Jump to content

Νέα Προσπάθεια!


Galakto

Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

Μετά από κόπους και βάσανα κατάφερα να βρω αντλία για το ενυδρείο μου και ξεκίνησα να στήνω λοιπόν ένα Aquael 6γωνο 60lt το οποίο προοριζόταν για έναν μονομάχο ο οποίος όμως κουράστηκε να περιμένει, έτσι μπήκαν άλλοι κάτοικοι στο ενυδρείο!

Μία σύντομη παρουσίαση αρχικά:

 

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (ΜxΠxΥ): 40x40x60
Συνολικά Λίτρα: 60
Sump (λίτρα): -

Οργανισμοί
Φυτά: 2 εχινόδοροι, 1
Hygrophila diformis, 1 limnophila sessiliflora, 1 egeria densa, 1 ludwigia repens, 2 ανουμπιες
Ψάρια: 2 Zebra Danio, 6 Moly
Άλλα είδη: 2 κιτρινα σαλιγκαρια

Διακοσμητικά υλικά
Φόντο: -
Πέτρες: 3
Ξύλα: 1
Άλλα διακοσμητικά : -
Υπόστρωμα: Άμμος
Βυθός:

Φωτισμός
Πηγές φωτισμού (πλήθος και τύπος): Λάμπες 11
w
Διάρκεια φωτισμού: 7 ώρες

Υποστήριξη οργανισμών
Φίλτρανση: Κυκλοφορητής Aquael με 
Siporax mini
Θέρμανση/ Ψύξη: Θερμοστάτης Aquael
Λίπανση:
Seachem Flurish, ταμπλέτες Seachem flurish tabs
Παροχή CO2: -
Άλλες τεχνικές ευκολίες ή/και παρεμβάσεις:
Διατροφή:


Παράμετροι

pH: -
Γενική σκληρότητα (GH😞 -
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): -
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3):
Φωσφορικά (PΟ4): -

Μέση Θερμοκρασία (°C😞 24

Συντήρηση
Αλλαγές νερού: Εβδομαδιαία
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα:  
Seachem Prime, Seachem Stability
Άλλες ρουτίνες συντήρησης:-

 

Την υπομονή σας παρακαλώ γιατί το ποστ αναμένεται να είναι μεγάλο.

 

Πριν 6 μήνες μπήκαν στο ενυδρείο 1 εχινόδορος, 1 hygrophila diformis και 1 limnophila sessiliflora μαζί με ταμπλέτες, το stability και λίγη τροφη κάθε μέρα. 10 μέρες μετά μπήκαν στο ενυδρείο μου 8 zebra danio. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά.Τη sessiliflora δεν προλάβαινα να την κλαδευω! Δυστυχώς μέχρι να περάσει ένας μήνας άρχισαν τα προβλήματα. Η hygrophila άρχισε να μαραζώνει και τα danio ένα ένα αρρώσταιναν (αφού πρώτα έχαναν το χρώμα τους, μετά αδυνάτιζαν πάρα πολύ μέχρι που πέθαιναν).

 

Έκανα μετρήσεις με υγρά τεστ της Sera και ΝΗ3 και ΝΟ2 έβγαιναν μηδέν. Με τον καιρό η hygrophila παρέδωσε πνεύμα και αναγκαστηκά την έβγαλα από το ενυδρείο αλλά ο εχινόδορος και η sessiliflora πήγαιναν μπάλα! Δυστυχώς όμως τα danio ένα ένα συνέχισαν να με εγκαταλείπουν.

 

Δεν πτοήθηκα!Έβαλα άλλα 3 danio μέσα και 2 ανούμπιες. Για λίγο καιρό δεν είχα θανάτους αλλά αυτή τη φορά ήταν ο εχινόδορος που άρχισε να κιτρινίζει. Ρωτώντας σε πετσοπ της περιοχής μου συνέστισαν το Flourish. Άρχισα λοιπόν μία φορά την εβδομάδα να βάζω flourish. Στην αρχή τα φυτά πήγαιναν πολύ καλά, τα κλαδέματα της sessiliflora είχαν αρχίσει να γεμίζουν το ενυδρείο αλλά όσο έβαζα flourish τόσο γέμιζα άλγη! Αποτέλεσμα ήταν κάποια στιγμή να έχει γίνει το ενυδρείο .....άστα!

 

Ρίχνω το φως στις 5 ώρες, κόβω το flourish και βάζω μέσα 2 κίτρινα σαλιγκάρια για να βοηθήσουν στο καθάρισμα. 1 μήνα μετά, με εξαίρεση τα danio που συνέχισαν να αρρωσταίνουν και μετά από λίγο να ψοφάνε, το ενυδρείο πήγαινε καλά.

 

Ανεβάζω πάλι το φως στις 7 ώρες αλλά για λίγο κράτησε η χαρά μου γιατί δυστυχώς ενώ ο εχινόδορος είχε πάρει τα πάνω του, τα σαλιγκάρια άρχισαν να τρώνε την sessiliflora. Για την ακρίβεια την κατασπάραξαν!!!Μόνο το κοτσάνι έμεινε! 

 

Στο μεταξύ στο ενυδρείο είχαν μείνει μόνο 2 danio. Σε εκείνη τη φάση ταϊζω, αφού πρώτα έχω μουλιάσει την τροφή σε Garlic Guard (μου είπαν ότι το σκόρδο βοηθάει το ανοσοποιητικό) και αφού έχει περάσει λίγο καιρός και βλέπω ότι τα 2 τελευταία danio πάνε καλά και δεν αρρωσταίνουν, αποφασίζω να βάλω νέα ψάρια και φυτά.

 

Πάω λοιπόν και αγοράζω 1 egeria densa και 1 Ludwigia repens και 2 χαρεμάκια moly (2 αρσενικά και 4 θυληκά σύνολο).

 

Σήμερα, 20 μέρες μετά την είσοδο των moly στο ενυδρείο, η εικόνα είναι αυτή που φαίνεται στις φώτο. Η sessiliflora παραμένει ένα σκέτο κοτσάνι, η egeria densa την ακολούθησε (σκέτο κοτσάνι και αυτή) και ο εχινόδορος από εκεί που ήταν καταπράσινος και τον θαύμαζα γέμισε τρύπες! Στα θετικά βέβαια ότι εδώ και 1 μήνα δεν έχω κανέναν θάνατο.

 

Το θέμα είναι τι έπαθαν τα φυτά? Τα σαλιγκάρια τα καταβρόχθησαν ή τα moly είναι τοσο επιθετικά που τα ξέκαναν?

 

IMG_0726.JPG

Έγινε επεξεργασία - Galakto
Link to comment
Share on other sites

πριν 11 ώρες, το μέλος Galakto έγραψε:

Φίλτρανση: Κυκλοφορητής Aquael με Siporax mini

πόσα λ/ωρα ειναι και πόσο σιποραξ εχεις μεσα?

πριν 11 ώρες, το μέλος Galakto έγραψε:

Νιτρικά (ΝΟ3):

Πρεπει να μετρησεις τα νιτρικα. Χωρις αυτο δεν γινεται να σου πουμε τιποτα συγκεκριμενο για την κατασταση των φυτων σου.

πριν 11 ώρες, το μέλος Galakto έγραψε:

Αλλαγές νερού: Εβδομαδιαία

πόσα λιτρα?

πριν 11 ώρες, το μέλος Galakto έγραψε:

Λίπανση: Seachem Flurish,

πόσα μλ, πόσες φορες την εβδομαδα?

Τωρα γενικός για το ενυδρειο..... Δυστυχώς αυτο το συγκεκριμένο δεν κανει για να κρατας ουτε τα danio, ουτε τα molly....

Μην κοιτας τα λιτρα, τα ψαρια θελουν μεγαλο μηκος και πλατος ενυδρειου, οχι το υψος. Ειδικά τα danio ,που ειναι πολυ ευκίνητα ψαρια και ειναι ψαρια επιφανείας.

Σ αυτο το ενυδρειο ειναι δυσκολο να φτιαξεις και καλη κυλοφορια του νερου. Κανονικα η αντλια πρεπει να βρισκεται καπου χαμηλά και να πεταει το νερο προς την επιφάνεια (οπως στα συντριβάνια).

....Το οτι μας αρέσει γενικος κατι σαν ενα διακοσμητικό χώρου, δεν σημαίνει , οτι ειναι και λειτουργικό....υπαρχουν βεβαια και εξαιρέσεις, αλλά το ενυδρειο σου δεν ειναι απ αυτα...

Τωρα για τα φυτα....

τα περισσότερα ειδη apple snails , ειδικα τα μεγαλα, τρωνε τα φυτα. Δεν ξερω ποιος σου ειπε, οτι κάνουν για φυτεμένο ενυδρείο.... 

Απο την άλλη και τα μολλυ, αν δεν δινεις τροφες που περιεχουν την πρασιναδα, μπορουν να τσιμπανε τα φυτα.

Εχινιδοροι γενικος χρειαζονται τουλαχιστον 6 εκ βαθος υποστρωματος γιατι εχουν μεγαλο ριζικο συστημα.

Εκτος απο flourish πρεπει να παρεις και καλιο για λιπασμα. Εγερια χανει τα φυλλαρακια της οταν υπαρχουν καποιες αποτομες αλλαγες στο ενυδρειο (αποτομη αλλαγη σκληροτητας, φωτισμου, θερμοκρασιας κτλ), γενικος ειναι φυτο κρυου νερου και χρειαζεται πολυ καλο φωτισμο. Με βαθος ενυδρειου 60 εκ, δεν υπαρχει περιπτωση να εχεις καλο φωτισμο κατω.

Μην ρωτας τους πετσοπαδες το τι θα κάνεις. Διαβασε λιγο  μονος σου και θα ξερεις πολυ παραπανω απο εναν πετσοπα.

Ριξε μια ματια  σ αυτα τα αρθρα -

https://www.seriouslyfish.com/species/danio-rerio/

https://www.aquazone.gr/freshwater-profiles/ψάρια-γλυκού-νερού/poecilia-sphenops/

Προτεινω να παρεις ενα νορμαλ ενυδρειο για αρχη και οταν θα αποκτήσεις εμπειρία, θα μπορέσεις και αυτο, που εχεις,  να το κανεις όμορφο.

Καλη συνεχεια!

Αν εχεις ακομα ερωτησεις, εδω ειμαστε.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα!

 

Πριν απ’όλα ευχαριστώ για την απάντηση!
Κατανοητά οσα λες για το ενυδρείο αλλά αφού το πιασαμε ας το συζητησουμε!

 

Η αντλία μου εχει δυνατοτητα κυκλοφοριας 530lt/h (συμφωνα με τον κατασκευαστη παντα). Δεν την εχω στο τερμα,ισως λιγο λιγοτερο. Η αρχη λειτουργιας ειναι η εξης :Ρουφαει το νερο απο τον πατο του ενυδρειου,το φερνει στο καπακι,εκει περναει μεσα απο δυο κουπακια που περιεχουν περιπου 300γρ σιποραξ μινι το καθενα και στη συνεχεια το νερο χυνεται στην επιφανεια του ενυδρειου.

 

Οι αλλαγες που κανω ειναι περιπου 15-20 lt ανα εβδομαδα. Το νερο προετοιμαζεται σε δοχειο με prime, αφου κανω την αλλαγη προσθετω 0,5ml flurish και την επομενη μερα προσθετω 3/4 του καπακιου stability.

 

Το βαθος της αμμου,κυριως επειδη το ενυδρειο ειναι στενο,ειναι απο 6 εως 9 εκατοστα.

 

Τωρα οσον αφορα το θεμα του φωτισμου,μπορω να ψαξω για πιο δυνατες λαμπες.Δεν ξερω ποσο προβλημα ειναι αυτο αλλα θα το ψαξω.

 

Το ενυδρειο ειναι δωρο,δεν αγοραστηκε σαν στολιδι για να ειναι ομορφο στο σαλονι,απλα αυτο μου ετυχε. Ακριβως επειδη ηταν δωρο εχω προσπαθησει δυο φορες να το λειτουργησω αξιοπρεπως.Το αισθητικο του σαν επιπλο καθολου δεν με απασχολησε αντιθετα με την αποτελεσματικη του λειτουργια, για την οποια αφιερωνω πολυ χρονο,οπως οφειλω αλλωστε.

 

Εν κατακλειδι,απο οτι καταλαβα,πρεπει να βγουν ψαρακια και σαλιγκαρια γιατι τα ταλαιπωρω.Εχει νοημα η μετρηση ΝΟ3 χωρις ζωντανους οργανισμους μεσα;

 

Το συγκεκριμενο ενυδρειο υπαρχει τροπος να το εκμεταλλευτω σωστα;Ρωταω γιατι στη συγκεκριμενη φαση μου ειναι πιο ευκολο να επιστρεψω τα μολυ και τα apple snail και να βαλω καποιο αλλο ειδος παρα να αγορασω νεο ενυδρειο.

Link to comment
Share on other sites

πριν 6 ώρες, το μέλος Galakto έγραψε:

Εχει νοημα η μετρηση ΝΟ3 χωρις ζωντανους οργανισμους μεσα;

Τα επιπεδα των νιτρικων ειναι το Α και Ω στο φυτεμενο ενυδρειο,  γιατι το αζωτο - Ν - ειναι μακρο στοιχειο (πιστευω διάβασες το λινκ, που σου εδωσα), και τα φυτα το χρειαζονται σε μεγαλες ποσοτητες.

Δεν χρειαζεται να αλλαζεις το φωτιστικο. Απλα θα διαλεξουμε τα φυτα, που δεν χρειαζονται εντονο φωτισμο - πχ https://www.aquazone.gr/freshwater-profiles/φυτά/?sortby=field_28&d=8&advanced_search_submitted=1&csrfKey=e34fac2c4f0336b303c099bb613a10e0&record_type=all&time_frame=show_all&cms_record_i_started&content_field_30[Easy]=Easy&content_field_34[slow]=slow&content_field_34[medium rate]=medium rate&content_field_33[Low]=Low&content_field_33[Medium light]=Medium light&sortdirection=asc

Ακομα- bucephalandra - πολυ ομορφο φυτο.

Link to comment
Share on other sites

Τα ψαρακια και apple snail πρεπει να φυγουν....

Ελεγες κατι για μονομαχο.... καλη επιλογη. Ακομα σκεψου για γαριδουλες - neocaridina (υπαρχουν σε παρα πολλα χρωματα). Λιγο δυσκολο, ομως να πανε καλα με τον μονομαχο....μπορει να τις κανει γευμα...

Αν δεν εχετε σκληρο νερο στην περιοχη, τοτε γινεται να παρεις μικρα κοπαδοψαρα σαν boraras brigittae ή

Έγινε επεξεργασία - natateo
Link to comment
Share on other sites

Αυτα τα μικρουλια ταιριάζουν καλα και με τις γαριδουλες.

Σκεψου μετα να αλλαξεις λιγο τις πετρες ή να τις βαλεις με λιγο διαφορετικο τροπο. Θελει δοκιμασιες.... Θέληση να υπαρχει!

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα!


Απ’οτι βλεπω μονο τον εχινοδορο και τη ludwigia μπορω να κρατησω συο ενυδρειο μου.

Γενικα το νερο μας εχει αρκετα αλατα,για να δω αν ειναι σκληρο οπως λες πρεπει να μετρησω ph ή gh?

 

Επισης,αν βγαλω ψαρια και σαλιγκαρια θα μπορω να μετρησω ΝΟ3;

 

Ψαχνω να προμηθευτω υγρα τεστ ΝΟ3 απλα σκεφτομαι αν θα ειναι καλυτερα να το μετρησω αφου αλλαξω κατοικους.

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος Galakto έγραψε:

Γενικα το νερο μας εχει αρκετα αλατα,για να δω αν ειναι σκληρο οπως λες πρεπει να μετρησω ph ή gh?

 

ή TDS ή Kh+Gh .... ή και τα δυο. Δες, μηπως θα βρεις τις μετρησεις απο την περιοχη σου στο ινετ.

Μία ώρα πριν, το μέλος Galakto έγραψε:

Επισης,αν βγαλω ψαρια και σαλιγκαρια θα μπορω να μετρησω ΝΟ3;

Δεν εχει σημασια αν εχεις ψαρια ή σαλιγκαρια μεσα. Μετρησε τα. Σημερα, αυριο.....

θα επρεπε να το ειχες κανει χτες...

Μία ώρα πριν, το μέλος Galakto έγραψε:

Ψαχνω να προμηθευτω υγρα τεστ ΝΟ3 απλα σκεφτομαι αν θα ειναι καλυτερα να το μετρησω αφου αλλαξω κατοικους.

Εχεις τον Γιώργο αρκετα κοντα. Μπορεις να κανεις παραγγελία ηλεκτρονικά .

https://misirlis-aquarium.gr/

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι τον ξερω τον κ. Γιωργο.

Παραπανω απο το μισο ενυδρειο απο το μαγαζι του στηθηκε!

Θα παρω για αρχη τα τεστ και θα επανελθω!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αν θα περασεις απο κι, παρε ενα μπουκαλακι νερο απο το ενυδρειο σου μαζι σου και ζητησε να σου κανει μετρησεις (αν δεν παρεις τεστ)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα!

Τα πηρα τα τεστ αλλα τα αποτελεσματα μαλλον κακα ειναι.

Εχουμε και λεμε:

ΝΟ3: 0 (κουλουρι ολοστρογγυλο)

GH: 13

KH: 8

 

Σε αλλα νεα τα μολυ αρχισαν να γεννανε!

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος Galakto έγραψε:

Καλησπερα!

Τα πηρα τα τεστ αλλα τα αποτελεσματα μαλλον κακα ειναι.

Εχουμε και λεμε:

ΝΟ3: 0 (κουλουρι ολοστρογγυλο)

GH: 13

KH: 8

 

Σε αλλα νεα τα μολυ αρχισαν να γεννανε!

 

Το σκληρο νερο δεν επηρεάζει καθόλου τα ζωοτόκα. Ειδικά τα μολλυ και στο θαλασσινό αντέχουν.

Τα μηδενικά νιτρικα ειναι θεμα.Με ποιο τεστ μέτρησες?

Link to comment
Share on other sites

πριν 49 λεπτά, το μέλος natateo έγραψε:

Το σκληρο νερο δεν επηρεάζει καθόλου τα ζωοτόκα. Ειδικά τα μολλυ και στο θαλασσινό αντέχουν.

Τα μηδενικά νιτρικα ειναι θεμα.Με ποιο τεστ μέτρησες?

Με υγρα της sera!

Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος Galakto έγραψε:

Με υγρα της sera!

Προτείνω πρώτα να διαβασεις αυτο το θεμα και να ξανακανεις το τεστ νιτρικων , οπως γραφει η Κατερινα  στο ποστ #34 (δηλ βαζεις παραπάνω κάδμιο και κουνάς το φιαλίδιο περισσότερη "ωρα"

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα!

 

Αν το εκανα σωστα (βαζω παραπανω σκονη και κουναω πολυ πολυ καλα) παλι τα ιδια βγηκαν.

Μηδεν ΝΟ3.

 

Εν τω μεταξυ,μεχρι να βρω χρονο να παω τα σαλιγκαρια πισω στο πετσοπ, η egeria απο εκει που ειχαν μεινει μονο κλωναρακια,τωρα εξαφανιστηκε απο το ενυδρειο. Το ιδιο και η sessiliflora!

Link to comment
Share on other sites

πριν 24 λεπτά, το μέλος Galakto έγραψε:

Καλησπερα!

 

Αν το εκανα σωστα (βαζω παραπανω σκονη και κουναω πολυ πολυ καλα) παλι τα ιδια βγηκαν.

Μηδεν ΝΟ3.

 

Εν τω μεταξυ,μεχρι να βρω χρονο να παω τα σαλιγκαρια πισω στο πετσοπ, η egeria απο εκει που ειχαν μεινει μονο κλωναρακια,τωρα εξαφανιστηκε απο το ενυδρειο. Το ιδιο και η sessiliflora!

Με μηδενικα νιτρικα τι περιμενεις. Θελει και καλιο. Ολα αυτα μαζι σε ενα μπουκαλακι εχει το λιπασμα της Tropica - https://tropica.com/en/plant-care/liquid-fertilisers/specialised-nutrition/

Link to comment
Share on other sites

Κατσε Ναταλια γιατι θα τα μπλεξω!

 

Πεμπτη,το αργοτερο Παρασκευη θα βγαλω ψαρια-σαλιγκαρια απο το ενυδρειο.

 

Παιρνω νεα ψαρια-φυτα απο τον κ. Γιωργο + το λιπασμα αυτο.

 

Τα βαζω παλι ολα μαζι μεσα;

Link to comment
Share on other sites

πριν 15 λεπτά, το μέλος Galakto έγραψε:

Κατσε Ναταλια γιατι θα τα μπλεξω!

 

Πεμπτη,το αργοτερο Παρασκευη θα βγαλω ψαρια-σαλιγκαρια απο το ενυδρειο.

 

Παιρνω νεα ψαρια-φυτα απο τον κ. Γιωργο + το λιπασμα αυτο.

 

Τα βαζω παλι ολα μαζι μεσα;

Για πες πόσα ψαρια θα παρεις και τι ειδος.

 

Link to comment
Share on other sites

Σκεφτομουν αφου το νερο ειναι σκληρο να δω πως θα πανε τα μολυ που εχω.

Παιζει αυτο;Ή τα ταλαιπωρω πολυ;

 

Αλλιως 6-7 απο τα danio που μου εδειξες.

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 λεπτά, το μέλος Galakto έγραψε:

Σκεφτομουν αφου το νερο ειναι σκληρο να δω πως θα πανε τα μολυ που εχω.

Παιζει αυτο;Ή τα ταλαιπωρω πολυ;

 

Αλλιως 6-7 απο τα danio που μου εδειξες.

ειπαμε - μικρο ενυδρεο και για τα δυο.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις τώρα, το μέλος natateo έγραψε:

ειπαμε - μικρο ενυδρεο και για τα δυο.

Δανιο εννοεις τα μικρουλια ή αυτα που ειχες;

Τα margaritatus μια χαρα ειναι

Link to comment
Share on other sites

Αν θα παρεις τα margaritatus, ρωτησε τον Γιωργο σε τι νερακι τα εχει. Μηπως τα εχει σε μαλακό νερο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...