Jump to content

Βοήθεια από έμπειρο άτομο για αντιμετώπιση ασθένειας ich στο ενυδρείο μου.


Recommended Posts

Μετά από ταξίδι που έλειπα 12 ήμερες στο εξωτερικό για επαγγελματικούς σκοπούς έχοντας αφήσει άνθρωπο δικό μου που δεν έχει σχέση με ενυδρεία απλά να ταΐζει τα ψάρια με την ποσότητα που του είχα υποδείξει κατέληξα στο να χάσω 9 ψάρια τα 7 σε διάστημα 2 ημέρων(4 labidochromis,2 corydoras,1 Siamese Algae Eater ). Επιστέφοντας και βλέποντας τα εναπομείναντα ψάρια είδα ότι έχουν την ασθένεια αυτή. Χθες ήταν η πρώτη μέρα που ξεκίνησα την θεραπεία μέσα στο ενυδρείο που διαρκεί 3 ημέρες με το eSHa 2000 και το EXIT με την δοσολογία που αναγράφει ο κατασκευαστής ανάλογα με τα λίτρα του ενυδρείου μου.

 

1)Μπορώ να κάνω κάτι άλλο πέρα από αυτό;

2) Μετά το πέρας της θεραπείας πρέπει να κάνω κάτι για το ενυδρείο όπως π.χ αλλαγή νερού ή κάποιο "φάρμακο" για την σωστή λειτουργία του ενυδρείου; 

3)Από τι μπορεί να προήλθε η ασθένεια αυτή;  (Το μόνο που βγάζει νόημα είναι έντονο στρες από το κυνηγητό τον 2 αρσενικών για την ιεραρχία τους) 

 

 

 Σημείωση: Μετά από σκέψη για το τι μπορεί να έφταιγε και ψάχνοντας έχω καταλήξει ίσως στην απειρία μου στο να καταλάβω ότι τα labidochromis yellow (που λόγο χώματος δεν είδα τα αρχικά σημάδια πάνω τους πριν αναχωρήσω για το ταξίδι)  τα οποία ξύνονταν σε διάφορες επιφάνειες εγώ νόμιζα ότι απλά τσακώνονταν μεταξύ τους και μετά κολλήσαν ίσως και τα υπόλοιπα.

 

   

Link to comment
Share on other sites

Αυτά είναι τα τελευταία 2 ψάρια που έχουν απομείνει στο ενυδρείο μου.

Link to comment
Share on other sites

Τι να σου πω και τι να μου πεις τώρα .

1) απο την στιγμή που πήγες στην επιλογή των φαρμάκων (και καλά έκανες λόγω του προχωρημένου σταδίου) ακολουθείς τις οδηγίες των κατασκευαστών .

2) Μα σου γράφουν οι κατασκευαστές ότι χρειαστεί .

3) Για να σου απαντήσω σε αυτό θέλω μια ολοκληρωμένη φωτογραφία του ενυδρείου σου  και μετρήσεις από το νερό σου . 

4) η νεα σου αρχή θέλει προσεκτικά βήματα με σωστό διάκοσμο μεγαλή παρατήρηση των ψαριών που θα αγοράσεις για τυχον ασθένειες .

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ σε μία παρόμοια κατάσταση πριν ενάμισυ χρόνο με τα ίδια φάρμακα,αυτό που κατάφερα ήταν να σωθούν όσα ψάρια δεν είχαν κολλήσει

η ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο....τα υπόλοιπα δεν....

Καλό είναι όσα ψάρια μπαίνουν να περνάνε μια μικρή καραντινούλα με τα ανωτέρω φάρμακα,εκτός αν είσαι απολύτως σίγουρος.

Τα φάρμακα φεύγουν με άνθρακα στο φίλτρο η με μια μεγάλη αλλαγή νερού....επίσης μετά από κάποιο διάστημα αυτοδιασπώνται όπως γράφει

και ο κατασκευαστής....δεν είναι πρόβλημα αυτό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πρωτα να ρωτησω - τι δουλεια εχουν τα πλεκο σε ενυδρειο με κιχλιδες Αφρικης;

Δεύτερο - εχω ακουσει πολλες αναφορες για το esha, οτι δεν εχει καλο αποτελεσμα σε ich. Aν δεις, οτι δεν βοηθαει, παρε sera costapur. Tα πλεκο ειναι πιο ευαισθητα σε ολα τα φαρμακα και κανονικα χρειαζονται πιο μικρη δοση φαρμακου. Δηλ θελουν θεραπεια χώρια απο τα άλλα ψαρια.

Πριν να αρχισεις θεραπεια με καποιο καινουριο σκευασμα κάνεις αλλαγη νερου 50%, βαζεις ενεργο ανθρακα στο φιλτρο για 24 ωρες και μετα ξεκινας θεραπεια.

Τα ψαρια δεν βγαζουν το ικ απο το στρεςς (αν ειναι φορεις, απλα το εμφανιζουν), τα δικα σου ειχαν ηδη οταν τα πηρες και κολλησαν τα άλλα.

Έγινε επεξεργασία - natateo
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος natateo έγραψε:

Πρωτα να ρωτησω - τι δουλεια εχουν τα πλεκο σε ενυδρειο με κιχλιδες Αφρικης;

Καλησπέρα Ναταλία .

Να σου απαντήσω εγώ στο ερώτημα σου .

Οι pleco(γλύφτες)  είναι σαν την coca cola , απλά πάνε με όλα .😄

 

  • Like 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Γεια σε όλους σας . Αρχικά ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Δεύτερον για να απαντήσω στην Ναταλία ξέρω ότι είναι λάθος σαν βιότοπος τα pleco  με αφρικάνες απλά τα είχα αρχικά πριν από αυτές μέσα και δεν μπορούσα να τα δώσω κάπου αλλού. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν κάποιο πρόβλημα και ψάχνοντας είδαν ότι αρκετοί κάνουν πλέον αυτόν τον συνδυασμό βέβαια ανάλογα και τον χώρο που έχεις στο ενυδρείο . Τέλος νομίζω ότι τα κατάφερα και έσωσα τα εναπομείναντα ψάρια ήδη έχουν φύγει τα σημάδια μετά από την τρίτη μέρα θεραπείας που ήταν και η τελευταία κανονικά και έχουν αρκετή ενέργεια μέσα στο ενυδρείο. Τώρα θα περιμένω μία εβδομάδα να δω μήπως υπάρχει υποτροπή και μετά θα υπάρξει αλλαγή νερού και θα μπει στο φίλτρο ενεργός άνθρακας για να καθαρίσει το νερό από το φάρμακο. Στην συνέχεια θα ξεκινήσουμε από την αρχή πιο δυνατά και με περισσότερη εμπειρία πλέον απλά ίσως θα υπάρξει αλλαγή με την καινούρια ψαροσύνθεση πάμε για Σκαλάρια ή ίσως με το μεγάλο απωθημένο μου τους Δίσκους.  

Έγινε επεξεργασία - Marios46
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα ελεγα να μην περιμενεις μια εβδομαδα. Που θα τελειωσεις τον κυκλο, κανε αλλαγες νερου και σε 2-3 μερες κανε ακομα εναν κυκλο θεραπειας.

Αν θελεις τα δισκακια, το φιλτρο Α/Ο  νομιζω ειναι μονοδρομος.

Μηπως εχετε μαλακό νερο στην περιοχη;

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνω σίγουρα 2 αλλαγές πριν βάλω άλλα ψάρια μέσα απλά επειδή υπάρχει πάντα πιθανότητα για υποτροπή είπα να περιμένω μια εβδομάδα γιατί υπαρχει ακομα φαρμακο μέσα στο ενυδρείο αν κάνω την αλλαγή τώρα θα είναι πιο φρέσκο. Τώρα έστω και με τα κατάλοιπα του φαρμάκου  δουλεύει ακόμα μέσα για να τα βοηθήσει λίγο ακόμα να μην υποτροπιάσουν . Για φίλτρο έχω παραγγείλει ήδη ότι και να βάλω θα είναι από φίλτρο το μεγαλύτερο ποσοστό γιατί είμαι από νησί και έχω σκληρό νέρο.  

Link to comment
Share on other sites

Έτσι το σκέφτηκα αρχικά για να μην κάνω και άλλο κύκλο και επιβαρύνω το νερό και άλλο. Λάθος ;

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος Marios46 έγραψε:

Έτσι το σκέφτηκα αρχικά για να μην κάνω και άλλο κύκλο και επιβαρύνω το νερό και άλλο. Λάθος ;

Καλυτερα να ξεμπερδευτείς μια και εξω. Γνωμη μου. Το νερακι μετα 2-3 αλλαγες 40% και μια χαρα. Το θεματακι ειναι στο φιλτρο. Οσο και να γραφουν, οτι δεν επηρεάζει την βιολογια.....

Παρε 2-3 αμπουλες prodibio digest (1.5€ η μια) και ριξε απο μια καθε εβδομαδα μετα την αλλαγη νερου. Κακο σιγουρα δεν θα κανει.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...