Jump to content

Χρυσόψαρα Not to Do List


giorgosgeo

Recommended Posts

Γειά σας κι από μένα,

 

Διαβάζοντας το forum σας, μπορώ να πω ότι ολοκλήρωσα με καταστροφική επιτυχία όλα πιθανά λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος που ξεκινά την ενασχόληση με το χόμπι.
Πήρα στην κόρη μου ένα ενυδρείο 35lt με 2 χρυσόψαρα, εμπιστευόμενος τον ειδικό στο pet shop ότι τα λίτρα είναι οριακά μεν αλλά ανεκτά δε, σε συνδυασμό με το φίλτρο (Hailea RP-200). Τελικά όταν μέτρησα το ενυδρείο σπίτι, διαπίστωσα ότι είναι 27lt μικτά. Αυτό όμως ήταν το μικρότερο κακό. Μετά από 2 ημέρες, ο παππούς μας έφερε δώρο ένα ψαράκι ακόμα για να χαρεί περισσότερο η εγγόνα. 


3 μικρά χρυσόψαρα λοιπόν, σε 27 πλην, λίτρα.


Τα θέματα ξεκίνησαν αμέσως. Το τρίτο ψάρι από την πρώτη ημέρα που μπήκε στο ενυδρείο ήταν νωχελικό. Σε λίγες ημέρες όλα εμφάνισαν άσπρα στίγματα κι ήταν νωχελικά.

Ψάχνοντας τι μπορεί να έπαθαν τα ψαράκια ανακάλυψα το forum σας και διαπίστωσα ότι είχαν προσβληθεί από ich. Αντικατέστησα τον άνθρακα με siporax και ξεκίνησα αγωγή με costapur για μία εβδομάδα. Το μικρότερο ψάρι δεν τα κατάφερε, τα άλλα δύο θεραπεύτηκαν και ήταν ζωηρά για 2-3 ημέρες.

 

Σύντομα μάζεψαν πάλι τα πτερύγια και ανέβαιναν από τον πυθμένα μόνο για να φάνε. Η κατάσταση σύντομα χειροτέρεψε, τα ψαράκια βρίσκονταν είτε σε λήθαργο είτε στην επιφάνεια για να ανασάνουν.
Οι μετρήσεις με τα στικ που είχα πάρει φαίνονταν εντάξει. Ομως συνεχίζοντας τις σπουδές μου στο φόρουμ σας άρχισα να μαθαίνω περί λίτρων, στρωσίματος κλπ και συνειδητοποίησα ότι δεν είχα μετρήσει ποτέ το πιο σημαντικό, την αμμωνία. Πήρα τεστ και η μέτρησή μου ήταν 4!

 

Πριν κάνω οτιδήποτε έφυγε το δεύτερο ψάρι, προσπάθησα να σώσω το τρίτο.

 

Αλλαγές προετοιμασμένου νερού 3 φορές την ημέρα, προσθήκη βακτηρίων Safe Start της Tetra, προσθήκη anubia προς αντικατάσταση των πλαστικών φυτών και συνεχείς μετρήσεις της αμμωνίας. Ευτυχώς χάρη στις πληροφορίες που βρήκα εδώ φαίνεται ότι ξεπέρασα προς το παρόν τον κίνδυνο, καθώς επί 3 ημέρες μετράω την αμμωνία στο μηδέν. Το νερό βέβαια έχει αποκτήσει μια λευκή θολούρα, όταν ανοίγω το καπάκι και πλησιάζω τη μύτη το νερό μυρίζει κάπως σαν κλεισούρα, όμως το ψαράκι ζωντάνεψε και κολυμπάει πάλι με ανοιχτά όλα τα πτερύγια. 


Δεν ξέρω τι ζημιά του άφησε όλη αυτή η περιπέτεια. Τα βράγχια μου φαίνονται φουσκωμένα κι έχει αποκτήσει μαυρίλες. Οι πρώτες μετά το ich, τώρα πιο έντονες, ενώ έχουν εμφανιστεί και στο σώμα μαύρες κηλίδες. Τι μπορεί να είναι; Αν είναι κάποια λοίμωξη, πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω; 


Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πλέον πολλά λάθη ακόμα που δεν έχω κάνει. Το μεγαλύτερο λάθος μου βέβαια είναι ότι εμπιστεύτηκα αυτούς που νόμιζα ειδικούς και δεν αναζήτησα μόνος μου πληροφορίες πριν την αγορά. Πάντως θέλοντας να επανορθώσω, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τη σύζυγο (καταλαβαίνετε οι παντρεμένοι) κατάφερα να εξασφαλίσω χώρο για ενυδρείο 60 εκ. μήκος για να προσφέρω καλύτερες συνθήκες στον ψαράκο, που παρά τα βασανιστήρια που του έκανα άθελά μου, μόλις με βλέπει συμπεριφέρεται με τρόπο που ποτέ δεν περίμενα ότι θα συναντήσω σε ψάρι. Ελπίζω να τα καταφέρει τελικά για να χαρεί το νέο του σπίτι όταν στηθεί.

 

Επισυνάπτω φωτογραφίες. Η τελευταία είναι με τα τρία ψαράκια, όταν άρχισαν τα προβλήματα.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας να διαβάσετε την εξομολόγησή μου.

thumbnail_IMG_20220404_232655.jpg

thumbnail_IMG_20220404_211724.jpg

thumbnail_IMG_20220404_233228.jpg

thumbnail_IMG_20220404_232838.jpg

thumbnail_IMG_20220404_233230.jpg

thumbnail_1649140357926.jpg

  • Like 1
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Δεν ξέρω τι ζημιά του άφησε όλη αυτή η περιπέτεια. Τα βράγχια μου φαίνονται φουσκωμένα κι έχει αποκτήσει μαυρίλες. Οι πρώτες μετά το ich, τώρα πιο έντονες, ενώ έχουν εμφανιστεί και στο σώμα μαύρες κηλίδες. Τι μπορεί να είναι; Αν είναι κάποια λοίμωξη, πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω; 

Αφησε ζημια για μια ζωη.... Τωρα για μαυριλες....Ειναι αποτελεσμα δηλητηρίασης του ζωντανού απο αμμωνια και νιτρωδη (εχεις κάνει τεστ και για νιτρωδη?). 

Συνεχιζεις αλλαγες νερου τουλαχιστον μια φορα την ημερα (με seachem prime) 30% περιπου,  μεχρι να στρώσει το ενυδρειο.

Μαυρες κιλιδες μπορουν να εμφανιστουν και απο υπερβολικα μεγαλες τιμες νιτρικων.

Εύχομαι να προλάβεις να σώσεις το ψαρακι.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο χόμπι και την μεγάλη παρέα του Aquazone.

Η ζημιά έγινε γιατί το ψάρι εκτέθηκε σε αμμωνία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα . Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσεις και αυτό το ψαράκι . Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις της συμβουλές της Ναταλίας ποιο πάνω και να είσαι σχολαστικός με την ποιότητα του νερού από εδώ και πέρα. 

Στο ξεκίνημα όλοι κάνουμε λάθη και μάλιστα όταν δεν παίρνουμε και σωστές πληροφορίες όπως στην περίπτωση σου επέρχεται και η καταστροφή .

Το καλύτερο που θα κάνεις είναι να του ετοιμάσεις όσο ποιο σύντομα γίνεται το μεγαλύτερο ενυδρείο. 

Η μέθοδος που «στρώνει» τώρα το ενυδρείο σου είναι αυτή : https://www.aquazone.gr/forums/topic/110565-στήνοντας-ένα-ενυδρείο-από-το-μηδέν/#comment-1229194  

Ό,τι άλλο χρειαστείς ρωτάς χωρίς δισταγμό.

Αν θέλεις ρίξε μια ματιά και σε αυτό : 

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, natateo said:

Ειναι αποτελεσμα δηλητηρίασης του ζωντανού απο αμμωνια και νιτρωδη (εχεις κάνει τεστ και για νιτρωδη?)

Κάνω με stick που έχει 7 μετρήσεις. Τα νιτρώδη φαίνονται μηδέν, όμως δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια τις τιμές. Μάλλον θα πρέπει να προμηθευτώ υγρό τεστ.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Κάνω με stick που έχει 7 μετρήσεις. Τα νιτρώδη φαίνονται μηδέν, όμως δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια τις τιμές. Μάλλον θα πρέπει να προμηθευτώ υγρό τεστ.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές

Ακριβως, όπως το εγραψες - "φαινεται"....Εννοειται τα υγρα τεστ ειναι πιο καλα.

Με τις καθημερινές αλλαγες νερου δεν θα εχεις μετρήσιμη αμμωνια ή νιτρωδη ή νιτρικα (στα 20λ). Για αυτο μπορεις να βαλεις τα τεστακια στο ραφι για λιγο.

Σε περιπου 2 εβδομαδες θα κάνεις αλλαγες νερου μερα παρα μερα και θα μετρας και παλι την αμμωνια και νιτρωδη. Αν θα ειναι μηδεν τότε - μιλαμε ξανα.

και προσεξε το τάισμα, τα χρυσά τρωνε του σκασμού. Μην ταΐζεις πολυ.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Update:

Τα μαύρα στίγματα στον ψαράκο υποχώρησαν, το νερό απέβαλε τη θολούρα και τη μυρωδιά. Προμηθεύτηκα υγρό τεστ νιτρωδών και έχω σταθερά NO3 μηδέν.

Ομως από προχθές ξεκίνησα να μετράω πάλι αμμωνία, από 0.25 έως 0.50. Κάνω καθημερινά αλλαγές ~30%, αύξησα την επιφανειακή ανατάραξη για καλύτερη οξυγόνωση και μια φορά την εβδομάδα βάζω μαγνήτη, σκούπα και ξεπλένω το φίλτρο στο νερό της αλλαγής.

Κοίταξα μήπως υπάρχει σάπιο φύλλο από τις ανούμπιες, όλα καθαρά είναι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μετράω ξανά αμμωνία. Μέχρι και μερικά χύμα siporax με  έβαλα στην πλάτη του ενυδρείου μήπως βοηθήσει στη βιολογία (βοηθάει;)

 

 

278166735_1584042251981348_8966531664304146234_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

πριν 10 ώρες, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Ομως από προχθές ξεκίνησα να μετράω πάλι αμμωνία, από 0.25 έως 0.50. Κάνω καθημερινά αλλαγές ~30%,

Άμεσα αλλαγη νερου 50%  συν διπλή δοση απο seachem prime και αυριο παλι αλλαγη νερου 50%. Και μετα ριχνεις μια δοση απο βακτηρια.

Το ενυδρειο σου ειναι απαγορευτικά μικρο για μονοουρα χρυσοψαρα.

Το φιλτρο μικρο. Πρεπει να κοψεις 2/3 απο το σφουγγάρι και μονο 1/3 να μείνει μεσα στο φιλτρο. Τον υπόλοιπο χώρο γεμιζεις με το siporax mini.

To νερο μυριζει γιατι παραταΐζεις το ψαρι. Μην βαζεις σκουπα βυθου, μην σκουπιζεις ολο τον βυθο. Μονο 1/3. Το υπολοιπο να μεινει άθικτο.Στο φιλτρο πλένεις μονο το σφουγγαρι, το βιολογικο υλικο άφησε , μην κάνεις τιποτα (ουτε ξεπλυμα)

Link to comment
Share on other sites

πριν 10 ώρες, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Προμηθεύτηκα υγρό τεστ νιτρωδών και έχω σταθερά NO3 μηδέν

Άλλο νιτρώδη , αλλο νιτρικα. Το τεστ τι γραφει; ΝΟ2 ή ΝΟ3;

πριν 11 ώρες, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Τα μαύρα στίγματα στον ψαράκο υποχώρησαν, το νερό απέβαλε τη θολούρα και τη μυρωδιά.

Ειναι bacterial bloom. Αυτο σημαινει , οτι υπαρχει τροφη, που σαπιζει μεσα στο νερο (μην ταιζεις το ψαρι τόσο πολυ), και τα κακα βακτηρια ειναι περισσότερα απο τα καλα. γραφω με απλα λογια, για να καταλαβαινεις τι γινεται. Το τι πρεπει να κάνεις- εγραψα πιο πανω.

Τα βακτηρια (αν θελεις, παρε prodibio digest αμπουλες, φτανουν 3-4, απο μιση αμπουλα τη φορά) πρεπει να ριχνεις καθε 2-3 μερες μετα την αλλαγη νερου.

πριν 11 ώρες, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

αύξησα την επιφανειακή ανατάραξη για καλύτερη οξυγόνωση

Καλα εκανες. Ομως, αν βλεπεις, οτι το ψαρι παει πανω και προσπαθει να "παρει αερα" με το στομα απο την επιφανεια του νερου, δεν σημαινει απαραιτητα, οτι εχει ελλειψη οξυγονου στο νερο, σημαινει οτι εχει αυξημενη  αμμωνια στο νερο και καικαν (καταστραφηκαν) τα βραγχυα του ψαριου. Και να εχει φουλ οξυγονο στο νερο, δεν βοηθαει.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, σ' ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Το τεστ είναι ΝΟ3, αμμωνία ΝΗ3 & ΝΗ4. ΝΟ3 μετράω καθημερινά μηδέν, αμμωνία ήταν μηδέν και τώρα τελευταία 0.25 έως 0.50 λίγο πριν την καθημερινή αλλαγή νερού. Θολούρα και μυρωδιά στο νερό δεν έχω πλέον. Το ψάρι είναι ζωηρό, κολυμπά συνεχώς και συνήθως ψαχουλεύει το βυθό. Στην επιφάνεια ανεβαίνει όταν με βλέπει, μάλλον περιμένει να φάει. Του ρίχνω ένα μουλιασμένο φυλλαράκι το πρωί κι ένα το απόγευμα.

Το σφουγγάρι το ξέπλενα μαζί με το siporax στο εσωτερικό του, θα το κάνω πλέον με τον τρόπο που μου υπέδειξες.

Για το κόψιμο του σφουγγαριού, για να μην κάνω βλακεία: Το siporax μπαίνει στην εσωτερική του εγκοπή εκεί που είχε άνθρακα, σαν κολώνα. Αν το κόψω, τότε συμπαγές σφουγγάρι θα μείνει 1 - 2 εκ. στον πάτο, είναι αρκετό;

Στο νερό έριχνα Sera Vio-Nitrivec και Sera Aquatan. Τώρα με το Seachem Prime και την αμπούλα, τα σταματάω αυτά, έτσι δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

πριν 6 ώρες, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

ΝΟ3 μετράω καθημερινά μηδέν, αμμωνία ήταν μηδέν και τώρα τελευταία 0.25 έως 0.50

Νιτρικα μην μετρας, ακομα νωρίς ειναι. Σε κανα 2-3 εβδομαδες ξεκίνα. Αμμωνια μην αφηνεις να ανεβαίνει πανω απο 0.1, αν βλεπεις οτι ειναι παραπανω, κάνεις αμεσα αλλαγη νερου.

πριν 6 ώρες, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Για το κόψιμο του σφουγγαριού, για να μην κάνω βλακεία: Το siporax μπαίνει στην εσωτερική του εγκοπή εκεί που είχε άνθρακα, σαν κολώνα. Αν το κόψω, τότε συμπαγές σφουγγάρι θα μείνει 1 - 2 εκ. στον πάτο, είναι αρκετό;

Δεν χρειαζεσαι μεγαλο σφουγγαρι. 2 εκ φτανει. βγαλε ανθρακα, δεν βοηθαει σε τιποτα τωρα. Αν το εχεις πανω απο 2 εβδομαδες στο φιλτρο - πεταμα. Γεμισε οτι κενο υπαρχει στο φιλτρο με  siporax mini. Mπορεις ακομα να βαλεις στο φιλτρο μια στρωση απο ενυδρειακο βαμβακι.

πριν 6 ώρες, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Στο νερό έριχνα Sera Vio-Nitrivec και Sera Aquatan. Τώρα με το Seachem Prime και την αμπούλα, τα σταματάω αυτά, έτσι δεν είναι;

Αν εχεις ακομα sera nitrivec, ριξε (δες ημ.ληξ). Το aquatan δεν ειναι όπως seachem prime, δεν εξουδετερώνει την αμμωνία. Αν θελεις, μην παιρνεις το prime, αλλά θα κάνεις πιο μεγαλες αλλαγες νερου (50%)

Link to comment
Share on other sites

Χθες το μεσημέρι πήρα το prime, την αμπούλα κι ένα ακόμη μικρό φυτό να το δέσω μαζί με την ανούμπια (δεν θυμάμαι το όνομα, μου το έδωσαν τα παιδιά στο μαγαζί με την ελπίδα ότι δεν θα αρέσει στον χρυσόψαρο). Εκοψα και το σφουγγάρι. Λίγες ώρες μετά μέτρησα και η αμμωνία ήταν μηδέν, όπως και στις 2 σημερινές μετρήσεις.

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσω και τα της μετακόμισης σε 60άρι ενυδρείο, πιο σωστά από την πρώτη προσπάθεια ελπίζω, με τη δική σας βοήθεια. Σας ευχαριστώ.

Μέχρι τώρα τα φυτά φαίνονται οκ, το τελευταίο που πήρα φαίνεται καλύτερα στη δεύτερη φωτογραφία. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε γιατί δεν θυμάμαι το όνομά του; 

278341085_354561120025650_928129276772258798_n.jpg

278265636_696500835100922_8041641425844201986_n.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα,

Λέγεται microsorum pteropus trident αν δεν κανω λάθος. Δεν βάζεις το ριζικό στο υπόστρωμα. Το «σφηνώνεις» σε κάποιο κενό πέτρας ή ξύλου ή το κολλάς.

Έγινε επεξεργασία - Nik.sof
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 9 ώρες, το μέλος giorgosgeo έγραψε:

Χθες το μεσημέρι πήρα το prime, την αμπούλα κι ένα ακόμη μικρό φυτό να το δέσω μαζί με την ανούμπια (δεν θυμάμαι το όνομα, μου το έδωσαν τα παιδιά στο μαγαζί με την ελπίδα ότι δεν θα αρέσει στον χρυσόψαρο). Εκοψα και το σφουγγάρι. Λίγες ώρες μετά μέτρησα και η αμμωνία ήταν μηδέν, όπως και στις 2 σημερινές μετρήσεις.

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσω και τα της μετακόμισης σε 60άρι ενυδρείο, πιο σωστά από την πρώτη προσπάθεια ελπίζω, με τη δική σας βοήθεια. Σας ευχαριστώ.

Μέχρι τώρα τα φυτά φαίνονται οκ, το τελευταίο που πήρα φαίνεται καλύτερα στη δεύτερη φωτογραφία. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε γιατί δεν θυμάμαι το όνομά του; 

278341085_354561120025650_928129276772258798_n.jpg

278265636_696500835100922_8041641425844201986_n.jpg

Μια χαρα τα πας.

Να ξερεις... τα μονο ουρα χρυσοψαρα χρειαζονται ενυδρειο 1μετρο μηκος.....θα μεγαλωσει γρηγορα....

Σε βλεπω με 3-4 ενυδρεια στο μέλλον! :D

Link to comment
Share on other sites

Χαχα, κάπως έτσι. Βέβαια το Πάσχα θα λείψω 3-4 μέρες και με προβληματίζει το πως θα βρω τον ψαράκο. Σε πρώτη φάση δεν μπορώ να βάλω κάτι μεγαλύτερο από 60 εκ στο σπίτι, όμως αν όλα πάνε καλά μέχρι το φθινόπωρο, θα βάλω ένα μεγάλο ενυδρείο στο γραφείο.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι δεν πάει καλά. Το ψαράκι εμφανίζει από χθες συμπεριφορά της περιόδου που είχε ich. Περνάει πολύ ώρα ακίνητο στο βυθό με μαζεμένα πτερύγια - ουρά και όταν με βλέπει γίνεται υπερκινητικό αλλά στην επιφάνεια και τις γωνίες του ενυδρείου. Δεν έχω αλλάξει νερό 2 ημέρες και μετράω πρωί - μεσημέρι - βράδυ. Αμμωνία και NO3 είναι μηδέν με τα υγρά τεστ, η θερμοκρασία του νερού 21-22 oC, PH 7.2, CI 0, φαίνονται καλές οι τιμές. Δεν βλέπω καθόλου στίγματα, τα βράγχια εσωτερικά νομίζω είναι πιο κόκκινα από πριν. Σας στέλνω ένα βίντεο μήπως καταλάβετε κάτι από τη συμπεριφορά του.

Το μόνο διαφορετικό σε σχέση με πριν είναι η εμφάνιση - μάλλον - καφέ άλγης στα φύλλα και το ξύλο που είναι δεμένη η ανούμπια, δεν ξέρω κατά πόσο επηρεάζει. Οι άσπρες κουκκίδες στο νερό που φαίνονται στη φωτογραφία, είναι από την ανατάραξη.

Αύριο που θα φύγω θα κάνω αλλαγή 50%, με prime και αμπούλα και ο θεός βοηθός...

1650475582696.jpg

Έγινε επεξεργασία - giorgosgeo
Link to comment
Share on other sites

Δεν βλεπω " κατι" στο βιντεο ....

Αυτο, που βλεπω,  ειναι πααρα πολυ μικρο ενυδρειο για ενα τετοιο ψαρι......

Αλγη στο ανουμπιας ειναι το κατι φυσιολογικο.

Συνεχιζεις με βακτηρια και αλλαγες νερου.

 

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να μην είναι τίποτα όμως δεν μ' αρέσει το "σφίξιμο" στα πτερύγια και την ουρά, ούτε και η ακινησία στον βυθό.

Καλή ανάσταση σε όλους!

Link to comment
Share on other sites

Θελει παρακολούθηση. Αν δεις κατι παραξενο, βγαλε κοντινες φωτο να φαινεται καλα το ψαρακι. Ριξε μια ματια εδω-  https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_GR.pdf

Καλη ανασταση!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...