέρεις τετοιακ είναι εύκολο στην κατασκευή

Αλλά έχει αρνητικά: παίρνει χώρο από το κυρίως,  δεν θα έχει τόσο χώρο όσο ένα από κάτω, επίσης έχω δει ότι δεν βγάζει τόσο καλά το φιλμ από την επιφάνεια όσο αυτό κάτω στο έπιπλο.

Αν τελικά κανείς πλάτης δες πώς έκανα την κατασκευή στο δεύτερο δικό μου "το μερακλιδικο nano reef"

Βέβαια είδη θα κάνεις όλη την πλάτη sump, όχι όπως εγώ που έκανα ένα μέρος της κάτι σαν υπερχείλιση

Πλεξι Γκλας θέλεις για την κατασκευή, τρύπημα με dremmel η τρυπάνι και κόλληση των κομματιών  πλεξι με bison plastic. Το sump μετά όταν ολοκληρωθεί το κόλλας με σιλικόνη στο ενυδρείο.

ΑΝ κάνεις sump κάτω στο έπιπλο που είναι καλύτερο από πολλές απόψεις, πρέπει να τρυπήσει ο τζαμας το τζαμί της πλάτης 3 τρύπες, δύο για τους σωλήνες που θα πάνε κάτω κ μια μικρή για την επιστροφή.

Προτείνω να έχει διαμέρισμα για skimmer κ ας μην βάλεις, εγώ δεν έχω βάλει σε κανένα από τα δύο skimmer για δικούς μου λόγους, αλλά δεν στο προτείνω γιατί θέλει προσοχή να μην ξεφύγουν τα θρεπτικά και γενικά θέλει πολύ προσοχή χωρίς skimmer.

Για sump πλάτης εδώ είσαι , από εδώ πήρα ιδέες... Δες μετά κ την κατασκευή που έκανα εγώ κ το media basket από το πλεξι 

 

 

 

 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία - michalos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...