Jump to content

Λευκά καταφύγια


Recommended Posts

Άρθρο στο in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=811680&lngDtrID=252)

Associated Press

Ουάσινγκτον

Οι γιγάντιοι όγκοι πάγου που αποσπώνται από την Ανταρκτική και παρασύρονται στο Νότιο Ωκεανό κυριολεκτικά λιπαίνουν τα νερά γύρω τους και προσελκύουν μια πληθώρα ζωντανών οργανισμών, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ωκεανολόγοι.

Καθώς λιώνουν, τα παγόβουνα απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά που είχαν παγιδευτεί μέσα τους στην Ανταρκική. Τα συστατικά αυτά, όπως σωματίδια σιδήρου, επιταχύνουν την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού.

Δεδομένου ότι τα μικροσκοπικά φύκια είναι τροφή για πολλούς άλλους οργανισμούς, τα παγόβουνα συγκεντρώνουν ψάρια και κριλ (μικροσκοπικές γαρίδες) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και πολυάριθμα πουλιά από πάνω.

Εκτός του ότι αυξάνουν τη βιοποικιλότητα, τα παγόβουνα ίσως παράλληλα καταπολεμούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς το φυτοπλαγκτό απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, γράφει στο περιοδικό Science η ομάδα του Ράσελ Χόπκροφτ του Πανεπιστημίου της Αλάσκα στο Φέιρμπανκς.

«Ενώ το λιώσικο των πάγων συντελεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και άλλες δυναμικές της κλιματικής αλλαγής με περίπλοκο τρόπο, αυτός ο επιπρόσθετος ρόλος της αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ίσως έχει συνέπειες για τα μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος οι οποίες πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η μελέτη βασίστηκε σε ανάλυση δειγμάτων νερού γύρω από τα παγόβουνα και σε μελέτη της κάτω επιφάνειάς τους με τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ενδιαφερων το θεμα. :)

Η αληθεια ειναι οτι η θαλασσα εως τωρα μας εχει γλυτωσει απο τα χειροτερα, διοτι εχει αποροφησει την μεριδα του λεωντoς στο θεμα του CO2. Αλλα και αυτη εχει τα ορια της. Διοτι εχει παρατηρηθει μια μικρη μειωση του PH παγκοσμια σαν μεσος ορος στις θαλασσες τα τελευταια καποια χρονια και αυτο και μονο ειναι δειγμα οτι η αποροφηση καλα κρατει... Αλλα για ποσο... :wootwoot:

Link to comment
Share on other sites

πολύ ωραία….

λένε ότι η ζωή στη γη – όπως τη ξέρουμε σήμερα- οφείλεται στην άλγη …

αν θυμάμαι καλά .. τότε που εμφανίστηκε πάνω στη γη διμιουργισε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε τα <ζωντανά > στον πλανήτη να <καίνε> οξυγόνο και να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα .. καθοριστικό για την εξέλιξη της ζωης πάνω στη γη .. μέχρι τότε η ατμόσφαιρα της γη δεν ήταν όπως τη ξέρουμε … η άλγη τα έκανε όλα .. κάποια χρονική στιγμή απελευθερωθήκαν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου και τα πράγματα πήραν τη πορεία που ξέρουμε …

όλα αυτά με κάποια επιφύλαξη .. γιατί έχει περάσει καιρός από τότε που τα διάβαζα .. και δεν φημίζομαι για την καλή μου μνήμη

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο το θέμα...

Ο παγκόσμιος ωκεανός είναι ένα δυναμικότατο σύστημα!

Μεταβολές συμβαίνουν συνεχώς και αναρωτιέμαι μέχρι πότε ο ωκεανός θα κατορθώνει να ισορροπεί και πάλι χαρίζοντας μας όλο αυτό τον πλούτο!!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...