Jump to content

Κατοικοι και συμβουλες για φυτεμενο nano 20l


NicKtheGreeK1100

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους. Σκεφτομαι να στησω ενα νανο ενυδρειακι 20 λιτρων (25χ25χ30). Το κονσεπτ είναι να φυτευτει πληρως με καμια μικρη ριζουλα και ανθεκτικα φυτα ωστε να μην χρειαζεται τιποτα τεχνολογικα και να αποφευχθει η εξαρση αλγης. Σιγουρα σε δευτερη φαση αφου εχει ολοκληρωθει ο κυκλος, θελω να βαλω γαριδες red cherry.

 

Ομως σκεφτομαι σε 3η φαση που τα φυτα θα εχουν μεγαλωσει περισσοτερο και με προσοχη παντα στις παραμετρους του νερου, αφου θα μπορει να αντεξει λιγο ακομα βιολογικο φορτιο και θα υπάρχουν κρυψωνες, αν μπορουσα να βαλω καποιο ψαρακι χωρις να στερειται του οξυγονου και χωρις να παραχθει σημαντικα περισσοτερη αμμωνια. Απο αυτα που μου αρεσαν και φαινονται ιδανικοι συγκατοικοι για γαριδες και πιο ανθεκτικα στις δεδομενες συνθηκες και μεγεθος του ενυδρειου, κατεληξα αναμεσα στα εξης: ενα τριο Pseudomugil (με μεγαλο ερωτηματικο καθοτι ειναι πιο ενεργα ψαρια), ενα μικρο κοπαδακι 5-6 Boraras brigittae, ενα ζευγαρι Dario dario, ενα ζευγαρι pygmy sunfish. Η καποιος συνδιασμος των παραπανω με προσοχη στην υπερφορτωση, πχ 5 Boraras και ενα αρσενικο Dario, ή ενα αρσενικο Dario κι ενα αρσενικο pygmy sunfish. Για το τελευταιο ειδος θα ηθελα να μου πειτε ποσο ευκολο ειναι να το βρει κανεις στην Ελλαδα, γιατι μεχρι τωρα δεν το εχω συναντησει σε κανενα καταστημα.

 

Γνωριζω οτι οσο περισσοτερα τα λιτρα και οσο μεγαλυτερο το μηκος του ενυδρειου, τοσο περισσοτερες οι επιλογες και λιγοτερο επιρρεπες στις αλλαγες, ωστοσο το ενυδρειο υπαρχει ηδη και δεν θα ηθελα να επεκταθω σε μεγεθος, αλλα να δουλεψω με οτι εχω. Ακομα και με ενα μονο αρσενικο Dario ή ενα αρσενικο pygmy sunfish θα ημουν ικανοποιημενος, ισα ισα να δινει κινηση στο ενυδρειο. Γι αυτο και κοιταω ψαρακια τα οποια εχουν μινιμουμ λιτρα τα συγκεκριμενα, αν τελικα ειναι εφικτο το ολο εγχειρημα χωρις φιλτρο.

 

Επισης θα ηθελα οποιαδηποτε διορθωση ή συμβουλη, ειδικα πανω στο κομματι του πως να κρατησω σταθερες τις παραμετρους, μηδενικα νιτρικα νιτρωδη και αμμωνια, οπως και επαρκη οξυγονωση για τους κατοικους (ακομα κι αν στο τελος μπουν μονο οι γαριδες) ωστε να μην εχουμε δραματα.

 

Αυτα, ευχαριστω εκ των προτερων

Έγινε επεξεργασία - NicKtheGreeK1100
Link to comment
Share on other sites

πριν 9 ώρες, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

κατεληξα αναμεσα στα εξης: ενα τριο Pseudomugil (με μεγαλο ερωτηματικο καθοτι ειναι πιο ενεργα ψαρια), ενα μικρο κοπαδακι 5-6 Boraras brigittae, ενα ζευγαρι Dario dario, ενα ζευγαρι pygmy sunfish.

1- ξεχνας τα κοπαδοψαρα σε 20λ ενυδρειο.

https://www.seriouslyfish.com/species/boraras-brigittae/

https://www.seriouslyfish.com/species/dario-dario/

Για τα pygmy sunfish....ειναι ψαρια κρυου νερου και χωρις ζωντανη τροφη τις περισσοτερες φορες δεν ζουν. Δεν ταιριαζουν με τις γαριδες.

Σε 20 λιτρα μόνο γαριδες....ή μόνο ζευγαρι elassoma evergladei ή μόνο  μονομαχο.....

Αν θελεις να υπαρχουν πιο πολλες επιλογες για τα ζωντανα, το μικροτερο ενυδρειο, που πρεπει να παρεις ειναι 45Χ30Χ30εκ.

Link to comment
Share on other sites

Ναι τα Pseudomugil σε αυτα τα λιτρα ηταν λιγο ατοπα. Αν εννοεις κοπαδοψαρα και τα 5-6 Boraras, εχω δει να τα βαζουν σε αυτα τα λιτρα με επιτυχια χωρις ομως να λεω οτι ειναι απαραιτητα σωστο. Το ιδιο και για ζευγαρι Dario (η ακομα και με ενα μονο του μιας και ειναι μοναχικα). Επισης τα micro crabs αντι για γαριδες θα ηταν καλη επιλογη αλλα δεν ξερω αν ειναι πιο ευαισθητα και αν θα το επιχειρουσα. Αλλα αυτα θα τα ψαξω περισσοτερο στην πορεια αφου στρωθει το ενυδρειο.

 

Τωρα παμε στα διαδικαστικα κομματια. Υπαρχει καποιο υποστρωμα που μπορει να μπει κατω απ την αμμο, το οποιο να βοηθαει να κρατηθει το μικροβιακο φορτιο και κατα συνεπεια τις παραμετρους του νερου πιο σταθερες? Σκεφτηκα και για λιπασμα ωστε να μπουσταρω την αναπτυξη των φυτων στην αρχη, αλλα φοβαμαι μηπως στην πορεια τα φυτα μεγαλωνουν ανεξελεγκτα και χρειαζονται συνεχως κλαδεμα, μιας και οτι βαλω θα ειναι ευκολο και ανθεκτικο.

Έγινε επεξεργασία - NicKtheGreeK1100
Link to comment
Share on other sites

πριν 7 ώρες, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Υπαρχει καποιο υποστρωμα που μπορει να μπει κατω απ την αμμο, το οποιο να βοηθαει να κρατηθει το μικροβιακο φορτιο και κατα συνεπεια τις παραμετρους του νερου πιο σταθερες?

Αν θα βαλεις την ψιλή αμμο, δεν μπαινει το υποστρωμα κατω. Αν βαλεις αμμοχαλικο 0.8mm-3mm - μπορει να μπει και υποστρωμα. Καλυτερη λυση - soil.

Tωρα για παραμετρους νερου.... τι εννοεις σταθερες? Σε 20λ και χρυσο να βαλεις, δεν γινεται να ειναι σταθερες, γιατι ειναι λιγα τα λιτρα.

πριν 8 ώρες, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Σκεφτηκα και για λιπασμα ωστε να μπουσταρω την αναπτυξη των φυτων στην αρχη, αλλα φοβαμαι μηπως στην πορεια τα φυτα μεγαλωνουν ανεξελεγκτα και χρειαζονται συνεχως κλαδεμα, μιας και οτι βαλω θα ειναι ευκολο και ανθεκτικο.

Μόνο με λιπασμα δεν μεγαλωνουν τα φυτα. Απαραίτητη προϋπόθεση ειναι ο φωτισμος. Απο τον φωτισμο εξαρταται το πόσο λιπασμα θα χρειαστουν τα φυτα και πόση αναπτυξη θα εχουν. Το αν χρειαστούν κλαδεμα- εξαρταται απο σενα. Υπαρχουν φυτα, που δεν χρειάζονται κλαδεμα.

Link to comment
Share on other sites

Για βυθο ενυδρειου διαβασε εδω -

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 8 ώρες, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Αν εννοεις κοπαδοψαρα και τα 5-6 Boraras, εχω δει να τα βαζουν σε αυτα τα λιτρα με επιτυχια χωρις ομως να λεω οτι ειναι απαραιτητα σωστο.

Δεν μπαινουν 5-6 ατομα, μπαίνουν 10 και πανω. Χρειάζονται όξινο νερο και ειναι λιγο ευαίσθητα ψαρακια. Σε 20 λιτρα θα βλεπεις 5 στρεσσαρισμενα ψαρακια, που θα σε αποχαιρετίσουν γρηγορα. Ποτέ δεν θα δεις φυσιολογικη συμπεριφορά απ αυτα.

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος natateo έγραψε:

Δεν μπαινουν 5-6 ατομα, μπαίνουν 10 και πανω. Χρειάζονται όξινο νερο και ειναι λιγο ευαίσθητα ψαρακια. Σε 20 λιτρα θα βλεπεις 5 στρεσσαρισμενα ψαρακια, που θα σε αποχαιρετίσουν γρηγορα. Ποτέ δεν θα δεις φυσιολογικη συμπεριφορά απ αυτα.

Ναι δεκτο, ισως το επιχειρησω μονο με Dario τοτε, βλεπουμε στην πορεια.

Σταθερες παραμετρους εννοω μηδενικη αμμωνια το οποιο ειναι και βασικο σε ενα τοσο μικρο ενυδρείο το να προσέχεις να μην ξεφυγει. Φωτισμος θα μπει απλο λεντακι πανω απ το ενυδρειο νομιζω δεν χρειαζεται τιποτα ιδιαιτερο επειδη τα φυτα θα ειναι ευκολα. 

Λαθος διατυπωση, αμμοχαλικο θελω να βαλω, οποτε νομιζω θα ειναι οκ το υποστρωμα απο κατω.

Τελος για το στρωσιμο, ξερω οτι υπαρχουν σκευασματα βακτηριων που κανουν το στρωσιμο σχεδον αμεσο. Αλλοι λενε οτι δουλεύει κι άλλοι λενε οτι ειναι μουφα, παρολο που βλεπω πως οι μετρησεις μετα απο μια μερα με τετοιο στρωσιμο βγαζουν 0 αμμωνια. Βεβαια ακομα και με αυτη την τεχνικη δεν θα εβαζα τιποτα ζωντανο για 1 2 μηνες μεχρι να ισορροπησει η βιολογία του ενυδρειου, ωστοσο θα ηταν βολικοτερο απο το δραμα του στρωσιματος. Να το επιχειρησω?

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

ξερω οτι υπαρχουν σκευασματα βακτηριων που κανουν το στρωσιμο σχεδον αμεσο.

Δεν υπαρχουν. Διαφημιστικά κόλπα ειναι.

πριν 3 ώρες, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Αλλοι λενε οτι δουλεύει κι άλλοι λενε οτι ειναι μουφα, παρολο που βλεπω πως οι μετρησεις μετα απο μια μερα με τετοιο στρωσιμο βγαζουν 0 αμμωνια.

Εννοειται σε μια μερα δεν θα ανεβει.

Πες ποιο υποστρωμα εβαλες?

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω βαλει κατι ακομα ούτε εχω προβει σε καμια αγορα. Για την ακριβεια κοιταω δεξια και αριστερα σε φίλους μηπως εχει περισσεψει κανενα αχρησιμοποιητο ενυδρειο μεγαλυτερο.

 

Δεν θυμαμαι ονομασια, ειναι πολυ λεπτο μαυρο χαλικακι. Και δεξιά κι αριστερα ισως βοτσαλακια εκεινα τα επιπεδα πολυ λεπτα ισα ισα για το aquascape

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα και επανερχομαι. Βρηκα κυβακι 30χ30χ35 οποτε θα συνεχιζω σε αυτο. Φανταζομαι δινει ελαφρως περισσοτερες επιλογες στα ειδη που εχω αναφερει πιο πανω αλλα και παλι το μηκος δεν βοηθαει.
Θελω να παρω ριζουλα και να κολλησω βρυα επανω της, τι κολλα να χρησιμοποιησω? Επισης ψαχνω για ευκολα και μικρα φυτα που αντεχουν σε χαμηλο φωτισμο, εχετε να προτεινετε κανενα ειδος?

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι τετοιο 

 

https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/σπίτι-κήπος-κατοικίδια-ψάρια-αξεσουάρ-ενυδρείων-διάφορα-αξεσουάρ-ενυδρείου/7411-green-aqua-gel-superglue-20g-7411.html


και από φυτά μπορείς να δεις ανουμπιες που είναι εύκολες, αργής ανάπτυξης και δεν θέλουν υψηλό φως 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 4 ώρες, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Θελω να παρω ριζουλα και να κολλησω βρυα επανω της, τι κολλα να χρησιμοποιησω?

Εγω το κανω με κλωστές nylbond.

και με κολλα...

 

  • Agree 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Η κολλα μου κολλαει καλυτερα 😁

Ψαχνοντας τεστ 6in1 για pH, gH, kH, χλωριο, νιτρικα, νιτρωδη) των 50 σε καλη τιμη, βρηκα απο τις εξης μαρκες: Kinshi, OASE, HS AQUA, Dennerle, Tetra και της Esha.

Eπισης για αμμωνια βρηκα της τετρα τεστακια αλλα λεω να παω με το Seachem ammonia alert που το βαζεις μεσα στο ενυδρειο και δειχνει το επιπεδο αμμωνιας χωρις τεστ.

Τι θα προτεινατε απο τα παραπανω απο αποψη εγκυροτητας?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα… μην πάρεις τεστ σε στικ είμαι αναξιόπιστα…Παρε υγρά τεστ..

 

Seachem ammonia alert δεν το έχω χρησιμοποιήσει… αλλά είναι εξαμηνιαίο.. αν στρώσει το ενυδρείο θα πρέπει να κανείς κάτι πολύ λάθος για να ανεβάσεις αμμωνία.. όχι βέβαια ότι δεν γίνεται..😂.. 

 

Δες αυτο

https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5101-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Τροφές-and-Χημικά-Ενυδρείων-/-Test-Παραμέτρων-Νερού-Ενυδρείου/3430-api-freshwater-master-test-kit-317163010341.html

 

εγω έχω της sera και της jbl..

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

τωρα μολις αυτο εψαχνα και βρηκα... αφου το παινευουν ολοι λεω να παω σε αυτο. η τιμη τσουζει, αλλα με 800 τεστακια νομιζω τα βγαζει τα λεφτα του και δεν χρειαζομαι αλλο προιον για μετρησεις, σωστα?

Επισης, μπορω να βαλω κατι για "βιολογικο υποστρωμα" κατω απ το χαλικι, ωστε να λειτουργησει σαν φιλτρο, αφου το ενυδρειο θα ειναι αφιλτρο?

Link to comment
Share on other sites

πριν 19 ώρες, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Επισης, μπορω να βαλω κατι για "βιολογικο υποστρωμα" κατω απ το χαλικι, ωστε να λειτουργησει σαν φιλτρο, αφου το ενυδρειο θα ειναι αφιλτρο?

Καθε υποστρωμα εν μερει λειτουργει σαν φιλτρο στο ενυδρειο.

Δεν καταλαβα γιατι θα ειναι αφιλτρο το ενυδρειο.... Δηλ δεν θα βαλεις φιλτρο?

Link to comment
Share on other sites

Το κονσεπτ ειναι low tech οποτε θελω να το φτιαξω φουλ φυτεμενο με τη μεθοδο walstad. Γι αυτο λεω αν μπορω να βαλω κατι κατω απ το υποστρωμα που θα βοηθαει στην διατηρηση του μικροβιακου φορτιου.

Link to comment
Share on other sites

πριν 12 ώρες, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Το κονσεπτ ειναι low tech οποτε θελω να το φτιαξω φουλ φυτεμενο με τη μεθοδο walstad. Γι αυτο λεω αν μπορω να βαλω κατι κατω απ το υποστρωμα που θα βοηθαει στην διατηρηση του μικροβιακου φορτιου.

Tωρα τα εφερες πανω κατω. Εχεις διαβασει για στησιμο ενυδρειου με την μεθοδο walstad?

Διαβασε προσεκτικα. Δεν μπαινει εκει οτι να ναι υποστρωμα, μπαινουν συγκεκριμενα φυτα και αν  ενα φίλτρο δεν είναι απαραίτητο για το φιλτραρισμα .... η κυκλοφορία είναι πολυ σημαντικη, γιατι σιγουρα θα υπαρχει  βιοφίλμ στην επιφανεια του νερου. Τι σημαινει αυτο - δεν θα υπαρχει  την ανταλλαγή αερίων στο νερο , που ειναι θανατηφόρο για τα ζωντανα.

Αν θελεις, διαβασε εδω-

Το θεμα ειναι, οτι ο φιλος @DeLk ειναι εμπειρος χομπιστας ......

Στο φορουμ υπαρχουν πολλα θεματα με αποτυχημένες προσπάθειες με τη μεθοδο αυτη.

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Α ωραια. Η αληθεια ειναι οτι το ειχα πιο απλο στο μυαλο μου. Αρα να αρχισω να κοιταω για κυκλοφορητες ή φιλτρα? Τι θα μπορουσε να μπει σε ενα μικρο ενυδρειο χωρις να χαλαει την αισθητικη και να μην ταρασσει τους κατοικους απ τον θορυβο?

Link to comment
Share on other sites

https://amazonios.gr/shop/ενυδρεία/εσωτερικά-φίλτρα-ενυδρείων/aquael-pat-filter-mini/
https://aquaclubdesign.com/φιλτρο-ενυδρειου-εσωτερικο-aquarium-systems-new-jet-filter-eco-130-400-l-h.html
https://aquaclubdesign.com/φιλτρο-ενυδρειου-εσωτερικο-eheim-internal-filter-pickup-45-2006-50-180-l-h-clone.html

 

Μετα απο ενα γρηγορο ψαξιμο καταλαβα οτι κυκλοφορητες δεν αξιζουν αφου ειναι ιδιοι και μεγαλυτεροι στον ογκο και στην τιμη απ τα φιλτρα. Εξωτερικο φιλτρο δε μπορει να μπει λογω του καπακιου στο ενυδρειο, οποτε κατεληξα σε αυτα τα 3 εσωτερικα φιλτρα και μου γυαλισε πιο πολυ το τελευταιο καθως ταιριαζει πιο πολυ για νανο κυβο με γαριδες.

 

Εκανα και ενα ψαξιμο για φυτα, γρηγορης αναπτυξης και ευκολα. Πρεπει να καταληξω σε καποια απο αυτα και κατα προτιμηση φτηνα γιατι με τον εξοπλισμο ο προυπολογισμος εχει ηδη ξεφυγει.

Για επιφανεια Pistia stratiotes. Για το ξυλο Flame Moss, Peacock Moss, Pelia Moss, Weeping Moss. Για το μπροστα τμημα του ενυδρειου Hemianthus callitrichoides, Micranthemum tweediei, Ludwigia repens, Hydrocotyle tripartita, Ranunculus inundatus. Στη μεση Microsorum pteropus, Cryptocoryne wendtii, Hydrocotyle leucocephala, Bucephalandra "Kedagang", Pogostemon stellatus. Και για πισω Egeria densa, Rotala rotundifolia, Limnophila sessiliflora.

Link to comment
Share on other sites

πριν 1 ώρα, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Α ωραια. Η αληθεια ειναι οτι το ειχα πιο απλο στο μυαλο μου. Αρα να αρχισω να κοιταω για κυκλοφορητες ή φιλτρα? Τι θα μπορουσε να μπει σε ενα μικρο ενυδρειο χωρις να χαλαει την αισθητικη και να μην ταρασσει τους κατοικους απ τον θορυβο?

Αν θα βαλεις κρεμαστο φιλτρο, θα εισαι μια χαρα. Το συγκεκριμενο δεν κανει θόρυβο.

https://misirlis-aquarium.gr/5090-ΑΡΧΙΚΗ/5099-Σπίτι--Κήπος-/-Κατοικίδια-/-Ψάρια-/-Εξοπλισμός-Ενυδρείων-/-Φίλτρα-Ενυδρείου/4506-aquael-versamax-mini-κρεμαστό-εξωτ-φίλτρο-5905546191302.html

Θπαρχουν κρεμαστα sun sun πχ με 10€ , δεν τα εχω δοκιμασει. Μπορει και αυτα να ειναι καλα.

Link to comment
Share on other sites

πριν 5 λεπτά, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Εξωτερικο φιλτρο δε μπορει να μπει λογω του καπακιου στο ενυδρειο, οποτε κατεληξα σε αυτα τα 3 εσωτερικα φιλτρα και μου γυαλισε πιο πολυ το τελευταιο καθως ταιριαζει πιο πολυ για νανο κυβο με γαριδες.

ναι, τοτε dennerle.

 

Link to comment
Share on other sites

Για τα φυτα....

πριν 6 λεπτά, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Για επιφανεια Pistia stratiotes

Δεν κανει για μικρα ενυδρεια, ειναι μεγαλο φυτο. Καλυτερα limnobium....

πριν 7 λεπτά, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Για το ξυλο Flame Moss, Peacock Moss, Pelia Moss, Weeping Moss.

Ayta ta moss δεν θα εχουν την μορφη , που βλεπεις στις φωτογραφιες χωρις CO2 εκτος απο pelia....

πριν 9 λεπτά, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Για το μπροστα τμημα του ενυδρειου Hemianthus callitrichoides, Micranthemum tweediei, Ludwigia repens, Hydrocotyle tripartita, Ranunculus inundatus.

εκτος απο την ludwigia, ολα τα άλλα χρειαζονται απαραίτητα CO2.

πριν 11 λεπτά, το μέλος NicKtheGreeK1100 έγραψε:

Στη μεση Microsorum pteropus, Cryptocoryne wendtii, Hydrocotyle leucocephala, Bucephalandra "Kedagang", Pogostemon stellatus.

Pogostemon stellatus χωριςCO2 - δεν

 

Link to comment
Share on other sites

Τελεια. Υπαρχουν εναλλακτικες για Hydrocotyle tripartita/Micranthemum tweediei/Hemianthus callitrichoides? Η hairgrass? Θα ηθελα να μπορω να στρωσω κατι σαν γρασιδακι στο μπροστινο τμημα του ενυδρειου και τα 3 αυτα ειδη μου αρεσαν αρκετα. Υποψιν θα βαλω λιπασματακι κατω απ το χαλικι για να δωσω μπουσταρισμα στα φυτα χωρις να εχω θεματα αλγης.

Link to comment
Share on other sites

Επανερχομαι μετα απο αρκετο ψαξιμο, χρονο, κοπο και κυριως λεφτα.

Εγινε το στησιμο, με ατοπηματα οπως φαντάζομαι, τα οποια ελπιζω να ειναι περιορισμενα.

Ενα μεγαλο ξενερωμα που εφαγα ειναι οτι η ριζα κουνιεται πολυ ευκολα και δεν εχω κατι να την στερεωσω, με αποτέλεσμα αν την ακουμπησω λιγο παραπανω καταλαθος μπορεί να μου χαλασει ολο το ακουασκειπ, οπως και παραλιγο να γινει ενω εβαζα νερο. Φανταζομαι η μονη λυση ειναι να κολλησω μια πετρα στο πίσω μερος της ριζας που ειναι πλατια, πραγμα το οποιο δεν ξερω κατα ποσο θα πετυχει, η απλα να βαζω το χερι μου οσο λιγοτερο γινεται και να προσεχω.

Επισης εβαλα λιγοτερο χαλικι απ οσο υπολογιζα κι αυτο το καταλαβα ενω προσπαθουσα να φυτεψω το χαλι στο μπροστινο μερος του ενυδρειου, προσπαθησα να προσθεσω λιγο ακομα αλλα ειναι δύσκολο εγχειρημα αφου μπει νερο.

Τελικα πήρα ταμπλετες για λιπασμα και υγρο ανθρακα προκειμενου να εχω παραπανω επιλογες στα φυτα, και καλυτερη/γρηγοροτερη αναπτυξη.

 

Πισω αριστερα εβαλα Limnophilla sessiflora για να κρυψει το φιλτρο, πισω δεξια Hygrophila difformis για να δωσει ογκο. Μεση αριστερα Hydrocotyle leucocephala για να αναρριχηθεί λιγακι στη ριζα, μεση δεξια Alternanthera rosaefolia για να σπαει λιγο το ματι με το κοκκινο. Μπροστα αριστερα monte carlo και δεξια Hydrocotyle tripartita. Πανω στο ξύλο κολλησα christmass moss στα ψηλα κλαδια, στις ακρες των οποιων κολλησα Bucephalandra mix, ενω πιο πισω εβαλα Hygrophila pinnatifida για να δωσει ογκο με τα φύλλα.

Ελπιζω τα φυτα να πιασουν ακομα κι αν εκανα κατι λαθος. Οποιαδήποτε διορθωση δεκτη, αν δεν ειναι αργα φυσικα.

 

received_612017434072390.jpeg

received_1224030388518428.jpeg

received_1876812349377920.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...