Jump to content

Χρυσοψαρα, δυσκολία στο κολυμπι & νωχελικά στον πατο του ενυδρειου


ntaliou

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, εχω εδώ και 4 μήνες 2 χρυσοψαρα σε 60λιτρο ενυδρείο (είναι στα άμεσα σχέδια να μεταφερθούν σε μεγαλυτερο) , με αεροαντλια, φίλτρο στο οποίο εχω τοποθετήσει βιολογικό υλικό. Κάνω αλλαγή νερου μια φορά την εβδομάδα το 30/100 του όγκου και προσθετω και αντιχλωριο (15ml) επιπλέον έχω και θερμαντηρα τον οποίο τον χρησιμοποιω μόνο στις αλλαγές του νερου έτσι ώστε να μην υπάρχει απότομη διαβάθμιση. Τα ταΐζω τροφή σε κόκκους (δεν είναι βυθιζομενη :( ) μια φορά την εβδομάδα αρακά και ακόμα μια κάποιο άλλο λαχανικό βρασμένο, ή ασπράδι αυγου ή γαυρο κατεψυγμένο. 

Όλα καλά μέχρι που την προηγουμενη εβδομάδα παρατήρησα από το φίλτρο δεν λειτουργούσε (είχε κολλήσει η ροδέλα μέσα ) το κούνησα έντονα και επανήλθε αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς ποσες μερες έμειναν τα ψαράκια χωρίς φίλτρο. Το ενυδρείο μου είχε φανεί από την προηγουμένη εβδομάδα πιο βρώμικο αλλά δεν είχα προσέξει εάν λειτουργούσε το φίλτρο. Παρόλα αυτα με το που το κατάλαβα έκανα άμεσο καθαρισμό νερου και φίλτρου (το καθάρισα με νερό του ενυδρειου και τοποθετησα καινουργιο βιολογικό υλικό) . Όλα μια χαρά μέχρι ππυ πριν 3 ημέρες παρατηρησα ότι το ένα μου ψαράκι αντιμετωπιζε μια μικρή δυσκολία κατά το κολυμπι (πηγαινε λιγο σαν χαβαλο, σαν να μην μπορουσε πολυ ευκολα να ισορροπήσει , αλλά δεν φαινόταν με την πρώτη ματιά ότι είχε θέμα. Κατευθείαν έκανα 50/100 αλλαγή του νερου και έβαλα 20ml αντίχλωριο και σταμάτησα την σίτιση. Με την αλλαγή φάνηκε καλυτερα. Αλλά την επόμενη μέρα το πετυχα να αράζει στον πατω . Πήγα αμέσως στο pet shop μου έδωσαν ενυδρειακο αλάτι μου είπαν να μην το απομονωσω , δεν χρειάζεται, και να του δώσω αρακά μόνο για 3 ημέρες. ( εδώ να προσθεσω ότι άρχισε και το αλλο μου ψαράκι να αράζει και αυτό που καινπου στον πατω μαζί με το άλλο) Τοποθετησα το αλάτι, έδωσα αρακά, την επόμενη ημέρα ξανά έκανα αλλαγή νερου 30/100 και ξανά έβαλα αλάτι και αντιχλωριο και παλι αρακά. ). Και σήμερα που φαινόντουσαν ότι είναι κομπλέ .πριν από λίγη ώρα τα πετυχα παλι να αράζουν στον πατω . Πάντα με το που με βλέπουν κολυμπάνε και έρχονται , έχουν όρεξη, αλλά δεν ξέρω και εγώ τι άλλον να κάνω. Έχετε κάποια συμβουλή ; τι μπορεί να φταίει; προσπαθω να παρατηρήσω εάν έχουν κάποια εξωτερική αλλαγή αλλά δεν μπορώ να διακρίνω κάτι. Ίσως στο ένα ψαράκι (το γκρι) κάτω στην κοιλια σαν να μην έχει ας ένα σημείο τόσα λέπια αλλά δεν είμαι και σίγουρη. 

IMG_20221219_202902.jpg

Link to comment
Share on other sites

Άλλαξες το βιολογικό υλικό; μέτρησες για αμμωνία; θερμοκρασία; 

Link to comment
Share on other sites

πριν 16 ώρες, το μέλος ntaliou έγραψε:

αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς ποσες μερες έμειναν τα ψαράκια χωρίς φίλτρο.

Αυτο πως το καταφερες? Οταν ταιζεις τα ψαρια δεν κλεινεις το φιλτρο για να μην τραβαει την τροφη?

Το φιλτρο τοποθετουμε ετσι -

2zf6b9k.png.c339dac85e4bf71dd7134839721f93ba.png

δηλ το μερος του φιλτρου απο το οποιο πεφτει το νερο στο ενυδρειο , πρεπει να ειναι ακριβως κατω απο την επιφανεια του νερου για να δημηουργει εντονη αναταραξη της επιφανιας του νερου. Μονο ετσι γινεται καλη οξυγονωση του νερου και καλη φιλτρανση.

Οι αλλαγες νερου βοηθανε, το θεμα ειναι οτι αν τα ψαρακια σου εφαγαν καλη δοση αμμωνιας τότε , που δεν δουλευε το φιλτρο, μπορει και να μην γινουν καλα, γιατι η αμμωνια καταστρεφει τα βραγχια και η ζημια ειναι μη αναστρεψιμη.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...