Jump to content

Καφέ-μαύρα στίγματα σε ανούμπιες


Recommended Posts

Ζητώ την βοήθεια σας

Το ενυδρείο είναι 1,5 μήνα . 75 λτ με 6 ανούμπιες,μια μπάλλα άλγης και ένα microsorum pteropus σε ριζα. Εχει τρια μικρά veiltail Οι μετρήσεις κανονικές . Αλλαγές 20% ανα εβδομάδα-8 ημέρες το πολύ.

Ξαφνικά μια-μια οι ανούμπιες γεμίζουν μαυρα και καφέ στίγματα. Μερικα φύλλα κιτρίνισαν και έστριψαν . Ολα σχεδόν τα φυλλα εβγαλαν στιγματα σε 3 ημέρες .(Πρωτα είχαν παρουσιαστεί για μια εβδομάδα σε μια συγκεκριμένη ανούμπια) Το ενυδρείο έχει υπόστρωμα και 5 εκ. ψιλο χαλικάκι(2,5 mm). Φωτίζεται 7 ωρες την ημέρα .(3 πρωι 4 βράδυ)Υποψιάζομαι ότι μετά από τις αλλαγές νερού η κατάσταση επιδεινώνεται.(συγκεριμένα μετά από χθεσινη αλλαγή παρουσιάστηκε σε 2 φυτα)

Τι μπορώ να κάνω? Ειναι ασθένεια που μεταδίδεται? Κάτι διάβασα για τεστ φώσφορου . Να δοκιμάσω τέτοιο τεστ?

Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους βοηθήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Πολλές υποθέσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά μια φωτογραφία θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ ώστε να μην προβούμε σε φανταστικά σενάρια.

Link to comment
Share on other sites

Ζ Φωτίζεται 7 ωρες την ημέρα .(3 πρωι 4 βράδυ)Υποψιάζομαι ότι μετά από τις αλλαγές νερού η κατάσταση επιδεινώνεται.(συγκεριμένα μετά από χθεσινη αλλαγή παρουσιάστηκε σε 2 φυτα)

αποκλειεται η επιδεινωση της καταστασης με τις αλλαγες νερου....το αντιθετο μαλιστα..οι αλλαγες νερου ειναι ισως ο μοναδικος σου συμμαχος....

τωρα οσο για το σπασιμο που κιανεις στον φωτισμο,ειναι οτι χειροτερο μπορουσες να κανεις....

το ενυδρειο μαζι με τους κατοικους του ζωα-φυτα χρειαζοντια σταθρη και συνεχομενη ρουτινα..!!!

ενα; 8-10 ωρος συνεχομενος φωτισμος καθε μερα ειναι ο επιθυμητος φωτισμος..και ποτε να τον κοβουμε στη μεση......

εδω αλλοι μπαινουν σε πατεντες η αγοραζουν πανακριοβο εξοπλισμο για την προσωμοιωση ανατολης -δυσης,και εσυ....το αντιθετο...... :thumbdown::)

Link to comment
Share on other sites

Πολλές υποθέσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά μια φωτογραφία θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ ώστε να μην προβούμε σε φανταστικά σενάρια.

Θα προσπαθησω να επισυνάψω μια εδώ

post-1899-1181971533.jpg

post-1899-1181971560.jpg

post-1899-1181971806.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μίκραινε λίγο την φωτογραφία διότι φαίνετε είναι μεγάλη και δεν έρχεται.

Link to comment
Share on other sites

Της ανουμπιες δεν της φυτεύουμε στο χαλίκι διότι σαπίζουν. Συνήθως της δένουμε πάνω σε κάποιο διακοσμητικό μέχρι να ριζώσουν. Εάν επιθυμούμε να είναι στο χαλίκι τότε της φυτεύουμε έτσι ώστε να βρίσκονται μόνο ή ρίζες μέσα στο χαλίκι ενώ ο κύριος βλαστός μένη πάντα έξω τουλάχιστον μισό εκατοστό πάνω από την επιφάνια του χαλικιού.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω σαν υπενθύμιση, όπως προανέφερε και ο κλαζ όλα τα τροπικά φυτά χρειάζονται το λιγότερο 6 ώρες συνεχή φωτισμό ιδανικά 8-10 ώρες. Εσύ το μάξιμουμ που τα φωτίζεις είναι 4 ώρες.

Link to comment
Share on other sites

Τον φωτισμό τον διόρθωσα αμέσως μόλις ενημερώθηκα από τον κλαζ. Ετσι τώρα μενει ανοικτος από 2 το μεσημέρι έως 10 το βράδυ . Είναι ΟΚ?Οι ανούμπιες δεν είναι βαθειά φυτεμένες.Εξ άλλου και το microsorum pteropus έπαθε τα ίδια(είναι δεμένο σε ριζα).Μου ειπαν να προσθέσω σίδηρο αλλά φοβαμαι ότι έχω κάνει ηδη υπερλίπναση. (2 παστίλιες πριν 2 εβδομάδες και σταγόνες την περασμένη).Σε κάποιο μαγαζί μου είπαν οτι ειναι αλγη και ότι προέρχεται από τα NO3 (ειναι γυρω στο 25 - τα άλλα Ν είναι μηδεν). Κάποια ιδέα?

Link to comment
Share on other sites

Για σου και πάλη το απόγευμα δεν είχα και πολύ χρόνο για να σου δώσω μια πιο αναλυτική απάντηση.

Καταρχήν από της φωτογραφίες δεν φαίνετε να έχουν υποστεί τα φύλα κάποια βλάβη αλλά είναι καλυμμένα από καφέ άλγη.

Περίμενε λιγάκι δώσε λίγο χρόνο στα φυτά να προσαρμοστούν στον νέο φωτισμό. Θεωρητικά η καφέ άλγη θα φύγει διότι προέρχεται από τον ελλιπή φωτισμό.

Τα νιτρικά σου δεν είναι και υπερβολικά πολλά εάν μπορείς πρόσθεσε λίγο πολυσπερμα ή κερατοφηλο ρουφούν πολύ τα νιτρικά και γενικά βελτιώνουν την βιολογία του ενυδρείου σου και κάνε λίγο πιο συχνές αλλαγές νερού.

Να είσαι πιο προσεκτικός με την λίπανση διότι η ανουμπιες έχουν πολύ μικρές απαιτήσεις σε λίπανση.

Εάν είχες έλλειψη σιδήρου όπως σου ανέφεραν θα κιτρίνιζαν ταυτόχρονα όλα τα φύλα και όχι μόνο ένα όπως φαίνετε στην φωτογραφία. Επίσης και ο ελλιπείς φωτισμός μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των φύλλων όχι μόνο το σίδηρο.

Βασικά δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα σου εστιάζετε στην λίπανση αλλά στον φωτισμό και ευελπιστώ ότι γρήγορα θα στρώσουν τα πράγματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχεις αργότερα όταν μεγαλώσουν τα ψαράκια σου και το κάθε ένα θα φτάσει τα 20 εκατοστά, τότε θα νιώθουν λίγο στριμωγμένα στο ενυδρείο σου.

Υ.Γ 1

Ενημέρωσε μας για της εξελίξεις, εάν βελτιώνετε ή χειροτερεύει η κατάσταση. Διότι μερικές φορές όταν έχουμε μεταβολή του φωτισμού μπορεί να εμφανιστή και η πράσινη άλγη.

Υ.Γ.2

Σου υπενθυμίζω στης ανουμπιες ο κορμός μένει πάντα έξω ούτε λίγο μέσα όπως αφήνεις να εννοηθεί. Εάν ο μίσχος από το φύλο βρίσκετε έστω και λίγο μέσα στο χαλίκι τότε το φύλο κιτρινίζει και πέφτει.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας και πάλι

Δυστυχώς η κατάσταση σταδιακά επεκείνεται και στα υπόλοιπα φυτά.Τώρα φωτίζεται 3-10 το βράδυ.Το αστείο είναι ότι στα καταστήματα μου έχουν δώσει δέκα διαφορετικές εξηγήσεις. Η τελευταία ότι φωτίζεται υπερβολικά το ενυδρείο.Εχθές έβαλα και ένα νέο φυτό ένα "egeria densa,tropiche" για τα νιτρικά.Εριξα και μια αμπούλα με βιοκαλλιεργειες.

Υπομονή

Εαν υπάρχει εν τω μεταξύ κάποια άλλη ιδέα ειναι ευπρόσδεκτη.

Link to comment
Share on other sites

Ανέφερε σε παρακαλώ της εξήγησης που έδωσαν τα καταστήματα. Εφτά ώρες είναι υπερβολή ποιος το είπε αυτό;

Και όταν λες χειροτέρεψαν τη εννοείς, αυξήθηκε η καφέ άλγη η κάποιο άλλο είδος αλγής, ή χαλνάν τα φυτά, γίνε πιο σαφής.

Προσπάθησε ο φωτισμός σου να συμβαδίζει με τω φως της ημέρας πχ 10:00 - 20:00

Κάνε συχνές αλλαγές νερού και δώσε στα φυτά χρόνο να προσαρμοστούν στης νέες συνθήκες.

Link to comment
Share on other sites

Για να ανακεφαλαιώσω:

Το πρώτο κατάστημα μου είπε να βάλω λίπασμα. Αγόρασα και έβαλα υγρό λίπασμα.Στην επόμενη επίσκεψη μου έδωσαν σίδηρο.

Μετά άλλος πωλητής μου είπε ότι είναι άλγη και να ρίξω βελτιωτικά όπως και έκανα.

Πρόσφατα μου είπαν ότι οι κηλίδες αυτές είναι εξ αιτίας υπερβολικού φωτισμού. Μόλις είπα για τις 7 ώρες μου είπαν ναι άλλα είναι ανούμπιες και δεν θέλουν πολύ φώς.

Οι μαύρες κηλίδες έχουν επεκταθεί σε πολλά φύλλα τα οποία χαλάνε. Θα προσπαθήσω σήμερα να ανεβάσω κάποια νέα φωτό. Δεν μας έφταναν αυτά ήρθε και η ζέστη,Λειώνουμε eμείς αγxωνόμαστε και για τα έρημα τα ψαράκια. Εχθές το νερό χτύπησε 31 και έτρεξα και έβαλα έναν ανεμιστήrα κατεβάζοντας την στους 27-28.

Θα προσαρμόσω τις ώρες όπως μου λες αλλά με μαξιμουμ το 7ωρο.(πχ 1-8)

Ευχαριστώ για την βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Εάν έχεις θερμοκρασία 31C μην ξαφνιάζεσαι που χαλαναι τα φυτά. Σου το ξαναλέω η καφέ άλγη προέρχεται από των λίγο φωτισμό. Και ότι η ανουμπειες δεν αντέχουν σε πολύ φώς είναι παραμύθι, εγώ της έχω βάλει κάτω από υπερβολικά πολύ φώς (19000 lux) και δεν έπαθαν τίποτα παρά μόνο έβγαλαν λίγη πράσινη άλγη. Επίσης είναι φυτά σκυλιά αντέχουν και χωρίς λίπασμα. Για πάρα πολύ καιρό. Κοίτα πείραμα που έκανα με ανουμπιες και δεν χάλασαν γέμισαν άλγη αλλά δεν χάλασαν.

post-2663-1182635773_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω κι εγώ ότι,

- πράγματι οι ανούμπιες δεν έχουν πρόβλημα με το πολύ φως και μάλιστα το πρόβλημα με τα καφέ στίγματα δε θα λυθεί με λιγότερο φως.

- είναι εντελώς λάθος που σου έδωσαν υγρά λιπάσματα, 1ον γιατί έχεις φυτά αργής ανάπτυξης και 2ον γιατί είναι νέο το ενυδρείο. Τα υγρά λιπάσματα θα χρειαστούν μόνο όταν θα έχεις μεγάλη μάζα φυτών και θρεπτικά στο υπόστρωμα και CO2 και πολύ φως και έτσι τα φυτά θα καταναλώνουν ότι τους δίνει το νερό της βρύσης πριν έρθει η ώρα για αλλαγή νερού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα υγρά λιπάσματα θα ταϊζουν ουσιαστικά τις άλγες.

εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί το flourish excel (που δεν είναι τυπικό λίπασμα, αλλά πηγή οργανικού άνθρακα).

- τα καφέ στίγματα τα είχα και εγώ αρχικά στις ανούμπιες και μάλιστα χάλασαν μερικά φύλλα. όταν πέρασε λίγος καιρός και ισορρόπησε το ενυδρείο, εξαφανίστηκαν, τα νέα φύλλα είναι καθαρά και έχουν ανθίσει και 2 φορές. μάλλον πρέπει να περιμένεις και να αποφύγεις τα πολλά λιπάσματα, ειδικά τα υγρά (αυτά που είναι για το νερό και όχι για το υπόστρωμα).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Παιδιά ευχαριστώ για τισ συμβουλές. Με λίγο υπομονή 8 ώρες φωτισμό και ένα pleco η κατάσταση βελτιώθηκε ως αποκατασταθηκε εντελώς. Εχουν μείνει λίγα χαλασμένα φύλλα και όλα τα νέα φύλλα δείχνουν μια χαρά.

Και πάλι ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Κύριε χρήστο, τι άλγη είναι αυτή (η μώβ, στην φωτο που ανεβάσατε) ???

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...