Jump to content

Η υπερβολική έκκριση βλέννας στα ψάρια


Recommended Posts

ekrisi-vlenas.jpg.be14a8c32c7e10a85045f37bfd10520b.jpg

Γιατί τα ψάρια έχουν αυξημένη έκκριση βλέννας στο σώμα τους ;

 

Τα ψάρια καλύπτονται από βλέννα για διάφορους λόγους. Σε κάθε περίπτωση όμως, η υπερβολική έκκριση βλέννας είναι σημάδι προβλημάτων και πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα. Η βλέννα ειναι ένας τρόπος να εκφράσει το ψάρι έναν ερεθισμό του δέρματος συνήθως  απο χημικό παράγοντα είτε οξύ είτε βάση είτε φυτοφάρμακο ή άλλες ερεθιστικές ουσίες ή παράσιτα κλπ. Ειναι ένα σημάδι στρες που χρειάζεται μια ευρεία διερεύνηση για να βρούμε τον παράγοντα που το προκαλεί αυτό , δηλαδή την υπερβολική έκκριση βλέννας.

 Στο σώμα του ψαριού μπορεί να συσσωρευτεί λευκή ή γκριζωπή βλέννα. Μερικές φορές αυτό  γίνεται αντιληπτό μόνο όταν κοιτάτε τα ψάρια από μια συγκεκριμένη γωνία.

 

 

Τι κάνουμε όταν παρατηρήσουμε συσσώρευση βλέννας στο/στα ψάρια μας.

 

Αρχικά μετράμε το pH του νερού και κάνουμε τις βασικές μετρήσεις (αμμωνία (ΝΗ3/4), νιτρώδη (ΝΟ2), νιτρικά (ΝΟ3))

Ανάλογα με την μέτρηση του pH, μπορεί να έχουμε οξέωση ή αλκάλωση.

 

 • Οξέωση 

Αίτια: ανεξέλεγκτη χρήση CO2 στο ενυδρείο, χρήση κάποιον προϊόντων με οξύ κοντά στο ενυδρείο με συνεπεία να πέσουν μέσα στο νερό, κακή οξυγόνωση του νερού σε ενυδρεία με υπερπληθυσμό ψαριών (σπάνια)

εάν αυτή η τιμή είναι πολύ χαμηλή για το συγκεκριμένο είδος ψαριών, πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε  σε μερική αλλαγή νερού (30% )και στη συνέχεια να το ρυθμίσουμε με μαγειρική σόδα με μικρές ποσότητες, προοδευτικά αυξάνοντας το KH του νερού, που αυτό στην συνέχεια θα τραβήξει και το ph πάνω. Εδώ μιλάμε για μεγάλη απόκλιση, και οχι για μικρές διακυμάνσεις, που έχουμε στο φυτεμένο ενυδρείο απο μέρα σε νύχτα πχ σε ενυδρεία με CO2.

 

 • Αλκάλωση

Βλέννα παρατηρείται σε τιμές pH πάνω από 9, τα πτερύγια μπορεί να ξεφτίσουν και τα βράγχια να καούν.

Αίτια: ανεξέλεγκτη χρήση μαγειρικής σόδας πχ για να αυξήσουμε το KH και ph του νερού ,  χρήση κάποιον προϊόντων με χλωρίνη πχ  κοντά στο ενυδρείο με συνεπεία να πέσουν μέσα στο νερό

 

Δηλητηριάσεις από αμμωνία. Προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με αυτά των υψηλών τιμών pH.

 

Υπερβολική έκκριση  βλέννας παρατηρείται και απο τα παρακάτω αίτια -

 

 • Έντονο στρες.  Αν έχει γίνει κάποια διαχείριση μέσα στο ενυδρείο - αλλαγή aquascape, κυνήγι ψαριού με απόχη (ειδικά , όταν μιλάμε για κάποια νευρικά και μεγαλόσωμα ψάρια, πχ πιράνχας), λάθη στην  μεταφορά των ψαριών (πχ πολλά ή επιθετικά ψάρια μαζί σε μια σακούλα,  με πολύωρη μεταφορά , ακραίες συνθήκες μεταφοράς κλπ).

 

 • Τοξικές ουσίες. Χρήση τοξικών ουσιών στους εσωτερικούς χώρους, που έπεσαν μέσα στο ενυδρείο (πχ ραντίζουμε τα φυτά μέσα στο σπίτι, χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων στους εσωτερικούς χώρους, απολυμάνσεις κτλ).

                           

 Εάν όλα είναι εντάξει με την  ενεργό οξύτητα (ph) του νερού https://el.wikipedia.org/wiki/PH  και υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι τυχόν ερεθιστικές ουσίες (πχ,  χλώριο, απορρυπαντικά, άλλες ερεθιστικές και χημικές ουσίες) δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν στο νερό του ενυδρείου, τότε η αυξημένη έκκριση βλέννας πιθανότατα προκαλείται από εξωπαράσιτα που έχουν εγκατασταθεί στο  δέρμα του ψαριού. Το δέρμα των ψαριών μπορεί να προσβληθεί με κοστίαση, χυλοδονέλλωση, τριχοδίνωση, γυροδακτυλίωση και με ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις. Εάν δεν είναι δυνατό να γίνει μικροσκοπική εξέταση απόξεσης από το σώμα του ψαριού και, επομένως, είναι αδύνατο να γίνει ακριβής διάγνωση είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν φάρμακα ευρέος φάσματος πχ

 

 

 

Ichthyobodo necator, Costiosis, Ichthyobodosis, μονοκύτταρο παράσιτο. Επικίνδυνο κυρίως για νεαρά ψάρια, όταν υπάρχει υπερπληθυσμός  του ενυδρείου. Τα ενήλικα αρρωσταίνουν σπάνια, τις περισσότερες φόρες μόνο όταν συνυπάρχουν κακές συνθήκες διαβιώσεις ή μπορούν απλά να μείνουν φορείς της νόσου.

Συμπτώματα: γκριζωπή βλέννα, ορατή, περισσότερο , αν κοιτάμε το ψάρι από πάνω.

Το χρώμα του ψαριού αλλάζει προς το γκρίζο ή γαλακτώδες εξαιτίας μεγάλης έκκρισης βλέννας (σε κάποιες περιοχές της επιδερμίδας γίνεται και κοκκινωπό σε περιπτώσεις ισχυρότερης μόλυνσης), τα πτερύγια είναι κολλημένα (βλέννα) και μαζεμένα - αυτό φαίνεται πιο πολύ σε ψάρια με μακριά πτερύγια.. Συνυπάρχει - ταχύπνοια, τα ψάρια προτιμούν να μείνουν κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Θεραπείαsera costapur , JBL Punktol , Tetra Medica ContraIck

 

Ichthyobodo-necator,Costiosis,Ichthyobodosis    Ichthyobodo necator, Costiosis, Ichthyobodosis,platy

 

 

Chilodonella, chilodonellosis, χυλοδονέλωση

Συμπτώματα, στην αρχή της νόσου, η όρεξη του ψαριού μειώνεται. Όταν δίνουμε μια κανονική μερίδα, η περισσότερη τροφή  δεν καταναλώνεται. Στα πλαϊνά του ψαριού και στην πλάτη, συνήθως κοντά στο κεφάλι διακρίνονται υπόλευκες - γαλαζο -γκριζες περιοχες ή  μικρές χλωμές περιοχές στο δέρμα.  Προοδευτική το χρώμα των ψαριών ξεθωριάζει, η κινητικότητα μειώνεται, συχνά στέκονται ακίνητα με μαζεμένα πτερύγια .Τα ψάρια ξύνονται και περιστασιακά κάνουν συσπάσεις με τα πτερύγιά τους.

Εάν  θεραπεία δεν ξεκινήσει σύντομα, τότε , η επιφάνεια των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος θα αυξηθεί, τα ψάρια θα αρχίσουν να κολυμπούν αργά, κοντά στην επιφάνεια του νερού, μερικά μπορούν εύκολα να πιαστούν με το χέρι. Σε βαριές μολύνσεις , τα ψάρια χάνουν την κινητικότητα τους και πεθαίνουν. Μερικά ψάρια  κρύβονται στις γωνίες του ενυδρείου,  κοντά στον πυθμένα και πεθαίνουν εκεί, μερικά, ακόμα ζωντανά, μπορούν να ξαπλώσουν στο πλάι κάτω στο υπόστρωμα. Γενικός τα βασικά συμπτώματα είναι -  απάθεια και απώλεια όρεξης, έκκριση βλέννας.

Θεραπεία, sera costapur , JBL Punktol , Tetra Medica ContraIck

 

Chilodonella,chilodonellosis

 

 

Trichodiniosis,Trichodinosis,TrichodinaΤα συμπτώματα της τριχοδίνωσης  και της χυλοδονέλλωσης είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια, επομένως, χωρίς μικροσκόπιο, δεν είναι δυνατό να γίνει ακριβής διάγνωση.

Θεραπεία,  sera costapur , JBL Punktol , Tetra Medica ContraIck

 

Trichodiniosis,Trichodinosis,Trichodina

 

 

Γυροδακτυλίωση

Η δακτυλογύρωση είναι μια επικίνδυνη και ευρέως διαδεδομένη ασθένεια των κυπρινοειδών και οχι μόνο  στα ενυδρεία, λίμνες.          

Οι Dactylogyrus παρασιτούν τα βράγχια και, σε μικρότερο βαθμό, το σώμα του ψαριών. Τα σκουλήκια προσκολλώνται στην επιδερμίδα του ψαριού με τα όργανα συγκράτησης του πίσω μέρους του σώματός τους. Οι τραυματισμοί της επιδερμίδας συχνά οδηγούν σε δευτερογενείς λοιμώξεις (βακτηριακές, μυκητιακές). Ενώ μια λοίμωξη με μερικά μόνο σκουλήκια είναι ασυμπτωματική, μια μαζική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τον θάνατο πολλών ψαριών.

Η αναπνοή γίνεται βαρύτερη κάθε μέρα μέχρι που το ψάρι μένει κάτω από την επιφάνεια ασθμαίνοντας. Μερικές φορές παρατηρείται μονόπλευρη αναπνοή. Μία από τις δύο καλύπτρες των βραγχίων ανοικτή μόνιμα ή κλειστή. Μικρά σκουλήκια συνήθως λιγότερο από 1mm επικάθονται στα βράγχια (πιθανόν ορατά σε κατεσταλμένα ψάρια με χρήση μεγεθυντικού φακού). Τα ψάρια ξύνουν την καλύπτρα των βραγχίων.

Θεραπεία: Sera med Professional Tremazol - https://www.sera.de/el/proion/enydreia-glykoy-neroy/sera-med-professional-tremazol/

ZMF Gyrotox tetra

JBL Gyrodol

Gill of common carp parasitized by Dactylogyrus

 

Dactylogyrus

 

Προσοχη!!! Τα φάρμακά κατά των πρωτόζωων  και μυκητιάσεων τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με αντιπαρασιτικά κατά του νηματοειδή σκώληκα. 

 

Συντάκτης : @natateo

 

Πηγές - Φωτογραφίες :

https://aquariumok.ru/content/slizistost_kozhi_ryb

https://aquariumok.ru/content/hilodonellez

https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_GR.pdf

http://fishparasite.fs.a.u-tokyo.ac.jp/Trichodina/Trichodina-eng.html

http://fishparasite.fs.a.u-tokyo.ac.jp/Dactylogyrus-spp/Dactylogyrus-eng.html

https://fishdoc.co.uk/chilodonella/

 • Like 4
 • Agree 1
 • love 2
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Ναταλια!!!!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 8 ώρες, το μέλος ΓΡΗΓΟΡΗΣ Κ έγραψε:

Μπράβο Ναταλια!!!!

Και στην @Katrin και στον  @submarine1981!

 • Like 1
 • love 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...