Jump to content

Εξοπλισμός Θαλασσινού


Recommended Posts

Καλησπερα!

Έχω μια περιέργεια μικρή προς το παρόν, λόγω φόβου περισσότερο, παρά λόγω περιέργειας, για τα αλάτια τον τελευταίο καιρό. Διαβάζοντας εδώ μέσα, οι απόψεις είναι πολλές, σε πολλές περιπτώσεις οι απόψεις συγκλίνουν έως ταυτίζονται και σε άλλες έχουν μεγάλη απόκλιση. Επομένως είπα να το πάρω βήμα βήμα και να ζητήσω την αγαστή γνώμη σας για αυτό τον καταπληκτικό μικρόκοσμο.

Έκανα το πρώτο βήμα μιας επίσκεψης σε ένα petshop που κατά πολλούς θεωρητικά έχει ένα συν παραπάνω στο θαλασσινό. Τουλάχιστον με αυτά που είδαν τα μάτια μου είμαι και εγώ υπέρ αυτής της άποψης.

Μιλώντας με το παλικάρι που με εξυπηρέτησε, μπορώ να πω ότι έφυγα με ικανοποιητική άποψη με τις προτάσεις. Εδώ να σημειώσω ότι οι γνώσεις μου στο θαλασσινό είναι ύππο το μηδέν.

Θέτω και σε εσάς τα δεδομένα που δεν ποικίλουν. Το δεδομένο είναι μια γυάλα 40x40x40, το σύνολο αυτής στα 60 λίτρα αν δεν κάνω λάθος στους υπολογισμούς μου. Εδώ ξεκίνησαν και οι προτάσεις του πωλητή. είπε θα χρειαστώ βράχο, ζωντανό η νεκρό, αραγωνίτη, skimmer και φυσικά λάμπα. 

Εδώ έφερα ερώτηση ότι αν το κρεμαστό skimmer, που το σκέφτηκα για εξοικονόμηση χώρου στην γυάλα, αν έχει θόρυβο. Μου είπε όχι πολύ, αλλά ότι κρεμαστό φίλτρο έχω δει, στο γλυκό, στο παρελθόν ξεσήκωνε τον κόσμο ακόμα και από επώνυμες μάρκες. επομένως με αυτή την άποψη, παρόλο που δεν ξέρω τι παίζει με τα skimmer, είπα και λέω ακόμα να θυσιάσω λίγο χώρο από την γυάλα και να κάνω μια πλάτη ή έναν μικρότερο κύβο σε μια γωνία για να μπει το skimmer και ο επιπλέον βράχος, που μου είπε ο τύπος ότι θα χρειαστώ, μιας και ο βράχος είναι το βιολογικό μου. εγώ είχα μείνει στο γλυκό, που το βιολογικό το έχουμε στα φίλτρα.

Επομένως μου πρότεινε κάτι μαζεμένο και ήταν το Tunze Doc Skimmer 9001, στα 150ευρώ περίπου. Για φωτιστικό μου πρότεινε να μην πάω σε φτηνή λύση γιατί στο τέλος θα αναγκαστώ να πάω σε κάτι επώνυμο, όπως είναι το Red Sea ReefLED 50, στα 330 ευρώ περίπου ή το Ai Prime 16 Hd Led, στα 300ευρώ περίπου.

Τα οποία ήταν και τα δύο από ότι κατάλαβα και το μεγαλύτερο μέρος που θα χρειαστεί από το budget αλλά και το πιο κρίσιμο.

Τώρα ερώτηση. Βρήκα από άλλο κατάστημα skimmer της BLAU, με επιλογές από 75 έως 100 ευρώ, και παρουσιάζονται για nano καταστάσεις. Τα έχει δοκιμάσει κανείς, είναι αξιόπιστα;; Η Tunze σαν εταιρία, από ότι έχω καταλάβει δεν είναι σαν αν λέμε και η mercedes των skimmer, σαν της red sea κλπ. Αλλά είναι μια καλή αξιόπιστη εταιρία. Είναι δικαιολογημένη αυτή η διαφορά τιμής σε σχέση με την BLAU;

Φωτιστικό, από την εμπειρία μου με το γλυκό, πήρα πολλά κινέζικα, λιβανέζικα, low cost επώνυμα κλπ κλπ και είδα προκοπή μόνο με τα Juwel Helialux στο κομμάτι του φυτεμένου. Άρα καταλαβαίνω ότι το φωτιστικό είναι μονόδρομος σε αυτές τις δύο εταιρίες, από άλλα πιο low cost που βλέπω. Όχι ότι αν υπάρχει κάποιος αντίλογος από εδώ μέσα δεν θα προτιμηθεί σε σχέση με την άποψη του πωλητή, γιατί ο πωλητής είναι και πωλητής, δεν το ξεχνάω ποτέ αυτό.

Μετά έπεσε ότι θα χρειαστεί δοσομετρική και tank για τα στοιχεία καθώς και κυκλοφορητής. Εδώ δεν έγινε καμία πρόταση και θα ήθελα να ακούσω από εσάς προτάσεις.

Να σημειώσω ότι προτίμησα το νεκρό βράχο για να ξεκινήσει να "γεννάται" το οικοσύστημα από το μηδέν.

Μπορείτε να με βοηθήσετε ως το πρώτο βήμα, του εξοπλισμού που θα χρειαστεί και για ότι άλλο δεν μου είπε ο πωλητής και δεν έχω κατά νου;;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα θα χρειαστεί 5 με 6 κιλα βραχο αναλογος τα κομμάτια ,διμιουργεις εξω ενα σταθερο scape και το τοποθετεις ,ενα δαχτυλο αραγωνίτη ,2 κυκλοφορητες ,Σκιμερ μπορεις να βαλεις μπορεις και οχι μέχρι τα 60 λιτρα,πχ με εξωτερικό φιλτρο νιαγαρα με μεσα ανθρακα και αντιφωσφωρο, με καλη ροη επιφανειας,θα εισαι οκ.

Η tunze σε καμια περίπτωση δεν ειναι Mercedes. Εχει μαρκες,πολυ καλυτερες,ομως στα λιγα λιτρα πχ 60 το 9001,ή9004 με μαγνητη ειναι οκ εφοσον το διαλέξεις. 

Φως πριφανως να παρεις ενα καλο το οποιο θα το απολαύσεις και θα το μεταφέρεις στο επομενο μεγαλυτερο ενυδρειο. Μια πρόταση μου ειναι να δεις αυτο.

https://www.ifareef.com/product/reef-factory-reef-flare-pro-s-black/

Επισεις θα χρειαστεις ρεφρακτομετρο,αλατι,(οσμωση καλο ειναι να υπαρχει)και βακτήρια. 

Τωρα αναλογα με τι κοραλια θα βάλεις μεσα θα δουμε εαν θα χρειαστεί δοσομετρικη.Πχ soft,zoas κλπ δεν χρειάζεται δοσομετρικη. Παιρνεις το pro και εισαι οκ.

Οταν έρθει η ώρα θα τα πουμε.

Καλη αρχη.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα 

Ο βασικός σου εξοπλισμός είναι σίγουρα skimmer , ένα καλό φωτιστικό (εφόσον πας σε reef) ,κυκλοφορητης (αν θα βάλεις 1 ή 2 εξαρτάται από το πόσο βραχο θα βάλεις αλλά και πως θα δημιουργήσεις το aquascape σου)

Επιλογές για κυκλοφορητες υπάρχουν όπως sicce voyager με σταθερή ροή

είτε πας σε ρυθμιζόμενο jebao 

Skimmer θεωρώ πως για τα λίτρα σου το 9001 είναι μια αξιόλογη μαζεμένη λύση

Τώρα πέρα από αυτά καλο είναι να υπάρχει όσμωση

Στο θέμα βράχο το πόσα κιλά θα μπουν έχει να κάνει και με τη ποιότητα του βράχου

Αλλα όπως προανέφερε ο Νίκος με 5-6 κιλά θεωρώ είσαι μια χαρά

Απο εκεί και πέρα μένουν τεστ , refractometer, αλάτι , βακτήρια και αραγωνιτης

 

Εφόσον πας σε reef αν θες να έχεις σταθερές τιμές κτλ , νομίζω δοσομετρικη καλό είναι να υπάρχει (αλλά σίγουρα για πιο μετα)

Όπως αντίστοιχα αν θες μπορείς να βάλεις αυτόματη αναπληρωση και κάποιον ελεγκτή θερμοκρασίας 

Αυτά τα κοιτάς για πιο μετα χωρίς να είναι απαραίτητα

Link to comment
Share on other sites

Οπως ειπε ο @paul.astyο Παύλος αναπληρωση οπωσδηποτε ειδικά στα λιτρα αυτα διοτι η αλατοτητα μεταβάλετε πολυ ευκολα και μαζι με τον κοντρολερ θερμοκρασίας,θα βάλεις και ενα με 2 ανεμιστηρες για ψυξη το καλοκαίρι. 

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα σας,

Αντιστροφη οσμωση εχω 3ων σταδιων λογω οτι ειχα μονομαχιερες. Εχει να δουλεψει κανα χρονο αλλα φανταζομαι δεν θα εχω προβλημα.

Τωρα πριν λιγο επεσε το ματι μου σε δυο skimmer το ενα το Eheim mini skimmarine 300 κ το αλλο το Fluval skimmer PS1. Εχει κανεις καμια εμπειρια για αυτα;;Μου φανηκαν πιο μαζεμενα.

Η τι θα προτεινατε εσεις;Περα ακομα κ απο το Tunze που ανεφερα πιο πανω.

Για φωτισμο βλεπω κ απο αγγελιες μελων.Μηπως βρεθει τπτ αξιολογο και χωρις καποιο προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 15/5/2023 at 11:52 ΠΜ, το μέλος GVC έγραψε:

Καλημερα σας,

Αντιστροφη οσμωση εχω 3ων σταδιων λογω οτι ειχα μονομαχιερες. Εχει να δουλεψει κανα χρονο αλλα φανταζομαι δεν θα εχω προβλημα.

Τωρα πριν λιγο επεσε το ματι μου σε δυο skimmer το ενα το Eheim mini skimmarine 300 κ το αλλο το Fluval skimmer PS1. Εχει κανεις καμια εμπειρια για αυτα;;Μου φανηκαν πιο μαζεμενα.

Η τι θα προτεινατε εσεις;Περα ακομα κ απο το Tunze που ανεφερα πιο πανω.

Για φωτισμο βλεπω κ απο αγγελιες μελων.Μηπως βρεθει τπτ αξιολογο και χωρις καποιο προβλημα.

Το ιδανικό είναι η όσμωση να αλλάξει τα προφιλτρα και την μεμβράνη  Ενα tds υα σου χρειαστει και ειναι φθηνο.Σκιμερ 9001,9004 ειναι μονοδρομος.

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχη κ απο μενα, στα λίτρα αυτα κ μέχρι 100 λιτρα θα ελεγα καλυπτεσαι κ με αλλαγές νερού χωρίς skimmer.

Εξαρτάται κ τι κοραλλια θα βαλεις, αλλά μαλακά κ lps μπορείς άνετα κ θα ειναι μια χαρα χωρίς skimmer.

Φωτιστικό εχω το aqua Knight 30 watt απο κινα, μια χαρα μου μεγαλώνει τα κοράλλια μου στα 100 λίτρα.

Φυσικά μπορεις να ξοδεψεις οσα θελεις, απλα μπορείς να κάνεις ανετα ρην δουλειά σου κ με αυτα.

Αναπληρωση οπωσδήποτε, η σταθερότητα ειμαι το νο1 στο θαλασσινό.

Επισης αν εχεις ζέστη το καλοκαίρι ανεμιστήρες με controller για να εχεις σταθερη κ θερμοκρασία, βλ προυγουμενο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...