Jump to content

Βάθος νερού ενυδρείου διατήρησης σαλιγκαριών nerite


Recommended Posts

Στο προφίλ του σαλιγκαριού nerite https://www.aquazone.gr/freshwater-profiles/ασπόνδυλα/neritina-natalensis/ , αναφέρεται ότι η στάθμη πρέπει να είναι χαμηλότερα, για να ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Δεδομένου ότι συνήθως τα ενυδρεία, από 54 ως 144 λ, έχουν πλάτος κι ύψος 30 Χ 40 εκ, αυτά των 200 + λ, έχουν πλάτος κι ύψος 40 Χ 50 εκ, κι αυτά από 300 ως 450 λ, έχουν πλάτος κι ύψος 50 Χ 60 εκ.

Φυσικά, δεν είναι δυνατό να γεμίσει η γυάλα ως επάνω, οπότε το βάθος του νερού μπορεί να είναι (συνήθως) 10 εκ μικρότερο από το ύψος της γυάλας, οπότε γίνεται λόγος για βάθη νερού 30, 40 και 50 εκ, αντίστοιχα.

Όταν άκουσα συγχομπίστα (που με πολλή επιτυχία διατηρεί σοκολατί γκουράμι), ότι τα διατηρεί -αν δεν κάνω λάθος- σε δεξαμενή 200 + λ, αμέσως τον ερώτησα για το βάθος (που -όπως υποπτευόμουν- ήταν 40 εκ), και συνέχισα με ερώτηση για το συνιστώμενο βάθος νερού, που είναι 30 εκ. Μου απάντησε, ότι πιο σημαντικές είναι οι σταθερές συνθήκες που -προσθέτω- επιτυγχάνονται ευκολότερα σε μεγαλύτερη δεξαμενή.

Με δεδομένο αφενός ότι οι δημοσιευόμενες παράμετροι είναι διαφορετικές, σχεδόν σε κάθε -αν όχι σε κάθε- περίπτωση και το ότι στη φύση τίποτε δεν είναι απόλυτο και αφετέρου ότι τα πιο μεγάλα από τα ενυδρεία της ελάχιστης χωρητικότητα ανήκουν στην 1η κατηγορία που αναφέρω, και το ότι έλαβα την απάντηση που έλαβα στην προαναφερθείσα ανάλογη περίπτωση, θέτω τα εξής ερωτήματα:

1) Ποίο είναι το ιδανικό βάθος νερού για τη διατήρηση των nerite; (Υποθέτω, τα 25 εκ, αλλ' απλά, υποθέτω.)

2) Ποίο είναι το μέγιστο βάθος νερού στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση των nerite;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Γιάννη .

Από ό,τι διάβασα άλλα και από την εμπειρία μου με αυτά τα σαλιγκάρια δεν υπάρχει ιδανικό βάθος για την διατήρηση τους . Απλά τονίζεται ότι θα πρέπει να είναι η στάθμη του νερού χαμηλότερα για να μπορούν να βγαίνουν από το νερό . Εγώ που είχα σε ενυδρείο με ύψος τα 65 cm και καθαρό ύψος στήλης νερού τα 55 cm δεν είχα κανένα πρόβλημα . 

Θα με βοηθούσε αν μου έλεγες από ποια πηγή πληροφορήθηκες ότι υπάρχει μέγιστο ύψος στήλης νερού έτσι ώστε να το μελετήσω και εγώ .

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει τετοια πηγή πληροφότησης. Απλά, βάσει οσων διάβασα στο προφίλ, υποθέτω ότι καλό βάθος είναι τα 25 εκ, αλλά και μεγαλύτερο. Οπότε, μου δημιουργήθηκε η απορία, ποίο είναι το μεγαλύτερο βάθος νερού ενυδρείου για να διατηρηθούν nerites.

 

Επειδή στη φύση, τα πάντα ειναι διαφορετικά, ομοίως και οι αντοχές του κάθε ατόμου (nerite snail, εν προκειμένω), το ερώτημα επιδέχεται πολλές απαντήσεις (αρκεί να μην αναφερόμαστε στον Johnny Weissmueler των neritna). Προσωπικά (& στα πλαίσια μελλοντικής αναβάθμισης), τα 55 εκ πρέπει να με καλύπτουν. ΑΛΛΑ: αν κάποιος συγχομπίστας, έχει εμπειρία από nerite σε βαθύτερο νερό, ας γράψει για να μαθαίνουμε. 

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...